Ondergistend bier in vergistingskast

Gestart door MikeG, 16-07-2018 20:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MikeG

Hallo allemaal,

Wanneer jullie ondergistend bier brouwen en je laat het vergisten doen jullie dat "gewoon" in een vergistingskast/koelkast of dien je daar een vriezer voor te hebben met een STC1000? Ik geloof dat de meeste koelkasten de 3 graden wel halen maar lager kan een probleem worden en ik ben een beetje bang dat die oude beestjes maar staan te horren totdat ze er definitief mee stoppen.

Thamerdal

Citaat van: MikeG op 16-07-2018  20:13 uHallo allemaal,

Wanneer jullie ondergistend bier brouwen en je laat het vergisten doen jullie dat "gewoon" in een vergistingskast/koelkast of dien je daar een vriezer voor te hebben met een STC1000? Ik geloof dat de meeste koelkasten de 3 graden wel halen maar lager kan een probleem worden en ik ben een beetje bang dat die oude beestjes maar staan te horren totdat ze er definitief mee stoppen.
De meeste ondergisters vergisten op een graad of 10-12, dus dat zal geen probleem zijn. Gewoon in de koelkast gaat prima.

MikeG

Citaat van: Thamerdal op 16-07-2018  20:16 uDe meeste ondergisters vergisten op een graad of 10-12, dus dat zal geen probleem zijn. Gewoon in de koelkast gaat prima.
Waarbij ik al enkele recepten heb gezien waarbij de vergisting op fles vaak vele graden lager dient te zijn. (Dit was ook de reden van mijn draadje, sorry was niet geheel duidelijk)

Johan_vL

Als ik een ondergistend bier brouw, gaat het wort met gist in een fles in de koelkast aangestuurd door een ITC-308, koeling lukt dan tot 3 graden en verwarmen met een keramische terrarium lamp, indien nodig in de winter.
Echter voor de vergisting van lager-stijl bier stel ik hem op de ondergrens in van de gist temperatuur range meestal tussen 8 a 11 graden (bovenkant range is hoger, maar temperatuur kan later iets worden opgevoerd).

Als de eerste gisting voorbij is, bij mij meestal bij een ondergister tussen de 7 a 15 dagen, hevel ik het bier naar een 2e fles met bijna geen kopruimte (fles zo vol mogelijk). Even afwachten wat er gebeurd of de vergisting nog doorzet en als het niet meer bubbelt, stel ik de temperatuur op 3 graden, dat is wel zo'n beetje het minimum. Daar hou ik het een week of vier. Om de koelkast een beetje te helpen leg ik er een stuk of 5 a 6 vrieselementen bij uit  de vriezer, zodat de koeling minder hard hoeft te werken. Geen idee of dit optimaal is en of ik dit nog kan verbeteren, maar het levert wel mooi strak uitgegiste lagers op. :brouwen:

Ik heb gelezen dat Amerikanen de temperatuur enorm opvoeren aan het einde van de vergisting met een graad per dag om zo de jongbier helemaal te laten uitgisten, en niet meer te lageren, dit heb ik echter nog nooit geprobeerd.

hobbybob

Yep zo heb ik mijn laatste ondergister ook gemaakt.

Op 12 graden tot een SVG van 55% is bereikt en dan naar 20 graden binnen 6 dagen een SVG van 85%.

Toen 2 dagen op 5 graden daarna direct gebotteld hergisting op fles bij 20 graden.

Binnen 14 dagen een perfecte lager zonder esters vanwege die hoge temperaturen.

Het beste bier brouw jezelf


MikeG

Citaat van: Johan_vL op 16-07-2018  20:42 uAls ik een ondergistend bier brouw, gaat het wort met gist in een fles in de koelkast aangestuurd door een ITC-308, koeling lukt dan tot 3 graden en verwarmen met een keramische terrarium lamp, indien nodig in de winter.
Echter voor de vergisting van lager-stijl bier stel ik hem op de ondergrens in van de gist temperatuur range meestal tussen 8 a 11 graden (bovenkant range is hoger, maar temperatuur kan later iets worden opgevoerd).

Als de eerste gisting voorbij is, bij mij meestal bij een ondergister tussen de 7 a 15 dagen, hevel ik het bier naar een 2e fles met bijna geen kopruimte (fles zo vol mogelijk). Even afwachten wat er gebeurd of de vergisting nog doorzet en als het niet meer bubbelt, stel ik de temperatuur op 3 graden, dat is wel zo'n beetje het minimum. Daar hou ik het een week of vier. Om de koelkast een beetje te helpen leg ik er een stuk of 5 a 6 vrieselementen bij uit  de vriezer, zodat de koeling minder hard hoeft te werken. Geen idee of dit optimaal is en of ik dit nog kan verbeteren, maar het levert wel mooi strak uitgegiste lagers op. :brouwen:

Ik heb gelezen dat Amerikanen de temperatuur enorm opvoeren aan het einde van de vergisting met een graad per dag om zo de jongbier helemaal te laten uitgisten, en niet meer te lageren, dit heb ik echter nog nooit geprobeerd.

Dank voor de heldere uitleg en die koelelementen lijkt me een goed idee om de koelkast een beetje te ontzien.

Neetje

Citaat van: Johan_vL op 16-07-2018  20:42 uAls de eerste gisting voorbij is, bij mij meestal bij een ondergister tussen de 7 a 15 dagen, hevel ik het bier naar een 2e fles met bijna geen kopruimte (fles zo vol mogelijk). Even afwachten wat er gebeurd of de vergisting nog doorzet en als het niet meer bubbelt, stel ik de temperatuur op 3 graden, dat is wel zo'n beetje het minimum. Daar hou ik het een week of vier. Om de koelkast een beetje te helpen leg ik er een stuk of 5 a 6 vrieselementen bij uit  de vriezer, zodat de koeling minder hard hoeft te werken. Geen idee of dit optimaal is en of ik dit nog kan verbeteren, maar het levert wel mooi strak uitgegiste lagers op. :brouwen:

Ik heb gelezen dat Amerikanen de temperatuur enorm opvoeren aan het einde van de vergisting met een graad per dag om zo de jongbier helemaal te laten uitgisten, en niet meer te lageren, dit heb ik echter nog nooit geprobeerd.

Lageren op lage temp. versnelt het neerslaan en voorkomt koude waas. Maar is geen moeten!
Na de vergisting voer ik de temperatuur enkele graden op voor goed uitvergisten en bottel meestal iets lager dan omgevingstemperatuur. 1 à 2 weken warm wegzetten Na enkele maanden perfect helder bier.
Zet je flesjes wat langer weg in een koele ruimte en de ondergister wordt echt wel helder. Verschil met lang koud lageren voor bottelen is minder gist in de fles. Maar zonder residu gaat alleen met bottelen onder CO2 druk.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.