Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur  (gelezen 912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline nikkel0007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: be
Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Gepost op: 12-07-2018 15:47 u »
Beste brouwers,

Na 2 brouwrecepturen heb ik geleerd dat het alc% bepaald wordt door het begin SG en door de vergiste suikers.
Maar hoe kun je op voorhand bepalen hoeveel SG uw receptuur zal hebben?

Concreet: Ik zou graag zelf een receptuur uitschrijven waarvan het eind alc% tussen de 6 en 6,5 zou mogen liggen.


PS: ik weet niet of dit hier de juiste plaats is voor mijn topic.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ashaworunner

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur.
« Reactie #1 Gepost op: 12-07-2018 16:19 u »
Beste brouwers,

Na 2 brouwrecepturen heb ik geleerd dat het alc% bepaald wordt door het begin SG en door de vergiste suikers.
Maar hoe kun je op voorhand bepalen hoeveel SG uw receptuur zal hebben?

Concreet: Ik zou graag zelf een receptuur uitschrijven waarvan het eind alc% tussen de 6 en 6,5 zou mogen liggen.


PS: ik weet niet of dit hier de juiste plaats is voor mijn topic.
Brouwsoftware kan dat mooi voor je uitrekenen...

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Senior lid
  • *****
  • Berichten: 439
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur.
« Reactie #2 Gepost op: 12-07-2018 16:21 u »
Ha Nikkel0007,

Je start SG kun je eigenlijk alleen goed berekenen als je weet wat het rendement is van je brouwinstallatie, maar je komt een heel eind door je moutstort in te vullen in brouwsoftware als BrouwHulp of BrouwVisie, die rekent het dan voor je uit.

Als je weet wat je start SG is, kun je aan de hand van je gebruikte gist globaal uitrekenen wat het verwachtte alcoholpercentage gaat worden, maar het blijft altijd een benadering.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur.
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2018 16:43 u »
Hallo Nikkel,


Hier staat een artikeltje:


http://hobbybrouwen.nl/artikel/samenrec.html


Onder het kopje "Hoeveelheid mout".


Maar ik zou gewoon BrouwHulp op je computer installeren: die berekent dat allemaal prachtig voor je.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.568
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur.
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2018 17:13 u »

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur.
« Reactie #5 Gepost op: 12-07-2018 20:49 u »

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #6 Gepost op: 12-07-2018 23:27 u »
Heel goed dat je onderzoek doet naar alcohol percentage.
Vergeet niet dat een bier in balans moet zijn. Type mout, hop enz.
Het recept dat je zelf wilt ontwerpen kan je beter vanuit een biertype - bestaand recept kopiŽren en hier wat mee spelen.
Dit voorkomt mogelijk wat teleurstellingen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.310
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #7 Gepost op: 13-07-2018 07:49 u »
Gratis Brouwsoftware 
(laat ik ook maar een een eenzijdig beeld geven)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #8 Gepost op: 13-07-2018 08:18 u »
Je uiteindelijke alcoholpecentage hangt af van de hoeveelheid water, suiker en gist. Laten we die laatste weg laten.

Wat je doet is de hoeveelheid suiker bepalen. In de mout spec kun je vinden hoeveel potentieel er aan suikers in zit, b.v. pilsmout 80%. Daarnaast heb je je brouwzaalrendement, stel ook 80%

1 kg pilsmout levert je dan maximaal 1*0.8*0.8 = 0.64 kg suiker op.
Echter, in mout zit ook 4% water, die moet je meenemen, de berekening wordt dan:
(1-(1*0.04)*0.8*0.8 ) = 0,6144 kg suikers.

Je SG of įPlato is dan maar net hoeveel water je bij die hoeveelheid suiker doet, de verhouding suiker/water na het koken.

Je verliest verder in het proces nog wel wat suikers, resten wort in de kookketel, koelers etc.

Ingo

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 638
  • Land: nl
  • Brouwerij ďRamĒ
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #9 Gepost op: 13-07-2018 08:21 u »
Brouwsoftware is al genoemd. Hiermee kom je redelijk in de buurt doordat deze de hoeveelheid mout voor je berekend.
Daarnaast kun je sturen door:
Door te koken dik je in en gaat je OG (begin sg) omhoog. Door te verdunnen (toevoegen van water) kun je je OG verlagen. Beiden tussen bepaalde grenzen.
Je eind sg (FG) is afhankelijk van de verhouding vergistbare/onvergistbare suikers, type gist en proces.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #10 Gepost op: 13-07-2018 09:59 u »

(1-(1*0.04)*0.8*0.8 ) = 0,6144 kg suikers.

Ingo

Als je het zo uit gaat rekenen  klopt het niet, want dan kom je uit op 0,9744

dit is volgens mij de juiste formule;

(1-1*0,04)*0,8*0,8 = 0,6144. Scheelt maar 1 (maar is een wereld van verschil).

vr.gr. Jaap

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #11 Gepost op: 13-07-2018 10:15 u »
Als je het zo uit gaat rekenen  klopt het niet, want dan kom je uit op 0,9744

dit is volgens mij de juiste formule;

(1-1*0,04)*0,8*0,8 = 0,6144. Scheelt maar 1 (maar is een wereld van verschil).

vr.gr. Jaap

Helemaal gelijk Jaap,

dank je,

Ingo

Offline nikkel0007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: be
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #12 Gepost op: 13-07-2018 15:39 u »
Super, ik ga eens uitreken wat jullie me allemaal bijgebracht hebben.

Alvast bedankt voor de mooie uitleg

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.310
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #13 Gepost op: 13-07-2018 19:59 u »
Ik denk dat het inderdaad goed is om naast brouwsoftware ook af en toe eens wat handberekeningen te doen en kijken of je begrijpt wat er gebeurt. Een rekenmachine is ook erg handig om te rekenen, maar toch leren we op school ook nog om het met de hand uit te rekenen. Geeft je ook een gevoel voor of iets wel of niet kan kloppen, bv als je je ergens vergist in de ingrediŽnten.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Hoe SG bepalen/berekenen aan de hand van de receptuur
« Reactie #14 Gepost op: 14-07-2018 08:48 u »
Ik denk dat het inderdaad goed is om naast brouwsoftware ook af en toe eens wat handberekeningen te doen en kijken of je begrijpt wat er gebeurt. Een rekenmachine is ook erg handig om te rekenen, maar toch leren we op school ook nog om het met de hand uit te rekenen. Geeft je ook een gevoel voor of iets wel of niet kan kloppen, bv als je je ergens vergist in de ingrediŽnten.
Helemaal mee eens, er is niks mis mee om die grijze massa eens aan het werk te zetten en maar niet alles klakkeloos aan te nemen van wat de brouwsoftware ons verteld,.. euh, al moet ik wel toegeven dat brouwsoftware wel erg makkelijk is.  :verbergen: :biersmile: :proost: :nut:

Tags: