Laat je brouwinstallatie zien! (Foto's plaatsen, toelichting en geen discussie)

Gestart door Oscar, 22-01-2006 01:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Beste amatuerbrouwers,

Op dit forum zie ik regelmatig foto's van een deel van iemand zijn installatie, erg leuk en interessant om te zien hoe andere brouwers hun apparatuur voor elkaar hebben en dus hun bier brouwen. De een doet het met potten en pannen en de ander met een uitgebreide HERMS of iets dergelijks Het lijkt mij leuk om een topic te maken waar alleen foto's van brouw installatie's staan van forum brouwers.

Aangezien je geen attachment meer aan je berichen kunt plaatsen dien je je foto's ergens op internet te zetten en dan een link naar die foto's te plaatsen. Indien je die mogelijkheid niet hebt, en je toch je foto's hier wilt plaatsen, mail dan je foto's naar mij toe, dan plaats ik ze ergens op internet en krijg je een link terug zodat je deze toch hier kunt plaatsen..

In deze topic is het dus de bedoeling om je foto's te plaatsen met een kleine toelichting...

Groeten en gezondheid
Oscar   :proost2:

Oscar

Bij deze dus de foto's van mijn brouwerij'tje :

Mijn "ge-automatiseerde" moutmolen :



Mijn brouwpan en overhevel-vat. de Brouwpan heeft een volume van 34 liter waarmee ik 25 liter bier kan produceren :



De vergistings familie : Het plastic vat is voor de 1e (hoofd) vergisting, als deze voorbij is gaat deze in de mand fles en deze mandfles gaat dan weer in een waterbad met aquarium-pompje en Aquarum-thermostaat
De rvs-gisttank gebruik ik momenteel nog niet omdat ik deze nog niet voldoende kan afsluiten om infectie te voorkomen, (heb deze in het veleden al wel gebruikt...zonder zucces) maar hier komt in de toekomst zeker verandering in. Deze heeft een volume van ± 80 liter :



Dit is mijn koelspiraal en hevel filter..de spiraal kan ± 25 liter in ± 15 minuten koelen naar onder de 30°C.  De hevel filter werkt goed, echter als ik mijn kiwi-witbier maak kan ik deze niet gebruiken omdat kiwi pitjes bevat die het filter dicht slippen :




groeten en gezondheid
Oscar




BuBS

Ok, het is gelukt.

Dit is mijn brouwerij.


Dit is mijn filter,



Mijn koeler,


De schrootmolen.

Gr Kees


Adrie

Brouwerij Het Witte Paard:


De HERMS


Schroten


De tegenstroomkoeler

Adrie

En brouwerij De Vier Broeders:


De schrootmolen


De maisch/kookketel


De filterkuip


Het gistingsvat

Zie verder onderstaande links.

Caspar


Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 22-01-2006  01:18 uOp dit forum zie ik regelmatig foto's van een deel van iemand zijn installatie,
Mijn brouwerijtje:
v.l.n.r. decoctiepan op flessengas, filter, geroerde maischketel, kookketel op aardgas
aan de wand warmwatervat en chemiekast
er onder pomp, pH-meter en op de grond demi-water voorraad, koelers en gistpan
buiten beeld walsschrootmolen


Hopbier

Eduard

De thuisbrouwerij zoals deze vorig jaar voor 't laatst is gebruikt.



Sinds de verhuizing is er nog niet thuis gebrouwen, vanwege een slechte afzuigkap. De zwarte Elektro-Einkocher is het hart van de brouwerij, en werkt als zowel maisch- als kookketel (29 l), waarmee ik zo'n 24 liter bier kan brouwen met een beetje high-gravity brewing.






Mijn zelfgezaagde en gesoldeerde hevelfilter :-) Gewoon perspectief en onderkant met zaagsleufjes.




Mijn zelfgemaakte tegenstroomkoeler. 5 meter buis met 5 meter slang, welke volstaat om met een redelijke doorloopssnelheid het wort naar zo'n 12° C te brengen (voor ondergisters).


Eduard

En dan de installatie (RIMS) van onze vereniging, voor de verhuizing waar we nu middenin zitten.



Schrootmolen (Valley mill?), goedkope boormachine en ik.




Bovenkant maischketel met manifold tegen het oxidatiegevaar.




Thermometer op maischketel. Op de warmwaterketel en de kookketel zit dezelfde.




Schakelkast, met schakelaars voor 1 warmteelement in de warmwaterketel, 3 warmwaterelementen in de kookketel, en 1 warmteelement voor de rondpompende wort. Ook 1 schakelaar voor elke pomp (één pomp voor het rondpompen van het wort tijdens het RIMS-en en één pomp om het wort na het koken door de tegenstroomkoeler naar het gistingsvat te pompen.




De hele installatie, voor zover mogelijk op één foto. Op de voorgrond onder de maischketel en boven de warmwaterketel, en achter de maischketel een beetje moeilijk zichtbaar de kookketel. Dan mijn brouwcollega en achter hem twee konische vergistingstanks. Links van hem een omgebouwde brandblusser als CO2-tank.




Onze voorzitter, toevallig in stijl vanwege een gala diezelfde avond, bij de kookketel. Daaronder is de tegenstroomkoeler (van Morebeer) te zien. Deze leverancier staat ook voor de vergistingstanks.


Binnenkort hopelijk nieuwe foto's als we klaar zijn met de verhuizing. Het niet-brouwen-probleem is nu al zo nijpend dat we onlangs bij een recente gezamelijke barbecue onze toevlucht hebben moeten zoeken tot winkelbier. Sorry voor de grote plaatjes overigens, kleiner zijn ze niet.

Eduard

Zowel de maischketel als de kookketel zijn 100 liter (de warmwaterketel 80 liter), dus rekening houdend met de extra ruimte voor het koken en wat er zoal in de kookketel na het koken achterblijft (mede omdat ons kraantje wat te hoog zit) zitten we zo rond de 80 liter. Maar als we eens high-gravity zouden gaan brouwen wordt het vast meer. Hoe dan ook, de 80 liter per keer is meer dan genoeg, we hebben nu al moeite om al het bier op te maken.

Eduard

Onze brouwerij is zojuist verhuisd en volgende week kan er worden gebrouwen. Kijk eens op onze site voor de nieuwste foto's: http://server.froyn.name/~eduard/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=5


Ook de ontspanningsruimte die aan de brouwruimte grenst mag er wezen  ^-^
Ik moet niet onvermeld laten dat de nieuwe brouwruimte zich in de kelder van één van onze leden bevindt. De beste man is arts en heeft de afgelopen tijd flink wat overuren gedraaid om het geheel te kunnen financieren, daarbij deels gesteund door eerder gewonnen inkomsten van onze brouwvereniging.

Eduard

Een koelkast, ja, die staat in de brouwruimte:


Moet je alleen hopen dat het bier niet te ver achterin staat want daar krijg je het gauw te koud :P

Zijn vrouw had een tap aan de muur in de relaxruimte helaas afgewezen. Maar ja, de beste man mag niet klagen met deze ruimte (en wij dus ook niet). Bovendien liggen er wel wat van die Cornelius-tuinpartytapjes her en der in de kast, daarmee komen we er ook wel  :D

Oscar

Joepie...We kunnen ondergisters gaan maken !!!  :dansen: :hoera:



Maar voor een paar eurie's een koelkstje gekocht. Mijn gistfles past er maar net in. Nu nog alleen kijken hoe ik dat met het waterslot ga fixen en een regelaar (aan/uit schakelaar) voor de temperatuur.

Mijn eerste ondergister gaat een schwarz worden !!

Groeten en gezondheid
Oscar

korek

Na op dit forum rondgekeken te hebben en een bezoek aan Niels, die vlak bij mij in de buurt woont, heb ik mijn Herms gebouwd. Ik heb drie gamellen gekocht bij De Kinderen, de bodems eruit gezaagd en in twee gamellen een kraan gemonteerd. De derde gamel gebruik ik als warmwatervat met een warmtewisselaar erin, gemaakt van 8 m koper pijp en een zuigpijp om het spoelwater bovenin het maischvat te pompen. De pomp is een splinternieuwe Iwaki MD 30, via Ebay gekocht voor in totaal 58 euro. Door middel van kranen kan ik de maisch laten circuleren, spoelen, overpompen naar het kookvat, koelen en overpompen naar het gistingsvat. De brander is een industriebrander die ik heb aangepast voor aardgas en ik kan hem verschuiven van warmwatervat naar kookvat.


 
Het warmwatervat gebruik ik na het maischen en koelen als gistingsvat. In het deksel heb ik een gat geboord waar een rubberstop met waterslot in gaat en ik heb het luchtdicht gemaakt met de bijgeleverde rubber afdichtstrippen. Omdat het deksel met de sluiting niet goed afdicht heb ik op enkele plaatsen nog een blokje hout tussen het deksel en het tilhekje van de gamel geklemd (met de hamer).


 



Filter in de maischketel

Korek

oranjeboombiertje

Vandaag heb ik mijn nieuwe installatie in gebruik genomen. Hier even wat foto's


Opwarmen van het water.


Filteren en spoelen.


Koken.


Koelen.

Gekoelde wort in het gistingsvat.

Dit is dus mijn nieuwe installatie. Er moet nog wat aangepast worden omdat het opwarmen/koken nog niet gaat zoals gewenst maar verder ben ik best tevreden.

 :degroeten:
Wesley

Jos Groen



Zo het zeiltje van het bed naar de brouwerij verplaatst (pl.ss.x zeiltje)

Dat doen we dan voorlopig lekker buiten!!!!!

Oscar

Hier mijn nieuwe aanwinst :



water van 100°C -->
--> water van 25°C

Mooi koelertje, lekker compact en koelt goed, en volledig gardena compatible  ;D. Vanavond net even  geprobeerd. Het is gewoon een warmte wisselaar uit een CV o.i.d Gekregen van Nondrip (Ciryl)
:duimop: Hijzelf heeft een platen koelertje geregeld....en dat alles voor € 0,-  :hoera:

De inhoud van de te koelen vloeistof is ± 400 - 500 ml

Nu nog even een stelling bedenken om de koeler op de bouwen. :denken:

Met een beetje geluk heb ik dan binnenkort een spiraal koeler in de aanbieding. ;)

Oscar

Zo net ff afgemaakt (gisteren begonnen)

Mijn nieuwe hopfiltertje



Ik noem h'm : Het langs de lijn filtertje  :D

Batavier

1-Pans bier

Aangestoken door dit forum was ik van plan om eens een HERMS te gaan bouwen.
Niet dat er iets mis was met mijn bestaande installatie bestaande uit 2 Weckketels van 27 liter, een kunststof vergistingsvat en een mandfles voor het lageren.

Om te beginnen tijdens het BONK in Oss alvast 3 Gamellen gekocht.
Wat me tegenviel was toch wel het gewicht van deze ketels.
Van Korek later een Iwaki pompje gekocht, maar toen stopte het wel even.
Ik twijfelde of een HERMS nu wel iets is voor mij. De gamellen moeten toch ook weer schoon worden gemaakt en bij dat gewicht, ik heb af en toe last van mijn rug, geen prettig vooruitzicht.

Toen ik zag dat op mijn werk iemand een stuk RVS buis in de afvalcontainer wilde gooien heb ik deze toch maar in beslag genomen. De diameter was 300 mm en ca. 500 mm hoog met een wanddikte van 1,5 mm. Plots kwam het idee naar boven dat deze prima in een gamel past.
Als ik er een geperforeerde plaat in maak en daar de mout in stort kan ik deze na het maischen, filter en spoelen er uit halen en direct gaan koken. Ik moet dan nog wel hevelen en koelen naar het gistingsvat. Dit doe ik dus echt niet dacht ik, gewoon de binnenbuis er weer in bij het koken en daar de hopbellen in. Na het koken de binnenbuis er weer uit en via de pomp en een warmtewisselaar terug in het vat, gist er bij deksel er op: klaar. Dus alles in 1 pan.
Het proberen waard dacht ik.

Eerst een provisorische opstelling gemaakt en daar een keer mee gebrouwen.
Het resultaat was bevredigend, enkele aanpassingen en het moet werken, dus maar aan de slag.
Een rek gekocht bij de Gamma in de aanbieding voor € 27,=  ik hoef dan niet te lassen e.d.
Uiteindelijk heb ik er maar een kwart van gebruikt. De gamel met brander op wieltjes gezet, 3 avonden gaten boren, solderen en opbouwen en zie hier het resultaat: de 1-pans RIMS installatie. De verplaatsbare afzuigkap had ik al.

Ik heb inmiddels 3 keer gebrouwen met deze installatie waarvan het eerste brouwsel al geproefd. Dit is een Belgische Ale en smaakt uitstekend.
Het brouwzaalrendement bij dit brouwsel was 72%.
Na wat aanpassingen, meer gaatjes in de filterplaat en de hoogte aangepast, komt deze nu op ca. 76%. Hier kan ik nog wat aan verbeteren.




URL=http://imageshack.us][/URL]


















Naar aanleiding van de presentatie van Batavier is er een discussie ontstaan die afgesplitst is van deze draad. Klik hier om naar de afgesplitste draad te gaan.

Jacques


bazje

Na een jaar, een verhuizing en een verbouwing van boven tot beneden, al mijn brouwspulletjes bij elkaar verzameld, met onderstaand resultaat.


Overzicht van de eerste opstelling


"detail" van o.a. de tegenstroomkoeler.

Met deze opstelling heb ik een extractbrouwsel gebrouwen en ik moet zeggen dat het wel ging.
Her en der met plakband e.e.a. moeten vastzetten, maar het was dan ook de eerste poging sinds tijden.
Nu ik geduld moet hebben om het bier de kans te geven te gisten, klaren en rijpen, heb ik tijd om te gaan fine-tunen.

Als eerste de tegenstroomkoeler die ik verticaal wil kunnen bevestigen aan de binnen-zij-kant van de workmate en dit keer natuurlijk zonder brede plakband  :lessmile:
Het koelen ging eigenlijk goed, alleen de doorvoer van het wort ging iets te langzaam. Hij koelde wel terug tot 26 graden in +/- 10-15 minuten (schat ik).

De elektrische brouwketel verdient ook nog enige aandacht v.w.b. isolatie. Als ik de deksel er vanaf haalde bleef het brouwsel maar net aan de kook. Tevens zit ik er aan te denken het middelste opstaande gedeelte uit de deksel te verwijderen. Dit geeft zicht op het brouwsel en verdampingsmogelijkheden. Of dat laatste voldoende is moet nog blijken.


Oscar



Nr 2 :hoera: :elifant: :dansen:
Hier wil ik dus mijn volgende bier ± 1 maand in lageren

oranjeboombiertje

Op aanvraag van Hoppie en Menno hier nog wat detailfoto's van mijn hevelfilter:


De totale hevelfilter, de boog past precies over de rand van mijn maischketel. De koppeling die eraan zit is eenzelfde als aan mijn pomp, slangen, kranen, koeler, dus bijna alles in mijn installatie. Het is erg handig om dat zo te hebben.


De onderkant met de sleufjes.


De hevelfilter in de maischketel. De bodem van de ketel is niet erg netjes meer maar dit zit gebrand in het metaal dus is er niet uit te krijgen.

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Mijn nieuwe aanwinst :



Eergister besteld bij Labstuf..nu geleverd. Wat een snelle service zeg !!  :duimop:

Voor nog betere giststarters  :hoera: Nu alleen kijken of continu beluchten en continu roeren een mindere schuimvorming oplevert  :denken:


Oscar

Zien doen, is zelf doen :

Toch maar even zo'n stoer hopfiltertje gemaakt, voor de korrelhopjes..



En een lijmklem voor de stabiliteit  :idea:


Morgen of overmorgen brouwen en dit filter dus testen.....Caspar , dit kun jij ook !!!

Natuurlijk even met water getest...En hij zuigt mijn pan op ± 100 ml na leeg  :dansen: :hoera:


Naar aanleiding van deze bijdrage van Oscar is een discussie ontstaan die afgesplitst is. Klik hier om naar de afgesplitste draad te gaan.

Adrie

In de kelder van ons nieuwe huis hadden de oude bewoners nog een koelkast laten staan. Een oud bakkie, behoorlijk groot, maar helaas zat het vriesvak in de weg om mijn vergistingsvat kwijt te kunnen. Dat vriesvak bleek het koelelement te zijn, dus die kon niet zomaar weg.

Maarrrr na wat breek en buigwerk past ie:





Even geprobeerd en na dit subtiele aanpaswerk doet ie het nog prima. Op de maximale stand komt de temperatuur tot op (en waarschijnlijk ook nog wel onder) de 0 graden.

De koelkast voelt aan de buitenkant behoorlijk koud, dus de isolatie is slecht, maar ik pak hem wel in in glaswol of tempex.

 :dansen: Ik ben zo blij, zo blij...   :elifant:



Naar aanleiding van de koelkast van Adrie is een discussie ontstaan die van deze draad is afgesplitst. Klik hier om naar afgesplitste draad te gaan.

Henielma

Afgelopen maanden druk bezig geweest met de uitbreiding van de bovenverdieping van ons huis. Naast een grotere slaapkamer is er een brouwruimte in gekomen.  :dansen: Op deze manier heb ik alles bij elkaar staan en staat de beneden verdieping ook niet meer vol met gistend bier en kratten. Tevens kan ik nu brouwen zonder dat het hele gezin ontregelt is. Het lijkt op een tweede keukentje in huis.

Gisteren voor de eerste keer in deze ruimte gebrouwen en dat bevalt prima. Nog wat kleine aanpassingen en dan is het voor mij goed.

Hieronder wat foto's om een indruk te krijgen.


De aanrecht, stereo en koelkast komen van Marktplaats.


Mijn geautomatiseerde weckketel installatie wordt uiteraard gebruikt voor het maischen en het koken.


Het filteren met een hevelfilter.


De koelkast wordt gebruikt als gistingsruimte. De gloeilamp zorgt voor de verwarming zodat ik die ruimte van het gistvat kan verwarmen en kan koelen. Dit wordt aangestuurd met twee Conrad UT100 thermostaten waarvan de sensor tegen het vat aan geplakt is. Zo kan ik ook het gistingsproces wat in de hand houden. Op dit moment wordt een Rochefort achtig bier tussen de 22,5 en de 24,5 ºC gehouden.

De komende tijd zal ik mijn aandacht weer op het brouwen richten want de voorraad is de afgelopen tijd flink geslonken.




Reacties op dit bericht kunnen hier geplaatst worden.

Jacques

Ben

Hier is een beeld van onze installatie. De sturing van de kleppen gebeurt met een plc of handmatig en de regeling van de temperatuur gebeurt via warmtewisselaars en een regelaar E5 Ck van omron



de brouwerij

De Tekening

water loopt in

Arie

Zo, ik ben nu bijna een jaar aan het brouwen en het wordt tijd dat ik ook mijn "installatie" eens laat zien.

Dit is eigenlijk de hele installatie.


Maischfilter


Hopfilter


Filteren na maischen


Filteren en koelen na hop koken


Het blijft mooi werk dat bierbrouwen!  :proost2:

willems

Dag beste brouwers,

Hier is de installatie van onze gilde deze wordt gratis ter beschikking gesteld voor de leden van de gilde.
We hebben deze gemaakt van oude biervaten van 50 liter. Het maischvat is voorzien van een demonteerbaar roerwerk.
Het filtervat heeft demonteerbare poten.

http://www.talternatief.net/Gildeinstallatie/index.html

Groeten
Bart

JWVG

Gisteren heb ik met Dennis een Irish Red gebrouwen, en Dennis heeft een paar foto's met zijn mobieltje gemaakt, waarvoor dank  :groots:. Een mooie gelegenheid om mijn brouwinstallatie ook eens te laten zien.

Allereerst het resultaat van een paar uurtjes klussen afgelopen weekend: een nieuwe 'hopper' op mijn JSP moutmolen. De oude was uitgescheurd, en een vervanging was weliswaar gratis, maar kostte me wel zo'n $30 verzendkosten. De nieuwe kan zo'n 5 kg mout aan:


Let ook op de spiraalkoeler (een aankoop van MoreBeer destijds). De vorm was alleen een beetje onhandig voor de gamellen. Na een paar biertjes moed indrinken maakten Dennis en ik ons even kwaad, en na een paar seconden zag de koeler er zo uit:


Toen pastte hij prima in de gamel:


Ter gelegenheid van Dennis' bezoek had ik de het hele circus maar eens even mooi uitgestald:

Van links naar rechts: Brouwketel-gamel, Maisch-gamel, Filterkuip (een picknick koeler) en (hoog) een heetwater vat.

Een kijkje in de filterkuip, met een (niet helemaal scherpe) Phil's Phalse Bottom:


Een nadere blik op de filterbodem: 


Overscheppen van de maisch in de filterkuip: "dat beetje zuurstof koken we er wel weer uit"  ;)


De eerste paar honderd mL gaan weer terug, maar het wort wordt heel snel helder:


Mooie rode wort voor een Irish Red:


Het koken gaat prima met de Mammuth brander en gamel:


Whirlpoolen gaat gelukkig ook prima in een gamel:


Het gekoelde wort loopt het hoofdgistingsvat in:


De restjes in de gamel:


De starter heeft er zin in:


En het jongbier na een uurtje beluchten. Inmiddels ziet het er eigenlijk weer precies zo uit - want na 12 uur had ik al een blow-off. Niet zo moeilijk met een fles die eigenlijk veel te vol gevuld is....


Dennis, bedankt voor de hulp, gezelligheid en de foto's!

 :degroeten: JW.

basterd-brewer

Afgelopen zaterdag een quadrupel gebrouwen waarbij Dennis ook even langs kwam om te helpen. uiteraard heeft hij ook bij mij foto's gemaakt dus laat ik die ook maar eens plaatsen.


De kook- / maishketel en filterkuip naast elkaar


Mooi gekleurde wort na het filteren


hoe het wort uit het filter in de volgende pan klettert


Het filter met schoon heet water uit de kraan (70  ºC)


Koken met automatisch roerwerk, want gemak dient de mens




Toevallig merkte ik iets op over oxidatie of zo...

bazje

Ik lig wat achter met postings door al dat brouwen, bottelen, gist opkweken, etc.
Toch wil ik dit niet achterhouden.
Mijn nieuwe aanwinst(en)
Ik ging eigenlijk voor de brander en kon de rest er ook bij "krijgen".
Vooral de roerstok is geweldig.
Geen verhogingen meer voor deze brouwer !


Oscar


Oscar

Tussen al dat foto geweld ff een filmpje van mijn nieuwe 3 l erlenmeyer (getwijfeld of ik de 5 liter versie zou aanschaffen).
Dit is een test met water, maar laat goed zien hoe het beluchtingsmechanisme kan werken..


HansW

Ok hier even alles wat ik heb:
   
Brewferm "deluxe" startpakket kompleet:

(niet op rommel letten  ;D)

Brouwketel:


Koeler


Wort gaat door de koperen buis en de bak is gevuild met ijsblokjes,koelelementen en water.

Moutmolen


En dan heb ik nog een gistfles van 10l en een druiprek.

Hevenfilter gaa ik morgen in elkaar steken.

Groeten Hans





RoodeLeeuwVenlo

Hier mijn installatie in aanbouw;

Stadsbrouwerij Klaassens.

Boven mijn café. Hier wil ik het bier ook gaan verkopen.

1. Brouwerij;




2. Heet waterketel en maischketel



3. Filterkuip en Kook-ketel



4. Filterkuip van binnen



5. Cilinderconische gisttank met koelspiraal



6. Koeler en walsmolen



Ik ben er erg blij mee. Of alles werkt moet ik nog zien. De elektra moet nog worden aangesloten. Evenals de afzuiging.

Louis

Hopmans

Hoi boys,

De Weckpan is mijn brouwketel.
Ik brouw redelijk ambachtelijk met goedkope en voor de hand liggende materialen.
Dit is mijn filterkuip.








Gist enten.


Dit is mijn zelfbouw-CCT.


Een gesloten cicuit.


Het CCT-tje vult zich.


Koelspiraal.




Weg moffelen onder het bureau.


Hier de gist-oogst.

 :degroeten:

Hopmans

Nee joh,

Die heb ik nieuw gekocht van de week bij Brouwmarkt (voedselveilig logo).

Vandaag gebotteld.



De bottelhulp ben ik lyrisch over.
Ik was binnen no time klaar.
De smaak van het bier was kneiter vers en fris.
Vorige week ging het afgekoelde wort erin, en door hetzelfde gat nu in de flesjes.
Hoe vers en onaangeroerd wil je je bier hebben..............
Systeempje hè?

Voor mij geen ander systeem meer.
Het viel me altijd al op dat ik enthousiaster was over de smaak van het bier na de hoofdgisting,
en minder na de lagering. Het overhevelen was lastig, en deed het bier geen goed.
Grutte Pier had dezelfde ervaringen.
Nu zijn beide processen ondergebracht in één vat.

Ik heb nu minder schoonmaakwerk, zorgen van openstaande vaten , verse gist-oogst,
sneller rijpingsproces, en vooral supervers bier.

 :degroeten:

Marcel R

Als het me gelukt is hier een foto van onze brouwinstallatie.
We brouwen vanaf midden 2005. En hebben vorige week ons 24ste biertje gebrouwen.
We brouwen 20 of 30 liter prt keer. 




Marcel R

 :elifant:
Het is me gelukt om zo wat foto's te plaatsen.



Dit is onze bierkelder. Een klein keldertje in de schuur. altijd lekker koel. Een goede plaats om het bier te lageren.

Hier twee foto's van onze brouwerij. Ik heb op de b.g. een badkamer die we niet meer als zodanig gebruiken.
Voldoet nu uitstekend als brouwerij. Alles betegeld, warm en koud water.






Groet

Marcel

HansW

Iets later dan verwacht mijn hevelfilter!:





Wat een rotwerk al die gleufjes zagen.... Ben er in het algemeen wel tevreden over...

Groeten Hans.

Albertus

Citaat van: Hopmans op 18-07-2008  23:15 u
Dit is mijn zelfbouw-CCT.

Hopmans, kun jij wat meer vertellen en/of laten zien van je zelfbouw-CCT? Ik vind het idee geweldig.
Op jouw fotos is niet goed te zien hoe je de aansluitingen aan de onderkant hebt gemaakt. Werk je met een stop in de fles waar gaten inzitten voor de doorvoeren? Wat voor kranen heb je gebruikt? Hoe tap je de gist af?

Bert

Marcel

Hier is dan mijn brouwinstallatie: het is een overzichtsfoto. Specifieke foto's van onderdelen kan ik op verzoek plaatsen.

Installatie is van links naar rechts: maisch (125 liter), water (90 liter) en kook (90 liter).





Marcel


Ik heb zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van vaste verbindingen. Enkele verbindingen zijn met slang ivm het schoonmaken. De gele tuinslang is puur om het koelwater door te laten gaan.





Verbindingen richting pomp





Verbindingen koelers.


HansW

Heb mijn wort koeler moeten aanpassen. Werkte niet op de manier ik gehoopt had. Nu is het gewoon een dompelkoeler... Maar hij werkt! (Nadat ik heel de keuken had nat gemaakt.)


kimdek

Hallo allemaal,

Hierbij wat foto's van mijn installatie.

Het filter opgebouwd uit geperforeerde rvs plaat overtrokken met vliegengaas
en vasgezet met silicone darm, deze dient ook ter afdichting in de ketel.
http://home.scarlet.be/~aqkx0006/bier/K1024_filter.JPG[/img]]
http://home.scarlet.be/~aqkx0006/bier/K1024_maishketel.JPG[/img]]
De koeler 10m koperleiding van 10mm overtrokken met een tuinslang
http://home.scarlet.be/~aqkx0006/bier/K1024_koeler.JPG[/img]]
De molen, een aangepaste espressomolen, de uitloop vergroot zodat het schrootsel
niet onnodig in de molen blijft, de schijvenafstand vergroot en een grotere trechter.
http://home.scarlet.be/~aqkx0006/bier/K1024_molen.JPG[/img]]
De opbouw
elke ketel heeft een verwarmingselement van 3kw en een inhoud van ong.24L
Boven de waterketel.
Links de kookketel die via een MD10 pomp verbonden is met de koeler.
Rechts de maischketel die ook een MD10 pompje heeft voor de circulatie.
Alles wordt gestuurd door een logo van Siemens met een pt100 voeler.
http://home.scarlet.be/~aqkx0006/bier/K1024_installatie.JPG[/img]]
Dit was in het kort mijn installatie.
Groetjes Kim


McFred

Dag brouwers hierbij een paar foto`s van mijn geknutsel rondom het gerstenat.
De foto`s zijn van 2 sessie`s voor 30 liter blond bier.


groeten McFred

McFred

Dag mede brouwers
Hierbij een paar foto`s van mijn gekunstel







groeten McFred

Pieter S


korek


Dr. Zoidberg


heijligers

Hier is dan mijn "installatie".

De maischketel:


Het uitzicht op de brouwzaal:


Het filteren met bazookafilter:
Wat met het gebruikte filter overigens prachtig ging  :D


Het koken van de hop:


Het koelen:


Het staat nu te gisten:



DP

Brouwinstallatie HERMS van DP.  :elifant:

Mijn huis en kantoor met brouwerij.


Mijn kantoor.


Trap naar bierzolder.


Watervoorziening voor tegenstroomkoeler en sodakegs.


Brouwerij.


Aansluitpaneel brouwerij.


Pomp met tegenstroomkoeler.


Einde deel 1 zie deel 2

DP  :dansen:






DP

Brouwinstallatie DP deel 2..

Maischketel.


Kookketel.


Warmwaterketel.


Gisttank.


Gisttank met waterslot.


Sodakegs met CO2.


Kegerator


Einde deel 2.
Groet, DP  samenvol

RobinB


wilko

Citaat van: RobinB op 10-05-2009  20:31 uMooie installatie en mooie CKT!
Waar heb je die vandaan?

Dat is vast die CKT die Dave zou laten maken door z'n zwager die professioneel in RVS melktanks etc doet.  Er is een draadje over geweest, al kan ik 'm niet direct vinden.

Wilko

epiphonix


beermenke

Hallo,
Hierbij mijn opstelling van een 15 liter brouwinstallatie.
RVS binnenketel gebuld met 18 liter water en 5 kg mout.
Buitenketel 10 liter water met 7 kw gasverwarmer en 12 meter koperen leiding waardoor het wort middels een Iwaki pompje stroomt en au bain verwarming.
Het werkt perfect. Ik meet constant zowel het opgewarmde water alsook de uitstroom van het wort. Weinig of geen spoelwater nodig (kan ik gebruiken van au bain water) en heel helder wort dmv constante filtering. Veel ideeén heb ik van deze site gehaald. Waarvoor dank. Het koken geschiedt na spoelen in rvs ketel en koelen met platenkoeler. Al een paar lekkere brouwsels gemaakt in ca 4 uurtjes. Na werktijd op een avond zelfs mogelijk. Nog wennen aan de installatie. Het ziet er complex uit maar is geheel uitneembaar en schoon te maken.

http://img193.imageshack.us/gal.php?g=hpim3526.jpg



Albertus


VEMP

Ik heb nu bijna alles af. Mede dankzij de hulp op dit forum, bedankt daarvoor!!  :groots:





Muldermans



Vandaag was ik in Leer (DLD) en daar kwam ik voor 6 euro leuke kraantjes tegen, daar een aantal van meegenomen en 1 daarvan gemonteerd op de kraanloze Weckketel. Op deze foto ben ik de installatie aan het doorspoelen met schoonmaakmiddel (Sun vaatwaspoeder) Mijn platenkoeler bleek erg schoon, want na 2,5 uur spoelen kwam er nog geen prut uit!
Bij mijn installatie heb ik 1 gasfles met brander, hier komt er nog 1 stel van bij (of ik ga met inductie werken voor het maischen) In de ketels is een bazookascreen gemonteerd, dit heeft bij mij op deze wijze bij het maischen en koken nog nooit aanbranden opgeleverd. (wel af en toe roeren bij verwarmen natuurlijk)

De zogenaamd trap had ik nog niet, deze heb ik gemaakt van een oude boekenkast.

Groeten
Muldermans (excuus voor het nog niet geroteerd hebben van de foto)

weed

Nog een echte moutmolen en dan ben ik compleet! Natuurlijk een echte magneetroerder is ook welkom maar dit werkt ook.
Laatste aanschaf was een iwaki pompje nu kan ik het wort laten circuleren kookketel, platenkoeler, pomp en weer naar de kookketel hierdoor heb ik de koeling helemaal onder controle.
Dit was nodig omdat ik onverwacht in een veiling voor een zacht prijsje deze te krappe koeler had gekocht daarnaast is het pompje handig voor het schoonspoelen van de installatie.
Voorheen deed ik de vergisting in een kunststofvat maar het afvullen van de flesjes was een lastig karwei aanzuigen en hevelslang op de plaats fixeren etc. Deze problemen heb ik niet meer na het bouwen van de "Hopmans" CCT.
Gist wordt ingevroren dit is 1214 uit een smackpack opgekweekt en wat slurry ingevroren op glycerol. Die staat te boek als tweede generatie (de twee vrijstaande buisjes) daarachter staat de derde generatie te wachten op opkweek.

 :degroeten: Ronald














oranjeboombiertje

Deze moet ik toch ook maar eens showen want het is toch een beetje mijn trots ;D


De brouwzaal, met links de brouwketel en rechts de klaringskuip.


De gistkelder met gist en lagertanks.


De afvulmachine.



De discussie naar aanleiding van het speelgoed van Wesley is afgesplitst. Zie hier.

Kleine_Schriek

Tja, na de prachtige installatie van Oranjeboombiertje, moet ik toch onze trots laten zien: de vergistingskoelkast. Twee UTC's, een PC ventilator en een waterbedverwarmingselement zorgen voor de constante temperatuur. Het waterbedverwarmingselement kwam ik tegen bij de locale rommelmarkt voor 20 cent. Daarvoor was er een 75W lamp en zaten er vuilniszakken om de vergistingsemmers. Er passen precies twee 15 liter mandflessen in en daarvoor de bijpassende 20L voedselemmers gekregen van forumlid Sjakie. Natuurlijk past er ook een 25L of groter mandfles in, maar wij splitsen graag de batches zodat we twee varianten bier krijgen.


Oscar

Hier mijn nieuwe filterje :







Er zit nog ietsje speling tussen het filter en de pan, maar hopbellen vallen daar niet tussen.



De discussie over deze filterplaat is afgesplitst. Zie hier.

Bonfunck

Sinds begin van dit jaar is onze installatie min of meer compleet.
Met 4 vrienden werken we samen aan ons hobby


De schroot molen


Maishketel en Filterkuip


Maishketel


Filterkuip


Pomp


Filterplaten


Gistvaten



De reacties op deze installatie zijn afgesplitst. Zie hier. (Ook voor verdere discussies.)

beermenke

Nu,
mijn installatie is zo goed als naar wens
alles van rvs en koper en siliconenslang
werkt prima, alleen nog de installatie leren kennen met temp. etc. de temp dien ik nog te ijken want de meters wijken blijkbaar af.
graag opmerkingen/aanpassingen
http://www.mijnalbum.nl/Album=J7ZXSEOK

jelle

Citaat van: beermenke op 14-03-2010  17:20 uwerkt prima, alleen nog de installatie leren kennen met temp. etc. de temp dien ik nog te ijken want de meters wijken blijkbaar af.
Ziet er goed uit
Thermometers even op 2 of 3 temperaturen ijken (= eigenlijk kalibreren ) bv 60, 70 en 80 graden.
En na een keer brouwen nog een keer herhalen om te kijken of de afwijking vast is.

groet jelle

Niels

Na een paar maanden denken en knutselen is de nieuwe brouwinstallatie gereed en heb ik de eerste brouw er op zitten.



Ik heb een A klasse koeler gevonden op Marktplaats waar mijn CCT precies in past, een paar gaatjes moeten maken in de deur, maar het past.
Met een Eurotherm controler die ik heb geprogrammeerd kan ik de temperatuur precies controleren binnen 0,1 graad tijdens vergisten.
Het programmeren is een lastige klus bij dit soort controlers door de veelheid van menu's en onduidelijk codes.
Dit heeft me veel leeswerk en geduld gekost om hem zo te programmeren dat hij het nu zeer goed doet.

Met het programma van Adrie, BrouwHulp (hulde hiervoor!) heb ik berekend wat de temperatuur moet zijn van het water wat in de koelbox gaat.
Voor mijn eerste brouw moest dit 25 liter van 75,4 graden zijn en na de stort was de temperatuur precies 62,5 graden zoals gewenst.
25 minuten gewacht en 15 liter van 99 graden toegevoegd waarna de temperatuur 72,5 graden was, na vertig minuten was de temperatuur 72,3.
In een koelbox maischen werkt geweldig makkelijk, het filter wat ik gebruik is een wort verzamelpijp met een filterplaat.



Het filteren van het wort is prima gegaan, ik kan vlot het wort helder krijgen en het temperatuur verlies is minimaal in deze koelbox.
Na het filteren koken op elektrisch, ik heb een twee pits kookplaat gevonden van 3500 watt die de pan met inhoud 1 graad per minuut kan verwarmen.
Het koelen na het koken doe ik met een zelfbouw tegenstroomkoeler, op zwaartekracht.



Het brouwen is gegaan zoals beoogd, dit is een geheel andere wijze, dan werken met een HERMS door het niet meer hoeven kijken naar flow en temperatuur.
Het schoonmaken is makkelijk door niet meer met de zware ketels te hoeven sjouwen en het werken zonder pomp geeft mij meer vertrouwen dat ik zonder bijsmaakjes kan brouwen.



Voor reacties op deze brouwinstallatie zie deze draad. Aub daar reageren.

Schwiebeldinger

Hoi Oscar,

Na een presentatie op een clubavond van 'De Roerstok' heb ik met Jacques afgesproken dat ik een vereenvoudigde versie van betreffende presentatie op Hobbybrouwen zou plaatsen. Volgens mij is dit forum daar het juiste voor.... Als bijlage een pdf bestand van de presentatie

Gr.,  Wiebe

Rowan Huigen

Leuk maar kan je mij ook vertellen waar ik je presentatie kan downloaden?

VEMP

Mijn nieuwe installatie. Moet hem wel nog onder de knie krijgen merk ik.




Voor opmerkingen over deze installatie zie hier.

Tommie

Men nieuwe elektrische weckketel/RIMS opstelling. Op de bodem heb ik een koperen ring gemaakt met gaatjes met daar bovenop de rvs filterzeef. Ik heb er nog geen bier mee gebrouwen, maar dat gaat niet lang meer duren ;)


Edgar

De nieuwe aanwinst: 10 liter Duran kweekfles. Met gaatje in de hals om een luchtslangetje/hevelslangetje in te steken. Voor de spotprijs van € 20,- bij Labstuff op de kop getikt. Prijs was speciaal omdat hij zich had vergist, ik kwam eigenlijk langs voor een occasion 10 liter kolf met een lichte beschadiging, maar die bleek 5 liter te zijn. Kreeg deze als vervanging voor dezelfde prijs.



Een grote verbetering ten opzichte van mijn 5 liter erlenmeyer, omdat ik daar maar max. 3 liter in één keer min-of-meer zonder overschuimrisico kan kweken. Hier blijkt 6 liter geen probleem, en ik ga 8 ook proberen.

Je ziet het luchtslangetje dat ik gebruik voor de eerste uren. Ik geloof er namelijk niets van dat er zuurstof, tegen de uitgaande koolzuurgasstroming in, de fles in wappert. Ik belucht dus wel degelijk via het oppervlak. Dat zal geen hoge ppm geven, maar allicht iets en in elk geval continu (laten we evt discussie daarover in een nieuw topic doen).

Hier het resultaat van in totaal 13 liter starterkweek (1+2+4+6). Ik vind dat toch altijd teleurstellend weinig...


RJ

Onze installatie is al een tijdje klaar, maar het was er nog niet van gekomen om de foto's op een rij te zetten.  Ze staan nu op een rijtje in de fotogallerij van www.brouwerijdetuimelaar.nl. Neem maar een kijkje als je geinteresseerd bent.

Oscar



Een verloopstuke van DIN25 naar Half duims...Voor het eindstuk hb ik nog een slang-aansluiting met een slangetje zodat ik vanuit mijn CCT veiliger kan hevelen. Ik ben er blij mee.... :)

Erick


Na een bijzonder goed gelukte brouwdag, hierbij een link naar een foto van mijn brouwinstallatie
 
Links: de maischpan, midden: de HLT, rechts; de kookketel.
(pomp is buiten beeld)
 
Groeten,
Erick
 

Oscarvan



John

Ok, Hier is mijn brouwerij die ik tot voor kort gebruikte. Kan zijn dat ik hem nog een keertje oppoets en ge gebruiken voordat mijn Herms klaar is...




Groeten john
Nuenen



De discussie naar aanlleiding van dit bericht is afgesplits. Zie hier.

hansm


Albertus

Na een jaar verbouwen is hij klaar, de nieuwe Kelderbrouwerij.

De vloer gesloopt en vernieuwd, de lekke riool vervangen, raam dichtgemetseld, schoorsteen gesloopt en muren gepleisterd, installaties aangelegd, afzuigkappen geplaatst, de vloer en de wanden betegeld en keukenmeubelen gemonteerd.

Misschien wat overdreven, maar (ver)bouwen is ook een hobby van me.

Bert

Een overzicht bij binnenkomst:


Links brouwinstallatie, rechts de spoeltafel:


De wand met kasten en het werkblad. Rechts de schrootmolen:


Voor het raam een rolgordijn, zelfs in de kelder volop zonlicht en buitenlucht:


De brouwinstallatie onder de afzuigkap:


Het werkblad met gaspitten en afzuiging. Er boven de chemicaliënkast:


De spoeltafel met links het osmose-apparaat:


De uitstortbak met kranen voor het osmose-apparaat, warm water, koudwater en douchkraan.
Hier sluit ik de koelspiraal aan:


De kast met mouten:


De kast met (gist)vaten en flessen:


De bartafel om het logboek bij te houden en om het bier te proeven:





De discussie over deze brouwruimte is afgesplitst. Graag in het afgesplitste topic reageren.

John

Hallo,

hier de eerste foto van de opzet van mijn nieuwe brouwerijtje in de garage. De laatste tijd spullen verzameld (pompen, gamellen, branders, spiraal voor warmtewisselaar, keukenblok. Moet nog enkele spullen regelen; slangen, thermometers, kranen, enz. Eergisteren verraste mijn vrouw me: ze had het frame bij de lasser opgehaald! Alles was precies zoals ik gapland had. Branders passen er exact in. Nog wat zwenkwielen eronder en de basis is er. Nu krijgt het geheel tenminste wat vorm. Zo nu ff een foto proberen te posten. Dank voor alle antwoorden van degenen die mijn vragen hebben beantwoord. Het zullen overigens niet de laatste zijn... Het is maar een begin. Er moet nog veel gebeuren: aansluitingen, wand en vloer betegelen, filterplaat passend maken, etc. etc. etc.



orangeloo

Ik heb net een mooie thermometer gekregen, kan ik zo aan mijn maisch / kookketel hangen.
Dank aan de gulle gever... :groots:

davadox

 :biersmile: Mijn biermasjientje is klaar  :proost:





De discussie over deze installatie is afgepitst. (Wanneer is die niet meer nodig?) Zie hier.


Albertus

De bar grenzend aan mijn Kelderbrouwerij is klaar. Alleen nog een beetje aankleden.

Bert







De discussie over deze ruimte is afgesplitst. Graag in het afgesplitste topic reageren.

krek zat

Hallo,

Zaterdag heb ik een HERMS gekocht en nu is mijn brouwerij bijna compleet.
Alleen nog een vergistingskast (en een CCT) en dan ben ik helemaal tevreden.
Hier en daar nog wat opruimen, maar ja dat is niet mijn grootste hobby.






John

Nog een update: erg veel is er niet veranderd. Binnen een paar dagen (weken?) kranen, koppelingen, spiraal voor warmtewisselaar en sproeikop (laten) monteren. Ik heb al wel de stickers gaplakt waar de doorvoeren moeten komen.

Kan niet wachten...

Als er nog handige handen zijn die me willen helpen het b(r)ouwsel te versnellen... Graag!!!



detail:

Albertus

In de brouwerij staan drie gistkasten.
Ik hoef nu niet meer te wachten met brouwen tot andere bieren (zoals een Saison die er drie maanden over doet :nut:) zijn uitgegist.

Bert




Voor reacties zie hier. (In dit topic geen reacties zoals de titel al aangeeft.)

Curly

Volledige installatie


Collectoren



Platenkoeler


Warmtewisselaar


Maishketel


Kookketel


Plexiglas deksel voor kookketel


Schrootmolen



Hai


John

Weer een stap(je?) verder in het geheel: vloer en wand betegeld. Nu nog even voegen en het bovenste randje stukadoren (raar woord als je het zo schrijft trouwens) en de grote schoonmaak kan beginnen! Begint eindelijk wat vorm te krijgen. Tussendoor af en toe nog even werken. Zit met grote nieuwsgierigheid te wachten tot de gamellen voor de HERMS terug zijn van de metaalbewerker; duurt nu wel langer dan gehoopt. Maar ja geduld heb ik al vanaf de 1e ideeën van de ontwerpen. Loop vreselijk achter op de "planning".

Zo was het:


Zo is het geworden:


detail doorvoer ketels:


Buisje in kookketel:


Spiraal voor wisselaar:


Zoooo dat was het weer voorlopig. Nu nog kranen, koppelingen en slangen.

Dieter

Dit is onze instalatie
Wij werken niet met 3 maar met 2 ketels.
Het filteren gebeurt rechtstreeks in de maichketel pompen het dan over naar de kook ketel wat voorheen in het proces de spoelwater ketel was.
Van de kookketel naar de koeler. Van de koeler naar een afvulpijp met kraantje er op om het debiet en zo ook de temperatuur te regelen.(hier komt in de toekomst nog een vloeistofteller op)




De brouwinstallatie is bijna voltooid nog een inline filter tussen de kookketel en de platenkoeler.
Dan wordt de brouwkelder het volgende project. Muren betegelen of inox platen?
Hier en daar nog wat stopcontacten bij.
Een inox gootsteen plaatsen. Zucht... nog werk zat! Maar tja .. alles voor de hobby  :P Beter dat dan op café gaan haha.
 

Oscar


cervisia

Mijn nieuwe installatie!
Nu een aantal keer gebrouwen eerste bier is al bijna op werkt prima.
Moet nog wat verbeteren, maar de basis is goed.

Het is een dubbelwandige RVS ketel, het principe is au bain marie.
Door de buiten wand word het water rond gepompt en verwarmd door een brander.
Onder in de ketel wordt het wort door een RVS filter weg gepompt en vervolgens net boven het wort weer in de ketel gepompt.
Ik gebruik een Novax pomp en deze doet het prima. Voor het koken gebruik ik een koperen ketel van een boiler. :proost:




John

Vandaag aan het zagen geweest. Fijn zo'n Dremel-kloon (van die supermarkt!)
Zie hier het resultaat:


We gaan eindelijk de goede kant op!

Jacques

Citaat van: John op 19-03-2012  15:00 uHoe ontbramen jullie je (Javal)hevelfilter aan de binnenkant?

Graag dit soort vragen niet in dit topic stellen. Het is niet de bedoeling dat in dit topic gediscussieerd wordt. Dit is meer een showroom.

StevenGordts

Dit weekend de gasleidingen nog leggen en dan is mijn Herms eindelijk klaar. Wel al getest met koud water en 't ziet er voorlopig zeer goed uit!



Uploaded with ImageShack.us



Voor de discussie naar aanleiding van deze installatie zie hier.

yakuza

Mijn toekomstige maischketel

± 30 Jaar oude wasmachine verwarmd op gas  :)


 
Inhoud net geen 90 L

 
Oud roerwerk

 
Nieuw aangepast roerwerk

 



Voor de discussie over deze installatie zie hier

orangeloo

Het resultaat van de brouwinstallatie mag ook niet ontbreken....
En ja groene kratjes... Maar ik zou niet weten wie er oranje kratjes heeft (voor Nederlandse flesje)


Vaalman

Hello!  :brouwen:

Het is zeer basic tussen al die mooie HERMS en andere grote gesofistikeerde installaties, maar hier toch mijn bescheiden installatie.
Intussen hiermee in totaal toch ook al enkele hectoliter gebrouwen over de voorbije twee jaar!  :gistsmile:

Dit was toen ik nog met mijn collega brouwde:







En intussen mijn volledig eigen materiaal:




En zie hier de laatste "oogst"! (eigen meergranenbier recept):




Bescheiden, maar ik ben er zelf zeer tevreden van tot nu toe. Ik wil ooit wel een volledig computergestuurd (met achtergrond in IT en een beetje in electronica) HERMS maken, maar daar is hier momenteel absoluut geen plaats voor helaas... Voor de verre toekomst dus.

Groetjes,
Pie

Etn82

Mijn nieuwe maisch-tank. Amerikaanse stijl.

Zelf een 35 liter koelbox (7,99 bij de Action) omgebouwd tot maisch-tank.



Het filter:


De filtersleufjes


Het filter in de maisch-tank


De kraan:


Alles bij elkaar denk voor 5 tientjes aan materiaalkosten

Ben benieuwd hoe het brouwt!




De discussie naar aanleiding van dit topic is afgesplitst. Zie hier.

Superbeun

Mijn nieuwe moutmolen is klaar, was even werk en wachten op alle onderdelen.

Monster Mill mm3,met 3 rvs rollen van 6" lang en 1.5" dik.
Monster Mill bijpassende hopper, helaas geen geluk met de douane  :-[

Elektromotor 180 W, 133 tpm, van Marktplaats.
Klauwkoppeling motor naar molen van Ebay, uit China
Trolley Ikea

Ben er erg blij mee, kafjes blijven bijna helemaal intact, echt super.



Filmpje:


George81

Laatste keer op het balkon gebrouwen met mijn nieuwe brander.



Ging erg fijn! Weinig stank binnen en zo, vrouwtje blij dus :)

PS
De kat heeft alle snorharen nog ::)

Oscar

Zo lambiek vat op standaard bovenop mijn vergistingskoelkast. Bovengist/ondergist en wilde gist gebroederlijk bij elkaar...




McMelloW

Citaat van: Oscar op 21-10-2012  15:09 uZo lambiek vat op standaard bovenop mijn vergistingskoelkast. Bovengist/ondergist en wilde gist gebroederlijk bij elkaar...

Ik ben benieuwd hoe dat met bier gaat in een kastanje houten vat. Ik heb van whisky kenners begrepen dat kastanje hout niet geschikt is om whisky in te rijpen.


Blonde God

Hallo

Ik ben Dries, ik ben 22 jaar en ben 3 jaar geleden begonnen met brouwen. Ik ben een niet zo actieve brouwer, maar hou mij voorlopig even bezig met het optimaliseren van mijn installatie.

Basisinstallatie:


Hevelfilter:


Gistkast + temperatuurmonitorkast:


Magneetroerder:



Vorige brouwsels:





SCHOL!  :proost:

mvg

Dries
alias
Blonde God  :biersmile:

12345

Mijn oplossing voor een weldless doorvoer. Nu is zoveel mogelijk van RVS alleen de hevels zijn nog van koper.



-De schotnippel (1/2") komt van Kramp en kan besteld worden bij een van hun 'partijen' bij jou in de buurt die op de website van Kramp vermeld staan. Alles in 3-voud: voor spoelwaterketel, maisch- en kookketel.
-Nylon pakking (zwart)
-Siliconen O-ring (rood)
-Zelfgemaakte opsluitring om te verhinderen dat je de O-ring eruit knijpt. 1 mm dik, 1,2 mm zou beter zijn.

De siliconenringen en de opsluitringen heb ik aan de buitenkant van de ketels gelegd. Aan de binnenkant gaat ook wel maar dan wrijf je met de schroefdraad van de moer tegen de O-ring.

Van de buitenkant ziet het er zo uit:



Aangezien zowel de schotnippel als de kraan cilindrische draad hebben (bij conische draad dicht de zaak zichzelf af als je die witte tape gebruikt) heb ik de zaak afgedicht met de nylon pakking. Werkt heel handig.

Van de binnenkant ziet de maischketel er zo uit: Op de achterkant van de schotnippel is met een wartel een heveltje bevestigd dat door de filterbodem heen tot bijna op de bodem steekt.



Van de binnenkant ziet de kookketel er zo uit:
Een ingewikkeld gekrulde hevel die door een korffilter tot bijna op de bodem komt. Het filter werkt goed als hopfilter en eiwitfilter bij gebruik van hopbloemen.



In de spoelwaterketel zit ook een heveltje via een wartel op de schotnippel geschroefd.

orangeloo

Een fotootje van mijn HERMS mag in deze topic natuurlijk ook niet ontbreken.  ^-^
Het is een HERMS geworden die zowel als HERMS te gebruiken is, maar ook in een handomdraai omgebouwd kan worden voor het traditioneel brouwen.
De brander kan als een soort lade zowel onder de éne als de andere ketel geschoven worden.
Discussies over mijn Herms zijn hier te lezen.


Biertester

Even wat over onze installatie:
Een door een LOGO gestuurde gasbrander (thermometer, ontsteking en magneetventieltje)  en een ruitenwissermotor doen het meeste werk:


De besturing met 5 temperaturen en pauzes:


De molen een Duitse Mattmill met een van een standboormaschientje gesloopte aandrijving en een kleintje voor het koriander:

Een plexiglas bakkie , makkelijk schoon te maken.


het filter.


de flessenvuller


de giststarter met sterile beluchting op een oude schommelbak voor bloedzakken.


Koeling:


refraktometer:


en een kijkje naar de gist:


Voorraad grondstoffen.



goed opgeslagen in tonnen


resultaat:


de reinigingsafdeling in de kelder (RVS dubbele spoelbak , krijgertje ) met het filter , gistvat en een NC biervaatje



filtreren met tegendruk .


En het bier in de vrieskist met een UT200 thermostaat op 0 graden.




Zo dat was het ..(bijna).

B.

Biertester


Superbeun

Onlangs heb ik besloten om mijn brouwerij in de kelder te maken, oude stellingen weg, muren tegelen, leidingen water elektra afvoer aanleggen.
Het is bijna klaar, hier en daar nog een afwerklatje en de vloer nog tegelen.
Het rvs aanrechtblad komt van marktplaats en de kastjes van Ikea.
Tevens heb ik het elektrische gedeelte wat uitgebreid door in alle ketels een sensor te maken en deze aan te laten sturen door een STC-1000.
De (elektrische) pannen heb ik verzonken in het aanrechtblad, zo hoef ik me niet druk te maken over overkoken en het werkt wat makkelijker.
De pomp is 12V en is in snelheid te regelen.
Voor de pomprichting heb ik er een elektrische 3 wegs kogelkraan ingezet zodat ik kan schakelen tussen het rondpompen van het wort tijdens het maischen of het doorpompen naar de kookketel (filteren).
Dit laatste is achteraf gezien een beetje overbodig want dat kan natuurlijk ook gewoon handmatig, maar ja ik was toch bezig.

De brouwerij ligt precies onder mijn huiskeuken waar ik de biertap in de muur heb ingebouwd, vanuit de tapkoelkast in de (brouw)kelder wordt er getapt.

Groetjes Patrick











De Tapkoelkast



De Gistingskast



De tap in de keuken boven de brouwerij






Reageren op deze installatie kan hier.

Hpps

Hoi,

Hier de eerste beelden van mijn Herm in opbouw.
Er is nog wel wat werk maar de komende weken zal hij wel afgeraken.

FremBrew

Ons brouwhok:































Als je wilt reageren op deze installatie kan dat hier.

Edit door FremBrew: Helaas werkt de bovenstaande link voor mij niet.
Ik krijg het volgende bericht: "Het topic of board dat je zoekt bestaat niet of je beschikt over onvoldoende rechten om het te bekijken."
Is het mogelijk dat een moderator hier even naar kijkt?

/* edit: aangepast */

orangeloo

Na mijn traditionele brouwerij omgebouwd te hebben naar een HERMS, goed voor een volume van 40 liter.
Heb ik nu een andere opstelling gemaakt voor kleine brouwsels van 10 liter met een maximum van 20 liter.
Maischen op 220 volt en koken op aardgas
Deze opstelling wil ik gaan gebruiken om in het najaar verschillende kriek recepten te gaan maken.
Daarvoor heb ik ook 3 kleine vaatjes van 20 liter aangeschaft.  :brouwen:


BLUB

Hallo Brouwers


Bij deze een indruk van mijn brouwerijtje boven de garage.


De brouwhoek


De Maischketel


De schrootmolen (van de restanten van een bandschuurmachine)


De bouw van de klimaatkasten



En klaar

Groet 

BLUB

Albertus

Mijn gistkasten in vol bedrijf.
De pvc buis die in de deur hangt bevat een pc-ventilator en een lamp ten behoeve van de verwarming. Doordat de buis met de deur naar buiten draait heb ik er geen last van bij het plaatsen/verwijderen van de cct.
Het waterslot zit buiten de kast, het openen van de kast om te kijken naar het waterslot is niet meer nodig.

Bert





Reacties op dit bericht kunnen hier geplaatst worden.

zeebrew

Mijn eerste begin:  op zolder een apart hoekje aan het maken: warm en koud water uit de CV, afvoer gecombineerd met de wasmachine. De vergistingsijskast staat nog in de garage, moet ik op zolder ook nog een plaatsje voor vinden.





jantenne


mickey

Het brouwrek

Van links beginnen
100  liter kookketel
  65  liter Maischketel
  70  liter warmwaterketel



De branders


Het roerwerk en regelbare voeding



De Javafilter



De klimaat kasten





Deze maand wordt de Chugerpomp geplaatst.



Reacties op deze installatie kunnen hier geplaatst worden.

Greggy

Van het weekend was onze eerste brouwdag. Ik zal ons binnenkort even voorstellen. Maar met dank aan allen op dit forum en alle info op internet is dit onze HERMS.

Specs: 3x 50 liter fusten HERMS, 2x 3500W heaters, filterheks, 4x Solar-pomp 14W, 2x mixers 60W, 40plaat koeler, reverse osmose, eigenbouw control panel met TControl (dank aan Herman!) voor aansturing heaters, pompen en mixers regelbaar en 3 temperatuurdisplays, te controleren via nettopje en live beeld via webcam. :D Koelkastje met STC-1000, Chinese schrootmolen, 120l vat voor bewaren mout, 2 afzuigkappen. Zoiets...


Een panoramaview in onze brouwerij


De ketels


Ons eigenbouw controlepaneel: 220V schakelaars, PWM's voor pompen (4) en mixers (2), drukschakelaars voor aan/uit. Komt nog een mooie full-color sticker op met grafisch de installatie afgebeeld waardoor de knoppen intuitief te bedienen zijn. En een extra display voor de warmtewisselaar-retour-temperatuur van het wort tijdens maischen. Nettopje voor aansturing TControl. Max. 11kW beschikbaar.


De internals van de kast. Ergens verstopt zie je TControl.


Kast tijdens bouw. Behuizing is een kaalgeschuurde boormachinekoffer. :)


Het kale frame tijdens bouwfase. Zelf gelast. Nooit eerder gedaan. Gewoon doen...


Frame tijdens bouw van zijkant gezien en reverse osmose apparaat


Onze eerste ontwerpfout? Hopfilter in kookpan raakt verstopt bij koelen. De haakse bocht de ketel uit raakte verstopt door niet goed gefixeerde filter.
Dip-pipe, pijp voor temperatuurmeting, roerder, 3500W heater.



Voor reacties op deze installatie klik hier.

lekkerstout

Vandaag even lekker aan het prutsen, mijn moutmolen gemotoriseerd  :brouwen:






 :degroeten:

Hubertusbier

Na 2 blikkenbier ga ik de uitdaging aan. Veel gelezen en veel foto"s bekeken. Ook veel mogelijkheden bekeken.
Het leuke is, dat er voor iedereen mogelijkheden zijn.
Ik ga voor de Rims eigenlijk niets anders dan de Leidse Rims.
Ik heb gekozen voor de Micro een pans Rims met binnen pan.
De binnen pan dient ervoor om het borstel uit de pan te liften zonder het  brouwsel te verplaatsen. Daarnaast heb ik gekozen om continu te filtreren. Ik maak gebruik van het filterbed en Pomp. de iwaki md10 moet nog binnen komen.
De binnenpan is een rvs ketel waarvan ik de bodem grotendeels heb verwijderd. daarna een zeef/filter geplaatst.

De slangen zijn van siliconen bestand tot 250 graden.




Daze

Ik ben samen met een brouwmaatje de afgelopen periode bezig geweest om mijn  garage om te bouwen naar een fijne plek om te brouwen. Ik dacht, laat ik hem maar eens online gooien.

Van oud naar nieuw, stapje voor stapje:


Van de andere kant, veel meer ruimte terwijl er zoveel meer in staat dan vroeger:




Hier nog wat foto's:

De ruimte is ongeveer 2/3e van een standaard garage en heeft een plek voor de installatie, een vergistingshoek, de voorraad en een waterhoek.



Voor de waterhoek heb ik een grote RVS wasbak bij een tuinder in het westland op de kop getikt.




Met het aansluiten van het water hebben we ook 2 kogelkranen gemonteerd om direct slangen aan te kunnen sluiten. We willen hier wellicht nog een keer van die orion koppelingen op monteren.




De voorraad en losse spullen




De vergistingshoek krijgt op termijn 2 grote en 2 kleine koelkasten, elk gekoppeld aan zijn eigen (welbekende) temperatuur controller in een enkele controle-unit. De lampen geven aan of de controller de koeling of de verwarming aan heeft staan.


De sensor- en stroomdraden zijn allemaal weggewerkt voor een cleane look, en komen uit bij een wandcontactdoos. De koelkast is nu aangesloten voor beide doosjes, de verwarming gaat in de andere socket van de doos. De sensor komt mooi uit het doosje naar de koelkast toe.


De reden waarom we voor zoveel vergistingskasten hebben gezorgd is simpel, het bier gaat te snel op  :). We kunnen straks in de 2 grote koelkasten tot 45 liter parallel gecontroleerd vergisten en hergisten. Je wint de periode van de hoofd- en navergisting doordat je de hergisting in de andere vergistingskast doet.
Daarnaast hebben we 2 kleine vergistingskasten zodat we experimentele brouwsels tussendoor gecontroleerd kunnen vergisten.

Al met al, heeft het heel wat werk gekost om een garage om te bouwen tot een fijne plek om te brouwen. De laatste onderdelen vinden binnenkort zijn weg naar de brouwerij. De komende tijd wordt ook de installatie aangepakt.

Marc0F

Hierbij een paar foto's van mijn 2 vergistingkoelkasten. Voor de temperatuurcontrole heb ik 2 stc's in een oude muziekbox gemonteerd, met daarop budget schakelmateriaal van een welbekende bouwmarkt :) Ik wilde ze met een schakelaar aan en uit kunnen zetten.

De laatste foto toont de binnenkant met een gloeilampje en 22 liter dubbel die midden in de hoofdgisting flink aan het pruttelen is :)







marijnrutten

Hier een paar foto's van mijn installatie. Alle feedback is welkom.


Omdat discussies in dit topic niet gewenst zijn (Foto's plaatsen, toelichting en geen discussie) zijn de reacties afgesplitst. Zie hier.


brouwjoh.


Jelmer P

Ik ben de laatste tijd aan de slag geweest het mijn herms. 2 weken terug heb ik mijn eerste brouwsel hierin gemaakt. Het bestaat uit twee fusten (maischketel geïsoleerd met een jogamat) en een grote 75 liter pan die gemaakt is van een oude boiler.


Het pompen doe ik met 2 solar pompjes die via de leddimmers aan de regelbare voeding zitten. In dat kastje zitten ook 2 STC-1000 thermostaten. De voelers daarvan zitten in siliconen buizen en die hang ik tijdens het brouwen in de pan. De linker heb ik alleen nog niet van uitgevonden hoe ik die kan kalibreren.


Ik heb 2 lange platenkoelers met in totaal zo'n 40 platen. De schrootmolen wordt aangedreven door een oude accuboormachine aangesloten op de regelbare adapter.


Gistkast met stc1000.


Materiaalkastjes die nodig opgeruimd moeten worden. En mijn laatste restjes bier... Dus ik moet snel weer brouwen voordat de voorraad op is.

Het aanrechtblad krijgt binnenkort een wasbak en aansluitig voor warm en koud water zodat ik definitief verdreven kan worden naar de bijkeuken.

lekkerstout

Lekker weer vandaag kon mooi even met mijn project verder.

Ik heb mijn maischketel voorzien van elektrisch roerwerk. :nut:









Voor reacties op dit bericht zie hier.


beermenke

Net mijn 1 pans rims uitgeprobeerd. elektrische koffieketel van 25 liter en 2 kW element. Roodkoperen binnenketel en iwakipompje. Het werkt prima. In 4 uur 15 liter in gistvat. Het opwarmen duurt wat langer omdat ik tijdens maischen maar met 500 Watt verwarm. Ik ben bang dat ik anders de enzymen om zeep help. Het koken doe ik ook maar met ca 1200 Watt. Voluit bruist ie de pan uit dus op max 150 volt met koken.

Reinout


jank


Deze heb ik vorige week gekocht

En deze ga ik na bouwen in 100 l

HopSwiers

Ik heb een klassieke opstelling: maischvat (boven), filterkuip (linksonder) en kookvat (rechts). Dus geen HERMS of RIMS.






Snor



Ook even mijn installatie in de showroom....
Brouwerij de snor nadert zijn voltooiing.
Eerste brouwsel gepland op 13 oktober.
Nu al zenuwachtig...!

Manie

Hallo allemaal,

Na een jaar lezen en kijken op dit forum, spullen verzamelen,bouwen(ook de muur om de brouwerij te scheiden van de zolderkamer) en bedenken is me brouwkamer nu (op het computer hoekje na) klaar !
Deze week ga ik er me alle eerste ''echte'' brouwsel  maken  :brouwen: (wel mini maisch en blikken gedaan afgelopen 2 jaar ;D)

Forum bedankt!

Mvg Manuel

Hier de foto's



















Reacties op deze installatie kunnen geplaatst worden in dit topic.

Shaka

Omdat ik er trots op ben en om mensen ideeën op te doen, hierbij mijn 50 liter installatie:


Kleine toelichting:

- Dubbelwandige 50 liter thermoport met koperen filter erin. Ik breng water op temperatuur met een dompelspiraal en maisch op één temperatuur, deze daalt hoogstens een graad. Op de kraan zit een Geka, waarop ik slangen (ook voorzien zijn van Geka's) kan aansluiten. Ik  circuleer mijn beslag met een pomp aan het einde van het maischen om helder wort te krijgen. Wordt erg snel helder. Ik spoel doormiddel van batch-sparging, rendement bij laatste brouwsel lag op 80% :)


- ±50 liter kookketel. Het wort pomp ik over vanuit de maischketel, waar ik een slang aansluit op een wort-inlaat bovenin de ketel. Na het koken filter ik de hopbloeme eruit met een bazookafilter en koel ik met een platenkoeler en pomp, waarna het wort rechtstreek het gistvat in gaat.


- Ik heb net een nieuw 50 liter Polsinelli gistvat binnen, ziet er goed uit. Hier ga ik onderaan ook een Geka op zetten en ik wil na een stevige cold crash het wort van onderuit overpompen naar mijn kookketel, die ik vanaf nu ook als bottelvat ga gebruiken. Verder vergisten in een hoge koelkast, voorzien van STC-1000 en 100 watt (volgens mij) terrarium lamp.

Ik wil in de toekomst graag nog de ketels op gelijke hoogte en lager, heb toch een pomp. Ook wil ik de 2-delige kogelkranen misschien vervangen door 3-delige kranen. En ik denk dat ik mijn gistvat naar een Geka op de kraan onderin ook ga voorzien van een inlaat bovenin, zodat ik het bier vanuit de kookketel afgesloten in het gistvat kan overpompen.

Hier nog wat foto's van mijn laatste brouwdag:





abroeders

Helaas heb ik niet de ruimte om een vaste brouwruimte in te richten. Ik moet de keuken samen delen met mijn vrouw. Zij voor de heerlijke gerechten en haar hobby: "Koekjes en taarten". Ik voor mijn hobby: het brouwen van bier.

Maischopstelling:


Maischen doe ik met een PID controller en een elektrische kookplaat van 2,5KW. Een PT100 element in een RVS voeler van 250mm hangt met een RVS beugel op de rand van mijn 33 liter maischketel. Deze registreert nauwkeurig de temperatuur en zorgt ervoor dat de PID met solid state relais meer of minder 'gas' geven aan de elektrische kookplaat. Het regelgedrag is supermooi, snel naar de ingestelde temperatuur en net voor het bereiken van de doeltemperatuur wordt het verwarmingselement pulserend aangestuurd zodat ik geen overshoot krijg. De spoelwaterketel van 21 liter staat al klaar op de wokpit om tegen de tijd van het spoelen snel op te kunnen warmen.

Hier zie je hoe de temperatuurvoeler in de maischketel steekt:


Het kastje waar de PID controller en SSR netjes in weg gewerkt zijn:


Voor het schroten heb ik een IKEA opbergbak, waar na afloop van de brouwdag alle(lees: veel) brouwspulletjes netjes opgeborgen worden. Het deksel is van MDF gemaakt en hierop de schrootmolen gemonteerd. Tijdens het schroten zorgt de bak voor het opvangen van de geschrote mout.


Filteren doe ik met een filteremmer, welke ik ook als bottelemmer gebruik. Aan de binnenkant van het kraantje is een RVS filterspiraal bevestigd. De Maischketel wordt vanaf nu weer als kookketel ingezet. (Op de wokpit nu en niet meer elektrisch omdat er geen temperatuurcontrole meer hoeft plaats te vinden)


Het koelen doe ik met een koelspiraal. Een stuk slang met gardena koppeling middels een waterdief op de keukenkraan aangespoten. Mijn 'brouwhulpje' houd de slang vast en zorgt ervoor dat het water netjes in de gootsteen terecht komt.


Giststarter op de zelfgemaakte magneetroerder:


En als uiteindelijk het wort afgekoeld is en de gistarter toegevoegd, dan mag het gistvat in de gistkast met STC1000 temperatuurscontrole in de garage.


Tot zover mijn brouwopstelling. Misschien als ik ooit nog ga verhuizen naar een wat grotere woonruimte (e.e.a. afhankelijk van de maandelijkse trekking op de 10e) dat er een mooi betegelde vaste brouwruimte komt met een RVS CCT vergisting in een mooie grote RVS klimaatkast (dromen...) Maar zover is het nog lang niet  :P

abroeders

Citaat van: dennisbier op 23-10-2015  19:29 uWat zit er even later in de pepsiflessen? 
Fijne installatie, die ongetwijfeld nog aangepast wordt.  ;D
De pepsiflessen gebruikte ik eerst om starterwort mee in te vriezen. Dit doe ik niet meer. Gebruik uitsluitend nog maar moutextract hiervoor.

McMelloW

De Open ArdBir Control Box zoals die uiteindelijk geworden is.


Alles ingebouwd en bedraad


Alle aansluitingen. Alles kan los en de originele box kan zo weer terug.


Met een u-strip en klittenband ophangen en zo weer eraf halen.


Zo ziet het er dan uit in Manual Mode



Voor de discussie die is ontstaan naar aanleiding van dit bericht zie hier.

DeHeerenVanBisde



Rechts de maischketel, met roersystem, thermometer schakelaar en pomp, daarop het spoelwater en de slang pompt het in onze kook ketel.

De EBBBB Eerste Beesdse Bovenlader Bier Brouw installatie.




Reacties op deze installatie kunnen gegeven worden in dit topic.

Battum80

Hieronder mijn eenvoudige opstelling. Ik denk dat er hier weinig mensen zijn die er jaloers op zullen worden, maar ik ben er blij me. Inmiddels 12 brouwsels achter de rug. Als ik dit over een jaar nog steeds leuk vind ga ik investeren in een Grainfather of zoiets.

Moutmolen en opbergbak:



15 liter pan met moutzak:



Wasteiltje met gaten in de bodem om de granen uit te spoelen:



PET vergistingsvaten:



Het resultaat:



Het volgende op de lijst is een koelkast om als vergistingskast te gebruiken.

beermenke


Koffieketel 25 liter en koperen binnenpan en los pompje Ik meet de temperatuur in de uitstroom en in de binnenketel. verwarmingselement kan ik dimmen. Binnenpan kan ik trapsgewijs optillen en laten uitlekken. Constuctie zit vast aan de buitenketel. Systeem lijkt veel op de nieuwe versie van Brouwland maar ik gebruik dit al enkele jaren.

beermenke


Binnenpan met sleuven in hoogte te verstellen en laten uitlekken bij spoelen.

SanderH

Pas lid van dit forum, hierbij dan maar even voorstellen middels foto's van mijn installatie:

Fase 1: 50 liter maishketel, 30 liter WW Tank, 50 liter kook ketel.

Fase 1, van de andere kant.

Fase 2, 50 liter WW tank, 100 liter kookketel

fase 2, vanaf de ander kant.

KoenVdH

Heb een reeks foto's geplaatst op onze website.
http://www.dekeukenbrouwers.be/brouwerij/




Voor reacties zie hier. (In dit topic svp geen reacties op installaties plaatsen. Zie titel!

Klepper

Ik beschikt niet over veel ruimte en brouw op een keukentrolley met een elektrische ketel met een vermogen van 2000W geïsoleerd met noppenfolie van de Gamma. Daaronder nog een dun laagje hittebestendig filtermateriaal. Dit is een lap universeel afzuigkapfilter uit de huishoudwinkel op maat geknipt. De brouwpan is voorzien van een valse bodem en een op maat gemaakt conisch brouwzakfilter die de wand van de pan vrij houdt. De valse bodem beschermt de filterzak tegen aanbranden.

De originele temperatuursensor is vervangen door een LM35 in een rvs buisje met dezelfde diameter van 6mm. De sensor is in het originele houdertje geplaatst die met een veer tegen de bodem van de pan gedrukt wordt. Op de foto de originele sensor en de droogkookbeveliging in het houdertje. Aan de zijkant van de pan is in het kunststof een gat geboord voor een sensorconnector. Die wordt tijdens het brouwen met een kabeltje aangesloten op een programmeerbare  controller.

De Alva controller regelt het gehele brouwproces inclusief het koken en stuurt ook een solarpompje aan die tijdens het maischproces het wort regelmatig rondpompt met een dutycycle van 50%. Dertig seconden aan, dertig seconden uit. De kraan van de pan is iets naar rechts gedraaid. Het pompje staat wat lager dan de bodem van de pan en wordt gevuld door de zwaartekracht. Het pompje is krachtig genoeg om het wort via een siliconenslang omhoog te pompen om weer terug in de pan te stromen. In het deksel van de pan is om knikken te voorkomen een kraanuitloop gemonteerd waar de siliconenslang doorheen getrokken is.

Na het maischproces wordt de zak eruit getild. De zak laat ik uitlekken in een groot fritesvergiet boven de pan. Tenslotte wordt de valse bodem verwijderd en kan er in dezelfde pan gekookt worden. Achter de kraan zit een klein hopfilter die het pompje beschermt tegen kleine deeltjes die de pomp kunnen verstoppen.

Het wort wordt gekoeld met een rvs dompelkoeler. Ik gebruik een plastic gistvat van mijn starterkit en een PVC fles voor de navergisting. De volgende stap is het maken van een gistkast.


Dund

Na lang plannen gisteren begonnen met de nieuwe brouwschuur. Van jaren lang hobbyen in de keuken eindelijk een echte brouwschuur van dik 20 vierkante meter. Er komen vier groepen in om de speidel en alle andere randapparatuur safe te kunnen laten draaien. Een keuken dikke afvoeren etc etc. Echt een hele grote klus maar het wordt geweldig. Hier alvast wat fotos van de ouwe schuur en het pijpen systeem dat naar de schuur toegaat.




Kojak


JanWillem


korneel

Ik kom in de buurt van een HERMS installatie die nog eens af gaat komen...



Vond het te spannend om niet te posten :)
Hopelijk volgende week RVS spoeltafel erbij en dan eens langzaamaan gaan brouwen.



Voor de discussie naar aanleiding van deze installatie zie hier.

PrinsHeerlijk

Een nieuwe opstelling voor het buitenbrouwen! :biersmile: Doordat ik een 1/2'' kraan aan mijn RVS Weckketel van 27 liter ga maken (en het standaardgat dus uitboor) doe ik mijn filterhex onderin de maischketel en filter ik het wort naar een pan waar een leeg krat onderstaat (met een slang ter preventie van oxidatie).

Vervolgens spoel ik met een waterkoker en daarna haal ik het bostel eruit en maak ik de ketel schoon. Daarna kook ik weer in de weckketel. Optimaler zou zijn dat ik de pan ook kon verwarmen maar het is nu zo.



(Zie mijn facebookpagina voor meer foto's  :brouwen:https://www.facebook.com/Thuisbrouwerij-Prins-780989125380854/)

 :degroeten:

RayVelcoro

Hieronder een kleine impressie van mijn zelfbouw low budget herms in proefopstelling. Het wachten was op de dimmer voor het pompje. Het door mij bestelde dimmertje dobbert ergens op oceaan gok ik. Daarom nu een 12/24v dimmer tbv ledverlichting gebruikt wat prima werkt. Als het zondag slecht weer is ga ik er mijn eerste brouwsel mee maken. Mocht er interesse voor zijn kan ik alle gebruikte onderdelen nog wel even apart benoemen.


Biertje1985

Hierbij mijn installatie:

Een Thermoport 38,5L ketel met:

3.2 KW verwarming Element
SOLAR pomp 12l/min met PWM snelheids regeling
Menno 21L binnenpan (Filterpan)
RVS 316 Piping 1/2"
Vailliant pijpen koeler (warmtewisselaar)
Brewboard 2.12 besturing (Ardbir) (Eigen ontwikkeling)
Flexibele neopreen kabel.
40A SSR met grote heatsink
5A Interne 12V voeding
IP67 schakelkast behuizing

Eerste brouwsel een Pilsener gemaakt, liep perfect! Vol automatische maisch. Rendement rond de 75%

Hierbij wat foto's



















jank


marc0871

Leuk spul. Mocht wat kosten, blijkbaar.

Nou alleen nog wat tegen een stijve nek >:D  ;)

jaap75

Hallo allemaal,

Bij deze de foto's van mijn installatie tot nu toe.
Deze moet nog afgemaakt worden met leidingen en wat klein spul.

Het idee is om te koken in het grote 120 L vat (links op de foto) daarna te filteren en tijdelijk opslaan in het grote blauwe vat.

Als dit gedaan is kan het grote vat schoongemaakt worden en alles weer terug gepompt worden in om te gaan koken.
Op deze foto is de koeler te zien die erna word in gehangen om het wort te koelen, ik hoop alleen dat het koelvermogen hiervan genoeg is om 100-120 L snel te koelen.



Dat was het tot nu toe, ik ben erg benieuwd naar jullie mening en opvattingen hierover.

Cheers! :biersmile:

korneel

Zie mijn vorige foto een paar posts hierboven. Was er niet blij mee. Miste toch de triclamps.
Dus ben opnieuw begonnen :)
Huidige staat.. zie hieronder..
Hopelijk over 2 weken brouwen :)



En ondertussen ook de gistvaten eens goed schoongemaakt.



Jacques

Citaat van: korneel op 30-06-2016  07:27 uZie mijn vorige foto een paar posts hierboven. Was er niet blij mee. Miste toch de triclamps.
Dus ben opnieuw begonnen :)
Huidige staat.. zie hieronder..
Hopelijk over 2 weken brouwen :)



En ondertussen ook de gistvaten eens goed schoongemaakt.



Hallo Korneel,

De foto's zijn niet te zien. Dit komt waarschijnlijk doordat de bestanden van de foto's te groot zijn. Verklein eerst de foto's (op een lagere resolutie zetten helpt heel veel) en probeer opnieuw.

korneel


Willy-en-co

De eerste tekeningen zijn gemaakt voor onze alles in 1 pan. Mijn brouwmaatje is nu hard bezig om software te schrijven en alle besturingen uit te zoeken en te maken. De aankomende weken ga ik me bezig houden met de tank. Wordt een brouwtank van 35 liter met een warmte element er in. Een pomp er naast voor de flow en jacket mantel om te koelen. De jackets zijn in delen zo kan je 10, 20 of 30 liter makkelijker koelen. Als we weer veder zijn komen er zeker meer foto's.

rover8772

De uiteindelijke versie van mijn RIMS tube:



1.8 kW element erin (de kabel moet nog aangesloten en ingegoten worden...)
RVS 316

Ben nu bezig om de uitgang van mijn brouwketel (RVS bierfust 50 liter) te verplaatsen naar de bodem. Zat eerst boven de onderste rand, maar er bleef te veel wort achter, zodat ik de ketel nogal ver moest kantelen om er alles uit te krijgen..
Ook een moutwals zit in de pijplijn.
Novax 20B pomp en mijn platenkoeler (uit verwarmingsketel, 18 platen geloof ik) moeten ook nog bevestigd worden, dus nog genoeg te doen... Foto's volgen.

tdp

Ter vervanging van mijn platenkoeler:


Toch blijft het bouwen een mooi onderdeel van het brouwen :) :biersmile:

dimitri.bourgois

Hallo,

Bij deze foto's van mijn installatie. Indien er verbeteringen zichtbaar zijn laat maar weten ;)

Warmwaterketel


Maishketel


Kooketel


Brouwopstelling


Moutmolen


Opwarmen water


Maischen


Geautomatiseerde sturing


Visualisatie


Gist/Lagerkast/Droogkast







De discussie naar aanleiding van deze installatie is afgesplitst. Zie dit topic.

jank


Mijn nieuwe brouwinstallatie.




De discussie over deze installatie is afgesplitst. Zie hier.

Underdike

Ons huidige KEUT-systeem (we blijven eraan sleutelen) :

- 2-staps op een gelast frame
- hoogste niveau : een brander met een 78 liter maischpan (met valse bodem)
- onderste niveau : een brander met een 100 liter kookpot
- beide branders draaien op LPG (omgebouwde gasfles)
- 60 graden water uit leiding, 90 graden water uit 'n aparte boiler
- koperen spiraalkoeler
- moutmolen door slijpsteen-motor aangedreven
- wijnkoeler met Inkbird controler voor max 3x 30 liter vergistings-vaten (toekomst: 1x 120 liter RVS vat)
- capaciteit: 6 - 8 kraten per keer (meestal 55 liter in vergisting, kan omhoog tot plm. 80 liter).


Twan84

Het kost wat tijd en inspanning maar dan heb je ook wat:
De schrootmolen bestaande uit de MattMill Klasik, een zelfgemaakte trechter en een 0.75 kW motor. De motor loopt op 70 RPM, maar is sterk genoeg om alles er rustig doorheen te walsen. Weinig stof dus.


Het schrootresultaat. Ik heb het niet gemeten maar op het oog ziet het er prima uit.


Mijn zelfgemaakte roerwerk. 40 RPM en draait ook met gemak door een wat dikker beslag. De plaat is van HDPE (snijplank) dus voedselveilig.


En als laatste een koelspiraal gemaakt van een oude tapkoeler. Aangesloten op een grondwaterpomp is 15-25 liter wort in 5-10 minuten afgekoeld.

bosz

Mijn dit jaar gebouwde elektrische HERMS. Buiten beeld is de 3e ketel om in te koken en twee chugger pompen om het water uit de HLT en het wort uit de maisch pan mee rond te pompen.
In de HLT en de kook ketel zit een 3200 watt verwarmingselement.
De website van de electric brewery heeft als inspiratie gediend.


Jedoka

Zeau, na al dat Premium RVS geweld[emoji12] hier mijn lowbudget brouwinstallatie bestaande uit 2 geïsoleerde elektrische weckpannen met kraan, RVS emmer in gebruik als moutkorf, past net iets meer dan 6 kg geschrote mout in. Spotgoedkoop aliexpress pompje die het vooralsnog verassend goed doet[emoji16]. Paar slangen en een tapkoeler in gebruik om het wort na het koken te koelen. Er zitten 3 RVS koelspiralen in die ik met elkaar verbonden heb, na het koken pomp ik het wort door de spiralen in het koudwaterbad waarin een pomp zit voor beweging in het water, het wort kwam er in het begin met een temp van onder de 5 graden uit, na verloop van tijd werd dat warmer. Uiteindelijk het wort ( 21L ) met 20 graden in het vat dus helemaal goed. Misschien volgende keer nog wat ijs halverwege in de koeler erbij.
Binnenkort nog wat betere siliconenslangen aanschaffen, een takel maken om de emmer op te tillen voor het spoelen en iets om de rondcirculerende wort beter over de mout te verdelen. En dit alles sinds vorige week in de schuur nadat ik een enorm werkblad op RVS staanders had gekregen, dus niet meer knaaien en pielen in de keuken, ik grote blij[emoji16]
Nu van de week nog een gist kast maken, alle spullen zijn in huis!

Martijn0172

Van de week wat simpele ikea kasten en werkblad geinstalleerd. Ook een horeca spoelbak gekocht van 50x60x30cm, wat een verademing is dat met schoonmaken  ;D

Er komt nog wat kastjes boven, een gladde achterwand en een spoeldouche

Verder een Braumeister 50 L en, niet op de foto, twee koelkasten met ruimte voor een 30 L en 60 L vat


Striekert

Ik heb nu mijn eerste installatie gekocht (via marktplaats)







Alleen de slangen nog vervangen en het filter vernieuwen. (Gelijk even nieuw teflontape tussen de aansluitingen)

Langzaam aan begint het allemaal te komen  :biersmile: :brouwen:

Appiehappie

Voor je het weet staat het eerste eigen gebrouwen biertje in de koelkast en is het genieten begonnen... Succes met het brouwen van je 1e biertje in de nieuwe brouwinstallatie  :biersmile:

RoodeLeeuwVenlo

Waarom je filter vernieuwen? As je deze gebruikt zou ik hem met de gleufjes naar beneden leggen. Anders loopt hij vast.

Avdakker

Mijn installatie is nog in opbouw maar zover ben ik momenteel:


Alle aansluitingen op de vaten zijn keurig met formeergas gelast zodat er geen verbranding plaats vond. Alle kranen zijn ook al van RVS.
Momenteel nog wel wat koperwerk maar dat zal te zijner tijd ook veranderen naar RVS als er weer wat budget voor is.
Er zitten 2 magneetpompen in met RVS binnenwerk, en in de HLT zit een platenwisselaar van RVS. In de MLT zit een heksenfilter van RVS.
Alle vaten zijn middels 3 weg kogelafsluiters onderling te verbinden zodat het schoonspoelen (vaste afvoer komt er nog bij) makkelijker gaat.
De 2 pompen zijn om het water rond te pompen over de platenwisselaar in de HLT en om het water uit de MLT rond te pompen over de HLT.
Isolatie zijn slaapmatjes welke bij de Decathlon vandaan komen. Staat mooi en is functioneel.
De aansturing van de elektrische verwarmers voor de HLT en de BK (elk 3kW) gebeurt middels een oventhermostaat van Aliexpress. Een externe voeler in dompelbuis garandeert dat deze tijdig stopt en weer inschakelt en zo de boel op temperatuur houd.
De pompen zitten beide aangesloten op een vijverschakelaar welke het debiet van de pompen kan op of aftoeren.

Wat ik nog moet doen:
Vaste aansluiting vanuit de warmwater boiler maken naar de brouwinstallatie toe. Dit water is al op temperatuur en bespaart weer in opwarmtijd HLT.
Een douchekop maken op voorgaande leiding zodat de installatie ook schoon te spoelen is van bovenaf.
Afvoer tot onder de brouwtafel
Platenwisselaar ergens op vast maken en een leiding maken zodat het wort er mee te koelen is
Filter voorafgaande aan de wortkoeler, die moet ik nog bestellen/zoeken
Leidingwerk isoleren
Analoge temperatuurmeter op ieder vat monteren
Sproeikop MLT maken en monteren

We hebben de installatie zo al getest. Momenteel werkt alles zoals verwacht was. Opwarmen gaat goed al duurt het wat langer als met een gasbrander.
Alle tips zijn altijd welkom natuurlijk.

Tanklokaal

Vandaag pakjesavond gevierd!

Bestelling van Polsinelli binnen, het enige echte hobby brouw forum T-shirt binnen, en 3x hertog jan vat gerijpt binnen! :brouwen: :proost:

Mijn Polsinelli setje bestaat uit 2 ketels met beide een capaciteit van 50 L, En een vergisting vat van 35 L :groots:

Erg tevreden tot de kwaliteit tot nu toe! ^-^ :brouwen:



















-------------

Voor reacties op dit bericht zie hier.

The-Giant-Master

Installatie staat eindelijk volgende week er mee aan de slag




De reacties op deze installatie zijn afgesplits.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37066.0.html

marc0871


ElmerVDM

Hier komen een hoop mooie installaties voorbij. Dan doen wij het relatief simpel. Hieronder een paar foto's.

De installatie in bedrijf tijdens een schoonmaakrondje met loog. Normaal staat de opstelling in de schuur, deze keer was het lekker weer. De pomp is overigens een warmwater pomp die we voor een zacht prijsje via marktplaats hebben gekocht (sommige mensen verwarren een warmwaterpomp met een cv-pomp  ;D).



Hieronder onze ketel in bedrijf na het spoelen.



We werken dus met 1 kookketel, een binnenpan om te maischen en een warmwaterketel. De binnenpan is voorzien van een filter. Het filter is demontabel, om te kunnen schoonmaken. In de oorspronkelijke pan hebben we gaten geponst in de bodem.



Het wort stroomt terug door een siliconenslang met gaatjes. NB Op de foto staat nog een oude binnenpan. Die is vervangen, omdat deze te klein was voor onze brouwsels.



Eén van de laatste aanpassingen aan de ketel. Een pickup tube. Dat hadden we eerder moeten doen. Er blijft slechts 150ml achter in de ketel.



Voor de doorvoer in de kookketel heb ik wel een tijd moeten zoeken naar de geschikte nippel. Uiteindelijk gevonden bij onze Chinese vrienden. https://nl.aliexpress.com/item/1-2-BSP-Man-x-Vrouwelijke-Koppeling-201-Roestvrij-Staal-Pijp-Connector-Joint-Adapter-Lengte-50mm/32836388943.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ca174c4dVCVqVu
in combinatie met https://nl.aliexpress.com/item/Lock-Nut-Weldless-Bulkhead-Kit-1-2-BSP-For-Keg-or-Kettle-Homebrew-Fitting/32606385680.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ca174c4dVCVqVu

ElmerVDM

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de installaties van de oudgedienden. Helaas zijn al die foto's niet meer zichtbaar. Willen jullie die nogmaals uploaden?

Jeltuh

Vandaag een roerwerk geknutseld voor mijn pan. Hierin maisch en kook ik. Vast toerental van 60 rpm. De schoepen draaien ca 1,5 cm boven de bodem en zijn in hoek verstelbaar. Binnenkort proberen. Wellicht dat ik nog een 'baffle plate' maak aan de rand van de pan om wat meer beweging er in te krijgen.


Noosting

Alles nog volop in opbouw, zaterdag de Brew Monk geleverd gekregen,  dus even gekeken of alles werkte en het systeem gespoeld.



De reacties op dit bericht zijn hier te vinden.

Engeltje

Onze nieuwe elektrische HERM's is tot leven gekomen! -- ( Nu met plaatjes  ;))

Korte introductie:
Nadat ik en een vriend uitgesproken hadden om ook een keer te gaan brouwen, hadden we vorig jaar de stoute schoenen aan getrokken en hebben een 2e hands opstelling gekocht.

Afgelopen jaar heb ik dit forum gebruikt als stille hulp bij het brouw proces en de mogelijkheden voor een opstelling. Hierbij hebben we onze opstelling verder uitgebouwd naar een elektrisch opstelling die wordt aangestuurd door Craftbeerpi op een raspbarry.
Het leek me leuk om onze HERMs daarom hier nog een keer te laten zien. Dit als mogelijke inspiratie voor anderen.
En omdat deze HERMs nooit af is hoor ik graag nog  tips en trics om onze opstelling te verbeteren.
Na veel lezen, zoeken en bier drinken  hebben we gekozen voor een elektrische HERMS systeem op basis van 3 identieke pannen van 70L
Na het bestellen van de pannen hebben we de gaten erin gemaakt. Hiervoor hebben we uiteindelijk een hydrolosche pons gekocht om de gaten er netjes in te krijgen.

 
Gaten in de 70 L pannen

Een filter laten lasersnijden van een geperforeerde plaat die precies in de pan past.
En begonnen met de montage van de onderdelen.

Filter met gaten van rond 2 op een steek van 3.5.

Aansluiten van de warmte spiralen, kranen en temperatuur sensor.

Overzicht van de binnenkant van de ketels.

In de pick up tube waarmee het wort onder de filter wordt opgezogen hebben we een klein gaatje gemaakt dicht bij de pan. Het doel hiervan is dat het overgrote deel van het wort eruit gezogen wordt door een pomp, maar als het wort bijna uit de pan is, zuigt de pick up tube lucht en zal deze niet verder de pan leegmaken. Hierdoor is er een wort verlies wat we natuurlijk niet willen. Met het kleine gaatje heb ik de goede hoop  om het vat verder leeg de krijgen voor  deze schuin te kunnen zetten waardoor de resterende wort er nog langzaam uit loopt ( zonder pomp). Of dit werkt moet ik nog zien...
 
Als afdicht rubber van het gat door de pan hebben we zelf afdicht ringen gemaakt van een silicone bakmat. Hiervan hebben we ringen gesneden die even groot zijn als de revetten waarmee de koppelingen door de pan steken. Dit werkt prima!
 

Testrun en tuning van de PID regelaar

Na het testen van de systemen en in instellen van de controller hebben we vorige week onze HERMS getest door een quadrupel te brouwen. De brouw is prima gelukt. Er zijn nog wat verbeteringen die we moeten maken aan de controller en aan de kookpan.  In de kookpan zit nog geen goede filter. Ik had de hoop dat de "rommel" in het midden van de pan blijven bij het rondpompen van de vloeistof, maar dit werkt nog niet goed genoeg  tips welkom
Het mooie van de controller op basis van craftbeerpi is dat deze ook gelijk gebruikt kan worden voor een fermentatie kast. Dus die hebben we gelijk aangesloten op een oude koelkast. 


Voor de controller, de SSD's en de sensor en power aansluitingen heb ik een mooi kist gedesigned waar alles in kan. En als je dan toch de vrije hand hebt in het design, heb ik er maar gelijk iets toepasselijks van gemaakt .
   


Controller box


De 70L elektrische HERMS van RVS

Tot zover onze HERMS.
Tips en trics om deze HERMS te verbeteren hoor ik graag.
En mochten er mensen geïnteresseerd zijn in een controller, laat maar weten.


Jurre

Tussen al het heftige geweld in dit topic even een foto'tje van mijn simpele beginners brouw-potten-en-pannen festijn!
Lekker overzichtelijk in de keuken. Vandaag is pas mijn tweede brouwdag maar ik probeer er een soort systeem in te vinden.

Rechts op het aanrecht "nat", dus spullen schoonmaken en laten drogen. (en de koffie natuurlijk  ;D)
Tussen fornuis en laptop ingrediënten, SG meter, wegen etc.
Voor makkelijk overhevelen en filteren 3 niveau's: aanrecht, kruk(heb er nog eentje) en op de grond.
De overige spullen die niet op de foto staan liggen verspreid over de tafel in de woonkamer. Zodat zo min mogelijk in de weg ligt...


Frenky

Brouwkast met takel en roerinstallatie in aanbouw. Bijna klaar...

 ;D ;D ;D ;D







Roerder in werking   

Kiekeboe


Jeltuh

Roerwerk aangepast, hij beviel nu al goed tegen aanbranden op de bodem. De propellertjes aan de onderkant zorgden daar voor. Nu grotere schoepen toegevoegd. Hopelijk nu ook wat meer beweging tijdens maischen.




Fen

Omdat ik niet alle ruimte heb om te brouwen en al het brouwspul in dozen, laden en kasten me te veel rommel bezorgde had ik besloten om er maar een kast voor te maken waar ik alles kan opslaan en op een brouwdag de hele meuk naar de keuken kan rollen om er ook in te brouwen voor een fijne werkhoogte.
Toekomstige additie is een condenskap en losse planken voor de grotere eurobakken waar ik oa. de fast washer in heb. Dat zal allemaal rusten op L profielen zodat ik de condenskap op verschillende hoogtes kan plaatsen, mocht dat nodig zijn.  Er zit boven al een gat in voor een flexibele afzuigslang.






Bvk1983

Afgelopen week de STC1000 binnen gekregen en een oude koelkast omgebouwd. Als verwarming gebruik ik een 45 W kas-verwarming. Op het stopcontact van de verwarming zit ook de ventilator aangesloten zodat deze bij verwarming voor circulatie zorgt. Ventilator is naar binnen gericht dus zuigt lucht aan en blaast deze boven weer uit de pijp.






Oosterling



In dit filmpje is een goede indruk te krijgen van mijn zelfgebouwde brouwinstallatie.  :proost:

Woozl

Citaat van: Engeltje op 03-01-2020  22:00 uOnze nieuwe elektrische HERM's is tot leven gekomen! -- ( Nu met plaatjes  ;))

Korte introductie:
Nadat ik en een vriend uitgesproken hadden om ook een keer te gaan brouwen, hadden we vorig jaar de stoute schoenen aan getrokken en hebben een 2e hands opstelling gekocht.
 

Engeltje,

Ik ben nu zelf ook zoiets van plan te brouwen...
Waar heb jij de verwarmingselementen vandaan?  Op één of andere manier vertrouw ik 230 V / 3000 W dingen uit China niet. Of is dit onterecht?

Groet,

Paul

Battum80

Ik kreeg dit voorjaar de mogelijkheid om in een nieuw gebouwd gebouw aan het pleintje waar ik ook aan woon een hobbyruimte in de kelder te huren voor een (voor Zwitserse begrippen) zacht prijsje. Een hok van 16 m2, 2 ramen die open kunnen (met uitzicht op het meer van Zürich) en een grote spoelbak met warm en koud water. Eindelijk een ruimte om tot brouwerij om te kunnen toveren...

Ik ben begonnen met een bak die precies in het raamkozijn past met een oude afzuigkap erin.








Vervolgens een tafel gemaakt van OBS met een uitsparing voor de ketel die ook eenvoudig dicht kan. Al het hout heeft een flinke laag lak gekregen.







In het lagere kastje naast de tafel zit de koelkast





En de kist van de BBQ dient nog als extra tafel met een druiprekje op de flessen na het schoonmaken op te laten drogen



Het heeft me uiteindelijk veel meer tijd gekost dan verwacht maar ik ben erg trots op het resultaat en hoop er deze week mijn eerste bier te gaan brouwen. Door het bouwen en het feit dat ik in de zomer liever op de mountainbike onderweg ben dan in de kelder sta heb ik de laatste maanden veel te weinig gebouwen. Een grote verzameling lege flessen lacht al naar de brouwketel... :)

Thebb

Goedenavond Brouwers,

Hierbij onze brouwruimte / installatie. Wij hebben onze oude bieropslag in de garage omgebouwd tot brouwerij. Inmiddels hebben wij een Brew Monk Titan 70liter in ons bezit. Hier hebben wij nog niet mee gebrouwen.

Voor:





Na:




Klik op de link  voor ons fotoalbum/bouwverslag.


Groetjes Bas

vanderhoeve

Vorig jaar begonnen met brouwen en al snel weg gestuurd uit de keuken :weetniet:
Dus de garage maar een beetje omgebouwd tot hobby hok



Koelkast omgebouwd


Ik ben nu vooral bezig om de basis goed onder de knie te krijgen en te kijken wat voor instalatie ik wil maken/kopen

Nu met mijn 13e brouwsel bezig :brouwen:



guidomarree

https://1drv.ms/v/s!AjaCR5Oe89mYiWDUDJtv8Yu8045q

Mijn huidige installatie aan het werk. Is een zelfgemaak RIMS systeem, aangestuurd door een raspberry pi met het programma craftbeerpi op geïnstalleerd. De volgende uitbreidingen:
  • bij programmeren naar constant wifi verbinding controlleren en vernieuwen (nu valt soms de verbinding weg en brouw ik "blind", of ja dan neem ik de thermometer er bij)
  • Spoelketel op zelfde installatie aan kunnen sluiten door een afwisselende aansturing. Dus als de maishketel niet wordt verwarmd kan de spoelketel opwarmen en zo kunnen ze op 1 zekering blijven hangen.
  • Ooit overgaan naar tri-clamp koppelingen
  • Binnenpan in rvs ipv koper en groter model zodat er meer mout in kan

Sinds gisteren ook in het bezit van een SS Brewtech Brew Bucket. Ik ben heel benieuwd naar het gebruik hiervan, dit zal in ieder geval minder afwas geven.

tdp

De brouwerij weer iets aangepast: Vorig jaar nieuwe pannen gekocht, echter had ik deze nog steeds in ene provisorische opstelling staan. Bokjes gebrouwen op een meer ARBO vriendelijke hoogte, eventueel nog op wieltjes te zetten. Wellicht timmer ik nog e.e.a. af, maar voor het eerst weer zeer blij!!


LAM

Wauw, wat een geweldige installaties zeg! Dit is over het algemeen mijn opstelling. Ik gebruik de 50 liter automaat van Klarstein. Hier was ik nog even aan het opwarmen met de moutorf er naast.

Bvk1983

De huidige installatie. Van brouwzak afgestapt en voor filterbodem + circulatie gegaan. Volgende stap wordt een extra (kook)pan zodat ik geen tijd verlies met het uitscheppen van bostel.

ketel.jpg

Hans E. Pans

Mijn 10 gallon SS Brewtech one-vessel biab ketel met false bottom, manifold (ja die past, foto heeft beetje raar perspectief 😄) en recirculatiepomp, op 3500 watt Hendi inductie.

Recirculatiedoorgang via deksel (extra 1.5 inch tc clamp gemaakt) ipv via de zijkant van de ketel, om de brewbag niet in de weg te zitten.

Ratchet pully boven de ketel voor de graanzak.

SS Brewtech Brew Bucket fermentatievat met Thermowell voor de Inkbird probe die een peltiergekoeld klimaatkastje aanstuurt.

Aangezien de 3.5 gallon Brew Bucket te krap is, ben ik nog op zoek naar een fermentatievat dat overweg kan met 5 gallon batches, liefst met gistafvoer zodat de hele fermentatie in één vat kan.

Niet op de foto: spiraalkoeler, corona moutmolen, Brewferm kroonkurkdrukker, flessenrekken, refractormeter enz enz enz




Screenshot_20220916_161147.jpg

Screenshot_20220916_160900.jpg

PP

Omgebouwde ruimte voor mijn hobby brouwerij
Groet, Paul

brouwerij foto dec 22 verkleind.jpg

Broewerke

Dat ziet er mooi en overzichtelijk uit. Een degelijke veilige brander.
Lijkt me een genot om te brouwen.

Orangeloo


thepsych

Graag wil ik enkele dingen van mijn brouwkeuken laten zien:
De oude keuken in de garage ingebouwd met een blad en spoelbak(van Ikea) met twee kranen.
Recent heeft de overbuurman mij geholpen om een kraan voor de moutketel te installeren: met een zwenkarm waardoor hij in de kast kon gemonteerd worden. En tijdens het brouwen komt hij uit de kast ;) Ik ben de buurman erg dankbaar voor het idee, en de uitvoering!
Verder een met heel veel moeite en telkens weer herbouwen van een koeling voor het grainfather vergistingsvat met een 18 tal peltier elementen van 60 Watt die nu op 6 Volt lopen omdat dat wat efficiënter lijkt te zijn. Maar helaas kan ik eigenlijk niet veel meer dan 15 graden terug koelen. Als iemand nog suggesties heeft voor verbetering dan hoor ik het graag.
Als laatste mijn registratiedopje voor de controle van de hergisting. 

IMG-1705.JPG
1675876091289.jpg
1675876091309.jpg   

thepsych



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.