Herfst Bock

Gestart door Thom, 11-07-2018 22:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Voor het eerst ben ik van plan om een ondergistende herfst bock te brouwen. Ik heb het volgende als doel
- Mag flink moutig zijn zonder te overheersen.
- Licht/ gemiddeld karamel smaak
- Licht gebrand.

Ik ben benieuwd of de mout stort past bij het gene wat ik zoek.
Welke gist vinden jullie hiernaast beter passen bij een bock: W/34-70 of S-189?
Zou het ook zonder pilsmout ook kunnen? (ik hou van een moutige bock)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHerfstbock
Brouwdatum05-07-2018
BierstijlBockbier
Volume9,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)41 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,00 lWater uit Almere
1,80 mlMelkzuur
5,08 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
26 mg/l2 mg/l7 mg/l83 mg/l7 mg/l9 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,13 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC69,0 %
0,62 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC20,0 %
0,18 kgGoldSwaen RedDe Swaen50 EBC6,0 %
0,12 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %
0,03 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,1 gMagnumbellen13,2%first wort hop16,2 IBU
8,0 gSpalt Selectpellets5,0%15 min.5,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting13,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting13,5 °C
Temp. nagisting16,0 °C
Temp. lagering16,0 °C


Fermon

Kan prima zonder pilsmout. Bockbieren hebben over het algemeen alleen Münchener mout als basis.

Ik zelf heb een herfstbok gebrouwen met W/34-70 deze was lekker, S-189 heb ik nog niet gebruikt.

Persoonlijk zou ik de chocolademout veranderen voor gebrande gerst.

Hou er wel rekening mee dat je met een ondergister meer gist moet enten, dit kan je berekening met Mr Malty.
Succes met je brouwsel  :brouwen:

Thom

Goed om te horen. Dan hou ik het volledig bij munecher als basis mout. :proost:

Citaat van: Fermon op 11-07-2018  22:55 uPersoonlijk zou ik de chocolademout veranderen voor gebrande gerst.
Bedoel je dan bijvoorbeeld Weyerman carafa special I of black swaen Barley? Ik zoek een geroosterde smaak maar niet teveel bitterheid ervan.

Volgens BrouwHulp lukt het met 1 zakje. :)

Fermon

Citaat van: Thom op 12-07-2018  08:25 uGoed om te horen. Dan hou ik het volledig bij munecher als basis mout. :proost:
Bedoel je dan bijvoorbeeld Weyerman carafa special I of black swaen Barley? Ik zoek een geroosterde smaak maar niet teveel bitterheid ervan.

Volgens BrouwHulp lukt het met 1 zakje. :)

https://www.brouwmarkt.nl/weyermannr-roasted-barley-1kg.html

Volgens Mr Malty ook, maar hoe koeler de vergisting, des te meer gist.

Thom

Morgen brouw dag. Welke verschillen ervaren jullie tussen de S-189 en W34/70?
Overige tips zijn nog welkom. :brouwen:

wiliam

De S-189 is een echte ondergister, de W 34/70 kan wat meer temperatuurschommeling aan.
Met klimaatkast zou ik voor de S-189 kiezen.
Een alrounder als de W 34/70 is in een gemiddelde, de S-189 is een "specialist", in mijn ogen.

Jepke


Fermon

Citaat van: Jepke op 28-08-2018  09:43 uKijk hier maar eens: http://brulosophy.com/2016/12/15/yeast-comparison-saflager-w-3470-vs-saflager-s-189-exbeeriment-results/

Maakt dus weinig uit welke je kiest begrijp ik.

Mthijs

Dat is inderdaad een interessante conclusie uit het onderzoek.

Een ander onderzoek toont aan dat de vergistingstemperatuur (laag versus hoog) ook niet significant zou uitmaken.
Zie hier, eveneens erg interessant om te lezen:

http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/

Thom

Volgende keer maar de S189 proberen. Die met de W34/70 is trouwens goed gelukt. :proost:

Jacques

Citaat van: Mthijs op 29-08-2018  11:58 uDat is inderdaad een interessante conclusie uit het onderzoek.

Een ander onderzoek toont aan dat de vergistingstemperatuur (laag versus hoog) ook niet significant zou uitmaken.
Zie hier, eveneens erg interessant om te lezen:

http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/

Het is vaker geschreven: je moet niet te veel waarde hechten aan de tests van Brülosophy.
Doordat de proevers niet weten wat het verschil is moeten ze een speld in een hooiberg vinden. Het is geen wonder dat bij deze tests vaak geen correlatie wordt gevonden tussen de smaak van het bier en de verrichte handeling.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.