Beginner

Gestart door pb, 13-01-2019 16:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pb

Beste brouwers,

Heb mij net aangemeld en een berichtje bij voorstellen geplaatst.
Lees al een tijdje mee en heb ook net het boek zelf bier brouwen uit.
Heb mijn eerste brouwsetje nu lopen een 4 liter setje van de Blokker.

Het brouwen ging best goed met de gebruikelijke beginnersproblemen als filteren en knoeien ect.
Nu loop ik tegen de eerste vragen aan morgen zit het spul 2 weken in het vat.

Had vandaag eigenlijk willen gaan bottelen maar waterslot boert nog af en toe.
3 dagen sg meten is denk ik geen optie aangezien dan bijna alles op is...
Vind het lastig in te schatten en wil geen bierbommen.

Kunnen jullie mij adviseren? Eventueel ook over de suikergift in de fles (hoeveelheid?)

Bedankt alvast!

gr Pieter

TeVeHa

Hoi, vier liter is weinig om de evolutie van je bier te volgen maar dat weet je zelf ook wel.
Twee weken in het vat is écht niet lang hoor, op kamertemp. wegzetten en nog een weekje afwachten, als je niet graag meet kan je na drie - vier weken het wel riskeren om te bottelen en aangezien je niet zeker bent dat het dan uitgegist is met ong.4 à 5 gr/l suiker. mvg

CeesM

Het boeren van je waterslot kan ook komen door wisselende temperaturen. Als je bier helder is (gist uitgezakt), meestal na 2 1/2 - 3 weken, dan kan je wel bottelen met suiker ca. 7gr/liter.

pb

Bedankt voor de reeds gegeven antwoorden.

Als ik de handleiding lees zegt men:
-na 14 bottelen

-3 gr suiker per flesje


Dat is dan wel een groot verschil


Daarna 10 dagen op kamertemp en daarna 4 weken rijpen op koudere temp.


Nog meer meningen misschien? Het gaat om het 4 liter kitje van Arsegan


Bedankt!


ps als dit brouwsel ergens naar smaakt wil ik een beetje gaan stoeien met BIAB (ook nog een hoop vragen over :))

Eric v B

Als je een refractometer aanschaft heb je aan een paar druppeltjes genoeg om je SG te meten.
Let wel op dat je bij het gebruik van een refractometer tijdens en na de vergisting, e.e.a. om moet rekenen in brouw software zoals BrouwHulp/-Visie of een andere tool.

pb

Of het bier helder is durf ik niet te zeggen aangezien het een niet doorzichtige 5 liter vaatje van Arsegan is


Refractometer wil ik nog niet aanschaffen ivm beginners fase.

Als ik het leuk vindt dan is dat cker handig


Dus samenvattend?:

Nog een week laten staan en dan bottelen met 7 gram p/liter?

Arjen1969

Mijn brouwsels zijn meestal uitgegist na 2 tot 3 weken en daarna hevel ik over (na meten sg) om te bottelen. Ik gebruik altijd 6-7 gram suiker per liter, het handigste is om de suiker op te lossen in een kleine hoeveelheid water en die dan toe te voegen aan het vat, dan hoef je niet heel hard te roeren (minder risico op oxidatie) en je weet zeker dat de suiker goed verdeeld is in het brouwsel alvorens je gaat bottelen. Voor jou zou je dan 24 gram suiker moeten oplossen, dat past makkelijk in 200 ml. lauwwarm water.

3 gram suiker per flesje is trouwens wel wat aan de hoge kant als je het mij vraagt, dat komt overeen met 9 gram suiker per liter.

Zedd

Citaat van: pb op 14-01-2019  08:51 uBedankt voor de reeds gegeven antwoorden.

Als ik de handleiding lees zegt men:
-na 14 bottelen

-3 gr suiker per flesje


Dat is dan wel een groot verschil

Wat is een groot verschil? De handleiding heeft het over 3 g suiker per flesje, dat is 9 g / Liter... Dat is flink veel koolzuur.
Gewoon nog een week laten staan, kamertemperatuur, zoals al gesuggereerd. Door tijdgebrek staan mijn biertjes ooit 4 weken te gisten, nog nooit problemen mee gehad.
En flesjes altijd in kratten bewaren, of afgesloten dozen. Teveel vergistbare suiker is niet de enige oorzaak van bierbommen en flessen kunnen met een geweldige kracht klappen.
Succes!

pb

Ok dan laat ik het nog deze hele week staan nagisten.
Het weekend ga ik dan bottelen.
Ga de door jullie aanbevolen 7 g suiker p liter aanhouden
Ga dit nu nog wel per flesje doen en niet via de voorgestelde methode van overhevelen en oplossen aangezien ik daar nog niet de juiste spullen voor heb.
Bedankt alvast.



Zedd

Dan kan ik je deze van harte aanbevelen!

pb

Hoi,

Na jullie tips heb ik dit weekend gebotteld.
Was wel even zweten voor de eerste keer  :o

SG opnieuw gemeten en alcohol berekend dit zal helaas niet nauwkeurig zijn aangezien ik bij start sg geen temp correctie tabel heb gebruikt.

Heb van dit monster geproefd... De smaak was naar mijn idee ciderachtig maar appelachtig kan ook
kan dus nog goed komen op de fles? Of heb ik zeker weten een infectie?

Jacques

Citaat van: pb op 21-01-2019  17:14 uHeb van dit monster geproefd... De smaak was naar mijn idee ciderachtig maar appelachtig kan ook
kan dus nog goed komen op de fles? Of heb ik zeker weten een infectie?

Waarschijnlijk proef je acetaldehyde. Een stof die met een groen appel smaak. Deze stof wordt aangemaakt tijdens de vergisting. In de meeste gevallen verdwijnt het onder de smaakdrempel. Anders gezegd meestal verdwijnt deze smaak. Dit echter niet altijd het geval.

Het heeft dus normaal gesproken niets van doen met een infectie, hoewel er bacteriën zijn die ook veel acetaldehyde aanmaken...

Zedd

Kortom, lekker laten staan en over twee weken proeven. Dan nog een week of twee en weer proeven. Zitten je afwijkende smaken er dan nog in, zullen ze niet meer weggaan.
De vraag is, is het storend of niet?

Sander van Dijk

Citaat van: Zedd op 14-01-2019  15:56 uDan kan ik je deze van harte aanbevelen!
Bedankt voor de tip!

Ik was hier al een tijdje naar op zoek,  maar ik heb niet de goede zoek woorden gebruikt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.