Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: NEIPA troebel houden  (gelezen 1452 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pim1980

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
NEIPA troebel houden
« Gepost op: 04-07-2018 14:08 u »
Heb zin om een keer een mega fruitige IPA te brouwen, beetje NEIPA stijl. Nu vraag ik me alleen af, hoe krijgen ze dat bier zo achterlijk troebel, en daar bovenop, hoe houden ze dat zo troebel...

Ik begrijp dat het vooral komt door de polyfenolen, maar hoe krijg je daarvan genoeg in het bier, en hoe zorg je dat dit in suspensie blijft.

Iemand een idee?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.376
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŰn dan tijd om te brouwen.
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #1 Gepost op: 04-07-2018 14:37 u »
1) Redelijk wat haver
2) Veel, heel veel late hopgiften.

Verder snel opdrinken of eventueel even zwenken met het flesje. Alles wat je verder toevoegt om de deeltjes in suspensie te houden vind ik persoonlijk niet in bier thuishoren.


Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #2 Gepost op: 04-07-2018 14:40 u »
Voor mijn laatste White IPA (20 liter) voegde ik 50 gram havervlokken toe tijdens het koken, 10 minuten voor het einde.
Best wel in een hopzakje want het wordt een slijmerige prop. Dit zorgt voor een mooie troebelheid.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #3 Gepost op: 04-07-2018 15:18 u »
Mijn neipa bevatte een deel havervlokken, tarwevlokken en beetje tarwemout. Daarna alleen whirlpool hop, en verder 2x koudhop. In totaal misschien wel 18 gram per liter. Tijdens hoofdgisting en daarna nog een keer.
Vergisten met London ale 3.

Geen ultra moss gebruiken.  Resulteerde in een prachtig troebel maar dan ook echt heel troebel bier zelfs na 4 maanden nog zonder flesje schudden of zo. Mijn andere bieren zijn altijd snel helder.

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #4 Gepost op: 04-07-2018 16:02 u »
Mijn neipa bevatte een deel havervlokken, tarwevlokken en beetje tarwemout. Daarna alleen whirlpool hop, en verder 2x koudhop. In totaal misschien wel 18 gram per liter. Tijdens hoofdgisting en daarna nog een keer.
Vergisten met London ale 3.
Dit is nochtans een gist met hoge flocculatie.  ???

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #5 Gepost op: 04-07-2018 16:22 u »
Dry hoppen wanneer activiteit van de gist het hoogst is, schijnt te helpen

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #6 Gepost op: 04-07-2018 16:49 u »
Dry hoppen wanneer activiteit van de gist het hoogst is, schijnt te helpen

Dus dryhoppen tijdens de hoofdvergisting zorgt voor een meer troebel bier?

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #7 Gepost op: 04-07-2018 18:26 u »
Dus dryhoppen tijdens de hoofdvergisting zorgt voor een meer troebel bier?

Dan weet ik niet, die hoeveelheid hop wel.
Koudhop tijdens vergisting is volgens mij wel gebruikelijk bij neipa.  Kan tot andere aromas leiden. Dit was ook mijn beste bier tot nu qua smaak.

 

Super haze.

Online Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #8 Gepost op: 04-07-2018 18:35 u »
Heb het gedaan met een klein beetje tarwebloem en pectine.
Pectine door een klein beetje groene appel tien tot vijftien minuten mee te koken samen met een snufje tarwebloem. Werkt prefect.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.485
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #9 Gepost op: 04-07-2018 19:12 u »
Doe eens gek...en brouw hem gewoon lekker helder :-) Doe niet met met de hype, maar creŰer hem... ;) :brouwen:

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #10 Gepost op: 04-07-2018 22:10 u »
Dus dryhoppen tijdens de hoofdvergisting zorgt voor een meer troebel bier?

Volgens mij was de redenatie als volgt... Hop en mout introduceren prote´nes en polyfenolen in het wort. Als deze met elkaar reageren ontstaat troebelheid. Hoe meer hop je toevoegt aan je bier, hoe meer polyfenolen er in je wort zullen zitten. Hoe meer prote´nerijke mouten je toevoegt aan je bier, hoe meer prote´nes er in je wort komen, logischerwijs. Alleen zullen deze prote´nes voor een deel uit suspensie gaan en op de bodem van je vergistingsfles vallen, of ze worden gebruikt door de gist. Echter, als je vroeg in de vergisting dryhopt zijn er dus nog meer prote´nes in suspensie en kunnen er dus meer reacties tussen polyfenolen en prote´nes voorkomen waardoor er dus meer troebelheid zou kunnen ontstaan.

In NEIPA heb je vaak granen die wat prote´nerijker zijn dan gerst (haver, tarwe) en ook nog eens moeilijk veel hop, en met die combinatie zou je dus veel polyfenol+prote´ne reacties moeten krijgen: meer troebelheid.

Allemaal theoretisch hoor...

Ik heb dit ooit ergens gelezen maar kan het zo snel niet terug vinden. Zal even op zoek gaan.

EDIT: gevonden, in het engels: http://scottjanish.com/researching-new-england-ipa-neipa-haze/

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #11 Gepost op: 05-07-2018 11:25 u »
Cool. Thanks voor de uitleg Jaap!

Die Scott Janish site kende ik al. Alleen het stuk niet gelezen

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.499
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #12 Gepost op: 05-07-2018 12:41 u »
Dan weet ik niet, die hoeveelheid hop wel.
Koudhop tijdens vergisting is volgens mij wel gebruikelijk bij neipa.  Kan tot andere aromas leiden. Dit was ook mijn beste bier tot nu qua smaak.

 

Super haze.
Ziet er geweldig uit. Heb je nog iets bijzonders tegen oxidatie gedaan? Die van mij was na 6 weken rijp voor de gootsteen.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: 00
  • Just experiment
NEIPA troebel houden
« Reactie #13 Gepost op: 05-07-2018 17:12 u »
Ziet er geweldig uit. Heb je nog iets bijzonders tegen oxidatie gedaan? Die van mij was na 6 weken rijp voor de gootsteen.

Niet echt.
Vergisting in 1 vat gedaan dus niet overhevelen.
Snel gebotteld, meteen na hoofdgisting en kort dryhop contact.( na 2weken in de fles al). Gebruik alleen pellets.

Flesjes ook verder als normaal afgevuld ivm zuurstof kopruimte. En zodra er CO2 op de fles zit koel bewaren.

En over algemeen voorzichtig hevelen en spoelen etc.

Die van mij was na 3.5 maand nog steeds hazy en super qua smaak, amper verkleuring.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.175
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #14 Gepost op: 05-07-2018 17:40 u »
Troebele IPA een nieuwe klasse geven  ::)

Naast de NEIPA brouw ik zelf graag de ZHILS (Zuid Holland Pils, een troebele pilsvariant), de Fripel (Tripel, maar dan frieze stijl. Voor je deze bottelt speel je muziek voor je bier) en de InPA (Indonesian Pale Ale, speciale stijl met heel veel hop, en heel veel koudhop. Maar speciaal is dat in het bier de gist super slecht flocculeert).

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #15 Gepost op: 06-07-2018 09:27 u »
Gelukkig is hij in Amerika al als officiŰle stijl herkend... De juicy/hazy ipa.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.175
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #16 Gepost op: 06-07-2018 09:41 u »
Gelukkig is hij in Amerika al als officiŰle stijl herkend... De juicy/hazy ipa.

En pizza als groente  ::)

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #17 Gepost op: 06-07-2018 13:49 u »
@ Haagse Wouter, jij bent geen fan van NEIPA omdat er weinig verschil is vind je of begrijp ik je verkeerd?

Het is toch wel echt een ander bier dan een IPA ook gezien ook de hopgift?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.175
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #18 Gepost op: 06-07-2018 14:46 u »
@ Haagse Wouter, jij bent geen fan van NEIPA omdat er weinig verschil is vind je of begrijp ik je verkeerd?

Het is toch wel echt een ander bier dan een IPA ook gezien ook de hopgift?

Ook de hopgift is exact hetzelfde als die je in zat IPA's terug vindt.
Veel late hopgift en soms zelfs geen bitterhop is helemaal niet ongewoon.

Nee hoor ik vind het briljant :). Market je bier onder een andere naam, klein beetje aanpassen en hoppppß!
Wel curieus dat toen Nederlandse brouwers met de "ongefilterde" troebele pilsen om de markt kwam het hele forum riep dat het onzin was etc.
Maar wanneer men in een ander land exact datzelfde doet is het ineens een innovatie.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #19 Gepost op: 06-07-2018 15:01 u »
Het is ook innovatie want het doet ook andere dingen dan het vertroebelen dan bier.

Het is een proces genoemd biotransformatie. Uit eigen experiment geeft het inderdaad een smaakje mee, (geraniol naar ▀-citronellol conversie).
De gist zet stoffen uit de hop om in andere stoffen simpel gezegd. Een bijkomendheid is dat het bier extra troebel kan worden afhankelijk van welke gist je gebruikt.
(Drooghop zelf geeft vaak ook troebelheid mee in de vorm van kleine hopdeeltjes, en de moutstort bepaald ook het eea natuurlijk.)

De uitkomst van dit verhaal, wanneer goed uitgevoerd zou de biotransformatie een extra "Juicy" factor kunnen meegeven aan het bier.

De Conan gist geeft met een drooghop tijdens de vergisting een erg troebel resultaat.

Heeft goed uitgepakt bij de laaste ONK, maar ik heb geen idee of dat te wijten is aan de biotransoformatie. 8)

In ieder geval, zorg dat je de oxidatie weet te beperken, anders kan het wel eens minder goed uitpakken dan gewenst. :proost:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #20 Gepost op: 06-07-2018 15:05 u »
Mijn neipa bevatte een deel havervlokken, tarwevlokken en beetje tarwemout. Daarna alleen whirlpool hop, en verder 2x koudhop. In totaal misschien wel 18 gram per liter. Tijdens hoofdgisting en daarna nog een keer.
Vergisten met London ale 3.

Geen ultra moss gebruiken.  Resulteerde in een prachtig troebel maar dan ook echt heel troebel bier zelfs na 4 maanden nog zonder flesje schudden of zo. Mijn andere bieren zijn altijd snel helder.
Ik denk dat de London Ale III, erg veel betekend heeft voor die blijvende troebelheid. In combinatie natuurlijk.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.175
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #21 Gepost op: 06-07-2018 15:28 u »
Het is ook innovatie want het doet ook andere dingen dan het vertroebelen dan bier.

Het is een proces genoemd biotransformatie. Uit eigen experiment geeft het inderdaad een smaakje mee, (geraniol naar ▀-citronellol conversie).
De gist zet stoffen uit de hop om in andere stoffen simpel gezegd. Een bijkomendheid is dat het bier extra troebel kan worden afhankelijk van welke gist je gebruikt.
(Drooghop zelf geeft vaak ook troebelheid mee in de vorm van kleine hopdeeltjes, en de moutstort bepaald ook het eea natuurlijk.)

De uitkomst van dit verhaal, wanneer goed uitgevoerd zou de biotransformatie een extra "Juicy" factor kunnen meegeven aan het bier.

De Conan gist geeft met een drooghop tijdens de vergisting een erg troebel resultaat.

Heeft goed uitgepakt bij de laaste ONK, maar ik heb geen idee of dat te wijten is aan de biotransoformatie. 8)

In ieder geval, zorg dat je de oxidatie weet te beperken, anders kan het wel eens minder goed uitpakken dan gewenst. :proost:

En wat binnen dit gebeurt er iets dat nog noooooit in een IPA werd toegepast?
Maar nog belangrijker, waarom is dat genoeg om een andere stijl te zijn? En niet slechts een aanpassing binnen de stijl?

Maar ik zou zeggen aan iedereen. Koop voor de lol een paar flesjes NEIPA en een paar flesjes Amerikaanse Stijl IPA. En blind proeven maar. Enige taak is zeggen welk bier een IPA is welke een NEIPA. Als het zo'n verschillende stijl is dan moet je met 5 IPA's en 5 NEIPA's minimaal 8 keer goed zitten lijkt me :).

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #22 Gepost op: 06-07-2018 16:08 u »
Ik denk dat de verschillen niet heel proefbaar hoeven zijn, maar dat heeft niks met wel of geen eigen stijl te maken. Een stijl is meer dan alleen de smaak. Er zijn genoeg stijlen die erg dicht bij elkaar liggen wat betreft smaak.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #23 Gepost op: 06-07-2018 17:15 u »
Daarnaast zijn de neipas vooral gericht op aroma's van tropische fruit, mango, ananas. Specifieke waterbehandeling voor een zachter profiel en veel minder bitter, geen karamel mouten.

Er zijn stijlen die meer op elkaar lijken.

Verder moet iedereen het lekker zelf weten wat hij of zij ervan vind maar mijn mening is dat het wel degelijk een andere stijl / substijl is.

Gewoon verschrikkelijk lekker :)


Offline pim1980

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA troebel houden
« Reactie #24 Gepost op: 07-07-2018 09:42 u »
Leuke nuttige reacties allemaal. En Oscar, het megatroebele van dit bier is JUIST wat mij er zo aan trekt, mijn bieren zijn altijd heel snel kraakhelder, dus dit lijkt me te gek.

En qua gist, wat is daar nou een goede keuze? Normaal met een IPA is een neutrale gist, maar de London Ale die in dit draadje genoemd wordt is juist een fruitige gist volgens mij. En die heeft hoge flocculatie wat mij dan ook vreemd klinkt bij een NEIPA.

Graag korrelgist suggesties!

Dit lijkt mij een geschikte:

-----
LalBrew New England

Framed within the newly created LalBrewÖ line of products, LalBrewÖ New England, is an American East Coast style ale yeast.

LalBrewÖ New England is a ready-to-use dried strain of Saccharomyces cerevisiae, specially selected for its specific ability to allow hop flavors and aromas to remain prominent while also providing the fruity notes brewers seek when brewing ôEast Coastö style ales.

East Coast-style ales a sister style to their West Coast counterpart ľ but with yeast that naturally produces fruit forward flavors and aromas.  Sometimes cloudy, sometimes not, East Coast-style ales are centered around an ideology of a mixed bouquet of fruit and hops on the nose, and a similar blend when tasted.
-----

Tags: