Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zesde jaar fruitbieren  (gelezen 546 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 870
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Zesde jaar fruitbieren
« Gepost op: 10-07-2018 15:51 u »
Het is weer zo ver: fruitbierenseizoen.

Voor het zesde jaar is het nu dat ik dit zal doen. De vorige jaren had ik altijd 5 kilo krieken gebruikt met "iets erbij". Dat is tot dusver geweest: bramen, pruimen, aardbei, perzik, rabarber, blauwe bes, rode biet en druiven.

Dit jaar ga ik proberen om een frambozenbier te maken. Maar ik zoek nog een fruit of vrucht. Heeft iemand een tof idee waar hij al leuke ervaringen mee heeft gehad?

Alvast bedankt,

Jan.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.162
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Zesde jaar Fruitbieren.
« Reactie #1 Gepost op: 10-07-2018 16:25 u »
Eigenlijk wilde ik je op de peervormige lijsterbes (Sorbus Domestica) afsturen, maar helaas staan er maar twee bomen in BelgiŽ en maar een in Nederland.
Kwetsen misschien, Abrikozen, Reine Claude, kruis/klapbessen of de kruising daarvan met de zwarte bes de Jostabes, Mahoniabessen, de besjes van de krentenboom, vlierbes en natuurlijk kan de gewone lijsterbes.

Ingo

Online MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Zesde jaar fruitbieren
« Reactie #2 Gepost op: 10-07-2018 23:34 u »
Ik zou zeggen aguaymanto (zoals dit hier heet in Peru) of in Nederland en BelgiŽ  -goudbes, ananaskers of incabes-.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudbes

Offline ashaworunner

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zesde jaar fruitbieren
« Reactie #3 Gepost op: 11-07-2018 10:56 u »
Eigenlijk wilde ik je op de peervormige lijsterbes (Sorbus Domestica) afsturen, maar helaas staan er maar twee bomen in BelgiŽ en maar een in Nederland.
Kwetsen misschien, Abrikozen, Reine Claude, kruis/klapbessen of de kruising daarvan met de zwarte bes de Jostabes, Mahoniabessen, de besjes van de krentenboom, vlierbes en natuurlijk kan de gewone lijsterbes.

Ingo
Ik gebruik soms incabes in gedroogde vorm....

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 870
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Zesde jaar fruitbieren
« Reactie #4 Gepost op: 11-07-2018 13:03 u »
En als ik anders een sinaasappels en citroenen gebruik? 5 kilo krieken zoals gezegd en 7 kilo sinaasappels, mineola's en een paar citroenen.

Ik zou wel niet goed weten hoe ik het moet doen met de schil? Moet die erbij? Of moet ik die eerst efkens (in het wort) koken?

Wat denken jullie?

Alvast bedankt,

Jan

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.472
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Zesde jaar fruitbieren
« Reactie #5 Gepost op: 11-07-2018 16:53 u »
Ananas!

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Zesde jaar fruitbieren
« Reactie #6 Gepost op: 11-07-2018 20:57 u »
En als ik anders een sinaasappels en citroenen gebruik? 5 kilo krieken zoals gezegd en 7 kilo sinaasappels, mineola's en een paar citroenen.

Ik zou wel niet goed weten hoe ik het moet doen met de schil? Moet die erbij? Of moet ik die eerst efkens (in het wort) koken?

Wat denken jullie?

Alvast bedankt,

Jan

Ik zou ze uitpersen ik heb wel eens grapfruit bier gebrouwen met stukken grapefruiit en dat viel tegen. Met puree en sap haal ik betere resultaten. Alleen kersen en framboos gaan er bij mij geheel in. Mango, ananas passievrucht etc allemaal als puree.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Zesde jaar fruitbieren
« Reactie #7 Gepost op: 11-07-2018 21:09 u »
Ik zou ze uitpersen ik heb wel eens grapfruit bier gemaakt met stukken grapefruiit en dat viel tegen. Met puree en sap haal ik betere resultaten. Alleen kersen en framboos gaan er bij mij geheel in. Mango, ananas passievrucht etc allemaal als puree.

Grapefruit kan wel maar dan alleen de schil gebruiken. de vrucht maakt je bier zuur

Tags: fruit