Herfst bier

Gestart door MikeG, 13-07-2018 19:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MikeG

Iemand die een lekker recept heeft voor een heerlijk biertje voor het najaar welke ik nu kan brouwen? Ik wil maximaal 20 liter brouwen.

Alvast dank!

Nick H.

Een lekker ondergistend bier (24 liter)


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDe Bokkerijder
Brouwdatum03-07-2018
BierstijlBockbier
Volume24,0 l
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,3%
Alcoholgehalte6,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Heerlen
4,80 gCaCl2
3,60 gCaSO4
0,50 gNaHCO3
17,43 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
150 mg/l8 mg/l86 mg/l210 mg/l90 mg/l187 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,28 kgVienna moutWeyermann7 EBC37,6 %
2,28 kgMünchenermoutDingemans15 EBC37,6 %
0,60 kgAroma 150Dingemans150 EBC9,9 %
0,36 kgCara-redWeyermann45 EBC5,9 %
0,36 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC5,9 %
0,18 kgGeroosterde gerstDingemans1000 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,0 gPerlebellen8,4%70 min.22,3 IBU
30,0 gPerlebellen8,4%10 min.8,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 1,0 l getrapte starterBohemian Lager (2124)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting11,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting11,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,066 SG
Schijnbare vergistingsgraad0,1%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering2,0 °C


Nick H.

Of een lekker bovengistend bier, lekker moutig, zit tussen Belgisch Blond en een Bière de Garde in. De keuze voor een wat neutrale gist omdat het echt om het moutige profiel gaat.



Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDe Opaalkust
Brouwdatum11-06-2018
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,055 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,9%
Alcoholgehalte5,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement92,5 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,50 lWater uit Heerlen
1,00 gCaCl2
4,80 mlMelkzuur
15,13 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l8 mg/l78 mg/l187 mg/l41 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,9 %
1,50 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC32,6 %
0,25 kgPale Ale moutDingemans7 EBC5,4 %
0,05 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC1,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,9 gPerlepellets8,4%70 min.21,3 IBU
19,0 gSaazpellets3,1%10 min.2,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterLondon ESB Ale (1968)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad67,3%
Start nagisting18-06-2018
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering17-06-2018
Temp. lagering0,0 °C


Jacques

Citaat van: MikeG op 13-07-2018  19:01 uIemand die een lekker recept heeft voor een heerlijk biertje voor het najaar welke ik nu kan brouwen? Ik wil maximaal 20 liter brouwen.

Alvast dank!

Een lekker quadrupel of tripel? Recepten genoeg op dit forum.

hobbybob

Herfst? Dat moet toch een bock worden?



Het beste bier brouw jezelf


MikeG

Citaat van: hobbybob op 14-07-2018  13:45 uHerfst? Dat moet toch een bock worden?



Het beste bier brouw jezelf

Is inderdaad een lekker biertje. Ga eens op zoek op dit forum naar een herfst bokje

Dank voor de andere 2 recepten! Ga ik mee aan de slag


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.