Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Nee, omdat je dan toch meer aroma verliest. Hoe korter hoe beter. Het blijft een compromis.
Tip van A3... jaren geleden. Hop drogen op natuurlijk wijze = 3/4/5/dagen op een rooster. 0,0 aroma verlies en kurk droog,
Zijn deze conclusies tegenstrijdig? Of is temperatuur toch een parameter waarmee je kunt optimaliseren.
Tip van A3... jaren geleden. Hop drogen op natuurlijk wijze = 3/4/5/dagen op een rooster. 0,0 aroma verlies en kurk droog, zo doe ik het ! Trouwens bij -18 graden kunnen er geen schimmels zich ontwikkelen, wel kunnen enzymatisch processen door gaan weliswaar heel langzaam.
Indien natuurlijk drogen de beste manier was, dan zouden ze dat wel doen zeker?
We hebben het steeds over drogen van blaadjes en stelen, maar wat gebeurt er eigenlijk met de lupine? Toch de belangrijkste stof in hop. Moet die ook drogen of juist niet? Uitruil aroma versus bitterheid?
Als het enkel om de lupine gaat, dan kan je proberen het van de bel te scheiden. Gezien dat een onbegonnen karwei is, laten ze de blaadjes en stelen er aan zitten.
Nee hoor dat gaat heel simpel (simpel in de fabriek, maar thuis niet te doen) met vloeibare (kritische druk en temperatuur 73 BAR en 31 graden) CO2. Daar lost de lupuline in op. Koolzuur laten verdampen en je houdt lupuline hars over.bv https://fhsteinbart.com/product/CO2-hop-extract-100-grm-can-2/alfazuurpercentage 61%. wat wil je nog meer.
Nooit eerder gezien, dat is handig spul, geen filter problemen. Nu nog verschillende aroma concentraten, en zou het spul wel 100% zonder toevoegingen zijn?Overigens gaat het wel enigszins ten koste van de charme van het hobby brouwen.
Er zitten geen toevoegingen in, puur extract. Op de ONK dag heb ik Brouwmarkt voorgesteld om het in het assortiment op te nemen in kleinere verpakkingen. Zouden ze naar kijken. Maar zo'n grote pot kopen en zelf herverdelen is ook te doen mocht Brouwmarkt er geen heil in zien. Vroeger hadden we Huisvlijt in den bosch (jaren 90) die verkochten het toen al op initiatief van Wriple-W waarbij een van onze leden (Sander Maassen) het spul herverdeelde in kleine glazen potjes. (verwarmen tot een graad of 50 dan wordt het vloeibaar, roeren en overschenken)
Gezien dat een onbegonnen karwei is, laten ze de blaadjes en stelen er aan zitten.
Smaakt de lupine uit alle hopsoorten hetzelfde, alleen verschil in hoeveelheid en geven alleen de blaadjes en steeltjes de aroma/smaakverschillen?
Lupuline is een verzamelnaam voor de stoffen die in de gele hopkorrels zitten. Het bevat honderden stoffen. Het bestaat uit alfa- en betazuren, essentiële oliën en taninen. Het vooral deze stoffen die de smaakverschillen geven.
Dank je, ergens maar goed ook. Mijn oorspronkelijke vraag was of langer of korter drogen invloed heeft op de lupine. Ik vermoed dat er niet zoveel invloed is, omdat het een harsachtige substantie is.
Maar er zitten ook essentiële oliën in en die zijn deels vluchtig als ze verantwoordelijk zijn voor de hopgeur in je bier.
Super.Doe je bovenlip, niet echt je 'natte' lip maar net erboven, op de grens waar je snor groeit, net dat 90° hoekske. Met excuses voor de vrouwelijke hoptelers.Voelen aan de bellen zelf en zeggen dat ze knisperen is NIET genoeg. Het gaat om de kern van de bel. Voor het plukken geldt dat de bellen een goudgele gloed moeten krijgen op de buitenkant. Frisgroen is simpelweg niet rijp. Bruine stukjes is geen enkel probleem.Ik droog 6 uur op 50 °C. Sommige soorten zijn dan flink droog. Maar andere zoals Centennial en Northdown, soms net niet. Centennial heeft een heel compacte dichte lichtgroene bel. Ze is heel gevoelig voor schimmel omdat het vocht niet gemakkelijk weg kan. Vooral niet te lang laten hangen. De warme lucht van de droger komt er maar moeilijk bij. Northdown heeft grote dikke bellen met veel 'vlees'. Die drogen langzamer vanwege hun dikke blaadjes.Fuggles heeft een openstaande bel met 'dun' vlees. Al haast droog aan de plant, en valt gemakkelijk uiteen in heel veel losse blaadjes. Niet te laat plukken anders valt het echt uiteen.Chinook is een langzame droger vanwege zeer grote bellen met veel groen, Cascade gaat sneller, het zijn smalle maar zeer lange bellen.Afijn elke soort is anders. Meer info op aanvraag :-)