Gistberekening in BrouwHulp

Gestart door Goosser-brouw, 17-01-2024 22:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goosser-brouw

Dag allen,
Ik ben momenteel een starter aan het maken vanuit een schuine buis. In BrouwHulp kun je daarvoor de aantallen invullen. Welk getal moet ik invullen bij "hoeveelheid" (rood omcirkeld)? Ik vind daar in de handleiding niets over.
Groet,
Eimert

BH.png

Scooby228

Ik voeg korrelgist toe, maar berekenen gaat denk ik op dezelfde manier. Ik verhoog het aantal grammen tot de hoeveelheid gistcellen groen kleurt. Daarna verhoog ik verder tot hij weer rood kleurt. Dan heb ik een minimale en een maximale hoeveelheid en daar maak ik dan een keuze tussen. Keuze kan je dan doen op basis van je soort bier en wat je wilt met je bier.

hansHalberstadt

Citaat van: Goosser-brouw op 17-01-2024  22:58 uDag allen,
Ik ben momenteel een starter aan het maken vanuit een schuine buis. In BrouwHulp kun je daarvoor de aantallen invullen. Welk getal moet ik invullen bij "hoeveelheid" (rood omcirkeld)? Ik vind daar in de handleiding niets over.
Groet,
Eimert

BH.png
ik neem even aan dat het gaat om de gist die je van mij hebt gekregen (PaasIJ). Die is vanaf schuine buis aangeënt in 2 ml en daarna doorgeënt naar 200 ml starter en nadat die ging gisten laten bezinken in de koelkast en de slurry daarvan is gemengd met glycerol. Dat mengsel heb je dan ca 2 ml van als start voor verder opkweken. Dus voor BrouwHulp heb je het dat feitelijk niet meer over schuine buis, maar over slurry van een vorig brouwsel (weliswaar een brouwsel van 200 ml, maar toch).
De andere gist (Karmeliet) is vanaf schuine buis in 2 ml wort geënt en die 2 ml heb je nu.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.