Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingskast on a budget  (gelezen 2955 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans E. Pans

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Blah blah en bier
Vergistingskast on a budget
« Gepost op: 27-06-2018 22:03 u »
Met een paar oude piepschuimplaten, een fles ingevroren water en een verloren hoekje in een ikea-kast, heb ik voor de komende dagen een budget-klimaatkast voor mijn Brooklyn brew.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #1 Gepost op: 27-06-2018 22:51 u »
Een paar dingen:

• hoe regel je de temperatuur dan? Of registreer je alleen maar? Die lamp doet niets lijkt me en die fles warmt op. Wat is het nut hiervan?

• ik zou heel snel een blow-off maken in plaats van dit waterslot: er zit helemaal geen kopruimte meer in de fles. Dat gaat er geheid overheen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.583
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2018 23:23 u »
ik zou nog enkele flessen invriezen. En om de paar uur de temeratuur aflezen. Is die te hoog, dan fles erbij. is die te laag dan fles weer in de viezer. Het duurt wel een paar uurtjes voor je fles een graadje opwarmt of afkoelt, dus hoef je niet steeds te kijken.

Ik zou de fles in ieder geval in een afwasbakje zetten. mocht het eroverheen gaan dan blijft de rommel in ieder geval in het afwasbakje.

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 481
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #3 Gepost op: 27-06-2018 23:48 u »
• ik zou heel snel een blow-off maken in plaats van dit waterslot: er zit helemaal geen kopruimte meer in de fles. Dat gaat er geheid overheen.
Nee joh, de hevige gisting is al voorbij. Het is wat gist wat aan de hals plakt. ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.583
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #4 Gepost op: 27-06-2018 23:50 u »
Perfect getimed dan. Precies tot bovenaan het dopje gekomen en niet in het waterslot.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.162
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #5 Gepost op: 28-06-2018 00:34 u »
Mijn gistkast was goedkoper :p

De oude koelkast was klaar voor grofvuil, en een STC-1000 is goedkoper dan zo'n ikea temperatuursensor.

Offline Hans E. Pans

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Blah blah en bier
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #6 Gepost op: 28-06-2018 00:43 u »
De ikea-temperatuurmeter plak ik aan de buitenkant van de kast en die piept als het binnen te warm wordt en dan ren ik naar mijn vriezer en leg ik er extra ingevroren flessen water bij. Ik zei al: het is on a budget ;) Het led-lampje is verder puur voor verlichtingsdoeleinden, voorlopig hoef ik niet bij te verwarmen, alleen te koelen. En ik heb al een blow off gehad, netjes in een bakje gedesinfecteerd water.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.583
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #7 Gepost op: 28-06-2018 00:54 u »
Ik vind het wel iets hebben, vooral die IKEA thermometer met sponsje en dan die fles ijs in de hoek. Perfecte eenvoud.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 325
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #8 Gepost op: 28-06-2018 02:56 u »
Hartstikke leuk dit! Zo kan het dus ook...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.221
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #9 Gepost op: 28-06-2018 09:10 u »
Prima oplossing als je niet gecontroleerd kunt vergisten, vooral met dit weer!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.583
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #10 Gepost op: 28-06-2018 09:24 u »
Je kunt dit systeem heel mooi uitbeiden met temperatuurregeling. Het hoekje rond de fles afschermen met piepschuim met daarin een klein computerventilatortje. Ventilatortje kun je dan aan sluiten op een regelaartje bv STC-1000. Ventilatortje aan = koelen, ventilator uit = niet koelen. En elke dag flesje wisselen.

Offline Hans E. Pans

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Blah blah en bier
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #11 Gepost op: 28-06-2018 09:51 u »
e kunt dit systeem heel mooi uitbeiden met temperatuurregeling. Het hoekje rond de fles afschermen met piepschuim met daarin een klein computerventilatortje. Ventilatortje kun je dan aan sluiten op een regelaartje bv STC-1000. Ventilatortje aan = koelen, ventilator uit = niet koelen. En elke dag flesje wisselen.

Goed idee. Ik dacht erover een inkbird te kopen, maar dat is misschien overkill voor dit systeempje :) Zie een beetje op tegen het gepiel met draadjes bij een STC. Wat ik nu doe is de fles heel goed inpakken in een dikke handdoek voor een zo langzaam mogelijke afgifte van de koude, anders daalt de temperatuur direct veel te snel in mijn kastje, maar dat is natuurlijk niet echt 'gecontroleerd'.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #12 Gepost op: 28-06-2018 10:01 u »
Goed idee. Ik dacht erover een inkbird te kopen, maar dat is misschien overkill voor dit systeempje :) Zie een beetje op tegen het gepiel met draadjes bij een STC. Wat ik nu doe is de fles heel goed inpakken in een dikke handdoek voor een zo langzaam mogelijke afgifte van de koude, anders daalt de temperatuur direct veel te snel in mijn kastje, maar dat is natuurlijk niet echt 'gecontroleerd'.
Tja, ik vind je systeem heel ingenieus, maar als je dan toch gaat tweaken, doe dan inderdaad een inkbird (of toch STC1000) en koop op Marktplaats een koelkast voor een tientje. Ben je meteen goed klaar en hoef je niet naar de vriezer te rennen als de pieper af gaat voor een nieuwe fles.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #13 Gepost op: 28-06-2018 10:22 u »
Dat met die flessen is ook precies hetzelfde principe als de Cool Brewing Bag.

Gewoon flessen van 1 of 2 L met ijs erin of kokend water. Om de dag verwisselen. Oke die tas isoleert wel beter natuurlijk.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.162
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #14 Gepost op: 28-06-2018 10:23 u »
Oke die tas isoleert wel beter natuurlijk.

Nou dat hoeft absoluut niet.
Een kastje vol met piepschuim zal het beter doen vermoed ik, is een van de best isolerende middelen.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #15 Gepost op: 28-06-2018 10:33 u »
Nou dat hoeft absoluut niet.
Een kastje vol met piepschuim zal het beter doen vermoed ik, is een van de best isolerende middelen.

Ah overheen gelezen dat het piepschuim was. Dacht gewoon in een ikea kastje.

Ja zeker mee eens!

Offline Hans E. Pans

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Blah blah en bier
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #16 Gepost op: 28-06-2018 10:38 u »
Tja, ik vind je systeem heel ingenieus, maar als je dan toch gaat tweaken, doe dan inderdaad een inkbird (of toch STC1000) en koop op MP een koelkast voor een tientje. Ben je meteen goed klaar en hoef je niet naar de vriezer te rennen als de pieper af gaat voor een nieuwe fles.

Zoek eigenlijk een kleinere oplossing dan een extra oude koelkast in mijn huis. Ik timmer misschien zelf iets kleins in elkaar dat in een verloren hoek onder een trap past waarmee ik een of max twee 10-liter vaatjes rond de 20° a 22° kan houden. Dan hoef ik nauwelijks te verwarmen (nooit kouder dan 19° graden hier) en alleen als het echt zomers is wat te koelen. Ga ik doen met wat hout, piepschuim, een koelboxdeksel, warmhouddingetje (geen idee nog wat) en een thermostaatje/inkbird.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Senior lid
  • *****
  • Berichten: 323
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #17 Gepost op: 28-06-2018 11:02 u »
Zoek eigenlijk een kleinere oplossing dan een extra oude koelkast in mijn huis. Ik timmer misschien zelf iets kleins in elkaar dat in een verloren hoek onder een trap past waarmee ik een of max twee 10-liter vaatjes rond de 20° a 22° kan houden. Dan hoef ik nauwelijks te verwarmen (nooit kouder dan 19° graden hier) en alleen als het echt zomers is wat te koelen. Ga ik doen met wat hout, piepschuim, een koelboxdeksel, warmhouddingetje (geen idee nog wat) en een thermostaatje/inkbird.
Denken dat een koele trapkast of kelder voor een meer gecontroleerde vergisting kan zorgen is een veelgemaakte fout. Natuurlijk zorgt een stabiele temperatuur na de vergisting ervoor dat je bier een meer constante temperatuur blijft houden, maar tegen die tijd maakt het eigenlijk al niet echt meer uit wat de temperatuur is. De temperatuurcontrole is met name van belang tijdens de hoofdvergisting (en al wat minder tijdens de navergisting). Je wort terugkoelen tot 20 graden en vervolgens in een ruimte zetten waar het 20 graden is, betekent alleen niet dat je vergisting ook op 20 graden plaats gaat vinden. De vergisting produceert namelijk warmte, veel warmte. Even zoeken op t forum leverde een testje van HansHalberstadt op, waaruit blijkt dat de hoofdvergisting in een volledig geïsoleerde omgeving zorgt voor een temperatuurstijging van zo'n 16 graden (!) Je moet dus flink koelen, zowel in de zomer als in de winter, om dat onder controle te houden en de temperatuur rond de 20 graden te houden. Natuurlijk houdt een omgevingstemperatuur die lager is dan de temperatuur in het vat de temperatuur wel een beetje naar beneden, maar zelfs 19 graden is bij lange na niet koud genoeg. Als je niet gaat koelen kun je je vergistingsvat dus misschien wel beter gewoon in de woonkamer zetten, dan in een kleine, iets koelere, kast, aangezien er dan meer ruimte is om de warmte aan de lucht af te voeren.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #18 Gepost op: 28-06-2018 11:14 u »
Even zoeken op t forum leverde een testje van HansHalberstadt op, waaruit blijkt dat de hoofdvergisting in een volledig geïsoleerde omgeving zorgt voor een temperatuurstijging van zo'n 16 graden (!)
Factcheck: hij gaat van 5 naar 16 graden dus dat is niet 16 maar 11 graden stijging.
Wat niet wegneemt dat het een bi-zar feit is dat ik nog niet wist en wat dus behoorlijk verschil kan maken...
Ik vraag me alleen wel af in hoeverre de gistproducent er rekening mee houdt in zijn handleiding als die zegt dat een bovengister tussen de 15-23'C vergist kan worden...
Bedoelen ze hiermee dan de omgevingstemperatuur mee?
Want als je je vergisting 11 graden lager gaat houden zou dat wel eens enorme impact kunnen hebben.

Offline Hans E. Pans

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Blah blah en bier
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #19 Gepost op: 28-06-2018 11:18 u »
Je moet dus flink koelen, zowel in de zomer als in de winter, om dat onder controle te houden en de temperatuur rond de 20 graden te houden. Natuurlijk houdt een omgevingstemperatuur die lager is dan de temperatuur in het vat de temperatuur wel een beetje naar beneden, maar zelfs 19 graden is bij lange na niet koud genoeg. Als je niet gaat koelen kun je je vergistingsvat dus misschien wel beter gewoon in de woonkamer zetten, dan in een kleine, iets koelere, kast, aangezien er dan meer ruimte is om de warmte aan de lucht af te voeren.

Juist voor die eerste dagen van de hoofdvergisting wil ik in de nog te timmeren kleine kast elektrothermische koeling met een thermostaatje aanbrengen. Ik weet dat dat overall niet de meest (kosten)effectieve manier van koelen is (understatement) maar voor die paar dagen zal het gaan voldoen en de rest van de vergisting zal koeling veel minder een issue zijn. Daarom kies ik voor deze methode zolang ik alleen af en toe een 10 liter-batchje brouw.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Senior lid
  • *****
  • Berichten: 323
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #20 Gepost op: 28-06-2018 11:20 u »
Factcheck: hij gaat van 5 naar 16 graden dus dat is niet 16 maar 11 graden stijging.
Wat niet wegneemt dat het een bi-zar feit is dat ik nog niet wist en wat dus behoorlijk verschil kan maken...
Ik vraag me alleen wel af in hoeverre de gistproducent er rekening mee houdt in zijn handleiding als die zegt dat een bovengister tussen de 15-23'C vergist kan worden...
Bedoelen ze hiermee dan de omgevingstemperatuur mee?
Want als je je vergisting 11 graden lager gaat houden zou dat wel eens enorme impact kunnen hebben.

In praktijk is de stijging veel minder dan die 16 11 graden, ik geloof eerder een graad of 4, maar het gaat in het voorbeeld om een volledig afgesloten omgeving.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #21 Gepost op: 28-06-2018 11:22 u »
In praktijk is de stijging veel minder dan die 16 graden, ik geloof eerder een graad of 4, maar het gaat in het voorbeeld om een volledig afgesloten omgeving
Dan nog, is 4 graden best een groot verschil.
Houd jij daar echt rekening mee in het proces of stel je de temperatuur gewoon in op (pak'mbeet) 18'C?

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Senior lid
  • *****
  • Berichten: 323
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #22 Gepost op: 28-06-2018 11:25 u »
Ik hou er geen rekening mee. Het is namelijk de stijging die plaatsvindt over de hele hoofdvergisting bij elkaar opgeteld. Dus gedurende een dag of 2 (vandaar ook dat de opwarming in praktijk veel minder is). Dat is dus heel erg grof een stijging van een kwart graden per uur. Dat weet mijn koelkast wel terug te koelen

Offline Hans E. Pans

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Blah blah en bier
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #23 Gepost op: 28-06-2018 11:27 u »
Dan nog, is 4 graden best een groot verschil.
Houd jij daar echt rekening mee in het proces of stel je de temperatuur gewoon in op (pak'mbeet) 18'C?

Met een thermostaat zal er toch worden doorgekoeld tot de i gestelde 18 (bv) graden, ook al 'wil' het gist hoger? Je koeling moet dan alleen harder werken. Of zie ik dat verkeerd?

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Senior lid
  • *****
  • Berichten: 323
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vergistingskast on a budget
« Reactie #24 Gepost op: 28-06-2018 11:30 u »
Met een thermostaat zal er toch worden doorgekoeld tot de i gestelde 18 (bv) graden, ook al 'wil' het gist hoger? Je koeling moet dan alleen harder werken. Of zie ik dat verkeerd?
Inderdaad. De enige vraag is dan of de opwarming harder gaat dan je koelkast kan koelen, maar dat gaat bij een normale verhouding volume wort/vermogen koelkast wel goed

Tags: