Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2018 - V2 session IPA "Piipskoft" - Jan Sikkens  (gelezen 1625 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sikkens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • Tsjoch!
ONK 2018 - V2 session IPA "Piipskoft" - Jan Sikkens
« Gepost op: 14-07-2018 22:35 u »
"Piipskoft is (archa´sch) Fries voor rookpauze; de pauze waarin de arbeider even een pijpje kon stoppen.
Het Friese equivalent van de Engelse "session"dus.
Door de Nelson Sauvin hop een mooi fruitig laagalcoholisch IPA-tje.
Commentaar van de keurmeester: "Misschien niet bijster origineel, maar wel heel goed gemaakt"
Dit beschouw ik maar als een compliment.

Recept voor 20 liter bier, Kleur 18 EBC  ; bitterheid 47 IBU
MOUTEN            
Pale mout                                 8    EBC   2620   gram
Caramelmout type Munich       120   EBC   100   gram
Munchener                              17   EBC   350   gram

HOP                  
Nelson Sauvin   12,5   %alfa   5   gram   90   min. koken
Nelson Sauvin   12,5   %alfa   5   gram   60   min. koken
Cascade             5,0   %alfa   5   gram   60   min. koken
Nelson Sauvin   12,5   %alfa   15   gram   15   min. koken
Nelson Sauvin   12,5   %alfa   25   gram   5   min. koken
Nelson Sauvin   12,5   %alfa   70   gram   0   min. koken
Amarillo             8,9   %alfa   20   gram   0   min. koken

In de Braumiester dun ingemaischt (1 op 7,5)
Maischwater                              23 liter
Spoelwater                               8,6 liter

Maischen: 60 minuten bij 68║C, daarna 1 minuut bij 78 ║C
Tijdens het maischen de pH met 80% fosforzuur op 5,3  Ó  5,4 gehouden

Totale kooktijd 90 minuten, resulterend in een begin SG van 1035  (= 8,8 ║Plato)
VERGISTING
Bij 18 ║C
1000 ml giststarter van 1 klapzak Wy1332 (NorthWest ale)
Na een dag of drie vier de koudhop in het gistvat toegevoegd
Eind SG 1007; berekend alcohol 3,5% abv

Als bijlage het recept in een compact PDF-je

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2018 - V2 session IPA "Piipskoft" - Jan Sikkens
« Reactie #1 Gepost op: 14-07-2018 23:59 u »
Bedankt voor het delen van je recept Jan. Uiteraard nog van harte gefeliciteerd! Ook met je derde vermelding in de eregalerij. Een algemene kampioen (2015) waardig. Goed bezig.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.021
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 2018 - V2 session IPA "Piipskoft" - Jan Sikkens
« Reactie #2 Gepost op: 15-07-2018 13:10 u »
Mooi recept.
Leuk dat je deze met ons wilt delen.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 811
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: ONK 2018 - V2 session IPA "Piipskoft" - Jan Sikkens
« Reactie #3 Gepost op: 15-07-2018 16:27 u »
Mooi rechttoe-rechtaan recept met mooie gist. Mooi woord ook, 'piipskoft'. Ik ben van origine Westlander en daar noemen we dat 'vaifpikke'. Letterlijk: vijf minuten pikken van de baas  :)

Tags: