Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Is this the way to Amarillo? IPA  (gelezen 797 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Is this the way to Amarillo? IPA
« Gepost op: 06-08-2018 20:34 u »
Onderstaand ben ik van plan om a.s. week te brouwen, wanneer mijn gistkast weer vrij is. Opmerkingen zijn altijd welkom!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk038
Naam receptIs this the way to Amarillo?
Brouwdatum06-08-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,1 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,00 mlFosforzuur
11,56 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l211 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgSwaen AleThe Swaen8 EBC90,0 %
0,50 kgGoldSwaen HellThe Swaen20 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gAmarillobellen8,9%60 min.9,2 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%30 min.14,2 IBU
30,0 gAmarillobellen8,9%15 min.13,7 IBU
100,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering16,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline bhovingh

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
    • AWA 85
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #1 Gepost op: 07-08-2018 11:51 u »
Ik zou gewoon 5 kg pilsmout gebruiken en zeker geen GoldSwaen Hell. De combinatie van de frisse Amarillo met een caramelmout lijkt mij niet passen en komt de kleur ook niet ten goede.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2018 12:02 u »
Toch zie je wel vaak een caramout in een IPA, 5% tot 10% is niet ongebruikelijk. De palemout kan ik eventueel wel omwisselen met pilsmout, maar wou deze graag opmaken.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 680
  • Land: nl
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2018 13:34 u »
Nice Teun!

Mis wel een goede Whirlpool (5 gr/L en op +/- 80 C) en dan een half uurtje laten staan.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2018 14:13 u »
Nice Teun!

Mis wel een goede Whirlpool (5 gr/L en op +/- 80 C) en dan een half uurtje laten staan.

Dank je Sjaak! Ik zou een deel van de koudhop kunnen afsnoepen en de vlamuit naar 80 graden kunnen verplaatsen. Dan zou ik op 70 gram in de Whirlpool kunnen gooien en 70 gram in de Amarillo. Dan zit ik voor beide giften op 3,5 g/L, is dat genoeg?

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 680
  • Land: nl
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #5 Gepost op: 10-08-2018 14:38 u »
Zou gewoon 100 g extra bestellen ;)

En 37 IBU is voor een IPA wat mager. Richting de 50 IBU voor jouw start SG moet zeker kunnen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #6 Gepost op: 10-08-2018 14:47 u »
Zou gewoon 100 g extra bestellen ;)

En 37 IBU is voor een IPA wat mager. Richting de 50 IBU voor jouw start SG moet zeker kunnen.

Haha, ik kan evt ook nog Centennial, een restje Mandarina Bavaria of Cascade toevoegen?

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 450
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #7 Gepost op: 10-08-2018 18:49 u »
Waarom doe je die 60 graden niet als FWH? Dan heb je gratis wat extra iBU’s

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #8 Gepost op: 10-08-2018 22:20 u »
Onderstaand de aanpassignen zoals ik ze voor ogen zie: In totaal 110 gram Cascade en 200 gram Amarillo :D

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIs this the way to Amarillo?
Brouwdatum06-08-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,1 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,8%
Alcoholgehalte5,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)48 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,00 mlFosforzuur
11,56 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l211 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgSwaen AleThe Swaen8 EBC90,0 %
0,50 kgGoldSwaen HellThe Swaen20 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gAmarillobellen8,9%60 min.18,4 IBU
10,0 gCascadebellen6,4%60 min.6,6 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%30 min.14,2 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%15 min.9,2 IBU
50,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
50,0 gAmarillobellen8,9%whirlpool0,0 IBU
50,0 gCascadebellen6,4%whirlpool0,0 IBU
50,0 gCascadebellen6,4%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,8%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering16,0 °C



Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #9 Gepost op: 13-08-2018 14:03 u »
Uiteindelijk 19 liter met een SG van 1.053 in het gistvat, lekkere brouwdag gehad!

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 574
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #10 Gepost op: 13-08-2018 14:20 u »
Met amper 1 gram per liter hop na de kook toegevoegd zit je niet op de weg naar Amarillo maar op de highway naar boredomhell.

Dat is althans mijn mening.

Ik heb trouwens ook een sterke mening over Senseo-koffie. Op eenvoudig verzoek zal ik die openbaar maken.

Online Fractus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #11 Gepost op: 13-08-2018 14:29 u »
Ik zie 100 g koudhop, 100 g whirlpool en 40 g bij vlamuit, totaal 240 g op 19 liter is ~12,5 g/l hop na kook? Lijkt me een mooie hoeveelheid!

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 574
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #12 Gepost op: 13-08-2018 15:03 u »
De regel van 30 toegepast in plaats die van 3 :(

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.376
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #13 Gepost op: 13-08-2018 15:41 u »
Hou er rekening mee dat je whirlpool hop ook redelijk wat bitterheid afgeeft. Dat is namelijk niet 0.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #14 Gepost op: 13-08-2018 16:29 u »
Ik zal het je vergeven Davyd ;).

Hou er rekening mee dat je whirlpool hop ook redelijk wat bitterheid afgeeft. Dat is namelijk niet 0.

Heb 20 minuten op 70/75 graden gedaan, ga er inderdaad vanuit dat hier nog wel bitterheid uit ontrokken wordt. Smaak is in ieder geval wel goed, wat ik er gisteren van kon bepalen!

Online Fractus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #15 Gepost op: 13-08-2018 16:52 u »
Leuk dat je ons op de hoogte houdt tdp!

Wanneer voeg je de koudhop toe? Na de hoofdgisting?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.296
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is this the way to Amarillo? IPA
« Reactie #16 Gepost op: 13-08-2018 16:55 u »
Leuk dat je ons op de hoogte houdt tdp!

Wanneer voeg je de koudhop toe? Na de hoofdgisting?

Dat denk ik, wellicht dat ik overhevel naar een mandfles. Mocht ik overhevelen, dan vlak voor einde vergisting, en dan voeg ik gelijk de koudhop toe.

Tags: