Input voor een grisette

Gestart door Martijn0172, 02-07-2018 09:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Martijn0172

Met de nieuwe hype van alcoholoos en alcoholarm bier lijkt een oud bier type weer opnieuw in te treden, namelijk de Grisette. Zowel Jopen als Oeidipus hebben er 1 van.

Nu vind ik ze goed te drinken zo op een warme zondagmiddag en dacht laat ik het zelf eens maken. Ik begrijp dat het een "sesion saison" is met 2-4% alcohol. Oeidipus brouwt het met meerdere graansoorten (tarwe, haver, rogge en spelt) en Jopen heeft het over hop met "aardse tonen".

Iemand dit soort wel eens gebrouwen? Via de zoekfunctie kom ik op 1 recept terecht.

Ik denk aan pilsmout, roggemout, tarwemout, havervlokken en mogelijk ook speltvlokker. In combinatie met de Mangrove Jack's French saision. Ideeën voor de hop? Neem aan vooral hopsoorten welke in België gekweekt worden.


jaapz

Misschien in plaats van havervlokken, gemoute haver? Heb dit biertype zelf nog nooit gebrouwen maar ik heb laatst wel een 3% ordinary bitter gebrouwen met 50% havervlokken en die heeft echt een fikse body. Zou je niet verwachten met zo weinig mout. Roggemout schijnt hetzelfde mondgevoel "verdikkende" effect te hebben, al heb ik zelf nog nooit met rogge gebrouwen.

Koen S

Citaat van: Martijn0172 op 02-07-2018  09:10 uMet de nieuwe hype van alcoholoos en alcoholarm bier lijkt een oud bier type weer opnieuw in te treden, namelijk de Grisette. Zowel Jopen als Oeidipus hebben er 1 van.

Nu vind ik ze goed te drinken zo op een warme zondagmiddag en dacht laat ik het zelf eens maken. Ik begrijp dat het een "sesion saison" is met 2-4% alcohol. Oeidipus brouwt het met meerdere graansoorten (tarwe, haver, rogge en spelt) en Jopen heeft het over hop met "aardse tonen".

Iemand dit soort wel eens gebrouwen? Via de zoekfunctie kom ik op 1 recept terecht.

Ik denk aan pilsmout, roggemout, tarwemout, havervlokken en mogelijk ook speltvlokker. In combinatie met de Mangrove Jack's French saision. Ideeën voor de hop? Neem aan vooral hopsoorten welke in België gekweekt worden.
Aardse Europese hopsoorten: Spalter select, Tettnanger, EK Golding, Fuggles, Hallertau...

seed7

De Amerikaan Dave Janssen heeft er nog al wat onderzoek naar gedaan
Een podcast:
http://heritageradionetwork.org/podcast/great-grisettes-with-dave-janssen/
en z'n blog:
http://www.horscategoriebrewing.com/

Ingo

Arthur B

Citaat van: seed7 op 02-07-2018  11:19 uDe Amerikaan Dave Janssen heeft er nog al wat onderzoek naar gedaan
Een podcast:
http://heritageradionetwork.org/podcast/great-grisettes-with-dave-janssen/
en z'n blog:
http://www.horscategoriebrewing.com/

Helaas is die site verdwenen. Gisteren na lange tijd weer eens een prima Grisette gedronken (https://shop.camba-bavaria.de/products/braumeister-edition-76-lovely-chiemgau).

Een beetje afwijkende receptuur (alleen tarwe en haver in dit geval), maar toch dusdanig dat ik me er ook maar eens aan ga wagen. Super fris. Ideaal voor de zomer eigenlijk.

Arthur B

Citaat van: Martijn0172 op 02-07-2018  09:10 uMet de nieuwe hype van alcoholoos en alcoholarm bier lijkt een oud bier type weer opnieuw in te treden, namelijk de Grisette. Zowel Jopen als Oeidipus hebben er 1 van.

Nu vind ik ze goed te drinken zo op een warme zondagmiddag en dacht laat ik het zelf eens maken. Ik begrijp dat het een "sesion saison" is met 2-4% alcohol. Oeidipus brouwt het met meerdere graansoorten (tarwe, haver, rogge en spelt) en Jopen heeft het over hop met "aardse tonen".

Iemand dit soort wel eens gebrouwen? Via de zoekfunctie kom ik op 1 recept terecht.

Ik denk aan pilsmout, roggemout, tarwemout, havervlokken en mogelijk ook speltvlokker. In combinatie met de Mangrove Jack's French saision. Ideeën voor de hop? Neem aan vooral hopsoorten welke in België gekweekt worden.

Is hier eigenlijk nog wat uitgekomen Martijn?

seed7

Citaat van: Arthur B op 15-07-2024  10:13 uHelaas is die site verdwenen.

https://web.archive.org/web/20210420100401/http://www.horscategoriebrewing.com/ Ik weet niet of het de volledige site heeft.


Mijn Grisette geïnspireerde bier:

SG 1037
IBU 19
EBC 14

50% Pale mout
50% Tarwe donker (22EBC)
Smaragd 15 IBU koken
Smaragd  4 IBU whirlpool

kooktijd 90 min

Mengsel van Witbier en Saison gisten


Mijn versie is "geïnspireerd" en is zeker niet historisch correct. Ik vind het gebruik van tarwe in Europa in "volksbieren" nog steeds opvallend omdat het niet goedkoop was en voor bakkerijen bestemd.

M.i. hoort er historisch geen haver in thuis, het wordt veel gedaan omdat Dave Janssen dat in een recept heeft gedaan. Hij geeft echter zelf aan dat er geen aanwijzing voor is dat het er in zat.


ingo

Arthur B

Citaat van: Arthur B op 15-07-2024  10:13 uEen beetje afwijkende receptuur (alleen tarwe en haver in dit geval)...

De site was niet helemaal consequent. Er zat ook nog pils in de Camba variant.

Martijn0172

Citaat van: Arthur B op 15-07-2024  10:17 uIs hier eigenlijk nog wat uitgekomen Martijn?

Nee alhoewel het nog steeds op mijn verlanglijstje staat om een tafelbier te brouwen. Maar er staat zoveel op mijn verlanglijst  ;D

Arthur B

Citaat van: Martijn0172 op 04-09-2024  21:27 uNee alhoewel het nog steeds op mijn verlanglijstje staat om een tafelbier te brouwen. Maar er staat zoveel op mijn verlanglijst  ;D

Klinkt bekend. 😅

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.