Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zijn er hier ook wijnmakers? Graag info over pruimen wijn en hoe zuur meten als  (gelezen 800 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik heb al wat recepten gevonden op internet voor pruimen wijn, zijn er hier ook wijnmaker?

Ik heb met de blauwloog mijn zuur willen meten van aalbessen, ik weet van de tabellen dat dit 27 zuur kan hebben, maar het maatbeertje gaat maar tot 25.
Ik heb dus terug met dezelfde vloeistof waar ik meer bezig was in een ander maatbekertje tot nul gevuld en op 2 kwam de verkleuring naar blauw.Dus had ik 25 en 2,27 zuur, klopt dit?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 926
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Ik heb al wat recepten gevonden op internet voor pruimen wijn, zijn er hier ook wijnmaker?

Ik heb met de blauwloog mijn zuur willen meten van aalbessen, ik weet van de tabellen dat dit 27 zuur kan hebben, maar het maatbeertje gaat maar tot 25.
Ik heb dus terug met dezelfde vloeistof waar ik meer bezig was in een ander maatbekertje tot nul gevuld en op 2 kwam de verkleuring naar blauw.Dus had ik 25 en 2,27 zuur, klopt dit?
Ik denk niet dat veel brouwers begrijpen waar jij het over hebt, Bello. Ik zou even googlen op een wijnmakers forum of zo.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 504
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Ik heb al wat recepten gevonden op internet voor pruimen wijn,zijn er hier ook wijnmaker?

Ik heb met de blauwloog mijn zuur willen meten van aalbessen, ik weet van de tabellen dat dit 27 zuur kan hebben, maar het maatbeertje gaat maar tot 25.
Ik heb dus terug met dezelfde vloeistof waar ik meer bezig was in een ander maatbekertje tot nul gevuld en op 2 kwam de verkleuring naar blauw.Dus hd ik 25 en 2 ,27 zuur ,klopt dit?
Gewoon je sap verdunnen met even veel water. Dan met blauwloog meten en de waarde die je afleest maal twee.

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Zorg steeds dat je blauwloog niet verlopen is, want het CO2 in de lucht degenereert het blauwloog.
Als je een zeer goede pH meter hebt kan je met blauwloog de kleuromslag meten als het 7 pH is.

Je mag rood sap verdunnen 1:2 of 1:4 of 1:8 om een kleuromslag beter te kunnen zien. Wel rekening houden met de verdunning om de hoeveelheid gram zuur per liter te bepalen

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ja ik had al zo iets gelezen om sap te verdunnen als het te donker is, maar dus dat kun je dan doen ook voor de meting, 1:4 = dan meting x4 doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.185
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Ik heb al wat recepten gevonden op internet voor pruimen wijn, zijn er hier ook wijnmaker?

Ik heb met de blauwloog mijn zuur willen meten van aalbessen, ik weet van de tabellen dat dit 27 zuur kan hebben, maar het maatbeertje gaat maar tot 25.
Ik heb dus terug met dezelfde vloeistof waar ik meer bezig was in een ander maatbekertje tot nul gevuld en op 2 kwam de verkleuring naar blauw.Dus had ik 25 en 2,27 zuur, klopt dit?

Er zijn wijnmakers op dit forum. Echter dit forum is bedoeld voor hobbybrouwers en niet voor wijnmakers. Voor wijnmakers bestaan andere fora zoals
https://druivenwijnmaken.nl/forum/
http://www.wijnforum.nl/
http://forum.bibere.com/viewforum.php?f=2  (volgens mij had je dit forum al gevonden...)


Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ja op maar krijg op die wijnforums geen reactie, heel kalm, hier is er te minste reactie als je iets vraagt.

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Ja ik had al zo iets gelezen om sap te verdunnen als het te donker is, maar dus dat kun je dan doen ook voor de meting, 1:4 = dan meting x4 doen.
Dat is juist, bovendien hoef je helemaal niet te meten in een gegradueerd maatglas, ik deed het gewoon in een kleine erlenmeyer, het is de hoeveelheid blauwloog die aangeeft hoeveel gram zuur per liter uw sap heeft.

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoe bedoelt u de hoeveelheid blauwloog?

Je gaat toch telkens per streepje omhoog en het blauwloog is toch niet afgemeten maar per druppel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.185
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Ja op maar krijg op die wijnforums geen reactie, heel kalm, hier is er te minste reactie als je iets vraagt.

Neemt niet weg dat dit forum bedoeld is degenen die bier brouwen en niet voor wijnmakers...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.302
  • Land: nl
    • Moaneschien
https://fruchtweinkeller.de/ punten 6 en 8
anders op dat forum zoeken,

Ingo

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dank u Ingo maar de taal is niet zo leuk om te begrijpen en steeds te vertalen.

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Hoe bedoelt u de hoeveelheid blauwloog?

Je gaat toch telkens per streepje omhoog en het blauwloog is toch niet afgemeten maar per druppel.
Zonder gegradueerd maatglasje met streepjes per ml, zoals een gewone bokaal moet je blauwloog toevoegen met een gegradueerde pipet. Elke ml blauwloog staat voor één gram zuur per liter, x2 of x4 afhankelijk van de toegepaste verdunning.

Tags: