Mouten zonder te eesten

Gestart door beermenke, 03-08-2018 14:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

beermenke

Misschien is mijn redenering niet zo slim maar wil het toch vragen
Is het verstandig om zelf te mouten zonder noemenswaardig veel te eesten?
Stel ik laat gerst weken en ontkiemen en verwijder de kiempjes
Kan ik dan al brouwen met de mout ofschoon ie nog niet geheel droog is?
Mijn enzymen en zetmeel is toch al gevormd?
Waarom zou ik hem drogen (behalve voor de houdbaarheid)

BrouwMark

Volgens mij moet dat wel kunnen. Problemen:

- je hebt geen smaaktoevoeging van het eesten.
- je zal moeten bepalen hoeveel een bepaald volume mout weegt. Natte mout is natuurlijk veel zwaarder per dm3 dan gedroogde.
- schroten lijkt me de hel met groene natte mout. Geen idee of het überhaupt lukt en of je kaf dan nog heel is.

CeesM

Vroeger werd de gerst in de brouwerij gemout. Het eesten is een onderdeel van het moutproces en de eesttemperatuur bepaald ook de smaak, zetmeel en eiwitgehalte. De mout moet zodanig droog zijn dat het de korrel kan breken bij het schroten.

seed7

Ja, dan heb je groene mout.
Als je het aan de lucht droogt dan heb je witte mout.
Je kunt ook groene mout direct roosteren zonder te eesten.

Ingo

Jacques

Citaat van: beermenke op 03-08-2018  14:32 uMisschien is mijn redenering niet zo slim maar wil het toch vragen
Is het verstandig om zelf te mouten zonder noemenswaardig veel te eesten?
Stel ik laat gerst weken en ontkiemen en verwijder de kiempjes
Kan ik dan al brouwen met de mout ofschoon ie nog niet geheel droog is?
Mijn enzymen en zetmeel is toch al gevormd?
Waarom zou ik hem drogen (behalve voor de houdbaarheid)

Drogen doe je vooral om de aanmaak van enzymen en de afbraak van het meellichaam te stoppen. Als de eiwitten te ver afgebroken worden krijg je bier zonder body en schuim. Het bier kan door een tekort aan middelgrote eiwitten leeg overkomen.
Een mouter volgt het moutproces nauwgezet. Op het moment dat het meellichaam voldoende is afgebroken wordt de mout zo snel mogelijk gedroogd. Eesten (=drogen) is een essentieel onderdeel van het moutproces. Temeer ook omdat er smaakstoffen gevormd worden tijdens het eesten (verbindingen tussen aminozuren en suikers).

beermenke

Dank voor je info Jacques.
Hier kan ik iets mee en ga toch drogen.
Ik probeer het mouten zodra het wat koeler is.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.