Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Herfst Bock  (gelezen 1286 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Herfst Bock
« Gepost op: 11-07-2018 22:47 u »
Voor het eerst ben ik van plan om een ondergistende herfst bock te brouwen. Ik heb het volgende als doel
- Mag flink moutig zijn zonder te overheersen.
- Licht/ gemiddeld karamel smaak
- Licht gebrand.

Ik ben benieuwd of de mout stort past bij het gene wat ik zoek.
Welke gist vinden jullie hiernaast beter passen bij een bock: W/34-70 of S-189?
Zou het ook zonder pilsmout ook kunnen? (ik hou van een moutige bock)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHerfstbock
Brouwdatum05-07-2018
BierstijlBockbier
Volume9,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)41 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,00 lWater uit Almere
1,80 mlMelkzuur
5,08 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
26 mg/l2 mg/l7 mg/l83 mg/l7 mg/l9 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,13 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC69,0 %
0,62 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC20,0 %
0,18 kgGoldSwaen RedDe Swaen50 EBC6,0 %
0,12 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %
0,03 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,1 gMagnumbellen13,2%first wort hop16,2 IBU
8,0 gSpalt Selectpellets5,0%15 min.5,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting13,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting13,5 °C
Temp. nagisting16,0 °C
Temp. lagering16,0 °C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 702
  • Land: nl
Re: Herfst Bock
« Reactie #1 Gepost op: 11-07-2018 22:55 u »
Kan prima zonder pilsmout. Bockbieren hebben over het algemeen alleen Münchener mout als basis.

Ik zelf heb een herfstbok gebrouwen met W/34-70 deze was lekker, S-189 heb ik nog niet gebruikt.

Persoonlijk zou ik de chocolademout veranderen voor gebrande gerst.

Hou er wel rekening mee dat je met een ondergister meer gist moet enten, dit kan je berekening met Mr Malty.
Succes met je brouwsel  :brouwen:

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herfst Bock
« Reactie #2 Gepost op: 12-07-2018 08:25 u »
Goed om te horen. Dan hou ik het volledig bij munecher als basis mout. :proost:

Persoonlijk zou ik de chocolademout veranderen voor gebrande gerst.
Bedoel je dan bijvoorbeeld Weyerman carafa special I of black swaen Barley? Ik zoek een geroosterde smaak maar niet teveel bitterheid ervan.

Volgens BrouwHulp lukt het met 1 zakje. :)

Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 702
  • Land: nl
Re: Herfst Bock
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2018 11:39 u »
Goed om te horen. Dan hou ik het volledig bij munecher als basis mout. :proost:
Bedoel je dan bijvoorbeeld Weyerman carafa special I of black swaen Barley? Ik zoek een geroosterde smaak maar niet teveel bitterheid ervan.

Volgens BrouwHulp lukt het met 1 zakje. :)

https://www.Brouwmarkt.nl/weyermannr-roasted-barley-1kg.html

Volgens Mr Malty ook, maar hoe koeler de vergisting, des te meer gist.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herfst Bock
« Reactie #4 Gepost op: 13-07-2018 20:37 u »
Morgen brouw dag. Welke verschillen ervaren jullie tussen de S-189 en W34/70?
Overige tips zijn nog welkom. :brouwen:

Offline wiliam

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Bio waar mogelijk.
Re: Herfst Bock
« Reactie #5 Gepost op: 28-08-2018 06:52 u »
De S-189 is een echte ondergister, de W 34/70 kan wat meer temperatuurschommeling aan.
Met klimaatkast zou ik voor de S-189 kiezen.
Een alrounder als de W 34/70 is in een gemiddelde, de S-189 is een "specialist", in mijn ogen.

Offline Jepke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 702
  • Land: nl
Re: Herfst Bock
« Reactie #7 Gepost op: 28-08-2018 09:50 u »

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Herfst Bock
« Reactie #8 Gepost op: 29-08-2018 11:58 u »
Dat is inderdaad een interessante conclusie uit het onderzoek.

Een ander onderzoek toont aan dat de vergistingstemperatuur (laag versus hoog) ook niet significant zou uitmaken.
Zie hier, eveneens erg interessant om te lezen:

http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herfst Bock
« Reactie #9 Gepost op: 29-08-2018 22:33 u »
Volgende keer maar de S189 proberen. Die met de W34/70 is trouwens goed gelukt. :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.396
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Herfst Bock
« Reactie #10 Gepost op: 30-08-2018 22:34 u »
Dat is inderdaad een interessante conclusie uit het onderzoek.

Een ander onderzoek toont aan dat de vergistingstemperatuur (laag versus hoog) ook niet significant zou uitmaken.
Zie hier, eveneens erg interessant om te lezen:

http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/

Het is vaker geschreven: je moet niet te veel waarde hechten aan de tests van Brülosophy.
Doordat de proevers niet weten wat het verschil is moeten ze een speld in een hooiberg vinden. Het is geen wonder dat bij deze tests vaak geen correlatie wordt gevonden tussen de smaak van het bier en de verrichte handeling.

Tags: