Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Citra Weizen  (gelezen 1385 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
  • Syntax error!
Citra Weizen
« Gepost op: 23-07-2018 15:07 u »
Vorig jaar ook al een keer iets in deze richting gebrouwen. 

Dit is de tweede weizen van het jaar, nadat ik gister opeens alleen maar schuim tapte. (dat is een nadeel van een fust, als je ze niet regelmatig in handen hebt kan die zomaar leeg zijn in een kegerator)

De eerste weizen van het jaar is altijd traditioneel, de tweede experimenteler.

Ik wil een iets donkere en moutiger weizen met een licht frisse hopsmaak. Vorig jaar heb ik ook Weizen met Citra gebrouwen echter alleen als aroma hop en geen backhop.

Opmerkingen worden op prijs gesteld.

Doel is om aanstaande vrijdag (voor het eerst buiten) te gaan brouwen in de lazybrew50

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWeizen Citra
Kenmerk2018
Brouwdatum27-7-2018
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters40
Gewenst begin SG1056 (6,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater58,9 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater27,4 liter
Spoelwater30,2 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur16 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout55,0 %6,018 kg3 EBC
Munchenermout 15 EBC30,0 %3,283 kg16 EBC
Pilsmout 3 EBC15,0 %1,641 kg3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Citra14,4 %10 grFWH7 EBU
Citra14,4 %28 gr10 minuten8 EBU
Citra14,4 %10 gr0 minuten0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortM20 Bavarian Wheat
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140C10 minuten2,5 l/kg
250C25 minuten2,5 l/kg
364C35 minuten2,5 l/kg
472C5 minuten2,5 l/kg





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.458
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Citra Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 23-07-2018 16:25 u »
Ziet er goed uit, lijkt me een mooi recept!

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Citra Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 23-07-2018 22:46 u »
Een aandeel donkere tarwemout lijkt mij lekker, bijvoorbeeld Donker tarwe 15ebc 50% en Pils 50%. (Dunkelweizen)

Ik heb ook een keer een gewone weizen (50/50 en WY3068) met Mosaic gebrouwen, dat was ook lekker.

Donkere tarwe is een interessante mout, ik krijg spontaan ideen  :proost: En het is zeker ook Munchener(ish) kwa smaak.


Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Citra Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 24-07-2018 13:33 u »
Meer hop gebruiken, smaakt heerlijk met deze temperatuur.
Ga je nog hop na de vergisting toevoegen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.539
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Citra Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 25-07-2018 01:29 u »
Wat denk je te bereiken met 25 minuten te maischen op 50C  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :weetniet:

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Citra Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 25-07-2018 13:52 u »
Wat denk je te bereiken met 25 minuten te maischen op 50C  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :weetniet:

Geen idee :) Ik heb het standaard Weizen brouwschema uit BrouwVisie gepakt :)

Daarbij heb ik de 64 celcius stap en de 72 stap op gevoel langer gezet. :)

db

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
Re: Citra Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 27-07-2018 08:12 u »
Wat denk je te bereiken met 25 minuten te maischen op 50C  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :weetniet:

Geen idee :) Ik heb het standaard Weizen brouwschema uit BrouwVisie gepakt :)

db

De vraag stellen is de vraag beantwoorden Oscar ;)

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Citra Weizen
« Reactie #7 Gepost op: 27-07-2018 21:19 u »
Gisteren gebrouwen, agenda wijziging. Hier hoe het recept is uitgevoerd. Het verschil tussen in de vlamuit hop komt omdat ik de laatste 17 gram hop niet terug in de vriezer wilde doen. ;)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWeizen Citra
Kenmerk2018
Brouwdatum26-7-2018
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters40
Gewenst begin SG1056 (6,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater58,3 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater25,7 liter
Spoelwater30,2 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur19 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Whiteswaen55,0 %5,656 kg4 EBC
Swaen Munich Dark30,0 %3,085 kg20 EBC
Pilsmout 3 EBC15,0 %1,543 kg3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Citra14,4 %10 grFWH7 EBU
Citra14,4 %28 gr10 minuten8 EBU
Citra14,4 %27 gr0 minuten0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortM20 Bavarian Wheat
Gist toegevoegd als


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140C10 minuten2,5 l/kg
250C25 minuten2,5 l/kg
364C35 minuten2,5 l/kg
472C5 minuten2,5 l/kg


Aantekeningen:
Deksel                1.1 KG
EB50 + Koperfilter          0 kg
Maischwater            27.3 kg
Korf, onderste filterplaat      29.5 kg
Maischleiding            29.7 kg
Mout               40.9 KG
Deksel + slang            42.1 KG
In eerste instantie bovenste filterplaat niet gebruikt, echter richting de 64 celcius stap verslechterde de doorstroming fors, vervolgens filterplaat gebruikt tot ik de bazooka over de overlooppijp zette.
-----
Aanvang spoelen         40.4 kg
Spoelen moet tot 70.7 kg
-----
Bij uitlekken korf boven EB, stroomt deze over.
Na het wegtillen van de korf weegt de EB 49.6 kg en is het vloeistofniveau 1 cm onder de ring. Met een 1052 sg
Naloop 1020 sg
Problemen einde koelen, EB valt (thermisch?) uit. Aantal keer gereset. Preciese kooktijd einde koken niet bekend.
-----
Na het koelen weegt de EB met koperen filter 46 kg
Afgetapt in jerrycans, 19195 - 950 & 21394 - 944 = 38.695 kg bier.
Er blijft na aftappen 3.1 kg aan hop en eiwit drek achter in de ketel, samen met een aangebrande bodem.
Het koperfilter heeft niet goed afgedicht, hierdoor niet onder de kraan afgetapt.
SG gemeten 1055 bij 25 celcius 1056 gecorrigeerd.

------
Na in de jerrycans doen heeft het nog van 15:00 tot 21:00 geduurd voordat het terugekoelt was in de koelkast in de afgesloten jerrycans voordat het het gistvat in is gegaan.

db

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Citra Weizen
« Reactie #8 Gepost op: 27-07-2018 23:36 u »
ik zou er nog wel een klein beetje Citra drooghop aan toe durven te voegen als je het Citra weizen wil noemen, puur voor de smaak

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Citra Weizen
« Reactie #9 Gepost op: 17-08-2018 12:29 u »
Van de week in de fust gedaan, smaakt goed, het is nog steeds geen extreem bier maar heeft net is anders door de niet traditionele hop.

Ik heb trouwens geen donkere tarwemout gebruikt omdat ik het niet in huis had. Tevens, als het daardoor gaat smaken zoals de Fransiskaner dunkelweizen die ik laatst van de tap had dan pas ik, ik vond hem niet te hachelen :)

Koudhop heb ik ook niet gedaan aangezien ik de Citra opgemaakt heb tijdens het brouwen zelf.

db

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Citra Weizen
« Reactie #10 Gepost op: 18-08-2018 11:05 u »
De vraag stellen is de vraag beantwoorden Oscar ;)
Nee hoor... Dat is iemand laten nadenken over wat die doet.
Prima gedaan Oscar

Tags: