Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tafelbier  (gelezen 2016 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lutz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: be
Tafelbier
« Gepost op: 25-06-2018 20:01 u »
Dag heren

Ik zou graag eens een blond tafelbier brouwen. Ik wilde hiervoor het onderstaande recept gebruiken. Ik zat wat in de knoop met de hopgiften: als ik meer hop toevoeg gaat de bitterheidsindex veel te hard omhoog, maar zoals het er nu staat is het wel heel erg weinig. Ik zou graag een bovengist gebruiken om een wat vollere smaak te verkrijgen.

Groeten

Bart

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum25/06/2018
BierstijlBlond
Volume50,0 l
Begin SG1,010 SG
Berekende kleur (Morey)2 EBC
Berekende bitterheid (Rager)5 IBU
Brouwzaalrendement55,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
55,00 lWater uit Zutphen
8,16 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,08 kgPilsmoutWeyermann3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.60 min.17,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,4 gMagnumbellen10,7%60 min.4,1 IBU
5,0 gStrisslespaltpellets4,0%30 min.0,7 IBU
5,0 gStrisslespaltpellets4,0%5 min.0,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Re: Tafelbier
« Reactie #1 Gepost op: 25-06-2018 21:32 u »
Als je een wat vollere smaak wil: kies een gist met een lage vergistingsgraad. Verder veel meer caramouten en/of andere granen. Met alleen pilsmout wordt het wel een heel waterig bier.
En voeg niet teveel gist toe anders vergist alle smaak die er nog is er helemaal uit.

Ik zou meer bitterheid geven. IBU van 20 kan best. Verder de hop alleen maar in de laatste 10 minuten toevoegen. Hop helpt voor een vollere smaak dus zoveel mogelijk laat in de kook gooien.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 964
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Tafelbier
« Reactie #2 Gepost op: 25-06-2018 22:13 u »
En brouw niet meteen zoveel liters man, doe eerst eens een liter of 10. Kijken of t wat is. Daarna kun je altijd nog een grotere batch brouwen.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Tafelbier
« Reactie #3 Gepost op: 26-06-2018 09:10 u »
Begin SG 1010  :nut: :weetniet:


 :degroeten:


BLUB

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Tafelbier
« Reactie #4 Gepost op: 26-06-2018 10:16 u »
En brouw niet meteen zoveel liters man, doe eerst eens een liter of 10. Kijken of t wat is. Daarna kun je altijd nog een grotere batch brouwen.
Die 55L in combinatie met de hoeveelheid mout zal wel een typefoutje zijn! Had denk ik 15L moeten zijn.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Tafelbier
« Reactie #5 Gepost op: 26-06-2018 10:17 u »
Begin SG 1010  :nut: :weetniet:


 :degroeten:


BLUB
Levert met die gist toch al gauw 1% alcohol op...

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Tafelbier
« Reactie #6 Gepost op: 26-06-2018 10:18 u »
Die 55L in combinatie met de hoeveelheid mout zal wel een typefoutje zijn! Had denk ik 15L moeten zijn.
Inderdaad, verhouding maischwater/spoelwater is ook erg scheef nu

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.461
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tafelbier
« Reactie #7 Gepost op: 26-06-2018 11:00 u »
Zou is naar het acohol vrije recept van brewdog kijken voor de moutstort!

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Tafelbier
« Reactie #8 Gepost op: 26-06-2018 13:56 u »
Die Nanny state is 0,5%. bijna het recept gevolgd en dit er van gemaakt:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk014
Naam receptLucky Luuks Ale
Brouwdatum11-06-2016
BiertypeOverige bieren
Volume26,0
Begin SG1,015 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)8 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Anna Paulowna
0,90 gCaSO4
2,00 mlMelkzuur
10,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
59 mg/l7 mg/l50 mg/l177 mg/l67 mg/l68 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,300 kgPilsmoutDingemans3 EBC26,1 %
0,200 kgMünchenermoutDingemans15 EBC17,4 %
0,200 kgRoggemoutWeyermann4 EBC17,4 %
0,100 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC8,7 %
0,100 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC8,7 %
0,100 kgCara-redWeyermann50 EBC8,7 %
0,100 kgPale Ale moutDingemans7 EBC8,7 %
0,050 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC4,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.60 min.13,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,0 gAmarillobellen8,9%75 min.9,1 IBU
6,0 gAmarillobellen8,9%5 min.1,7 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
4,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting26,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Moet zeggen dat ie nog steeds goed smaakt, zeker met wat meer zon op je bakkes.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Tafelbier
« Reactie #9 Gepost op: 26-06-2018 13:57 u »
Nu is er de optie bij Brewdog om het recept over te nemen, dat geeft een iets andere moutstort:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk405
Naam receptNANNY STATE
Brouwdatum
BiertypeOverige bieren
Volume20,0 l
Begin SG1,150 SG
Eind SG1,300 SG
Schijnbare vergistingsgraad-100,0%
Alcoholgehalte0,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)442 IBU
Brouwzaalrendement28,6 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,190 kgCaramalt39 EBC24,1 %
0,130 kgMunich15 EBC16,5 %
0,130 kgDark Crystal213 EBC16,5 %
0,130 kgRye6 EBC16,5 %
0,060 kgCrystal 150399 EBC7,6 %
0,060 kgChocolate902 EBC7,6 %
0,060 kgWheat4 EBC7,6 %
0,030 kgAmber71 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Mash step65,0 °C1 min.30 min.25,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gCentennialpellets9,5%120 min.100,7 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%120 min.72,1 IBU
37,5 gColumbuspellets14,6%120 min.116,0 IBU
25,0 gSimcoepellets12,8%120 min.67,8 IBU
25,0 gAhtanumpellets5,4%120 min.28,6 IBU
6,3 gAmarillopellets8,9%60 min.10,9 IBU
6,3 gCentennialpellets9,5%60 min.11,6 IBU
5,0 gSimcoepellets12,8%60 min.12,4 IBU
6,3 gCentennialpellets9,5%30 min.8,9 IBU
6,3 gAmarillopellets8,9%30 min.8,4 IBU
2,5 gSimcoepellets12,8%30 min.4,8 IBU
12,5 gAhtanumpellets5,4%0 min.0,0 IBU
12,5 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU
5,0 gAmarillopellets8,9%0 min.0,0 IBU
5,0 gSimcoepellets12,8%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 pak(ken)Wyeast 1056 - American Ale ()bovengist



Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Tafelbier
« Reactie #10 Gepost op: 26-06-2018 14:31 u »
Begin SG1,150 SG
Eind SG1,300 SG
Schijnbare vergistingsgraad-100,0%
Alcoholgehalte0,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)442 IBU
Brouwzaalrendement28,6 %

Gaat niet helemaal goed zo te zien

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Tafelbier
« Reactie #11 Gepost op: 26-06-2018 14:44 u »
442 ibu, fiks bitter biertje ook ;D

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Tafelbier
« Reactie #12 Gepost op: 26-06-2018 15:09 u »
Ik heb dit biertje op basis van een Dupont Saison als tafelbier gebrouwen en dat is heerlijk bij een barbecue en zo.


Naam van het bier                       : Dupont Dorstlesser 3%
Type van het bier                        : Saison
Brouwvolume                              : 25 liter
Voorspelling begindensiteit              : 1021,4 SG
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1002,2 SG
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 2,4%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 21 IBU  /  4 EBC

******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort                         EBC     kg       % Gewicht
---------                         ------  -------  ---------
Pilsmout 3                        3,0     2,000    88,9 %
Tarwemout                         3,0     0,100    04,4 %
Biscuit mout 50                   60,0    0,050    02,2 %
Witte (basterd)suiker             0,1     0,100    04,4 %

Beslag 4,5 L/kg

******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (M) Medium
Te storten maischwater : 9,9 liter aan 57 °C
              54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust>)
              63,0°C gedurende 40 min (ß amylase (maltose)>)
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) >)
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 26,3 liter aan Max.80°C

******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 70 minuten

hop                           Vorm  alfa%  gram  na...min  IBU
----------------------------  ----  -----  ----  --------  ----
Citra USA (A)                 BLM   14,5%  7     0         12,8
EastKent Golding (A)          BLM   5,8%   15    45        6,7
Hallert.Hersbrücker (A)       BLM   3,5%   15    60        1,8
   

********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam           : 3724 Belgian Saison
Gisteigenschappen  : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting

Giststarter ==> Volume giststarter = 0,5 liter

******************** BROUWRAPPORT ************************************
Bekomen stamwort       : 1021 SG
Bekomen Einddensiteit  : 1002 SG
Gebotteld alcohol vol% : 3,0% vol


groetjes, Nick :degroeten:

Offline Oscar II

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Gelukkig gebrouwd
Re: Tafelbier
« Reactie #13 Gepost op: 26-06-2018 15:10 u »
Nu is er de optie bij Brewdog om het recept over te nemen, dat geeft een iets andere moutstort:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk405
Naam receptNANNY STATE
Brouwdatum
BiertypeOverige bieren
Volume20,0 l
Begin SG1,150 SG
Eind SG1,300 SG
Schijnbare vergistingsgraad-100,0%
Alcoholgehalte0,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)442 IBU
Brouwzaalrendement28,6 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,190 kgCaramalt39 EBC24,1 %
0,130 kgMunich15 EBC16,5 %
0,130 kgDark Crystal213 EBC16,5 %
0,130 kgRye6 EBC16,5 %
0,060 kgCrystal 150399 EBC7,6 %
0,060 kgChocolate902 EBC7,6 %
0,060 kgWheat4 EBC7,6 %
0,030 kgAmber71 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Mash step65,0 °C1 min.30 min.25,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gCentennialpellets9,5%120 min.100,7 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%120 min.72,1 IBU
37,5 gColumbuspellets14,6%120 min.116,0 IBU
25,0 gSimcoepellets12,8%120 min.67,8 IBU
25,0 gAhtanumpellets5,4%120 min.28,6 IBU
6,3 gAmarillopellets8,9%60 min.10,9 IBU
6,3 gCentennialpellets9,5%60 min.11,6 IBU
5,0 gSimcoepellets12,8%60 min.12,4 IBU
6,3 gCentennialpellets9,5%30 min.8,9 IBU
6,3 gAmarillopellets8,9%30 min.8,4 IBU
2,5 gSimcoepellets12,8%30 min.4,8 IBU
12,5 gAhtanumpellets5,4%0 min.0,0 IBU
12,5 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU
5,0 gAmarillopellets8,9%0 min.0,0 IBU
5,0 gSimcoepellets12,8%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 pak(ken)Wyeast 1056 - American Ale ()bovengist



790 gram mout op 20 liter bier??

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Tafelbier
« Reactie #14 Gepost op: 26-06-2018 15:14 u »
Ik vermoed dat SanderH nog wat moeite heeft om zijn gegevens correct in te vullen in het brouwprogramma?  :weetniet:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Tafelbier
« Reactie #15 Gepost op: 26-06-2018 15:28 u »


Wat een verspilling van hop!

Hopbier

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Tafelbier
« Reactie #16 Gepost op: 26-06-2018 16:09 u »
Moet zeggen dat ie nog steeds goed smaakt, zeker met wat meer zon op je bakkes.
Ja, dat smaakt water dan ook wel. ;)

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tafelbier
« Reactie #17 Gepost op: 26-06-2018 23:13 u »
IBU van 20 kan best.

Zou ik niet doen... ;)

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Re: Tafelbier
« Reactie #18 Gepost op: 02-07-2018 13:15 u »
Zou ik niet doen... ;)

Persoonlijke ervaring bij het brouwen van een 2% bier (SG 1025) => Ik had het voorzichtig ingestoken op 20 IBU. Dit smaakte wat lafjes. Dus volgende probeersel ga ik iets bitterder. Vandaar mijn reactie dat bij een een nog lager begin SG 20 IBU best kan.


Tags: