Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brewking: voor omrekenen SG met meting refactometer  (gelezen 2340 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wijbrouwers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Wij Brouwers
    • Wij Brouwers
Brewking: voor omrekenen SG met meting refactometer
« Gepost op: 23-07-2018 15:51 u »
Aangezien sommigen deze app nog niet kenden even een apart topic er voor om het onder de aandacht te brengen.

Brewking rekent SG metingen met een refactometer heel snel en simpel om: De linker schuif zet je op het gemeten SG of Brix aan het begin. De middelste schuif zet je op het gemeten SG of Brix na vergisting. Op de rechter schuif zie je dan de werkelijke SG.

De metingen dienen dan allemaal met een refactometer gedaan te worden.

Verder zit er ook nog een timerfunctie op en een EBC kleurmetingsgedeelte al hangt van die laatste de precisie af van de kwaliteit en helderheid van het scherm van je mobiel.

App downloaden kan hier: Google playstore
Onbekend of deze er ook voor Apple is.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.831
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #1 Gepost op: 23-07-2018 16:28 u »
Ik kan hem in de App Store van Apple niet vinden, maar wel een handige app lijkt me wanneer je geen PC bij je brouwopstelling hebt staan.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #2 Gepost op: 23-07-2018 18:24 u »
Aangezien sommigen deze app nog niet kenden even een apart topic er voor om het onder de aandacht te brengen.

Brewking rekent SG metingen met een refactometer heel snel en simpel om: De linker schuif zet je op het gemeten SG of Brix aan het begin. De middelste schuif zet je op het gemeten SG of Brix na vergisting. Op de rechter schuif zie je dan de werkelijke SG.

De metingen dienen dan allemaal met een refactometer gedaan te worden.

Verder zit er ook nog een timerfunctie op en een EBC kleurmetingsgedeelte al hangt van die laatste de precisie af van de kwaliteit en helderheid van het scherm van je mobiel.

App downloaden kan hier: Google playstore
Onbekend of deze er ook voor Apple is.

Ik zie maar 2 schuiven, een linker en een rechter.

Offline Maas Brouwers

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • Water, mout, hop, gist en passie!
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #3 Gepost op: 23-07-2018 19:02 u »
Ik zie maar 2 schuiven, een linker en een rechter.

Je hebt inderdaad maar twee schuiven; de linker is je start brix en de rechter je gemeten brix na vergisting. Daarboven staan drie kolommen met blokjes. Van de bovenste rij corresponderen de linker en de rechter met de ingevoerde waarden. De middelste is het gemeten SG na vergisting zonder correctie.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.448
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #4 Gepost op: 23-07-2018 20:03 u »
Al vergeleken met de bestaande software?

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Brouwerij Ram
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #5 Gepost op: 23-07-2018 23:06 u »
De iPhone versie die ikzelf gebruik.

https://itunes.apple.com/tn/app/refracto/id954981822?mt=8

Bij een aantal brouwsel het eindresultaat van de app vergeleken met de hydrometer. De uitkomst is verrassend nauwkeurig.

Begin SG invullen in Brix. Monster eveneens invullen in Brix. De uitkomst is af te lezen als SG

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.258
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #6 Gepost op: 24-07-2018 00:35 u »
Bij instellingen kun je het wort correctiefactor aanpassen.
Deze staat standaard op 1/100 heb hem gelijk aangepast.

Top app

Het beste bier brouw jezelf


Offline stoomboot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2019 15:59 u »
Waarom aanpassen?

Offline datwortwat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #8 Gepost op: 19-03-2019 14:27 u »
Bij instellingen kun je het wort correctiefactor aanpassen.
Deze staat standaard op 1/100 heb hem gelijk aangepast.

Top app

Het beste bier brouw jezelf

Waarom moet dit worden aangepast? Wijkt je refractometer af?

Correct me if I'm wrong: deze app is alleen te gebruiken tijdens vergisting toch? Hier zit de omrekenfactor (brix-->sg) in voor tijdens vergisting en die klopt niet voor tijdens het brouwen, of juist andersom? :weetniet:
Andere (beginners) vraag: ik heb altijd begrepen dat als je de refractometer

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij t Ernhems Nat
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #9 Gepost op: 19-03-2019 15:21 u »
De formule die omrekent naar het juiste eind SG heeft een correctiefactor nodig voor de afwijking die het alcohol in je bier veroorzaakt. De lichtbreking is anders na/tijdens vergisting in vergelijking met voor de vergisting.

Voor normale bieren is de correctiefactor 1.03
Voor zware bieren is de correctiefactor 1.04

Over deze formules is al een hoop beschreven, en deze tools die handelen dit keurig voor ons af.
Het belangrijkste voor je meting met een refractometer is een helder monster die, indien mogelijk, snel teruggekoeld is tot 20 C
Als je bovenstaande in acht neemt dan zul je tot de conclusie komen dat je meting goed overeenkomt met de oude vertrouwde hydrometer.

William

Offline datwortwat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #10 Gepost op: 19-03-2019 17:05 u »

Voor normale bieren is de correctiefactor 1.03
Voor zware bieren is de correctiefactor 1.04


William

Is deze correctiefactor vanaf het moment dat de vergisting begint of in steeds grotere maten naar het einde van de vergisting (lees: na dat er meer alcohol in zit)?

Top. Na wat na zoeken zie ik dat de app er van uit gaat dat het GEEN vergistende vloeistof is (10.0 gr Brix = Plato: 10:40), de app doet zelf de correctiefactor er niet overheen dus. Een instelbare correctiefactor in de app zou helemaal mooi zijn geweest.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij t Ernhems Nat
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #11 Gepost op: 19-03-2019 18:58 u »
Er is moeilijk rekening te houden met het tempo van de vergisting.
De correctiefactor gaat ervan uit dat er alcohol aanwezig is, niet hoeveel. Bij mijn android versie van Brewking kun je onder instellingen prima zelf het wort correctiefactor instellen.

William

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.448
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Brewking: voor omrekenen SG met meting Refactometer
« Reactie #12 Gepost op: 19-03-2019 20:23 u »
Is deze correctie factor vanaf het moment dat de vergisting begint of in steeds grotere maten naar het einde van de vergisting (lees: na dat er meer alcohol in zit)?

Top. na wat na zoeken zie ik dat de app er van uit gaat dat het GEEN vergistende vloeistof is (10.0 gr Brix = Plato: 10:40), de app doet zelf de correctie factor er niet overheen dus. Een instelbare correctie factor in de app zou helemaal mooi zijn geweest.
Voor bier is die correctiefactor als snel groter dan 2. Voor bieren die ver doorgisten zoals met var diastaticus gisten kan de correctiefactor zelfs oneindig worden als het SG rond de 1000 uitkomt. bv 8.6 Brix, SG=1003 (0.77 Plato) geeft Brix/plato = 11.2

Tags: