Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Arjen Sas
Bron van het recept: Can You Brew It - Kern River Citra Double IPA
Naam brouwsel: Citra Double IPA
Biertype: Double IPA
Begin SG: 1.070
Eind SG: 1.014
Kleur (berekend): 13 EBC
Berekende bitterheid: 103 IBU (Rager)
Hoeveelheden voor 15 liter bier
Mout & suiker
4,50kg 82,1% MD Bio Pils 3,0 EBC
0,25kg 4,5% Weyermann Carahell 25,0 EBC
0,25kg 4,5% Weyermann Carapils 5,0 EBC
0,25kg 4,5% Weyermann Bio Munich II 22,5 EBC
0,12kg 2,2% Weyermann Melanoidin 70,0 EBC
0,12kg 2,2% Weyermann Bio Tarwemout 3,9 EBC
Water
14,3 L maischwater
10,8 L spoelwater 76,0 gr C
Ik gebruik leidingwater uit Uithoorn en Bru-n-water voor waterberekeningen.
Gebruikte brouwzouten: CaSO4 en MgSO4. Eindgetallen: Ca 100, Mg 20, Na 90, SO4 238, Cl 119.
Ik gebruik fosforzuur 80% om maischwater en spoelwater aan te zuren.
Maischschema
60 min 64,5 gr C pH 5,25
Uitmaischen op 76,0 gr C
Hop
Citra pellets zijn 12,5%
Columbus pellets 14,3%
Amarillo pellets 8,5%
13,0gr Columbus 60m
19,0gr Citra 30m
19,0gr Citra 15m
19,0gr Citra 10m
19,0gr Citra 5m
24,0gr Citra dry hop 9 dagen
11,0gr Amarillo dry hop 9 dagen
15,0gr Citra dry hop 6 dagen
19,0gr Amarillo dry hop 6 dagen
22,0gr Citra dry hop 3 dagen
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Gist
Naam gist: WLP001, starter met 230 miljard cellen.
Na enten zuurstof toegediend voor 30m met aquariumpomp en RVS bruissteentje.
Vergistingstemperatuur en duur
96u op 18,5c en daarna in 48u naar 20,5c
Na 24u op 20,5c dry hop schema gevolgd
Na laatste dry hop gift cold crash in koelkast op 2c voor 2 dagen. Daarna zuurstofvrij overgeheveld naar fust en geserveerd op 0,9 bar op 5c.
Ingeleverde flesjes zijn gevuld met Beergun waardoor CO2 wat lager was dan uit het fust.
Bijzonderheden:
Dit bier is naar recept van
Kern River Citra Double IPA uit de show van Jamil Zainasheff op the Brewing Network genaamd Can You Brew It.
De mensen die ik dit bier heb laten proeven waren unaniem enthousiast. Zelf vond ik het een heerlijke DIPA aan de onderkant van het alcoholspectrum. Licht wazig, mooie gouden kleur (ik prefereer droge lichtgekleurde IPA's t.o.v. de donkerdere karamel IPA's). Bitterheid was zacht, koolzuur uit de tap precies goed. Mooie stevige fluwelen schuimkraag.
Op het eind van de vergisting heb ik het uiterste gedaan om zuurstofinslag tot een minimum te beperken. Vergisten doe ik in 20L AEB fusten met ingekorte stang, vandaar de 15,0L "eindbier". Overhevelen naar fust gedaan met CO2 en in een met CO2 gevuld fust. Dry hop pellets los in het vergistingsfust. Uiteraard is versheid en kwaliteit van je hop uiterst belangrijk. Amarillo had ik nog liggen van Williams brewing uit de US en was al wat ouder, Citra kwam van Crossmyloof brewing uit de UK en was uit een nieuwe verpakking. Hop bewaar ik vacuum in de vriezer.
Laatste noot bij keuringsformulier: als ik de punten optel kom ik uit op 78 punten i.p.v. 87... Basissmaak is niet ingevuld waardoor ik aanneem dat deze 9 punten had.
