Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Omrekenen beginnersrecept  (gelezen 291 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brother_beer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Omrekenen beginnersrecept
« Gepost op: 09-07-2018 09:26 u »
Dag allemaal,

Ik ga binnenkort met vrienden onze eerste batch brouwen! We maken dankbaar gebruik van de biercursus van Jasper Dijkers (Deltabrouwers’ Bierbrouwcursus) en willen beginnen met het eerste recept, een Tripel. Nu brouwen ze bij dit recept 10 liter maar hebben wij een maisch- en een kookketel van beiden 40 liter (hoogte 49 cm). We vragen ons dus af of we alles gewoon maal vier kunnen doen of dat het geen lineair verband is. Misschien een beetje een beginnersvraag maar ik wil het graag zeker weten  ;D. Verder nog meningen, tips of suggesties?

Biertype Tripel
Hoeveelheid 10 liter
Bitterheid 26 EBU

Ingrediënten     Hoeveelheid           Soort
1                     3200 g                   Pilsmout 3 EBC
1                     100 g                     Ambermout 50 EBC
1                     5 g                         Koriander
1                     16 g                       Challenger hop 6,6%
1                     1 zakje                   Safale S-04 gist
1                     11 l                        Maischwater
1                     6 l                          Spoelwater
1                     8 g/l                       Suiker voor hergisting

Maischen             Temperatuur             Minuten
1                        65 °C                       60
1                        78 °C                        -

Koken                 Toevoegen                 Hoeveelheid            Minuten
1                        Challenger hop          16 g                        60
1                        Koriander                  5 g                         10

Gisten                Datum                      Soortelijk gewicht     Alcohol %
Hoofdgisten                                       1074                        0,0
Bottelen                                            1011                      8,6+0,4=9,0

Hier ook nog een foto van de ketels:


Hartelijk dank voor jullie inbreng.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.169
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: omrekenen beginnersrecept.
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2018 09:53 u »
Neen. Als je 40 l ketels hebt dan moet je niet alles maal 4 doen want dan past het niet in je ketel. Die 10l staat voor de hoeveelheid wort na koken, je moet dus een grotere pan dan 10l hebben.

In een 40 l pan zul je minder dan 40 l moeten brouwen. Als 30 l in je (maisch)ketel past (zelf narekenen) en je 30 l brouwt, ja dan kun je alles maal 3 doen.

Als je wat meer brouwsels hebt kun je je brouwzaalrendement bepalen. Dan reken je recepten naar procenten en op basis van dat rendement weer naar de benodigde stort.

Voor je aan je eerste brouwsel begint, bepaal eerst de hoeveelheid die je verdampt bij het koken zodat je weet tot welke hoeveelheid je in de kookketel moet spoelen,

succes,

Ingo

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: omrekenen beginnersrecept.
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2018 10:28 u »
Max. 20 liter brouwen.

Brouw je 30 liter dan moet er 33 liter maischwater in passen plus nog 3x hoeveelheid mout.
Dat gaat niet lukken.

Dus alles maal 2.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: omrekenen beginnersrecept.
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2018 11:27 u »
Voordat je zelf allemaal moeilijke berekeningen gaat doen en je daarin verzandt kan je ook je recept invullen in een software (zoals deze). Die heeft vaak ook een "schalen" mogelijkheid waar je je recept kan schalen naar een andere grootte. Bij de software die ik gelinkt heb zit dat onder "recipe tools > scale". Dus eerst het originele recept invullen met de originele hoeveelheden e.d., en daarna schalen naar je gewenste hoeveelheden. De software doet dan de rest.

BrouwHulp en BeerSmith zijn andere voorbeelden van software die waarschijnlijk dezelfde functie ook hebben.

Offline brother_beer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: omrekenen beginnersrecept.
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2018 18:11 u »
Hartelijk dank allen, mijn vragen zijn beantwoord!

Tags: