Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koolzuur vraagje  (gelezen 1402 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Koolzuur vraagje
« Gepost op: 07-08-2018 14:57 u »
Wellicht een hele domme vraag:

Hoe krijg ik dezelfde hoeveelheid koolzuur in een biertje zoals de fabrikanten van pils het krijgen? In al mijn bier zit natuurlijk wel (genoeg)koolzuur en je ziet kleine belletjes maar nooit van die grote belletjes als in de meeste biersoorten welke je in de winkel koopt van de grote(re) fabrikanten. Hierin zitten vaak van die grote koolzuur belletjes. Voegen ze soms koolzuur toe tijdens het proces?

Ik hoor weer graag.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Maran van Brakel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
  • krÍk
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #1 Gepost op: 07-08-2018 15:08 u »
Yup, de meeste grote brouwerijen pompen er tijdens het bottelen pure CO2 in.
Die gooien er dus ook geen suiker meer bij na het vergisten.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2018 15:22 u »
Yup, de meeste grote brouwerijen pompen er tijdens het bottelen pure CO2 in.
Die gooien er dus ook geen suiker meer bij na het vergisten.

Dat verklaart veel ;) Dank u!

Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2018 15:28 u »
Wellicht een hele domme vraag:

Hoe krijg ik dezelfde hoeveelheid koolzuur in een biertje zoals de fabrikanten van pils het krijgen? In al mijn bier zit natuurlijk wel (genoeg)koolzuur en je ziet kleine belletjes maar nooit van die grote belletjes als in de meeste biersoorten welke je in de winkel koopt van de grote(re) fabrikanten. Hierin zitten vaak van die grote koolzuur belletjes. Voegen ze soms koolzuur toe tijdens het proces?

Ik hoor weer graag.

Je bedoelt dat je grotere bellen ziet opstijgen in het glas?

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2018 16:03 u »
Je bedoelt dat je grotere bellen ziet opstijgen in het glas?

ja inderdaad. Bij mij zijn het meestal kleine subtiele belletjes die meer proeft dan ziet ;)

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #5 Gepost op: 07-08-2018 16:25 u »
In een schoon glas zou je, onafhankelijk van het biertype, eigenlijk nauwelijks belletjes moeten zien. Koolzuur hecht zich aan oneffenheden en vormt dan belletjes. Dus als je glas vies is, of er beschadigingen in zitten, ga je belletjes langs de wand zien die vervolgens opstijgen. Omdat veel mensen die belletjes er smakelijk uit vinden zien maken veel bierfabrikanten tegenwoordig gravures in de bodem van het glas. Hier hecht het koolzuur aan en vervolgens stijgt het omhoog, waardoor je een continue stroom belletjes te zien krijgt. Wellicht is het door jou waargenomen verschil dus niet zozeer een verschil in koolzuur, als wel een verschil in type glas

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #6 Gepost op: 07-08-2018 16:44 u »
In een schoon glas zou je, onafhankelijk van het biertype, eigenlijk nauwelijks belletjes moeten zien. Koolzuur hecht zich aan oneffenheden en vormt dan belletjes. Dus als je glas vies is, of er beschadigingen in zitten, ga je belletjes langs de wand zien die vervolgens opstijgen. Omdat veel mensen die belletjes er smakelijk uit vinden zien maken veel bierfabrikanten tegenwoordig gravures in de bodem van het glas. Hier hecht het koolzuur aan en vervolgens stijgt het omhoog, waardoor je een continue stroom belletjes te zien krijgt. Wellicht is het door jou waargenomen verschil dus niet zozeer een verschil in koolzuur, als wel een verschil in type glas

Daar zit wat in..... Ik zal het eens in een ander soort glas inschenken. Nooit geweten dat wij zo "gemanipuleerd" worden door de fabrikanten. Maar aan de andere kant verbaast het me niks  :nut:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #7 Gepost op: 07-08-2018 16:47 u »
Daar zit wat in..... Ik zal het eens in een ander soort glas inschenken. Nooit geweten dat wij zo "gemanipuleerd" worden door de fabrikanten. Maar aan de andere kant verbaast het me niks  :nut:

Zie bijvoorbeelde Radler glazen van Grolsch, die zijn ruw van binnen, of het Duvelglas ;)

Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #8 Gepost op: 07-08-2018 17:21 u »
In een schoon glas zou je, onafhankelijk van het biertype, eigenlijk nauwelijks belletjes moeten zien. Koolzuur hecht zich aan oneffenheden en vormt dan belletjes. Dus als je glas vies is, of er beschadigingen in zitten, ga je belletjes langs de wand zien die vervolgens opstijgen. Omdat veel mensen die belletjes er smakelijk uit vinden zien maken veel bierfabrikanten tegenwoordig gravures in de bodem van het glas. Hier hecht het koolzuur aan en vervolgens stijgt het omhoog, waardoor je een continue stroom belletjes te zien krijgt. Wellicht is het door jou waargenomen verschil dus niet zozeer een verschil in koolzuur, als wel een verschil in type glas

Yup inderdaad vandaar dat ik het al vroeg over of hij het had over die belletjes die omhoog stijgen.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Koolzuur vraagje
« Reactie #9 Gepost op: 07-08-2018 20:13 u »
Zie bijvoorbeelde Radler glazen van Grolsch, die zijn ruw van binnen, of het Duvelglas ;)

Er gaat een wereld voor mij open hier!  :groots:

Tags: