Heb je het SG einde maischen / eerste afloop gemeten? Aan dat getal icm met de moutstort en de hoeveelheid water kun je zien hoe je extractie van zetmeel en versuikering is verlopen. Als je brouwsoftware gebruikt is dat, maischrendement, een van de getallen die het 'uitspuugt'. De software kan je van te voren vertellen wat er ongeveer aan SG uit moet komen, daar kun je je op richten en snel afwijkingen constateren.
Belangrijker dan het schrootsel, hoe spoel je? Je kunt bijvoorbeeld een goed maischrendement hebben en door verkeerd spoelen toch "te" laag uit komen. Andersom kan ook, een relatief laag maischrendement en extreem diep uitspoelen om toch 'goed' uit te komen. Belangrijk bij spoelen is dat je heel langzaam begint (indicatie: wortniveau zakt ca. 5-7 mm/min), pas als je spoelwater gaat toevoegen kan de snelheid rustig opgevoerd worden.
Spoel naar een gedefinieerd volume in je kookketel, kijk niet naar de hoeveelheid opgegeven spoelwater, zorg dat je er gewoon voldoende van hebt. Meet het SG van je laatste afloop, dat zou niet ver onder de 1.010 moeten komen. Als je naar een vast volume spoelt zul je in het begin het gewenste SG niet halen, is niet erg. Bij een volgend brouwsel pas je dat aan door de hoeveelheid mout te corrigeren.
Pas als je goed spoelt kun je met het schrootsel gaan spelen, te grof en het rendement daalt. Te fijn en het rendement daalt. Daar tussen zit ergens een optimum en dat is een redelijk breed gebied.
Zo werk je stap voor stap toe naar een stabiel en voorspelbaar brouwen.
T.a.v. het schrootsel zelf, wat wel of niet werkt is ook afhankelijk van je brouwmethode. Met een zeer fijnmazige BIAB zak en een druiven pers kun je de mout tot meel malen, met een echte filterbodem kan het best grof zijn.
Ingo