Ss Brewtech Brew Bucket Mini vs FastFerment 11 liter

Gestart door Hans E. Pans, 24-07-2018 11:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans E. Pans

Als ik mijn vergisting een stapje hoger wil tillen tov mijn 12 liter plastic Speidel vat, is het dan slimmer om een rvs Brew Bucket mini te kopen, of zal ik betere resultaten halen met een FastFerment? Ik weet dat de Brew Bucket een paar tientjes duurder is. Het gaat mij niet om meer inhoud, maar wat een kwaliteitsverbetering zou kunnen opleveren. Ik brouw het liefst zonder over te moeten hevelen na de hoofdvergisting (uitsluitend bovengisters) en ik vergist temperatuur gecontroleerd.

Markiej87

Het is net wat je wilt en waar je in gelooft.

Ik heb voor de brewbuckets gekozen vanwege het gemak van RVS. Een ander zal weer zeggen dat een CCT beter is vanwege het gistdepot. Ik hevel niet over en zie daar het voordeel niet van in, dus voor mij zijn de brewbuckets perfect.

Hans E. Pans

Ik hevel ook niet over. RVS heeft voor vergisting ook wel mijn voorkeur, en de Brewtech mini is nu on sale bij een van de online brouwshops... :)

tdp

In beide gevallen denk ik niet dat je echt beter bier krijgt dan met je huidige vat. Ik gebruik 'gewoon' de standaard emmers, ik hevel niet over. RVS is wellicht makkelijker schoon te maken maar ik heb met kunststof ook geen last zelf.

Hans E. Pans

Citaat van: Markiej87 op 24-07-2018  12:24 uHet is net wat je wilt en waar je in gelooft.

Ik heb voor de brewbuckets gekozen vanwege het gemak van RVS. Een ander zal weer zeggen dat een CCT beter is vanwege het gistdepot. Ik hevel niet over en zie daar het voordeel niet van in, dus voor mij zijn de brewbuckets perfect.

Bottel je met de SS ook direct vanuit het kraantje of doe je het toch nog eerst naar een bottelvat?

Hans E. Pans

Citaat van: tdp op 24-07-2018  14:16 uIn beide gevallen denk ik niet dat je echt beter bier krijgt dan met je huidige vat. Ik gebruik 'gewoon' de standaard emmers, ik hevel niet over. RVS is wellicht makkelijker schoon te maken maar ik heb met kunststof ook geen last zelf.
Zou een rvs vat net siliconen rand en klemsluiting niet net minder kans op zuurstofdoorlaat geven?

tdp

Citaat van: Hans E. Pans op 24-07-2018  14:42 uZou een rvs vat net siliconen rand en klemsluiting niet net minder kans op zuurstofdoorlaat geven?

Vast, maar in hoeverre dat in verhouding staat ten opzichte van de prijs van €100,-? Die keuze kun je alleen zelf maken lijkt me. Als ik lees dat je 'gallon' brouwsels maakt met potten, pannen en vergieten is daar meer zuurstofinslag te vermijden dan met een RVS vergistingsvat ;)

Hans E. Pans

Citaat van: tdp op 24-07-2018  14:54 uVast, maar in hoeverre dat in verhouding staat ten opzichte van de prijs van €100,-? Die keuze kun je alleen zelf maken lijkt me. Als ik lees dat je 'gallon' brouwsels maakt met potten, pannen en vergieten is daar meer zuurstofinslag te vermijden dan met een RVS vergistingsvat ;)

 ;D  ;D  ;D

Het te kleine Blokkerpan en huishoudvergiet verhaal is voor die 1-gallon brouwprobeersels inderdaad een gekl**i en waarschijnlijk een zuurstofinslagmagneet. Vandaar dat ik het net een stapje beter wil gaan aanpakken. Ik heb inmiddels een redelijk formaat RVS ketel en een filterkuip met mattmill lauterhelix, dus wil ik nu ook het gistvat net wat upgraden, ook omdat ik dan makkelijker monsters kan aftappen om het SG fatsoenlijk te gaan meten (refractometer)


haicoterbeek

Temperatuur controle van je batch is vele malen belangrijker dan het materiaal of vorm van je gistvat. Hoge of lage temperaturen hebben invloed op de productie van off-flavor componenten tijdens het begin van de vergisting. Ook is de temperatuur van invloed op het opruimen van off-flavor componenten aan het einde van de vergisting.
Daarnaast spelen zuurstof, het type gist, voldoende voedingsstoffen een belangrijke rol.
Het is makkelijk als je een monsterkraantje hebt om de vergisting te monitoren. En metingen van temperatuur, pH en sg kunt doen.
De vorm en materiaalkeuze van je vergistingsvat heeft meer een praktische als een kwalitatieve invloed.
Als je wilt investeren, investeer dan in kennis en ervaring! De kwaliteit van je bier zal hierdoor verbeteren.
Mocht je toch een ander gistvat willen aanschaffen koop er dan een die groot genoeg is. De temperatuur is dan wat beter te controleren/stabieler. Bij de brewbucket is een thermowell verkrijgbaar. Zou ik zeker doen. Als laatste een monstername-kraantje is erg fijn om het proces te volgen en te leren.
Als laatste tip! Koop eerst het boek "Yeast" van Chris  White. Deze 20 euro levert je meer op als een nieuw gistvat!

Hans E. Pans

@haicoterbeek ik vergist al temperatuur gecontroleerd. En ik bezit het boek Verander water in bier. De Brew Bucket Mini heeft een kraantje zodat ik met mijn refractometer makkelijk monsters kan nemen. Omdat hij in de aanbieding is, heb ik 'm net besteld ;)

Markiej87

Citaat van: Hans E. Pans op 24-07-2018  14:40 uBottel je met de SS ook direct vanuit het kraantje of doe je het toch nog eerst naar een bottelvat?
Eerst een bottelvat. Maar ik vind het al heel wat dat ik geen hevel hoef schoon te maken en ik gewoon een slangetje aan de uitlaat kan hangen. Ideaal spul.

Hans E. Pans

En dat je naar een bottelvat gaat, is vanwege het toevoegen van de bottelsuiker?

Markiej87


Hans E. Pans

Ik bestel binnenkort ook nog de Brewtech 5.5 gallon kettle denk ik. Dan ben ik echt compleet voor wat ik in gedachten heb. Een Menno-pan voor maischen, van daaruit in de filterkuip met lauterheks, dan via een siliconenslang naar de Brewtech brouwketel, koelen met rvs spiraal en daarna via het kraantje naar de Brew Bucket en in de klimaatkast.

haicoterbeek

Citaat van: Hans E. Pans op 24-07-2018  21:56 u@haicoterbeek ik vergist al temperatuur gecontroleerd. En ik bezit het boek Verander water in bier. De Brew Bucket Mini heeft een kraantje zodat ik met mijn refractometer makkelijk monsters kan nemen. Omdat hij in de aanbieding is, heb ik 'm net besteld ;)
Goed bezig! Ik ben zelf ook een liefhebber van de apparatuur van ss brewtech. Veel plezier ermee.

J.R. Brouwer

Mis je bij zo n ondoorzichtig rvs vat niet contact met het proces. Aan het eind bubbelt het waterslot nog nauwelijks terwijl ik in de glazen mandfles nog genoeg bubbeltjes zie opstijgen.
Zelf overweeg ik ook de mini brew bucket. Dus graag een serieuze reactie.

N.b. Het gistingsproces volgen met een refractometer zoals hiervoor ergens staat lijkt me kansloos vanwege de opgebouwde alcohol.

Neetje

RVS of glas maakt niet veel uit.
Eind sg wel. Met de refractometer gewoon omrekenen - werkt perfect.

tdp

Wanneer je het proces ook optisch wilt volgen, zou ik niet afstappen van glas/doorzichtig plastic. Wat Neetje aangeeft: Je kunt de refractometer prima gebruiken voor het bepalen van je SG tijdens/na de vergisting, wanneer je dit omrekent. Dit kan gemakkelijk in bijvoorbeeld BrouwHulp, maar er is ook een rekentooltje van Hans Halberstadt beschikbaar.

J.R. Brouwer

Hartelijk dank allemaal voor de reacties. Zelf denk ik dat er nog veel meer over de nauwkeurigheid van de refractometer bij het staartje van het gistingsproces te zeggen valt. Ik verwacht bijvoorbeeld niet dat iedereen filtert voor gemeten wordt. En als ik door zo'n ding kijk dan is de scheidslijn relatief wazig. Gistcellen/troebeligheid beïnvloeden daarbij de meting met refractometer. Aan de andere kant wacht ook niet iedereen tot alle koolzuur weg is en de hydrometer tot de laatste getallen zuiver is. En is dat allemaal wel zo belangrijk? Voor mij is het belangrijk dat er zoveel onzichtbaar voor het oog nog verloopt op het eind dat ik die kleine belletjes een indicatie vindt voor nog even wachten met bottelen. En dat mis je met RVS.

Wie overtuigt me van het tegendeel? Want vandaag of morgen laat ik een mandfles vallen en dan had ik gewild dat die van RVS was ;)

de Machtige Wil

Citaat van: J.R. Brouwer op 11-03-2020  16:46 uWie overtuigt me van het tegendeel? Want vandaag of morgen laat ik een mandfles vallen en dan had ik gewild dat die van RVS was ;)

Met een mandfles is het ook altijd oppassen niet te heet water gebruiken. Ik spreek helaas uit ervaring.

Makkelijker schoonmaken. Deksel eraf en je kunt overal bij ipv met zo'n flesborstel pielen.

Koudhoppen gaat ook vanwege de grotere opening makkelijker.

RVS oogt mooier, maar dat is persoonlijk.  :biersmile:


Neetje

Citaat van: J.R. Brouwer op 11-03-2020  16:46 u...Want vandaag of morgen laat ik een mandfles vallen en dan had ik gewild dat die van RVS was ;)

Expres en dan tegen je partner zeggen, dat het een ongeluk was  :) :)

J.R. Brouwer

Nog een vraagje over de mini bucket. Vul je flessen door de kraan op het vat telkens te openen of gebruik je zo'n vulpijpje?

de Machtige Wil

Citaat van: J.R. Brouwer op 14-03-2020  07:34 uNog een vraagje over de mini bucket. Vul je flessen door de kraan op het vat telkens te openen of gebruik je zo'n vulpijpje?
Ik zou sowieso een vulpijpje gebruiken om kletteren te voorkomen. Zelf vul ik niet direct vanuit de bucket maar laat alles naar een bottle vat lopen, daar voeg ik suiker toe en dan bottelen.

J.R. Brouwer

Iedereen bedankt, ik ga voor de mini bucket sparen.

biking rebel

Ik heb deze week een RVS Anvil Fermenter aangeschaft van 15 liter bij BrewUK webshop:
https://www.anvilbrewing.com/-p/anv-fv-4gal.htm

Kosten 130 euro inclusief verzenden. Licht conische bodem en net iets meer inhoud dan de Brewtech.
Ik brouw vaak 10-11 liter en heb dan net iets meer hoofdruimte voor de enthousiaste gisten. Deksel is bol, dus nog wat meer ruimte voor schuim. Tevens ook met racking arm om zo geen trub over te hevelen.

J.R. Brouwer

Ik leer elke dag bij en ben blij met de signalering van een iets groter vergistingsvat. De mini van SS was aan de kleine kant.
De link gaat naar een 25 liter/6,5 gallon vat wat aangeprezen wordt als 4 gallon/15 liter. Kan ik hieruit opmaken dat de vrije hoofdruimte zeker 10 liter (25-15) zonder bezwaar mag zijn?  (gallon en liter in deze reactie grofweg afgerond voor de leesbaarheid. De purist hoeft hier alvast niet over te vallen :P )

Rob.Erto

Ja, tijdens de hoofdvergisting wordt er zoveel gas gevormd dat dit alle zuurstof verdrijft uit het vat.

knifeman

Ga voor RVS, anders zal het upgrade plezier maar van korte duur zijn. Fastferment was ik niet zo heel tevreden van, alles paste niet echt goed in mekaar, veel braampjes en gietfouten...

Als je gist kan aftappen moet je  niet meer overhevelen en heb je het voordeel dat je niet meer op de gistkoek zit en geen oxidatie omdat je niet alles moet overhevelen.
Als je nog geld onder een steen vindt, raad ik je graag de Grainfather conical fermenter aan, die heeft intern en verwarmingselement en kan je met een pompje of glycolchiller (moet je wel eerst de loto winnen) ook koelen.

Gegroet

biking rebel

Citaat van: J.R. Brouwer op 02-04-2020  14:59 uIk leer elke dag bij en ben blij met de signalering van een iets groter vergistingsvat. De mini van SS was aan de kleine kant.
De link gaat naar een 25 liter/6,5 gallon vat wat aangeprezen wordt als 4 gallon/15 liter. Kan ik hieruit opmaken dat de vrije hoofdruimte zeker 10 liter (25-15) zonder bezwaar mag zijn?  (gallon en liter in deze reactie grofweg afgerond voor de leesbaarheid. De purist hoeft hier alvast niet over te vallen :P )

Het is een 15 liter vat (dus nog zonder ruimte deksel), de juiste specificaties staan erbij, alleen de foto's van de 7 gallon versie zijn gebruikt. Die is, op inhoud na, identiek qua gebruikt en uitvoering.

J.R. Brouwer

De SS  Brewtech heeft wel de "looks" maar de Anvil verleidt mij evengoed. Bedankt voor de tip en de info. Ben nog aan het sparen.

Jan de Graaff

Voor wat het waard is: Ik ben van een FastFerment 3G overgestapt naar de Brewbucket van 26 liter (7G). Ik wilde eerst naar de Brew Bucket mini maar mede op aanraden van veel Forum gebruikers hier toch gekozen voor de wat grotere. En dat bevalt prima.

Ik gebruikte de FastFerment 3G eigenlijk niet zoals zou moeten; ik ging toch geen gist oogsten en wat ik het grootste nadeel vond dat je wel altijd eerst door de (soms dikke) laag gist heen moest alvorens je kon gaan bottelen. Ik heb één keer gehad dat ik bijna 45 minuten moest wachten tot alle gist in een langzame prop naar beneden was gezakt voordat het bier eindelijk met een noodvaart de vulpijp uitliep. Was ik bijna nog te laat ook..

Ik heb ook geprobeerd om regelmatig gist af te tappen om zo een dikke gistkoek te vermijden. Dat werkte aardig, maar was nou niet de oplossing voor mij. Ik keek eerlijk gezegd de hele tijd naar dat meegegoten, geïnverteerde uitsteeksel met schroefdraad en vroeg mij af of ik daar geen kraan in kon boren/draaien om zo net boven de gistkoek af te tappen en dan van daaruit te bottelen. Eigenlijk wat je met de brew bucket doet, dus...

Aftappen om SG metingen te doen vond ik doodzonde. Je brouwt ±10 liter. Zo'n 1,5 liter kun je niet gebruiken vanwege de gistkoek, dus hou je effectief 8 liter over. Je gaat minimaal 5 metingen doen (de 2 tot 3 laatsten moeten hetzelfde SG hebben om vast te kunnen stellen dat de vergisting klaar is en je begint altijd te vroeg), dus minstens 500 ml gaat verloren, als het al niet 750 ml is. Al met al ben je bijna 10% van wat je in flesjes kunt krijgen, kwijt aan meten. Dan heb ik liever 3 flesjes bier extra dan een (vrij) exacte meting. (Metingen bij batches van 20 liter of meer is een druppel op een gloeiende plaat, dus zou ik het zeker doen)

Ik las in dit draadje al eerder de opmerking dat het net niet lekker past allemaal en wat gietfoutjes heeft. Het is niet dramatisch, maar het klopt wel een beetje. Ik vond het zelf allemaal eigenlijk net niet lekker passen allemaal. Dat is bij de brew bucket wel anders. De waarschuwing in de handleiding om de diverse onderdelen niet te strak aan te draaien omdat je anders de boel vernielt vond ik wel veelzeggend; en maakte mij ook wat angstig/terughoudend.

Drooghoppen ging op zich wel prima, maar het is wat geklooi om de deksel van de FastFerment 3G af te draaien en er weer op te zetten. Voornamelijk vanwege het feit dat het net niet heel erg soepel loopt allemaal.

Wat ik ook opmerkelijk vond bij de FastFerment 3G – en dit is waarschijnlijk waar voor alle FastFerment's – is dat er behoorlijk wat geur van eerder bier blijft hangen. En dat was al na de eerste vergisting, zelfs na het ding meerdere keren met bloedheet water en afwasmiddel te hebben afgewassen. Dat betekent volgens mij dat of het materiaal een tikkeltje poreus is zodat het luchtjes kan vasthouden. Iets anders kan ik niet verzinnen. Na nu 4x vergist te hebben met de Brew Bucket merk ik daar absoluut niks van. Het apparaat ruikt nog steeds naar RVS... naar niks dus..

Goed, voor mij de Brew Bucket 7G dus, zoveel zal wel duidelijk zijn. Waarom de 7G? En niet, bijvoorbeeld, Brew Bucket mini?
Ten eerste vanwege de aanbevelingen van medebrouwers met lichtjaren meer ervaring dan ik hier op het forum. Stuk voor stuk verzekerden zij mij ervan dat die extra kopruimte geen effect heeft op de zuurstofinslag en dus het bier. Zie dit draadje.
Ten tweede omdat ik nu ook dmv "High-Gravity" brouwen een zwaarder bier kan brouwen die ik voor vergisting aanleng met water. Hierdoor kan ik relatief eenvoudig een grotere batch brouwen – zonder een grotere brouwautomaat nodig te hebben – die toch in mijn vergistingsvat past.

Maar, ik moet eerlijk zeggen dat als ik weet had gehad van die 15 liter Anvil dat ik die serieus overwogen zou hebben. Toch – in hindsight – denk ik dat de Brew Bucket 7G de betere keuze was omdat je er uiteindelijk veel meer kanten mee op kunt. Ik ga volgende week een Urquell kloon met de Oslo/Ubbe kveik brouwen en ik weet nu al dat dat proces een hoop teweeg gaat brengen in mijn vergistingsvat; maar, met mijn 7G Brew Bucket hoef ik mij daar in ieder geval geen zorgen over te maken...

Ik hoop dat het je wat helpt. Uiteindelijk zul je zelf moeten kiezen en soms is de ene keuze gelukkiger dan de andere... C'est la vie en dat maakt het spannend(er)

J.R. Brouwer

Citaat van: JanDeGraaff op 02-04-2020  21:02 uIk las in dit draadje al eerder de opmerking dat het net niet lekker past allemaal en wat gietfoutjes heeft. Het is niet dramatisch, maar het klopt wel een beetje. Ik vond het zelf allemaal eigenlijk net niet lekker passen allemaal. Dat is bij de brew bucket wel anders. De waarschuwing in de handleiding om de diverse onderdelen niet te strak aan te draaien omdat je anders de boel vernielt vond ik wel veelzeggend; en maakte mij ook wat angstig/terughoudend.

Over welk apparaat gaat de waarschuwing?
In ieder geval een goede inhoudelijke reactie waar ik veel aan heb. Dank!

J.R. Brouwer

Nog een laatste toevoeging: Ga nooit, maar dan werkelijk echt nooit met je vrouw in discussie over het nut van een brouwaanschaf. Dodelijk voor alles!

André de Laat

Citaat van: JanDeGraaff op 02-04-2020  21:02 uDe waarschuwing in de handleiding om de diverse onderdelen niet te strak aan te draaien omdat je anders de boel vernielt vond ik wel veelzeggend; en maakte mij ook wat angstig/terughoudend.

Die waarschuwing vond ik in het begin ook vreemd, maar geloof me, handvast, zelfs beter nog iets minder dan handvast is voldoende. Ook ik had de neiging om alles nog eens extra aan te draaien met een stuk gereedschap, maar juist dan heb je kans op lekkages. Niet doen dus! En let ook goed op waar je de O-ringen plaatst. Aan de kant van de bevestigingsmoer komt er geen. Vooral bij de racking arm zou je denken dat er aan weerszijden een O-ring hoort. Niet dus, alleen aan de buitenkant, aan de kraankant zeg maar. Een tweede O-ring is bedoeld als reserve. En ook belangrijk: de kraan alleen met de klok mee draaien. Alleen rechtsom dus. Succes!

André de Laat

Citaat van: J.R. Brouwer op 10-04-2020  08:55 uNog een laatste toevoeging: Ga nooit, maar dan werkelijk echt nooit met je vrouw in discussie over het nut van een brouwaanschaf. Dodelijk voor alles!
Daar is maar één oplossing voor: Brouw een biertje voor moeders de vrouw dat zijn ook lekker vindt!

SVB

Die melding is in de basis goed, zelfde bij onderhoud van motoren: handvast is vast zat... hoeveel mensen alles aan str*nt draaien door het nog ff een paar slagen vaster te zetten.

Zelfde krijg je ook bij RVS hoor, als je door blijft draaien zegt het vanzelf pang, alleen plastic doet dat wat sneller.

J.R. Brouwer

Ik heb de Brew Bucket mini binnen! Deze heeft inmiddels handvatten gekregen en de silicone voet zit met een schroef vast. Verbeteringen waar ik even op heb gewacht.

André de Laat

Citaat van: J.R. Brouwer op 19-07-2020  15:41 uIk heb de Brew Bucket mini binnen! Deze heeft inmiddels handvatten gekregen en de silicone voet zit met een schroef vast. Verbeteringen waar ik even op heb gewacht.

Daar krijg je geen spijt van.

J.R. Brouwer

Ik heb er nu al lol van. Het eerste brouwsel zit in de mini en deze afgevuld tot het hoogste maatstreepje. Dit is nagenoeg 'headspace free'. De Bucket is weinig vergevingsgezind en geeft gewoon terug wat je verdient. Ook het gebruikte Mangrove beestachtige gist M42 werkte mee. Kortom lekker ouderwets en ambachtelijk zoals het ook kan. Heerlijk!

.

Hoor ik mijn vrouw op de achtergrond voorzichtig vragen:"waarom heb je het meebestelde afblaasventiel ventiel niet gelijk gemonteerd?' Tja, vrouwenlogica waar ik geen ander zinnig antwoord op heb dan: 'Ik wilde het eerst zelf ervaren'. Maar goed, het werkt allemaal naar behoren.

Ik zag dat mijn auto half zichtbaar is door de zonwering. Nu zijn mannen, bier en auto's één. Laten we dit forum naar een nog hoger niveau tillen en de vraag beantwoorden welk merk en type het is. Degene die het goed raadt wint eeuwige macho-roem. Ben benieuwd welk geslacht met die twijfelachtige eer aan de haal gaat :biersmile:

André de Laat

Afblaasventiel? Of bedoel je zo´n blowoff knietje? Had je een pak rotzooi gescheeld.

J.R. Brouwer

Ja, vrouwlief. Ze geven je gelijk. Ik had dat knietje moeten plaatsen.

Mr.T

Bedankt aan allen voor het mededelen van jullie ervaringen - dat is voor mij (newbie) zeer nuttig.
Het verschil tussen de Brew Bucket en een FastFermenter is ook dat de FastFerment een CCT is waardoor geen nagistingsvat nodig is. Hoe doen jullie de nagisting - RVS, mandfles, ...?

Jan de Graaff

Citaat van: Mr.T op 02-01-2021  11:55 uBedankt aan allen voor het mededelen van jullie ervaringen - dat is voor mij (newbie) zeer nuttig.
Het verschil tussen de Brew Bucket en een FastFermenter is ook dat de FastFerment een CCT is waardoor geen nagistingsvat nodig is. Hoe doen jullie de nagisting - RVS, mandfles, ...?
Ik doe de nagisting gewoon in dezelfde Brewbucket (27L) waarin ook de hoofdgisting plaatsvindt – zonder overhevelen of wat dan ook, het gaat naadloos in elkaar over. En tot op heden geen enkel probleem ondervonden.. De brewbucket is geen CCT, maar heeft wel een conische bodem; dat helpt.

De reden waarom sommigen een CCT prefereren is omdat je daarmee relatief eenvoudig gist kan af laten tijdens de vergisting. Het idee is dat je jongbier daardoor minder lang met de gist in aanraking is en dus minder off-smaken zal krijgen. Ik heb dat eerlijk gezegd nog niet meegemaakt. Er zijn ook "onderzoeken" (Exbeeriment van Brülosophy, bijvoorbeeld), die er op zouden wijzen dat het allemaal niet zo'n vaart loopt.

Volgens mij speelt het ook minder bij bovengistende bieren omdat die veelal wel al klaar en gebotteld zijn vooraleer het probleem zou gaan spelen. Het is meer bij bieren die lang vergisten en dus lang op de gistkoek staan, zoals ondergisters die koel gefermenteerd worden, saisons die heel ver doorvergisten, IPAs met heel veel koudhop en derhalve te maken krijgen met hop-creep en dus langzaam blijven doorvergisten of bovengisters met een hoog begin SG (> 1.080) die relatief koel vergisten (ca. 16/17ºC).
Als je die laatsten met een kveik op 35ºC vergist, zijn ze ook zo klaar.

Takkie83

Citaat van: Mr.T op 02-01-2021  11:55 uBedankt aan allen voor het mededelen van jullie ervaringen - dat is voor mij (newbie) zeer nuttig.
Het verschil tussen de Brew Bucket en een FastFermenter is ook dat de Fastferment een CCT is waardoor geen nagistingsvat nodig is. Hoe doen jullie de nagisting - RVS, mandfles, ...?

Wat Jan zegt; gewoon in hetzelfde vat. Ik heb van de zomer toen ik langere tijd weg was een herfstbok in mijn Brew Bucket mini vergist en die heeft vijf weken zonder overhevelen in hetzelfde vat gezeten. Heerlijk biertje geworden  :proost:

Mr.T

Bedankt! Ik zie mogelijkheden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

André de Laat


Takkie83

Citaat van: Mr.T op 02-01-2021  20:35 uBedankt! Ik zie mogelijkheden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

Precies. Al is gist aflaten per definitie beter voor je bier dan het er weken op laten staan. Alleen hebben die kleine RVS gistvaten die mogelijkheid nou eenmaal niet. Zolang je binnen een paar weken bottelt kan er niet zoveel mis gaan.

André de Laat

Citaat van: Takkie83 op 02-01-2021  21:07 uPrecies. Al is gist aflaten per definitie beter voor je bier dan het er weken op laten staan. Alleen hebben die kleine RVS gistvaten die mogelijkheid nou eenmaal niet. Zolang je binnen een paar weken bottelt kan er niet zoveel mis gaan.

Hier onlangs door omstandigheden bijna 3 maanden gestaan. Heerlijk bier geworden.

Takkie83

Citaat van: André de Laat op 02-01-2021  21:17 uHier onlangs door omstandigheden bijna 3 maanden gestaan. Heerlijk bier geworden.

*stoft zijn 30 liter plastic gistvat af*  ;D

Jacques

Citaat van: André de Laat op 02-01-2021  21:17 uHier onlangs door omstandigheden bijna 3 maanden gestaan. Heerlijk bier geworden.

Of je last gaat krijgen van autolyse ligt aan meerdere omstandigheden:
- de gebruikte gist;
- de hoeveelheid gist na de vergisting;
- de temperatuur tijdens de nagisting en lagering;
- de pH van je bier.

Dat je een heerlijk bier gebrouwen hebt nadat de gist 3 maanden op het bier heeft gestaan wil niet zeggen dat altijd het geval is.

Mr.T

Citaat van: JanDeGraaff op 02-01-2021  14:10 uIk doe de nagisting gewoon in dezelfde Brewbucket (27L) waarin ook de hoofdgisting plaatsvindt – zonder overhevelen of wat dan ook, het gaat naadloos in elkaar over. En tot op heden geen enkel probleem ondervonden.. De brewbucket is geen CCT, maar heeft wel een conische bodem; dat helpt.

De reden waarom sommigen een CCT prefereren is omdat je daarmee relatief eenvoudig gist kan af laten tijdens de vergisting. Het idee is dat je jongbier daardoor minder lang met de gist in aanraking is en dus minder off-smaken zal krijgen. Ik heb dat eerlijk gezegd nog niet meegemaakt. Er zijn ook "onderzoeken" (Exbeeriment van Brülosophy, bijvoorbeeld), die er op zouden wijzen dat het allemaal niet zo'n vaart loopt.

Volgens mij speelt het ook minder bij bovengistende bieren omdat die veelal wel al klaar en gebotteld zijn vooraleer het probleem zou gaan spelen. Het is meer bij bieren die lang vergisten en dus lang op de gistkoek staan, zoals ondergisters die koel gefermenteerd worden, saisons die heel ver doorvergisten, IPAs met heel veel koudhop en derhalve te maken krijgen met hop-creep en dus langzaam blijven doorvergisten of bovengisters met een hoog begin SG (> 1.080) die relatief koel vergisten (ca. 16/17ºC).
Als je die laatsten met een kveik op 35ºC vergist, zijn ze ook zo klaar.
Ik heb Brülosophy opgezocht en de volgende link gevonden:  https://brulosophy.com/2014/08/12/primary-only-vs-transfer-to-secondary-exbeeriment-results/
Bedankt voor de tip!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.