Irish red ale

Gestart door Thom, 27-06-2018 11:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Dit weekend van plan om mijn eerste irish red te brouwen. Als jullie tips hebben voor de moutstort dan hoor ik dat graag. Ik zit zelf ook nog te twijfelen aan welke gist ik ga gebruiken. Het liefste een korrelgist. Misschien dan de windsor ook lekker is?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIrish red ale
Brouwdatum21-06-2018
BierstijlIrish Red Ale
Volume10,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Almere
2,30 mlMelkzuur
6,59 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
26 mg/l2 mg/l7 mg/l83 mg/l7 mg/l9 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,37 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC91,4 %
0,21 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC8,0 %
0,02 kgChocolademoutDingemans900 EBC0,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.75 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,3 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop20,8 IBU
10,0 gE.K. Goldingpellets5,7%5 min.3,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering22,0 °C


tdp

Pas een Irish Red Ale gebrouwen, met de Windsor als gist. Is een erg lekker bier geworden, welke door veel mensen positief werd ontvangen.
Had zelf 90% pale en 10% Municher type 2 (120).

Smaakte prima, een allemansvriend!

Sharky

Gebruiken ze in red ale niet juist melanoidin mout om een rode kleur te krijgen?

Nick H.

Dit is mijn Irish Red Ale. Om het rood ook werkelijk rood te krijgen gebruik ik CaraRed en Melanoidin. Als gist natuurlijk een Ierse gist, Wyeast 1084 Irish Ale (Guinness).  :biersmile:




Naam van het bier                        : Irish Red Ale
Brouwvolume                              : 20 liter
Voorspelling begindensiteit              : 1045,9 SG
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,1 SG
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,3%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 29 IBU  /  22 EBC

******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort                         EBC     kg       % Gewicht
---------                         ------  -------  ---------
Palemout 7                        8,0     3,600    91,1 %
Weyermann CaraRed                 50,0    0,200    05,1 %
Weyermann Melanoidin mout         70,0    0,150    03,8 %

******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Te storten maischwater : 14,1 liter aan 71 °C
              66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch >)
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 17,0 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 70 minuten

hop                           Vorm  alfa%  gram  na...min  IBU
----------------------------  ----  -----  ----  --------  ----
EastKent Golding (A)          BLM   5,8%   35    0         25,5
EastKent Golding (A)          BLM   5,8%   20    60        3,9     

********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam           : 1084 Irish Ale (Guinness)
Giststarter ==> Volume giststarter = 0,8 liter

******************** BROUWRAPPORT ************************************
Bekomen stamwort       : 1046 SG
Bekomen Einddensiteit  : 1011 SG
Gebotteld alcohol vol% : 5,0% vol

seed7

Ziet er prima uit Thom.
De hoeveelheid Crystal is persoonlijke smaak, ergens tussen de 3 en 10% waarbij ik zelf dicht tegen de ondergrens zou gaan zitten. Puntje zwart voor het rood. S-04 is een prima keuze en inderdaad relatief koel starten met die gist. Windsor gist minder diep uit en een Red hoeft niet vol te zijn, maar moet doordrinkbaar zijn.

Brouwen,

Ingo


Edwin brouwt

Dit is mijn recept, best mooi rood geworden.
Ik heb cara-red gebruikt (Brouwmarkt).
Met S-04 gist.
Ik had verse hop, de Whtibread Golding.
Ter inspiratie :-)








BrouwHulp Recept uitdraai




Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkHOGE007
Naam receptHoge Irish Red
Brouwdatum12-02-2018
BierstijlIrish Red Ale
Volume15,0
Begin SG1,056 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte5,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)30 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement80,8 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,90 lWater uit Amsterdam
1,50 gCaSO4
6,90 mlMelkzuur
9,71 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
65 mg/l8 mg/l65 mg/l209 mg/l71 mg/l88 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,25 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC93,4 %
0,11 kgCara-redWeyermann40 EBC3,1 %
0,05 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,5 %
0,03 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC1,0 %
0,03 kgSpecial BDingemans350 EBC1,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gWhitbread Goldings VERS 6,0 gedroogd (/4 voor vers)pellets1,5%60 min.25,5 IBU
25,0 gFugglebellen4,3%5 min.3,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,3%
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering28-02-2018
Temp. lagering21,0 °C

[/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4]

Thom

Bedankt voor de snelle antwoorden! Melnoidmout en cara red heb ik nog niet eerder gebruikt. Cara red klinkt ook wel goed (smaakprofiel), en voor de rode kleur. Melnoid en cara-red is noodzakelijk voor de rode kleur, of is rond de 30EBC het gene waar het om gaat? Ik denk dat ik die er bij doe en voor de S-04 ga om de door drinkbaarheid te vergroten. Wat vinden jullie zo van deze moutstort?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIrish red ale
Brouwdatum21-06-2018
BierstijlIrish Red Ale
Volume10,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Almere
2,30 mlMelkzuur
6,60 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
26 mg/l2 mg/l7 mg/l83 mg/l7 mg/l9 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,23 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC85,4 %
0,26 kgGoldSwaen RedDe Swaen50 EBC10,0 %
0,10 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,0 %
0,02 kgChocolademoutDingemans900 EBC0,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.75 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,3 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop20,8 IBU
10,0 gE.K. Goldingpellets5,7%5 min.3,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering22,0 °C


seed7

Een beetje cara/crystal120 of melanoidine/aroma50 plus een puntje zwart geven de rode indruk bij tegenlicht.

Ingo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.