Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mening gevraagd over recept  (gelezen 1516 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Mening gevraagd over recept
« Gepost op: 11-07-2018 16:20 u »
Hallo allemaal.

Graag jullie mening over onderstaand recept, het is gebaseerd op wat ik nog op voorraad heb, deze voorraad wil ik graag opmaken.

Bij voorbaat dank.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0
Naam recepttest 1
Brouwdatum11-07-2018
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,33 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,1 %
0,17 kgCaramunich IWeyermann90 EBC5,6 %
2,50 kgMoutextract lichtDingemans3 EBC83,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,7 gHallertau Mittelfrühbellen5,0%45 min.11,2 IBU
50,8 gSaazbellen3,3%30 min.12,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
starterBelle Saison ()bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #1 Gepost op: 11-07-2018 16:52 u »
Ik zou een uurtje koken, de Mittelfruh meteen begin koken toevoegen (+15 g Saaz of zo) en de rest van de Saaz de laatste 5 of 10 minuten doen. Verder prima recept.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #2 Gepost op: 11-07-2018 16:53 u »
Ik zou de Saaz pas op 10 of 5 minuten toevoegen om nog wel wat IBU'tjes te pakken maar toch nog zoveel mogelijk aroma te behouden
Verder ziet het er prima uit

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #3 Gepost op: 11-07-2018 17:12 u »
Okey, bedankt alvast, voor deze tips.

Gaat zo mooi om een recept te maken met BrouwHulp, dit zal dan mijn eerste zijn met losse ingrediënten (gekregen van een stoppende brouwer)
Zelf heb ik alleen nog maar gebrouwen met een voorgeschroot pakket.

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #4 Gepost op: 11-07-2018 18:26 u »
Ik zou een uurtje koken, de Mittelfruh meteen begin koken toevoegen (+15gr Saaz of zo) en de rest van de Saaz de laatste 5 of 10 minuten doen. Verder prima recept.

Ik heb hem naar je advies aangepast, bedoel je het zo?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0
Naam recepttest 1
Brouwdatum11-07-2018
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,33 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,1 %
0,17 kgCaramunich IWeyermann90 EBC5,6 %
2,50 kgMoutextract lichtDingemans3 EBC83,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,7 gHallertau Mittelfrühbellen5,0%60 min.12,5 IBU
15,0 gSaazpellets3,3%60 min.8,2 IBU
35,8 gSaazbellen3,3%30 min.9,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
starterBelle Saison ()bovengist



Offline bultje76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • GrainFather-er
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #5 Gepost op: 11-07-2018 19:24 u »
Ik zie geen maischschema, hoe ga je de cara-pils en cara-munich gebruiken?

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #6 Gepost op: 11-07-2018 19:28 u »
60 minuten op 65°C

Offline bultje76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • GrainFather-er
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #7 Gepost op: 11-07-2018 19:36 u »
Ik ben niet zo’n expert met partial mashes, maar zitten er wel genoeg enzymen in die granen om omzetting te krijgen? Of is het vooral om de reeds gevormde gekaramelliseerde stoffen eruit te weken?

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #8 Gepost op: 11-07-2018 19:40 u »
Ik ook niet, het wordt mijn tweede brouw, maar deze ingrediënten, die heb ik gekregen en lopen tegen hun datum aan, weg gooien is zonde en zo op het eerste oog lijkt het me een prima recept, wat ik lees zijn patial mashen in de USA wel redelijk normaal

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #9 Gepost op: 11-07-2018 23:19 u »
60 minuten op 65°C

Voor de extractie van caramouten volstaat 15 tot 20 minuten.

Ik ben niet zo’n expert met 'partial mashes',

Graag de Nederlandse term 'minimaischen' gebruiken. Dit is een Nederlandstalig forum.

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #10 Gepost op: 12-07-2018 00:07 u »
Bedankt, dan zal het maischen 20 minuten wezen op 65 graden, neem aan dat de kook nog wel 60 minuten moet wezen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #11 Gepost op: 12-07-2018 09:08 u »
De kooktijd mag je terugbrengen tot 45 minuten. In die 15 minuten extra krijg je maar weinig bitterheid. En voor het uitdampen van pre-DMS hoeft het ook niet. Je gebruikt immers moutextract.

De laatste hopgifte zou ik doen op 10 minuten voor het einde. Op die manier krijg je wat meer hoparoma.

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #12 Gepost op: 12-07-2018 10:36 u »
Bedankt,

Kooktijd terug gebracht naar 45 minuten en de laatste hopgift de laatste 15 minuten.
Dan zou het er zo uit zien.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0
Naam receptminimaischen  Zielster Blond
Brouwdatum11-07-2018
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd45 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,33 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,1 %
0,17 kgCaramunich IWeyermann90 EBC5,6 %
2,50 kgMoutextract lichtDingemans3 EBC83,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,7 gHallertau Mittelfrühbellen5,0%60 min.12,5 IBU
15,0 gSaazpellets3,3%60 min.8,2 IBU
35,8 gSaazbellen3,3%15 min.4,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
starterBelle Saison ()bovengist



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #13 Gepost op: 12-07-2018 14:12 u »
Kooktijd terug gebracht naar 45 minuten en de laatste hopgift de laatste 15 minuten.

Waarom de laatste hopgift op de laatste 15 minuten? Hoe later je de hop geeft des te meer hoparoma zal je bier hebben. 5 tot 10 voor het einde is gebruikelijk. Je kunt ook een hopgifte doen nadat je gestopt bent met koken. Een vlamuit hopgifte nomen we dat.

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #14 Gepost op: 12-07-2018 15:28 u »
Waarom de laatste hopgift op de laatste 15 minuten? Hoe later je de hop geeft des te meer hoparoma zal je bier hebben. 5 tot 10 voor het einde is gebruikelijk. Je kunt ook een hopgifte doen nadat je gestopt bent met koken. Een vlamuit hopgifte nomen we dat.

Dan heb ik je verkeerd begrepen ik dacht dat je zei 10 minuten voor het einde.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #15 Gepost op: 12-07-2018 20:56 u »
Ik heb hem naar je advies aangepast, bedoel je het zo?
Nee, zoals ik zei, ik zou Saaz de laatste 5 of 10 minuten doen :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #16 Gepost op: 12-07-2018 22:28 u »
Dan heb ik je verkeerd begrepen ik dacht dat je zei 10 minuten voor het einde.

Dat zei ik ook. Maar ik zag dat je er 15 minuten van had gemaakt...

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #17 Gepost op: 12-07-2018 22:34 u »
Ah, nou snap ik het, ja mijn fout op 1 of andere manier had ik ook 15 in gedachten.

Bedankt allemaal.

Offline Guppie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #18 Gepost op: 29-08-2018 21:30 u »
Ondertussen kan ik melden dat bovenstaand recept op de fles (2e brouw) staat en deze week heb ik het eerste flesje geopend, ik heb 5 gr suiker per liter gebruikt bij het bottelen, dat heb ik bij mijn eerste brouw ook gedaan en dat beviel me prima. Het is een lekker biertje geworden met een hele makkelijke en soepele dronk. Gisteren heeft mijn zwager er één gehad een echte pilsdrinker (lust dat andere spul niet naar eigen zeggen) en zelfs hij was positief ;-)
Afgelopen maandag is 20 liter APA de fles op gegaan (3e brouw) deze zal pas in november opengaan, daar ik door mijn beroep weer 10 weken het land uit ga.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #19 Gepost op: 30-08-2018 15:47 u »
Dit is een Nederlandstalig forum.
Dan hebben wij nog een eind te gaan, o.a. dry hop en pitchen :nut:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #20 Gepost op: 30-08-2018 16:12 u »
Dan hebben wij nog een eind te gaan, o.a. dry hop en pitchen :nut:

Dry hop -> Koudhoppen
Pitchen -> Toevoegen van gist

 :police:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.675
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mening gevraagd over recept
« Reactie #21 Gepost op: 30-08-2018 21:59 u »
Pitchen -> enten = micro-organisme op voedingsbodem brengen.


Tags: