Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor een tripel  (gelezen 1524 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Recept voor een tripel
« Gepost op: 01-08-2018 05:45 u »
Hoi allemaal,

Mijn eerste recept voor een tripel. Ik wil een wat hoppige tripel (qua bitterheid wat hoger dan gebruikelijk en met een ietwat hoppiger aroma). Een soort van Tripel met wat IPA-achtige hinten. Zoals De Molen het zou noemen: Triple-ish, dus!

Ik wil graag een korrelgist gebruiken. Ik las dat enkele forumleden goede ervaringen met de M31 hebben en die lijkt een zodanig fruitig profiel te hebben wat het hoparoma accentueert (dat is althans het idee achter deze hopgiften): ik twijfel of ik niet te bitter aan het gaan ben. Volgens BrouwHulp is de kwalificatie 'evenwichtig' nog op z'n plaats.

Ik gok dat de mouten ook aardig standaard zijn. Een losse suikergift zou kunnen, maar omdat de M31 het (ook) goed lijkt te doen bij volmout, dacht ik eraan om geen suikergift te doen.

Wat vinden jullie van de hop: is het te veel voor een tripel? Wat vinden jullie van de keuze van de El Dorado: hij is wellicht wat onorthodox voor een tripel?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Tripel
Brouwdatum30-07-2018
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,30 lWater uit Heerlen
8,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC93,1 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC6,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.70 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gSaazpellets3,4%60 min.12,5 IBU
29,0 gEl Doradopellets15,0%15 min.17,0 IBU
21,0 gEl Doradopellets15,0%0 min.7,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist


tips, suggesties, commentaar, complimenten zijn stuk voor stuk welkom.

Ik hoor graag van jullie

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.458
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #1 Gepost op: 01-08-2018 09:19 u »
Heb je vaker met de El Dorado gebrouwen? Heb deze 1x in een een SMaSH gebruikt. Prima hop, al zou ik deze zelf niet in een tripel gebruiken, denk dat deze 'onder sneeuwt'.
De hoeveelheid hop/bitterheid kan een tripel prima hebben naar mijn mening.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #2 Gepost op: 01-08-2018 09:28 u »
El Dorado [...] Prima hop, al zou ik deze zelf niet in een tripel gebruiken, denk dat deze 'onder sneeuwt'.
Wat bedoel je met 'ondersneeuwen'?

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #3 Gepost op: 01-08-2018 09:41 u »
Ik denk dat tdp bedoelt dat het aroma van de hop niet merkbaar is tov het aroma van de gist. Ik heb niet eerder met El Dorado gebrouwen.

Ik hoop er juist op dat de hop en de gist elkaar versterken qua aroma

Offline chthon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #4 Gepost op: 01-08-2018 10:01 u »
De moeder aller tripels, Westmalle Tripel, heeft een IBU van 39.

Zonde om de Saaz als bitterhop te gebruiken, gebruik liever een high-alpha hop en verplaats de Saaz dichter naar het einde van de kook, om de aroma en de smaak ervan te krijgen in het bier.

En misschien, ofwel de Cara er uit laten, ofwel maishen op een lagere temperatuur. Een tripel mag wel een beetje droger zijn.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.458
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #5 Gepost op: 01-08-2018 10:55 u »
Ik denk dat tdp bedoelt dat het aroma van de hop niet merkbaar is tov het aroma van de gist. Ik heb niet eerder met El Dorado gebrouwen.

Ik hoop er juist op dat de hop en de gist elkaar versterken qua aroma

Dat inderdaad. Moet de notities erop nalezen, maar zelfs in een SMaSH vond ik hem op de achtergrond, watermeloenachtig.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #6 Gepost op: 01-08-2018 11:05 u »
De moeder aller tripels, Westmalle Tripel, heeft een IBU van 39.

Zonde om de Saaz als bitterhop te gebruiken, gebruik liever een high-alpha hop en verplaats de Saaz dichter naar het einde van de kook, om de aroma en de smaak ervan te krijgen in het bier.

En misschien, ofwel de Cara er uit laten, ofwel maishen op een lagere temperatuur. Een tripel mag wel een beetje droger zijn.

Dank! Ik zou de tripel bijvoorbeeld SMaSH kunnen maken door alleen gebruik te maken van El Dorado (of eender welke hop in mijn voorraad) en op een lagere temperatuur kunnen maischen om meer omzetbare suikers te krijgen. Dat is een goede tip. Alleen de M31 heeft de neiging best ver door te gisten (1.009 en 1.004 en soms zelfs lager). Ik meen dat Jacques er ooit een SVG van 98% mee heeft gehaald. Dat zit je zoiets in Saison-achtige regionen.

@tdp, op welke tijdstippen in de kook heb je de hop toegevoegd?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.458
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #7 Gepost op: 01-08-2018 12:52 u »

@tdp, op welke tijdstippen in de kook heb je de hop toegevoegd?

Zou ik na moeten zoeken, als ik er aan denk zal ik het posten. Ik denk overigens @60 minuten, @15 minuten, @vlamuit en koudhop.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #8 Gepost op: 01-08-2018 13:47 u »
Hoi allemaal,

mijn eerste recept voor een tripel. Ik wil een wat hoppige tripel (qua bitterheid wat hoger dan gebruikelijk en met een ietwat hoppiger aroma). Een soort van Tripel met wat IPA-achtige hinten. Zoals De Molen het zou noemen: Triple-ish, dus!

Ik wil graag een korrelgist gebruiken. Ik las dat enkele forumleden goede ervaringen met de M31 hebben en die lijkt een zodanig fruitig profiel te hebben wat het hoparoma accentueert (dat is althans het idee achter deze hopgiften): ik twijfel of ik niet te bitter aan het gaan ben. Volgens BrouwHulp is de kwalificatie 'evenwichtig' nog op z'n plaats.

Ik gok dat de mouten ook aardig standaard zijn. Een losse suikergift zou kunnen, maar omdat de M31 het (ook) goed lijkt te doen bij volmout, dacht ik eraan om geen suikergift te doen.

Wat vinden jullie van de hop: is het te veel voor een tripel? Wat vinden jullie van de keuze van de El Dorado: hij is wellicht wat onorthodox voor een tripel?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Tripel
Brouwdatum30-07-2018
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,30 lWater uit Heerlen
8,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC93,1 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC6,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.70 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gSaazpellets3,4%60 min.12,5 IBU
29,0 gEl Doradopellets15,0%15 min.17,0 IBU
21,0 gEl Doradopellets15,0%0 min.7,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist


tips, suggesties, commentaar, complimenten zijn stuk voor stuk welkom.

Ik hoor graag van jullie
Hoi,

Ik heb ook een hoppige tripel op de agenda. Net als Chthon zegt zou ik de Cara 120 eruit laten (ik probeer er een aandeel carahell in, nog geen idee of dat wat is overigens). Wellicht een aandeel suiker toevoegen?
Ik zou er flink wat meer hop tegenaan gooien voor het Ipa achtige effect (wat meer 15 minuten en vlamuit + koudhop). IK gebruik overigens S -04 gist.


Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #9 Gepost op: 01-08-2018 15:52 u »
Bedankt voor de tip. Koudhoppen bij een tripel vind ik zonde. Tegen de tijd dat de tripel lekker is, is dat hoparoma goeddeels verdwenen. Maar je tips zijn wel waardevol. Ik heb het recept wat aangepast. Ik heb de El Dorado - gelet op opmerking van tdp - overboord gegooid en gekozen voor Equinox (die heb ik ook nog in voorraad) gecombineerd met Saaz. De cara gaat eruit en de suiker komt erin.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Tripel
Brouwdatum30-07-2018
BierstijlTripel
Volume24,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,60 lWater uit Heerlen
11,49 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC89,0 %
0,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 įC2 min.75 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC2 min.10 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gSaazpellets3,4%60 min.8,1 IBU
30,0 gEquinoxpellets14,0%15 min.14,8 IBU
18,0 gSaazpellets3,4%15 min.2,2 IBU
30,0 gEquinoxpellets14,0%0 min.9,3 IBU
18,0 gSaazpellets3,4%0 min.1,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist



Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #10 Gepost op: 02-08-2018 08:01 u »
Ziet er goed uit!
Daar heb je zeer zeker een punt mbt het koudhoppen. Wellicht dat ik die stap ook maar overboord gooi en evt ergens anders bij in bouw.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #11 Gepost op: 02-08-2018 18:26 u »
Thnx!

Je kunt natuurlijk ook lageren in een lagervat en de tripel daarin laten rijpen (dan drink je Ďm ook niet op in de tussentijd) en dan een week voor het bottelen koudhoppen. Maar dat is wel een extra infectierisico

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2018 19:48 u »
Dit is het geworden, omdat ik uiteindelijk SMaSH wilde aanhouden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Tripel SMaSH
Brouwdatum30-07-2018
BierstijlTripel
Volume24,0 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement81,3 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23,40 lWater uit Heerlen
10,18 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC88,9 %
0,75 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 įC2 min.75 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 įC2 min.10 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,9 gEquinoxpellets14,0%45 min.10,0 IBU
23,1 gEquinoxpellets14,0%15 min.11,7 IBU
36,9 gEquinoxpellets14,0%0 min.11,6 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist


Vandaag gebrouwen. De brouwdag ging opmerkelijk goed. Hopstand van 30 minuten rond 85 graden.

Wt ruikte die Equinox lekker, zeg!

Mijn gistkast is tijdelijk niet te gebruiken (verbouwing in de kelder), dus ik ben benieuwd hoe de vergisting verloopt.


Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #13 Gepost op: 05-08-2018 08:22 u »
Ziet er goed uit.
Ik zie dat je vlamuit volgens berekening nog 11 IBU afgeeft? Lijkt me niet te kloppen? Het geeft nog wel wat bitterheid maar zoveel?  Dan zou er helemaal niets meer van IBU's kloppen.  :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.161
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #14 Gepost op: 05-08-2018 15:07 u »
Ziet er goed uit.
Ik zie dat je vlamuit volgens berekening nog 11 IBU afgeeft? Lijkt me niet te kloppen? Het geeft nog wel wat bitterheid maar zoveel?  Dan zou er helemaal niets meer van IBU's kloppen.  :weetniet:

Een vlamuit hopgifte met een grote hoeveelheid hop die een hoog percentage alfazuren heeft geeft meer bitterheid dan in het verleden aangenomen werd. Ook bij 90 ļC vindt er isomerisatie van alfazuren plaats.

Zie onder andere  Kinetic Modeling of Hop Acids during Wort Boiling

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.607
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #15 Gepost op: 05-08-2018 22:16 u »
Een vlamuit hopgifte met een grote hoeveelheid hop die een hoog percentage alfazuren heeft geeft meer bitterheid dan in het verleden aangenomen werd. Ook bij 90 ļC vindt er isomerisatie van alfazuren plaats.

Zie onder andere  Kinetic Modeling of Hop Acids during Wort Boiling

Vroeger werden dan vooral de toen genoemde aromahoppen gebruikt. Die hadden zelden meer dan 4 % alfazuren.
Tegenwoordig gebruiken we graag moderne hoppen met 10 % en vaak flink hogere alfazuurpercentages.
Tja, met die moderne hoppen gaan die late hopgiften zeker meetellen in de IBUs. Vroeger niet, nu wel.

Nahoppen met traditionele hoppen geeft maar weinig extra IBUs, nahoppen met moderne (vooral Amerikaanse) hoppen geeft wel IBUs.
Jacques heeft voor de moderne hoppen zeer zeker gelijk, maar voor een Saaz, Mittelfruh of Goldings valt het mee. Het blijft  oppassen geblazen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.161
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #16 Gepost op: 05-08-2018 22:42 u »
Jacques heeft voor de moderne hoppen zeer zeker gelijk, maar voor een Saaz, Mittelfruh of Goldings valt het mee. Het blijft  oppassen geblazen!

Ook voor de door jou bedoelde hopsoorten is het oppassen als het om een grote hoeveelheid gaat en het een lange tijd duurt voordat gestart wordt met het koelen van het wort. Hoe hoger de temperatuur des te meer isomerisatie er plaatsvindt.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #17 Gepost op: 06-08-2018 10:47 u »
Oke duidelijk! Ik was altijd in de veronderstelling dat het nog wel iets met de bitterheid zou doen, maar niet in deze mate. Ik ga hier maar eens wat meer op letten. Mijn BrouwHulp geeft overigens nog steeds 0 IBU weer bij vlamuit..  Dan wordt mijn laastste IPA in ieder geval goed bitter haha!

Bedankt in ieder geval voor weer een goede les  ^-^

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.054
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #18 Gepost op: 06-08-2018 12:38 u »
Je kunt ook eerst koelen tot Ī80 ļC en dan je laatste hop erbij doen. en dan een kwartiertje laten staan en dan verder met koelen. Volgens mij noemen ze dat wirlpool hop.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #19 Gepost op: 06-08-2018 13:08 u »
Ik heb nu teruggekoeld tot 85 graden, de hop erbij gedaan en dat 30 minuten laten staan. Maar dat is toch een hopstand?


Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #20 Gepost op: 06-08-2018 14:24 u »
Ziet er goed uit!
Daar heb je zeer zeker een punt mbt het koudhoppen. Wellicht dat ik die stap ook maar overboord gooi en evt ergens anders bij in bouw.

Ik gebruik Mosaic als koudhop in mijn tripel. Werkt prima. Krijg een heel subtiel tropische vruchtenaroma, heerlijke aanvulling op een prima tripel (al zeg ik het zelf  :proost:).
Niet overboord gooien dus, proberen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.161
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor een tripel
« Reactie #21 Gepost op: 06-08-2018 20:37 u »
Oke duidelijk! Ik was altijd in de veronderstelling dat het nog wel iets met de bitterheid zou doen, maar niet in deze mate. Ik ga hier maar eens wat meer op letten. Mijn BrouwHulp geeft overigens nog steeds 0 IBU weer bij vlamuit..  Dan wordt mijn laatste IPA in ieder geval goed bitter haha!

Dat is inderdaad een manco van veel brouwsoftware. Om hiermee rekening te houden zou het programma de temperatuur tijdens de vlamuit (is lastig omdat het wort afkoelt) moeten weten en de duur van de vlamuit.

Tags: