Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman  (gelezen 1897 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Eindelijk tijd om mijn recept even te posten. Mocht je er vragen of opmerkingen over hebben dan hoor ik het graag.

Het bier scoorde bij het afgelopen ONK 93 punten.

In de opmerking: "Prima bier, aan de volle kant qua geur en smaak"
Vind ik een fijn compliment omdat ik het bier ook iets voller wilde dan de gemiddelde schwarz die nogal eens aan de waterige slappe kant zijn.

De hoppen zijn van de oogst 2017. Whitbread van een hopveld in het oosten van het land wat via een Bierkaai-lid voor ons te verkrijgen was en de Tettnanger uit mijn eigen tuin.

In het recept zijn 2 pakken Wyeast Munich Lager gebruikt. Normaal maak ik een starter maar daar had ik in de periode voor de brouwdag te weinig tijd voor daarom heb ik 2 pakken gesmacked en het recept zodanig aangepast dat ik met 200 miljard cellen goed uit zou komen. Verklaard dus ook gelijk de kleine batch.   ;)

Mocht iemand de dwang voelen om dit recept commercieel te gaan brouwen? Ga je gang maar het is netjes om dit even te vragen en op het etiket te vermelden waar je de inspiratie vandaan hebt gehaald.  >:D


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSwaart Baaier
BierstijlSchwarz
Volume11.5
Begin SG1.048 SG
Eind SG1.015 SG
Alcoholgehalte4.3 vol.%
Berekende kleur (Morey)66 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Kooktijd80 min.



Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.80 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC72.8 %
0.40 kgMunich (13-17 EBC)Brewferm15 EBC16.0 %
0.12 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4.9 %
0.12 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC4.9 %
0.04 kgMroost 1400Dingemans1400 EBC1.5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijd
inmaischen54.0 C0 min.
stap 263.0 C35 min.
Stap 373.0 C30 min.
Uitmaischen78.0 C5 min.


Hop
HoeveelheidNaamTypeKooktijd/toevoegingIBU
14.6 gWhitbread Golding (NL verbouwd)bellen80 min.19.4 IBU
4.8 gWhitbread Golding (NL verbouwd)bellen25 min.4.2 IBU
4.8 gTettnanger 2017bellen25 min.2.4 IBU
18.0 gTettnanger 2017bellen10 min.4.8 IBU


Overige ingredinten
HoeveelheidNaamGebruik
2.40 gIers mos (Supermoss HB poeder van Five Star)koken


Gist
HoeveelheidNaamType
2.0 pak(ken)Munich Lager (2308)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16.0 C
Max. temp. hoofdvergisting16.0 C
Eind temp. hoofdvergisting13.0 C
Temp. nagisting16.0 C
Temp. lagering2.0 C






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #1 Gepost op: 27-06-2018 16:21 u »
Ouch! Dit recept is nog fouter dan Neymar die weent omdat hij een wedstrijdje heeft gewonnen  :police:  :huilen: :nut: :proost: :degroeten:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.104
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2018 22:46 u »
Proficiat Wolter met je mooie resultaat. En een hoog cijfer voor je bier maakt je een terechte winnaar.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.452
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #3 Gepost op: 27-06-2018 22:58 u »
Bedankt voor het delen van het recept. Je staat opnieuw in de eregalerij. Voor de 6e keer maar liefst! Een knappe prestatie.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.492
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #4 Gepost op: 28-06-2018 09:06 u »
Nogmaals gefeliciteerd Wolter! Ik heb volgens mij nog een flesje staan van je, zal ik eens voor gaan zitten!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #5 Gepost op: 28-06-2018 09:25 u »
Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16.0 C
Max. temp. hoofdvergisting16.0 C
Eind temp. hoofdvergisting13.0 C
Temp. nagisting16.0 C
Temp. lagering2.0 C

Hoog begonnen in de hoofdgisting en laag geeindigd? Met mijn schwarz (van het bierfestival groningen) heb ik het juist andersom gedaan, van 18C naar 21C met w34/70.
Nog een reden voor dat je warm begint en laag eindigt? Hoe lang heb je gelagerd?

Nogmaals gefeliciteerd! Jouw schwarz heeft zo te zien de tijd beter doorstaan dan de mijne (71 punten op het ONK)  :biersmile:

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #6 Gepost op: 28-06-2018 10:27 u »
Hoog begonnen in de hoofdgisting en laag geeindigd? Met mijn schwarz (van het bierfestival groningen) heb ik het juist andersom gedaan, van 18C naar 21C met w34/70.
Nog een reden voor dat je warm begint en laag eindigt? Hoe lang heb je gelagerd?


De gist die ik heb gebruikt is een ondergister. Die laat ik bij lage temperaturen vergisten. Start meestal iets hoger om de vergisting op gang te brengen en verlaag daarna vrij snel de temperatuur voor de hoofdvergisting. Na de vergisting heb ik relatief snel gebotteld. Bier was al behoorlij helder. Uiteindelijk heeft het een paar dagen op 2C gestaan voor bottelen. De lagering is na hergisting op fles gedaan. Eerst dus een periode warm tot de hergisting is afgerond en daarna koel weg gezet voor enkele weken.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #7 Gepost op: 28-06-2018 11:28 u »
Gefeliciteerd, hele mooie score. Bedankt voor het delen een Schwarz staat nog op de planning voor OBBK misschien ik haal wat inspiratie uit jouw recept.

Munich Lager, geen last gehad van zwavel. De laatste keer dat ik met de Munich Lager vergiste was dat duidelijk aanwezig
en pas na een week of 8 (op kamertemperatuur in het fust) was het bier goed op smaak.
Dat terwijl het bier al helemaal glashelder was.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #8 Gepost op: 28-06-2018 17:17 u »
Ouch! Dit recept is nog fouter dan Neymar die weent omdat hij een wedstrijdje heeft gewonnen  :police:  :huilen: :nut: :proost: :degroeten:

Bedankt voor het compliment! Wenende winnaars (of verliezers).... tsja....geen moeite mee.  :huilen:

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #9 Gepost op: 28-06-2018 18:08 u »
Bedankt voor het compliment! Wenende winnaars (of verliezers).... tsja....geen moeite mee.  :huilen:

Proficiat Wolter, dt is de manier om met kritiek om te gaan en wat het bier betreft, het resultaat bewijst je gelijk.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.325
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: ONK 2018 B1 + Algemeen Kampioen - Schwarz - Wolter Jonkman
« Reactie #10 Gepost op: 28-06-2018 18:16 u »
Ouch! Dit recept is nog fouter dan Neymar die weent omdat hij een wedstrijdje heeft gewonnen  :police:  :huilen: :nut: :proost: :degroeten:
Dat moet je even uitleggen.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei


Tags: