Omrekenen beginnersrecept

Gestart door brother_beer, 09-07-2018 09:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brother_beer

Dag allemaal,

Ik ga binnenkort met vrienden onze eerste batch brouwen! We maken dankbaar gebruik van de biercursus van Jasper Dijkers (Deltabrouwers' Bierbrouwcursus) en willen beginnen met het eerste recept, een Tripel. Nu brouwen ze bij dit recept 10 liter maar hebben wij een maisch- en een kookketel van beiden 40 liter (hoogte 49 cm). We vragen ons dus af of we alles gewoon maal vier kunnen doen of dat het geen lineair verband is. Misschien een beetje een beginnersvraag maar ik wil het graag zeker weten  ;D. Verder nog meningen, tips of suggesties?

Biertype Tripel
Hoeveelheid 10 liter
Bitterheid 26 EBU

Ingrediënten     Hoeveelheid           Soort
1                     3200 g                   Pilsmout 3 EBC
1                     100 g                     Ambermout 50 EBC
1                     5 g                         Koriander
1                     16 g                       Challenger hop 6,6%
1                     1 zakje                   Safale S-04 gist
1                     11 l                        Maischwater
1                     6 l                          Spoelwater
1                     8 g/l                       Suiker voor hergisting

Maischen             Temperatuur             Minuten
1                        65 °C                       60
1                        78 °C                        -

Koken                 Toevoegen                 Hoeveelheid            Minuten
1                        Challenger hop          16 g                        60
1                        Koriander                  5 g                         10

Gisten                Datum                      Soortelijk gewicht     Alcohol %
Hoofdgisten                                       1074                        0,0
Bottelen                                            1011                      8,6+0,4=9,0

Hier ook nog een foto van de ketels:


Hartelijk dank voor jullie inbreng.

seed7

Neen. Als je 40 l ketels hebt dan moet je niet alles maal 4 doen want dan past het niet in je ketel. Die 10l staat voor de hoeveelheid wort na koken, je moet dus een grotere pan dan 10l hebben.

In een 40 l pan zul je minder dan 40 l moeten brouwen. Als 30 l in je (maisch)ketel past (zelf narekenen) en je 30 l brouwt, ja dan kun je alles maal 3 doen.

Als je wat meer brouwsels hebt kun je je brouwzaalrendement bepalen. Dan reken je recepten naar procenten en op basis van dat rendement weer naar de benodigde stort.

Voor je aan je eerste brouwsel begint, bepaal eerst de hoeveelheid die je verdampt bij het koken zodat je weet tot welke hoeveelheid je in de kookketel moet spoelen,

succes,

Ingo

Esterenbrouw

Max. 20 liter brouwen.

Brouw je 30 liter dan moet er 33 liter maischwater in passen plus nog 3x hoeveelheid mout.
Dat gaat niet lukken.

Dus alles maal 2.

jaapz

Voordat je zelf allemaal moeilijke berekeningen gaat doen en je daarin verzandt kan je ook je recept invullen in een software (zoals deze). Die heeft vaak ook een "schalen" mogelijkheid waar je je recept kan schalen naar een andere grootte. Bij de software die ik gelinkt heb zit dat onder "recipe tools > scale". Dus eerst het originele recept invullen met de originele hoeveelheden e.d., en daarna schalen naar je gewenste hoeveelheden. De software doet dan de rest.

BrouwHulp en BeerSmith zijn andere voorbeelden van software die waarschijnlijk dezelfde functie ook hebben.

brother_beer

Hartelijk dank allen, mijn vragen zijn beantwoord!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.