Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik ben fan van SMaSH  (gelezen 13958 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 602
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #25 Gepost op: 18-07-2018 22:16 u »
Ik maisch vrijwel altijd langer dan een uur. Ik heb t wel eens een uur gedaan, maar toen haalde ik mn streef SG niet.

mijn SMaSH zit op de fles: pale ale met Equinox (althans: dacht ik)

Makkelijk doordrinkbaar, fijn aroma, lekker bittertje.

Ik heb er daarnaast een gemaakt met Nelson Sauvin. Dat blijft toch een prachtige hop


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Lange1985

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #26 Gepost op: 19-07-2018 17:56 u »
 Mijn eerste recepten waren ook SMaSH met alleen verschil in moutsoort tussen die twee... supersimpel en lekker!  :biersmile:

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #27 Gepost op: 25-07-2018 15:33 u »
Ik ben nog nergens een fan van en ik sta op het punt mijn eerste bier vanuit mout te brouwen (in een Easybrew 30) maar ik heb nog geen idee wat ik moet doen. Een moutpakket kopen... een simpel recept pakken... smash proberen?  Tis allemaal mogelijk.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #28 Gepost op: 25-07-2018 15:54 u »
ik ben nog nergens een fan van en ik sta op het punt mijn eerste bier vanuit mout te brouwen (in een Easybrew 30) maar ik heb nog geen idee wat ik moet doen. Een moutpakket kopen... een simpel recept pakken... smash proberen?  Tis allemaal mogelijk

Hou het simpel. De eerste paar brouwsels ben je toch kwijt om het proces te leren.
Hoe minder variabelen je toevoegt (veel mouten en hoppen, ingewikkeld maischschema/hopgiften), hoe minder er fout kan gaan.
Ga gewoon lekker voor SMaSH
1 mout; Pils of Pale Ale, misschien een handje Munich Light
1 maischtemperatuur; een uurtje 63 voor droog/bitter of 67 voor wat zoeter/voller.
1 hop; Cascade is gewoon lekker. Of Citra.
Vergisten met US-05.
Kan bijna niet mis.

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #29 Gepost op: 25-07-2018 18:29 u »
Hou het simpel. De eerste paar brouwsels ben je toch kwijt om het proces te leren.
Hoe minder variabelen je toevoegt (veel mouten en hoppen, ingewikkeld maischschema/hopgiften), hoe minder er fout kan gaan.
Ga gewoon lekker voor SMaSH
1 mout; Pils of Pale Ale, misschien een handje Munich Light
1 maischtemperatuur; een uurtje 63 voor droog/bitter of 67 voor wat zoeter/voller.
1 hop; Cascade is gewoon lekker. Of Citra.
Vergisten met US-05.
Kan bijna niet mis.

Klinkt best wel goed ... bedankt!

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #30 Gepost op: 25-07-2018 19:16 u »
Hou het simpel. De eerste paar brouwsels ben je toch kwijt om het proces te leren.
Hoe minder variabelen je toevoegt (veel mouten en hoppen, ingewikkeld maischschema/hopgiften), hoe minder er fout kan gaan.
Ga gewoon lekker voor SMaSH
1 mout; Pils of Pale Ale, misschien een handje Munich Light
1 maischtemperatuur; een uurtje 63 voor droog/bitter of 67 voor wat zoeter/voller.
1 hop; Cascade is gewoon lekker. Of Citra.
Vergisten met US-05.
Kan bijna niet mis.

Prima advies  :proost:

En dan voor een volgend brouwsel precies hetzelfde, maar dan eventueel met wat suiker erbij en S-33 of T-58 gist en je hebt een "SMaSH Tripel" :brouwen:

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #31 Gepost op: 25-07-2018 19:39 u »
Prima advies  :proost:

En dan voor een volgend brouwsel precies hetzelfde, maar dan eventueel met wat suiker erbij en S-33 of T-58 gist en je hebt een "SMaSH Tripel" :brouwen:

Dat.
Of drooghoppen met nog een stoot Cascade, voor een SMaSH IPA. :brouwen: :biersmile:

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #32 Gepost op: 25-07-2018 22:29 u »

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #33 Gepost op: 26-07-2018 03:50 u »
Hou het simpel. De eerste paar brouwsels ben je toch kwijt om het proces te leren.
Hoe minder variabelen je toevoegt (veel mouten en hoppen, ingewikkeld maischschema/hopgiften), hoe minder er fout kan gaan.
Ga gewoon lekker voor SMaSH
1 mout; Pils of Pale Ale, misschien een handje Munich Light
1 maischtemperatuur; een uurtje 63 voor droog/bitter of 67 voor wat zoeter/voller.
1 hop; Cascade is gewoon lekker. Of Citra.
Vergisten met US-05.
Kan bijna niet mis.

Ik heb dit alles zojuist besteld. Straks eens 20 liter brouwen in mijn Brew Monk (wordt de eerste keer)!

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #34 Gepost op: 26-07-2018 18:52 u »
Dat.
Of drooghoppen met nog een stoot Cascade, voor een SMaSH IPA. :brouwen: :biersmile:

Precies, zo zie je maar hoe je relatief simpel veel verschillende lekkere bieren kunt brouwen  :biersmile:

Naar mijn ervaring zijn de simpelste recepten vaak ook nog de lekkerste, hoewel dat natuurlijk ook aan mijn trouwkunsten [Nee spellingscontrole] brouwkunsten kan liggen  :weetniet:

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #35 Gepost op: 20-08-2018 23:19 u »
Gisterenmiddag gebrouwen.
4500 gram Dingemans Pilsen MD mout
2 x 20 gram hopbloemen Hallertau Perle 2016
2 x 6 gram Biergist Brewferm Top

60 minuten gemaischt op 7868 graden, 18 liter water. In een koelbox met een filterhex. Gespoeld met nog eens 12 liter water van 78 graden.
Kooktijd 1 uur.
Eerste hopgift van 20 gram aan het begin van de kook, tweede hopgift tien minuten voor het einde van de kook.
Gekoeld tot 25 graden. SG 1055.

Een week geleden gebotteld. Lekker biertje geworden. Mag nog een paar weekjes blijven staan, denk dat ik dan meer schuim heb.



Het tweede flesje gaf al meer schuim. Denk dat het glas niet goed schoon is geweest of zo...


Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 602
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #36 Gepost op: 21-08-2018 05:56 u »
Ziet er goed uit. Ik heb toevallig afgelopen week een feestje gegeven met (onder andere) 2 SMaSH-bieren. Beiden vielen erg in de smaak bij zowel de 'normale' pils-drinker als de speciaal-bieren-fan: eentje met Aurora en de andere met Nelson Sauvin

Het blijft een dankbare stijl

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.496
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #37 Gepost op: 21-08-2018 08:38 u »
Ziet er goed uit. Ik heb toevallig afgelopen week een feestje gegeven met (onder andere) 2 SMaSH-bieren. Beiden vielen erg in de smaak bij zowel de 'normale' pils-drinker als de speciaal-bieren-fan: eentje met Aurora en de andere met Nelson Sauvin

Het blijft een dankbare stijl

Aurora leent zich hier ook uitstekend voor!

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 602
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #38 Gepost op: 23-08-2018 06:53 u »
Dat klopt, maar ik wil het ook eens met minder voor de handliggende hoppen proberen, zoals bijvoorbeeld Zeus

Of bijvoorbeeld een SMaSH Wheat Ale met Sorachi Ace, maar dan wel met voldoende rijstkaf om filterproblemen tegen te gaan

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #39 Gepost op: 06-09-2018 21:26 u »
Een week of 3 verder. Smaak is super. Staat gekoeld op 12 graden.


Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #40 Gepost op: 06-09-2018 21:35 u »
Mijn tweede batch, morgen bottelen.


Ik heb er 100 gram aurora hop bij gedaan. Meteen vanaf het begin van het koken. Ben benieuwd wat hieruit komt  :) :D

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #41 Gepost op: 10-09-2018 10:36 u »
Gisteren mijn eerste Smash gebrouwen. Heb het zo simpel mogelijk gehouden.

Doel: een doordrinkbaar hoppig Engels biertje

5 kg maris otter pale mout
75 min 67 graden maisch
100 g east kent goldings verdeeld over 4 giften
S-04 gist

Begin SG 1044

Ben benieuwd!

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #42 Gepost op: 10-09-2018 10:38 u »
Mijn tweede batch, morgen bottelen.


Ik heb er 100 gram aurora hop bij gedaan. Meteen vanaf het begin van het koken. Ben benieuwd wat hieruit komt  :) :D
Op welke temperatuur vergist je?
En je foto's zijn superklein... Heb je nou bijna geen kopruimte?

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #43 Gepost op: 10-09-2018 10:46 u »
Op welke temperatuur vergist je?
En je foto's zijn superklein... Heb je nou bijna geen kopruimte?

Nou ja, superklein? Fotootjes zijn inderdaad klein.
Ja, weinig kopruimte. Ik gebruik de petflessen om te lageren.
Vergisten doe ik op 23-24 graden.
Deze batch toevallig zojuist gebotteld  :proost: :proost:
De vorige batch SMaSH smaakte voortreffelijk trouwens.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #44 Gepost op: 10-09-2018 10:51 u »
heb je nou bijna geen kopruimte?
En geen gistafzetting langs de rand. Als je een paar keer ' enhance', 'enhance', 'enhance' zegt, zul je zien dat ie op 1 september heeft overgeheveld ;)

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #45 Gepost op: 10-09-2018 11:06 u »
En geen gistafzetting langs de rand. Als je een paar keer ' enhance', 'enhance', 'enhance' zegt, zul je zien dat ie op 1 september heeft overgeheveld ;)
Goed opgelet Emiel.  ;)

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #46 Gepost op: 10-09-2018 11:18 u »
En geen gistafzetting langs de rand. Als je een paar keer ' enhance', 'enhance', 'enhance' zegt, zul je zien dat ie op 1 september heeft overgeheveld ;)
Kon dat dus niet goed lezen op een groot scherm. Inzoomen maakte er een Minecraftshow van.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #47 Gepost op: 10-09-2018 12:22 u »
Kon dat dus niet goed lezen op een groot scherm. Inzoomen maakte er een Minecraftshow van.
Het is je vergeven hoor.  :) :) ;) ;) :biersmile: :biersmile: :brouwen: :brouwen:

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.102
  • Land: us
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #48 Gepost op: 06-11-2018 08:59 u »


Simpel brouwseltje. 20 liter water, 4,5 kilo Pale Ale Mout. Een uurtje gemaischt in een koelbox (67 graden). Vind ik nog steeds de fijnste manier van brouwen. Anderhalf uurtje gekookt. Halverwege 50 gram Hallertau Hersbrucker   hop toegevoegd. Na koelen gist toegevoegd, Liberty Bell Ale M36 - Mangrove Jack's Craft Series - 10 g. Staat nu lekker te pruttelen in mijn vergistingskast op 21 graden. Begin SG was 1074.

Het was al behoorlijk laat toen ik klaar was. De ketel wel al schoongemaakt, nu aan de rest beginnen.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Ik ben fan van SMaSH
« Reactie #49 Gepost op: 06-11-2018 11:25 u »
Ook ik heb een paar keer een SMaSH gebrouwen met prima resulaten, o.a. een pale ale van 5 kg Golden Promise met 100 gram Centennial, verdeeld over meerdere hopgiften (geen koudhop, wel vlamuit).

Zeker een aanrader voor een beginnende brouwer!

Tags: