Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mouten zonder te eesten  (gelezen 346 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 831
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Mouten zonder te eesten
« Gepost op: 03-08-2018 14:32 u »
Misschien is mijn redenering niet zo slim maar wil het toch vragen
Is het verstandig om zelf te mouten zonder noemenswaardig veel te eesten?
Stel ik laat gerst weken en ontkiemen en verwijder de kiempjes
Kan ik dan al brouwen met de mout ofschoon ie nog niet geheel droog is?
Mijn enzymen en zetmeel is toch al gevormd?
Waarom zou ik hem drogen (behalve voor de houdbaarheid)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 561
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Mouten zonder te eesten
« Reactie #1 Gepost op: 03-08-2018 15:14 u »
Volgens mij moet dat wel kunnen. Problemen:

- je hebt geen smaaktoevoeging van het eesten.
- je zal moeten bepalen hoeveel een bepaald volume mout weegt. Natte mout is natuurlijk veel zwaarder per dm3 dan gedroogde.
- schroten lijkt me de hel met groene natte mout. Geen idee of het überhaupt lukt en of je kaf dan nog heel is.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 502
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Mouten zonder te eesten
« Reactie #2 Gepost op: 03-08-2018 15:57 u »
Vroeger werd de gerst in de brouwerij gemout. Het eesten is een onderdeel van het moutproces en de eesttemperatuur bepaald ook de smaak, zetmeel en eiwitgehalte. De mout moet zodanig droog zijn dat het de korrel kan breken bij het schroten.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.200
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mouten zonder te eesten
« Reactie #3 Gepost op: 03-08-2018 16:54 u »
Ja, dan heb je groene mout.
Als je het aan de lucht droogt dan heb je witte mout.
Je kunt ook groene mout direct roosteren zonder te eesten.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.644
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mouten zonder te eesten
« Reactie #4 Gepost op: 03-08-2018 21:10 u »
Misschien is mijn redenering niet zo slim maar wil het toch vragen
Is het verstandig om zelf te mouten zonder noemenswaardig veel te eesten?
Stel ik laat gerst weken en ontkiemen en verwijder de kiempjes
Kan ik dan al brouwen met de mout ofschoon ie nog niet geheel droog is?
Mijn enzymen en zetmeel is toch al gevormd?
Waarom zou ik hem drogen (behalve voor de houdbaarheid)

Drogen doe je vooral om de aanmaak van enzymen en de afbraak van het meellichaam te stoppen. Als de eiwitten te ver afgebroken worden krijg je bier zonder body en schuim. Het bier kan door een tekort aan middelgrote eiwitten leeg overkomen.
Een mouter volgt het moutproces nauwgezet. Op het moment dat het meellichaam voldoende is afgebroken wordt de mout zo snel mogelijk gedroogd. Eesten (=drogen) is een essentieel onderdeel van het moutproces. Temeer ook omdat er smaakstoffen gevormd worden tijdens het eesten (verbindingen tussen aminozuren en suikers).

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 831
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Mouten zonder te eesten
« Reactie #5 Gepost op: 04-08-2018 11:14 u »
Dank voor je info Jacques.
Hier kan ik iets mee en ga toch drogen.
Ik probeer het mouten zodra het wat koeler is.

Tags: mout