Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Reactie op prijswinnend recept met komkommer  (gelezen 398 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Reactie op prijswinnend recept met komkommer
« Gepost op: 08-07-2018 21:46 u »
Hier is het recept waarmee ik de 2e plaats in de vrije klasse heb behaald. Het is een Komkommer session IPL. Doel was een fris bier laag in alcohol wat perfect te drinken is in de zomer en waar je er gewoon meerdere van kan nemen. De komkommer combineert mijn inziens heel mooi met Cascade en geeft een extra frisse smaak mee aan het bier.
Ik heb 5 komkommers geschild en in blokjes gesneden. Ik heb het bier hiermee gekoudkomkommert. De komkommers hebben samen met de koudhop 1 week in het vat gezeten.

Score 87 punten. Commentaar was lekker fris bier. De komkommer past mooi met de Cascade.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0028
Naam receptsession IPL
Brouwdatum18-06-2017
BiertypePils(ener)
Volume20,0
Begin SG1,040 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement87,6 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Veldhoven
1,60 gCaCl2
3,50 gCaSO4
3,50 mlMelkzuur
14,03 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
103 mg/l5 mg/l11 mg/l147 mg/l29 mg/l113 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC45,0 %
1,800 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %
0,400 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gCascadepellets6,8%20 min.28,9 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%10 min.17,3 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 mlKomkommerkruidnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad65,0%
Start nagisting26-09-2017
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering04-07-2017
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte3,9 vol.%



Ge-Koudkomkommert  ;D ;D ;D

Ik zou het graag eens nabrouwen! Deze ga ik overnemen in BrouwHulp

Leuk recept!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Marko

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Reactie op prijswinnend recept met komkommer
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2018 22:04 u »
Mooi recept. Heb zelf vorig jaar een enigszins vergelijkbaar komkommerbier gebrouwen, en de komkommer 5 minuten meegekookt, meegekoeld en daarna verwijderd. Eigenlijk vooral vanwege angst voor infectie bij koudkomkommeren, maar dat was dus voorbarig.  Brengt me wel op een idee om mijn volgende batch te splitsen om te bekijken in hoeverre de komkommersmaak dan anders is.

Tags: