Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Newbie brouwproces vraagje  (gelezen 682 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline knoepert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Newbie brouwproces vraagje
« Gepost op: 27-06-2018 12:44 u »
Ik ben zeer recentelijk beginnen brouwen met een Grainfather.

Op zaterdag 23/06 heb ik 10l Limburgs abdijbier (Arsegan pakket) gebrouwen

Gisteren 27/06 heb ik 20l Duvels Nat (arsegan pakket) gebrouwen

Nu mijn vraag is:

Op 16/07 vertrek ik op vakantie. En had deze nog graag gebotteld gezien.

Is dit haalbaar. En hoe pak ik dit het beste aan?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.420
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Newbie brouwproces vraagje
« Reactie #1 Gepost op: 27-06-2018 12:50 u »
De vergisting laat zich niet vangen in tijd, is dus lastig om aan te geven of je voor de tijd kunt bottelen. Ik ken de pakketten van Arsegan niet, maar het lijken mij geen bieren met een laag stamwort gehalte. Wat minder zware bieren kun je sneller bottelen vaak dan zwaardere bieren. De gebruikte gist kan van invloed zijn, net als de hoeveelheid gist.

Je kunt simpel gezegd bottelen op het moment dat je SG niet meer daalt, gemeten met een tussenpoos van 3 dagen.

Offline knoepert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Newbie brouwproces vraagje
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2018 12:58 u »
Het Duvels nat had een begindichtheid van 1062 (1064 volgens pdf-sheet)
Het te behalen alcoholgehalte zit op 8,1%
MJ belgian Ale M41 is het gebruikte gist.

Het limburgsabdijbier had een begindichtheid van 1064 (1070 volgens pdf-sheet)
Het te behalen alcoholgehalte zit op 8,1%
Fermentis Abbaye is het gebruikte gist.

Offline RonaldAnthonissen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Newbie brouwproces vraagje
« Reactie #3 Gepost op: 27-06-2018 14:07 u »
Ik heb 3 weken geleden ook het Duvels Nat pakket gebrouwen. Deze staat sinds gisteren voor nog minstens 2 weken in de koelkast (SG was gezakt tot 1004). Ik zal dus zo'n 5 weken na de brouwdag gaan bottelen.

Ik zou ze allebei nu nog rustig laten gisten, om ze net voor je vakantie over te hevelen naar een mandfles voor de lagering. Laat deze dan in een koele kelder of koelkast staan tijdens je vakantie (2 3 weken is geen enkel probleem), dan kan je nadien gaan bottelen.
Als je ze nog voor je vakantie gaat bottelen, vrees ik dat ze nog niet uitgegist zullen zijn. Een SG meting zal je dit kunnen vertellen.

Over de mogelijke gevolgen van het bottelen van niet uitgegist, kun je op het forum genoeg horrorverhalen lezen.
En zoals hier vaak op het forum ook wordt gezegd: Geduld is een schone deugd!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Newbie brouwproces vraagje
« Reactie #4 Gepost op: 27-06-2018 22:51 u »
Door de vergistingstemperatuur te verhogen na 1   2 dagen versnel je de vergisting. Het is zeker mogelijk om je bier voor 16 juli te bottelen.
In het geval je geen gecontroleerde vergisting uitvoert: de komende dagen wordt het warm, maak daar gebruik van. Voor de zekerheid bottel je met maximaal 5 g suiker per liter.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Newbie brouwproces vraagje
« Reactie #5 Gepost op: 28-06-2018 04:13 u »
Ik heb 3 weken geleden ook het Duvels Nat pakket gebrouwen. Deze staat sinds gisteren voor nog minstens 2 weken in de koelkast (SG was gezakt tot 1004). Ik zal dus zo'n 5 weken na de brouwdag gaan bottelen.

Ik zou ze allebei nu nog rustig laten gisten, om ze net voor je vakantie over te hevelen naar een mandfles voor de lagering. Laat deze dan in een koele kelder of koelkast staan tijdens je vakantie (2 3 weken is geen enkel probleem), dan kan je nadien gaan bottelen.
Als je ze nog voor je vakantie gaat bottelen, vrees ik dat ze nog niet uitgegist zullen zijn. Een SG meting zal je dit kunnen vertellen.

Over de mogelijke gevolgen van het bottelen van niet uitgegist, kun je op het forum genoeg horrorverhalen lezen.
En zoals hier vaak op het forum ook wordt gezegd: Geduld is een schone deugd!

Lijkt mij inderdaad ook de beste optie. Je wilt niet gaan dweilen als je terug komt van je vakantie neem ik aan.  :brouwen: :proost:

Offline knoepert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Newbie brouwproces vraagje
« Reactie #6 Gepost op: 28-06-2018 13:43 u »
Heren bedankt voor de nuttige info! Ik ga voor de geduldige aanpak!
Ik moet toch nog genoeg flesjes leegdrinken zodat ik er genoeg heb om deze 2 batches erin te krijgen!

Tags: