Laat je brouwinstallatie zien! (Foto's plaatsen, toelichting en geen discussie)

Gestart door Oscar, 22-01-2006 01:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Beste amatuerbrouwers,

Op dit forum zie ik regelmatig foto's van een deel van iemand zijn installatie, erg leuk en interessant om te zien hoe andere brouwers hun apparatuur voor elkaar hebben en dus hun bier brouwen. De een doet het met potten en pannen en de ander met een uitgebreide HERMS of iets dergelijks Het lijkt mij leuk om een topic te maken waar alleen foto's van brouw installatie's staan van forum brouwers.

Aangezien je geen attachment meer aan je berichen kunt plaatsen dien je je foto's ergens op internet te zetten en dan een link naar die foto's te plaatsen. Indien je die mogelijkheid niet hebt, en je toch je foto's hier wilt plaatsen, mail dan je foto's naar mij toe, dan plaats ik ze ergens op internet en krijg je een link terug zodat je deze toch hier kunt plaatsen..

In deze topic is het dus de bedoeling om je foto's te plaatsen met een kleine toelichting...

Groeten en gezondheid
Oscar   :proost2:

Oscar

Bij deze dus de foto's van mijn brouwerij'tje :

Mijn "ge-automatiseerde" moutmolen :Mijn brouwpan en overhevel-vat. de Brouwpan heeft een volume van 34 liter waarmee ik 25 liter bier kan produceren :De vergistings familie : Het plastic vat is voor de 1e (hoofd) vergisting, als deze voorbij is gaat deze in de mand fles en deze mandfles gaat dan weer in een waterbad met aquarium-pompje en Aquarum-thermostaat
De rvs-gisttank gebruik ik momenteel nog niet omdat ik deze nog niet voldoende kan afsluiten om infectie te voorkomen, (heb deze in het veleden al wel gebruikt...zonder zucces) maar hier komt in de toekomst zeker verandering in. Deze heeft een volume van ± 80 liter :Dit is mijn koelspiraal en hevel filter..de spiraal kan ± 25 liter in ± 15 minuten koelen naar onder de 30°C.  De hevel filter werkt goed, echter als ik mijn kiwi-witbier maak kan ik deze niet gebruiken omdat kiwi pitjes bevat die het filter dicht slippen :
groeten en gezondheid
Oscar
BuBS

Ok, het is gelukt.

Dit is mijn brouwerij.


Dit is mijn filter,Mijn koeler,


De schrootmolen.

Gr Kees


Adrie

Brouwerij Het Witte Paard:


De HERMS


Schroten


De tegenstroomkoeler

Adrie

En brouwerij De Vier Broeders:


De schrootmolen


De maisch/kookketel


De filterkuip


Het gistingsvat

Zie verder onderstaande links.

Caspar


Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 22-01-2006  01:18 uOp dit forum zie ik regelmatig foto's van een deel van iemand zijn installatie,
Mijn brouwerijtje:
v.l.n.r. decoctiepan op flessengas, filter, geroerde maischketel, kookketel op aardgas
aan de wand warmwatervat en chemiekast
er onder pomp, pH-meter en op de grond demi-water voorraad, koelers en gistpan
buiten beeld walsschrootmolen


Hopbier

Eduard

De thuisbrouwerij zoals deze vorig jaar voor 't laatst is gebruikt.Sinds de verhuizing is er nog niet thuis gebrouwen, vanwege een slechte afzuigkap. De zwarte Elektro-Einkocher is het hart van de brouwerij, en werkt als zowel maisch- als kookketel (29 l), waarmee ik zo'n 24 liter bier kan brouwen met een beetje high-gravity brewing.


Mijn zelfgezaagde en gesoldeerde hevelfilter :-) Gewoon perspectief en onderkant met zaagsleufjes.
Mijn zelfgemaakte tegenstroomkoeler. 5 meter buis met 5 meter slang, welke volstaat om met een redelijke doorloopssnelheid het wort naar zo'n 12° C te brengen (voor ondergisters).


Eduard

En dan de installatie (RIMS) van onze vereniging, voor de verhuizing waar we nu middenin zitten.Schrootmolen (Valley mill?), goedkope boormachine en ik.
Bovenkant maischketel met manifold tegen het oxidatiegevaar.
Thermometer op maischketel. Op de warmwaterketel en de kookketel zit dezelfde.
Schakelkast, met schakelaars voor 1 warmteelement in de warmwaterketel, 3 warmwaterelementen in de kookketel, en 1 warmteelement voor de rondpompende wort. Ook 1 schakelaar voor elke pomp (één pomp voor het rondpompen van het wort tijdens het RIMS-en en één pomp om het wort na het koken door de tegenstroomkoeler naar het gistingsvat te pompen.
De hele installatie, voor zover mogelijk op één foto. Op de voorgrond onder de maischketel en boven de warmwaterketel, en achter de maischketel een beetje moeilijk zichtbaar de kookketel. Dan mijn brouwcollega en achter hem twee konische vergistingstanks. Links van hem een omgebouwde brandblusser als CO2-tank.
Onze voorzitter, toevallig in stijl vanwege een gala diezelfde avond, bij de kookketel. Daaronder is de tegenstroomkoeler (van Morebeer) te zien. Deze leverancier staat ook voor de vergistingstanks.


Binnenkort hopelijk nieuwe foto's als we klaar zijn met de verhuizing. Het niet-brouwen-probleem is nu al zo nijpend dat we onlangs bij een recente gezamelijke barbecue onze toevlucht hebben moeten zoeken tot winkelbier. Sorry voor de grote plaatjes overigens, kleiner zijn ze niet.

Eduard

Zowel de maischketel als de kookketel zijn 100 liter (de warmwaterketel 80 liter), dus rekening houdend met de extra ruimte voor het koken en wat er zoal in de kookketel na het koken achterblijft (mede omdat ons kraantje wat te hoog zit) zitten we zo rond de 80 liter. Maar als we eens high-gravity zouden gaan brouwen wordt het vast meer. Hoe dan ook, de 80 liter per keer is meer dan genoeg, we hebben nu al moeite om al het bier op te maken.

Eduard

Onze brouwerij is zojuist verhuisd en volgende week kan er worden gebrouwen. Kijk eens op onze site voor de nieuwste foto's: http://server.froyn.name/~eduard/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=5


Ook de ontspanningsruimte die aan de brouwruimte grenst mag er wezen  ^-^
Ik moet niet onvermeld laten dat de nieuwe brouwruimte zich in de kelder van één van onze leden bevindt. De beste man is arts en heeft de afgelopen tijd flink wat overuren gedraaid om het geheel te kunnen financieren, daarbij deels gesteund door eerder gewonnen inkomsten van onze brouwvereniging.

Eduard

Een koelkast, ja, die staat in de brouwruimte:


Moet je alleen hopen dat het bier niet te ver achterin staat want daar krijg je het gauw te koud :P

Zijn vrouw had een tap aan de muur in de relaxruimte helaas afgewezen. Maar ja, de beste man mag niet klagen met deze ruimte (en wij dus ook niet). Bovendien liggen er wel wat van die Cornelius-tuinpartytapjes her en der in de kast, daarmee komen we er ook wel  :D

Oscar

Joepie...We kunnen ondergisters gaan maken !!!  :dansen: :hoera:Maar voor een paar eurie's een koelkstje gekocht. Mijn gistfles past er maar net in. Nu nog alleen kijken hoe ik dat met het waterslot ga fixen en een regelaar (aan/uit schakelaar) voor de temperatuur.

Mijn eerste ondergister gaat een schwarz worden !!

Groeten en gezondheid
Oscar

korek

Na op dit forum rondgekeken te hebben en een bezoek aan Niels, die vlak bij mij in de buurt woont, heb ik mijn Herms gebouwd. Ik heb drie gamellen gekocht bij De Kinderen, de bodems eruit gezaagd en in twee gamellen een kraan gemonteerd. De derde gamel gebruik ik als warmwatervat met een warmtewisselaar erin, gemaakt van 8 m koper pijp en een zuigpijp om het spoelwater bovenin het maischvat te pompen. De pomp is een splinternieuwe Iwaki MD 30, via Ebay gekocht voor in totaal 58 euro. Door middel van kranen kan ik de maisch laten circuleren, spoelen, overpompen naar het kookvat, koelen en overpompen naar het gistingsvat. De brander is een industriebrander die ik heb aangepast voor aardgas en ik kan hem verschuiven van warmwatervat naar kookvat.


 
Het warmwatervat gebruik ik na het maischen en koelen als gistingsvat. In het deksel heb ik een gat geboord waar een rubberstop met waterslot in gaat en ik heb het luchtdicht gemaakt met de bijgeleverde rubber afdichtstrippen. Omdat het deksel met de sluiting niet goed afdicht heb ik op enkele plaatsen nog een blokje hout tussen het deksel en het tilhekje van de gamel geklemd (met de hamer).


 Filter in de maischketel

Korek

oranjeboombiertje

Vandaag heb ik mijn nieuwe installatie in gebruik genomen. Hier even wat foto's


Opwarmen van het water.


Filteren en spoelen.


Koken.


Koelen.

Gekoelde wort in het gistingsvat.

Dit is dus mijn nieuwe installatie. Er moet nog wat aangepast worden omdat het opwarmen/koken nog niet gaat zoals gewenst maar verder ben ik best tevreden.

 :degroeten:
Wesley

Jos GroenZo het zeiltje van het bed naar de brouwerij verplaatst (pl.ss.x zeiltje)

Dat doen we dan voorlopig lekker buiten!!!!!

Oscar

Hier mijn nieuwe aanwinst :water van 100°C -->
--> water van 25°C

Mooi koelertje, lekker compact en koelt goed, en volledig gardena compatible  ;D. Vanavond net even  geprobeerd. Het is gewoon een warmte wisselaar uit een CV o.i.d Gekregen van Nondrip (Ciryl)
:duimop: Hijzelf heeft een platen koelertje geregeld....en dat alles voor € 0,-  :hoera:

De inhoud van de te koelen vloeistof is ± 400 - 500 ml

Nu nog even een stelling bedenken om de koeler op de bouwen. :denken:

Met een beetje geluk heb ik dan binnenkort een spiraal koeler in de aanbieding. ;)

Oscar

Zo net ff afgemaakt (gisteren begonnen)

Mijn nieuwe hopfiltertjeIk noem h'm : Het langs de lijn filtertje  :D

Batavier

1-Pans bier

Aangestoken door dit forum was ik van plan om eens een HERMS te gaan bouwen.
Niet dat er iets mis was met mijn bestaande installatie bestaande uit 2 Weckketels van 27 liter, een kunststof vergistingsvat en een mandfles voor het lageren.

Om te beginnen tijdens het BONK in Oss alvast 3 Gamellen gekocht.
Wat me tegenviel was toch wel het gewicht van deze ketels.
Van Korek later een Iwaki pompje gekocht, maar toen stopte het wel even.
Ik twijfelde of een HERMS nu wel iets is voor mij. De gamellen moeten toch ook weer schoon worden gemaakt en bij dat gewicht, ik heb af en toe last van mijn rug, geen prettig vooruitzicht.

Toen ik zag dat op mijn werk iemand een stuk RVS buis in de afvalcontainer wilde gooien heb ik deze toch maar in beslag genomen. De diameter was 300 mm en ca. 500 mm hoog met een wanddikte van 1,5 mm. Plots kwam het idee naar boven dat deze prima in een gamel past.
Als ik er een geperforeerde plaat in maak en daar de mout in stort kan ik deze na het maischen, filter en spoelen er uit halen en direct gaan koken. Ik moet dan nog wel hevelen en koelen naar het gistingsvat. Dit doe ik dus echt niet dacht ik, gewoon de binnenbuis er weer in bij het koken en daar de hopbellen in. Na het koken de binnenbuis er weer uit en via de pomp en een warmtewisselaar terug in het vat, gist er bij deksel er op: klaar. Dus alles in 1 pan.
Het proberen waard dacht ik.

Eerst een provisorische opstelling gemaakt en daar een keer mee gebrouwen.
Het resultaat was bevredigend, enkele aanpassingen en het moet werken, dus maar aan de slag.
Een rek gekocht bij de Gamma in de aanbieding voor € 27,=  ik hoef dan niet te lassen e.d.
Uiteindelijk heb ik er maar een kwart van gebruikt. De gamel met brander op wieltjes gezet, 3 avonden gaten boren, solderen en opbouwen en zie hier het resultaat: de 1-pans RIMS installatie. De verplaatsbare afzuigkap had ik al.

Ik heb inmiddels 3 keer gebrouwen met deze installatie waarvan het eerste brouwsel al geproefd. Dit is een Belgische Ale en smaakt uitstekend.
Het brouwzaalrendement bij dit brouwsel was 72%.
Na wat aanpassingen, meer gaatjes in de filterplaat en de hoogte aangepast, komt deze nu op ca. 76%. Hier kan ik nog wat aan verbeteren.
URL=http://imageshack.us][/URL]


Naar aanleiding van de presentatie van Batavier is er een discussie ontstaan die afgesplitst is van deze draad. Klik hier om naar de afgesplitste draad te gaan.

Jacques


bazje

Na een jaar, een verhuizing en een verbouwing van boven tot beneden, al mijn brouwspulletjes bij elkaar verzameld, met onderstaand resultaat.


Overzicht van de eerste opstelling


"detail" van o.a. de tegenstroomkoeler.

Met deze opstelling heb ik een extractbrouwsel gebrouwen en ik moet zeggen dat het wel ging.
Her en der met plakband e.e.a. moeten vastzetten, maar het was dan ook de eerste poging sinds tijden.
Nu ik geduld moet hebben om het bier de kans te geven te gisten, klaren en rijpen, heb ik tijd om te gaan fine-tunen.

Als eerste de tegenstroomkoeler die ik verticaal wil kunnen bevestigen aan de binnen-zij-kant van de workmate en dit keer natuurlijk zonder brede plakband  :lessmile:
Het koelen ging eigenlijk goed, alleen de doorvoer van het wort ging iets te langzaam. Hij koelde wel terug tot 26 graden in +/- 10-15 minuten (schat ik).

De elektrische brouwketel verdient ook nog enige aandacht v.w.b. isolatie. Als ik de deksel er vanaf haalde bleef het brouwsel maar net aan de kook. Tevens zit ik er aan te denken het middelste opstaande gedeelte uit de deksel te verwijderen. Dit geeft zicht op het brouwsel en verdampingsmogelijkheden. Of dat laatste voldoende is moet nog blijken.


OscarNr 2 :hoera: :elifant: :dansen:
Hier wil ik dus mijn volgende bier ± 1 maand in lageren

oranjeboombiertje

Op aanvraag van Hoppie en Menno hier nog wat detailfoto's van mijn hevelfilter:


De totale hevelfilter, de boog past precies over de rand van mijn maischketel. De koppeling die eraan zit is eenzelfde als aan mijn pomp, slangen, kranen, koeler, dus bijna alles in mijn installatie. Het is erg handig om dat zo te hebben.


De onderkant met de sleufjes.


De hevelfilter in de maischketel. De bodem van de ketel is niet erg netjes meer maar dit zit gebrand in het metaal dus is er niet uit te krijgen.

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Mijn nieuwe aanwinst :Eergister besteld bij Labstuf..nu geleverd. Wat een snelle service zeg !!  :duimop:

Voor nog betere giststarters  :hoera: Nu alleen kijken of continu beluchten en continu roeren een mindere schuimvorming oplevert  :denken:


Oscar

Zien doen, is zelf doen :

Toch maar even zo'n stoer hopfiltertje gemaakt, voor de korrelhopjes..En een lijmklem voor de stabiliteit  :idea:


Morgen of overmorgen brouwen en dit filter dus testen.....Caspar , dit kun jij ook !!!

Natuurlijk even met water getest...En hij zuigt mijn pan op ± 100 ml na leeg  :dansen: :hoera:


Naar aanleiding van deze bijdrage van Oscar is een discussie ontstaan die afgesplitst is. Klik hier om naar de afgesplitste draad te gaan.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.