Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2018 - V1 - New England Imperial Red Ale (Red topper) - Jelle Klinge  (gelezen 1663 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
ONK 2018 - 89 Punten in de vrije klasse

Niet verwacht, helaas was ik niet aanwezig bij de prijs uitreiking maar ik ben er erg blij mee!

Het was de eerste keer dat ik zo veel soorten hop gebruikt heb, goed uitgepakt. Jammer genoeg is de keg al bijna leeg.

Veel onderzoek gedaan naar de welbekende Heady Topper en daar een eigen draai aan gegeven met de Red-X mout.

Hierbij het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRed Topper (NERIPA)
Brouwdatum21-03-2018
BierstijlImperial IPA
Volume25,0 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)95 IBU
Brouwzaalrendement72,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
28,40 lWater uit Hellevoetsluis
10,00 gCaSO4
8,79 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
129 mg/l7 mg/l43 mg/l126 mg/l63 mg/l251 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgBEST Red XģBest Malz32 EBC60,2 %
1,50 kgBEST Heidelberg PilsenBest Malz2 EBC18,1 %
0,50 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC6,0 %
0,50 kgTarwe. gepoftThomas Fawcett and Sons2 EBC6,0 %
0,30 kgCara-pilsWeyermann4 EBC3,6 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1stap67,0 įC1 min.60 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gApollopellets18,7%first wort hop45,7 IBU
20,0 gGalaxypellets14,5%first wort hop32,2 IBU
25,0 gColumbusbellen12,4%5 min.5,4 IBU
25,0 gSimcoepellets12,9%5 min.6,2 IBU
15,0 gApollopellets18,7%5 min.5,4 IBU
50,0 gSimcoepellets12,9%0 min.0,0 IBU
37,5 gColumbusbellen12,4%koudhop0,0 IBU
25,0 gColumbusbellen12,4%whirlpool0,0 IBU
25,0 gAmarillobellen8,7%koudhop0,0 IBU
25,0 gCascadepellets7,1%koudhop0,0 IBU
25,0 gSimcoepellets12,9%whirlpool0,0 IBU
25,0 gAmarillobellen8,7%0 min.0,0 IBU
25,0 gGalaxypellets14,5%koudhop0,0 IBU
15,0 gApollopellets18,7%0 min.0,0 IBU
15,0 gCascadepellets7,1%whirlpool0,0 IBU
15,0 gApollopellets18,7%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 l + 1,0 l getrapte starterVermont Ale ()bovengist




 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.001
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Gefeliciteerd met het resultaat. Fijn dat je het recept wilde delen.
Wat een hop gift overigens..  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.975
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Gefeliciteerd Jelle. Bedankt voor het delen van het recept. Heel veel leden waarderen dit.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Bedankt, Jacques. Wolter jij ook gefeliciteerd. met je 1ste prijs en Algemeen kampioenschap.

Sharing is Caring, zonder alle hulp van dit forum was het vast niet gelukt.  :biersmile: :proost:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.416
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Gefeliciteerd kerel, mooi recept!

Online RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Gefeliciteerd. Leuk recept om te lezen.
Red X is een leuk mout om mee te experimenteren. Helaas in Nederland niet heel breed verkrijgbaar.

Offline ejet

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Bier!
Gefeliciteerd! Mooie hop hoeveelheden ;).
Welke gist heb je gebruikt, Yeast Bay oid? Of heb je deze uit een blik Heady geoogst?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Gefeliciteerd! Mooie hop hoeveelheden ;).
Welke gist heb je gebruikt, Yeast Bay oid? Of heb je deze uit een blik Heady geoogst?
Bedankt, de volgende keer ga ik met de FWH een IBU of 15 lager zitten, en nog meer hop aan het einde toeveogen >:D
Het bier is echt voor de hophead die van straffe bieren houd. In mijn opinie verdrukt het de mout te veel.
Maargoed! :proost:

The Yeast Bay - Vermont Ale (Starter vanuit een vial opgewkeekt)

Eventueel heb ik de Vermont nog in de vriezer liggen, mocht je het nodig hebben maar,
Je kan nu ook de Imperial A04 Barbarian pakken volgens mij, die is tegenwoordig in NL makkelijk verkrijgbaar.
Dat zou ook een Conan gist zijn.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.001
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai

Eventueel heb ik de Vermont nog in de vriezer liggen, mocht je het nodig hebben maar,


Ik houd me aanbevolen. Zou deze gist graag vanuit een kolonie opkweken en in mijn gistbankje opnemen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Ik houd me aanbevolen. Zou deze gist graag vanuit een kolonie opkweken en in mijn gistbankje opnemen.
Ben hem weer aan het opkweken, als het resultaat goed is dan maak ik graag een buisje gist voor je.
Tot nu toe wilt het niet zo erg.

Tags: