Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tijdsduur houtsnippers en kokos  (gelezen 1056 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pim1980

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Gepost op: 26-06-2018 18:26 u »
Dag allen,

Heb een dubbeltje gemaakt en de batch gedeeltelijk gebotteld gisteren. Daarna heb ik het restant in tweeën gesplitst en in 1 deel 3 g/l medium toast frans eiken gedaan. In het andere deel 3 g/l kokossnippers. Beide eerst 15 minuten op 150 graden in de oven gehad.

Nu nog geen anderhalve dag later is het in beide batches al best goed te proeven en te ruiken! Erg leuk. Vraag is nu: hoe lang zouden jullie doen voor het bottelen? Het mag aanwezig zijn, maar niet té. Ik weet niet zo goed of de smaak met het lageren af gaat nemen, of door de koolzuur juist versterkt wordt.

Graag jullie mening!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.436
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #1 Gepost op: 27-06-2018 22:16 u »
De smaak van houtsnippers neemt niet af met het lageren. Deze wordt eerder sterker. (Met kokos heb ik geen ervaring...)

Zelf maak ik een extract van houtsnippers met goedkope wodka. 10 gram op een liter. Dit laat ik minimaal 4 weken staan voordat ik deze gebruik. De houtsmaak is dan behoorlijk geconcentreerd. Het extract voeg ik op smaak toe aan het te bottelen bier. Op die manier wordt de houtsmaak niet te sterk en heb je meer grip op de smaak.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2018 22:20 u »
Snippers in een 1060 bier, 3-4 g/l gedurende 14 dagen.

In plaats van een extract zoals Jacques maakt, maak ik wel eens Boisés Liquide, een thee gezet van houtsnippers die je heel langzaam indampt. Die boise kun je op verschillende plaatsen in het traject toevoegen met verschillende resultaten. Ik voeg het meestal helemaal einde kook, vlak voor het koelen toe zodat de gist er weer andere (koffieachtige (furfurylthiol)) smaakstoffen mee kan maken.

Ingo

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #3 Gepost op: 29-06-2018 09:57 u »
Interresant Ingo, wordt het dan een soort poeder? Ik ga het eens proberen!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.249
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #4 Gepost op: 29-06-2018 11:05 u »
Kun je dan niet beter het hout tijdens de kook toevoegen. Scheelt weer een handeling.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #5 Gepost op: 29-06-2018 11:06 u »
Interresant Ingo, wordt het dan een soort poeder? Ik ga het eens proberen!

Neen, geen poeder, een wat ingedikte vloeistof, donker bruin. Echt authentiek bewaar je dat in een eiken vat in een hoekje van je brouwerij met het verhaal dat het nog door je grootvader gemaakt is volgens een eeuwenoud geheim recept.  ;) De leeftijd van de boise heeft wel invloed op de smaak, ouder is beter.

Je zet de houtthee met kokend water en dampt het in bij een graad of 80-90. Ik kook een paar handen vol houtsnippers een keer of drie vier op met telkens vers water tot het nog maar weinig kleur af geeft om de thee te maken.

Boisés Liquide worden in Frankrijk gebruikt om Calvados, Cognac, Armagnac etc. iets aan te kleuren en een verouderingssmaakje mee te geven. Er zijn daar een stuk of vier bedrijven die Boisés op maat maken.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.436
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #6 Gepost op: 29-06-2018 23:05 u »
Kun je dan niet beter het hout tijdens de kook toevoegen. Scheelt weer een handeling.

Als je teveel hout gebruikt hebt kun je dat niet meer corrigeren. Je kunt ook te veel houtsmaak in je bier hebben.

Offline pim1980

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijdsduur houtsnippers en kokos
« Reactie #7 Gepost op: 01-07-2018 13:47 u »
Even ter info: heb na 3 dagen de portie met medium toast hout gebotteld. Overduidelijke houttonen en wil het niet te overheersend hebben. Vrij snel vind ik dus.

De kokos was enigszins waarneembaar maar die heb ik nog even gelaten voor wat het is. Dat mag nog ietsje sterker...

Tags: hout rijpen