Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12 achtig recept met melanoidemout ipv decoctie  (gelezen 805 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Lekker!
Binnenkort wil ik weer eens graag een Westvleterenachtige gaan brouwen. Niet per se een kloon, maar in de buurt is lekker en leuk. Mijn doel is om een mooi ronde, complexe maar zachte quadrupel met carameltoets te brouwen. Wat me uit eerdere brouwsels duidelijk is geworden is dat ik liever niet al te veel d180 gebruik (dus toch een klein beetje donkermout voor de zachte baseline), decoctie volgens mij nodig is (geen zin in twee uur extra in de keuken staan, vandaar de melanoidemout) samen met een klein beetje basterdsuiker (meen toch fractioneel cassonade in het origineel te ruiken/proeven). Dus ik dacht aan het volgende recept en ik vroeg me af wat jullie hiervan vinden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk46
Naam receptWestrijswijk - Westvleteren 12 achtige
Brouwdatum24-06-2018
BierstijlQuadrupel
Volume23,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)90 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
14,71 lWater uit Rijswijk
2,29 lGedemineraliseerd water
0,30 gCaSO4
2,10 mlFosforzuur
16,40 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l7 mg/l53 mg/l153 mg/l50 mg/l57 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,72 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC40,0 %
3,72 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC40,0 %
0,43 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC4,7 %
0,27 kgSpecial BDingemans350 EBC2,9 %
0,09 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC1,0 %
0,09 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC1,0 %
0,87 kgD-180 kandijsiroopCandy Syrup inc.355 EBC9,4 %
0,09 kgBasterdsuikerSupermarkt0 EBC1,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.60 min.2,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.15 min.2,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.2,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
76,9 gBrewers Goldpellets3,8%60 min.27,1 IBU
30,0 gHallertau MittelfrŁhpellets2,5%30 min.5,3 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets4,1%15 min.5,7 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.393
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Westvleteren 12 achtig recept met melanoidemout ipv decoctie
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2018 12:01 u »
Ik denk niet dat decoctie nodig is. Een normaal maischschema 60/70 of eenstaps 66 zal een prima quadrupel geven.
Melandoine mout past volgens mij niet in dit bier.
De bijdrage van 1% basterdsuiker is me volstrekt onduidelijk.
Je hoeveelheid special B mag ook, ik zou 8% wel aandurven.
Is Swaen ale een pale mout? Zit waarschijnlijk ook niet in het origineel.

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Westvleteren 12 achtig recept met melanoidemout ipv decoctie
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2018 20:55 u »
Bedankt voor de waardevolle tips! Ik zag op een ander forum dat decoctie soms wel eens voor Westvleteren klonen gebruikt wordt, vandaar de melanoide mout.. Maar het hoeft niet op Westvleteren te lijken, als het maar een smakelijk biertje wordt. Over de basterdsuiker: pas heb ik een Westvleteren met een zelfgebrouwen quadrupel (met groot aandeel basterdsuiker) vergeleken en ik had het idee zeer licht basterdsuiker te proeven. Maar ik kan er natuurlijk ontzettend naast zitten. Ga nog wel ff aan het recept sleutelen ;-) Ben nu van plan om de batch in ieder geval in twee verschillende vergistingen te splitsen... mits de wlp099 uit de vriezer er nog zin in heeft wordt het dan een batch met wlp099 en 3787.

Tags: