Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting  (gelezen 1224 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Gepost op: 24-06-2018 09:50 u »
Helaas heb ik nog geen vergistingskast en schommelt de temperatuur van mijn gistingsvat mee met de temperatuur in huis. Ik kan me zo voorstellen dat ik bepaalde bieren dan nu beter niet kan maken, maar dat er misschien ook meer 'vergevende' recepten zijn die schommelingen en wat hogere temperaturen wel kunnen hebben. Liefst zou mijn volgende bier een Chimay-achtige tripel zijn, maar ik kan me zo voorstellen dat voor tripels gecontroleerde vergisting belangrijk is. Is gewoon blond het makkelijkst?

Wie weet waar ik wat specifieke 'vergevende' recepten vind?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 375
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #1 Gepost op: 24-06-2018 10:06 u »
Zoek eens op 'saison' en de gisten met die term in de naam. Saisons kunnen qua temperatuur tot een graad of 30.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #2 Gepost op: 24-06-2018 10:28 u »
Okido, dank je👍🏻

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #3 Gepost op: 24-06-2018 10:37 u »
Saison is inderdaad een bier om in de zomer te brouwen. Gebruik als gist bv. de belle saison, heel makkelijke en fijne gist.
Als je een sterke saison brouwt, zit je meteen in de richting van een tripel.

Offline chthon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #4 Gepost op: 24-06-2018 10:43 u »
Heb je ergens geen kamer die afgesloten van de buitenwereld kan worden gehouden, en die aan de noord- of westkant van je huis zit? Daar zijn de temperatuurschommelingen meestal veel minder. Ik doe dit ook zo. Ik heb niet de minste plaats voor een extra koelkast, maar ik heb wel verschillende plaatsen in huis waar ik vrij constante temperaturen heb.

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #5 Gepost op: 24-06-2018 10:49 u »
Aan de andere kant, goede vergisting en stabiele temperatuur is belangrijk. Maar het is zeker niet zo dat je zonder klimaatregeling geen goed bier kunt brouwen.
Zelf heb ik jaren zonder klimaat regeling vergist. Onder een strak gespannen doek over het gistvat, niks waterslot. In het hok bij de verwarmingsketel en de temperatuur schommelde als een schommel. Iedere dag roeren als een gek in het gistvat omdat ik dacht dat dat beter was.
Af en toe beluchten met een aquariumpomp, omdat ik dacht dat dat beter was.
Daar zijn goede bieren uit voort gekomen.
In de winter vergisten in de schuur voor een ondergister, bevroren, niet bevroren en dat een paar weken achter elkaar. Ook prima pilsener geworden.
Dus laat je niet afschrikken door wel of geen klimaatkast, draai eventueel wat noppenfolie om je gistvat en brouw er op los.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #6 Gepost op: 24-06-2018 11:02 u »
Wie weet waar ik wat specifieke 'vergevende' recepten vind?

Heb je hier wat aan? Ik heb hem destijds vergist op 27 ║C en het is een eenvoudig maar lekker bier geworden  ;) :biersmile:

HOME BREW RECIPE:
Title: Eenvoudige Saison
Author: Easywoods

Brew Method: All Grain
Style Name: Saison
Boil Time: 90 min
Batch Size: 12.5 liters (fermentor volume)
Boil Size: 15.5 liters
Boil Gravity: 1.050
Efficiency: 75% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.005
ABV (standard): 7.43%
IBU (tinseth): 30.22
SRM (morey): 7.31

FERMENTABLES:
3 kg - Belgian - Pale Ale (93.8%)
0.1 kg - Belgian - CaraMunich (3.1%)
0.1 kg - Cane Sugar (3.1%)

HOPS:
16 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 80 min, IBU: 23.33
25 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 5 min, IBU: 6.89

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 63 C, Time: 65 min, Amount: 0 L
2) Temp: 72 C, Time: 10 min, Amount: 0 L
3) Temp: 78 C, Time: 5 min, Amount: 0 L
Starting Mash Thickness: 4.5 L/kg

YEAST:
Fermentis / Safale - Belgian Saison Ale Yeast BE-134
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 90%
Flocculation: Low
Optimum Temp: 17.78 - 27.78 C
Fermentation Temp: 27 C

Offline chthon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #7 Gepost op: 24-06-2018 11:53 u »
Aan de andere kant, goede vergisting en stabiele temperatuur is belangrijk. Maar het is zeker niet zo dat je zonder klimaatregeling geen goed bier kunt brouwen.
Zelf heb ik jaren zonder klimaat regeling vergist. Onder een strak gespannen doek over het gistvat, niks waterslot. In het hok bij de verwarmingsketel en de temperatuur schommelde als een schommel. Iedere dag roeren als een gek in het gistvat omdat ik dacht dat dat beter was.
Af en toe beluchten met een aquariumpomp, omdat ik dacht dat dat beter was.
Daar zijn goede bieren uit voort gekomen.
In de winter vergisten in de schuur voor een ondergister, bevroren, niet bevroren en dat een paar weken achter elkaar. Ook prima pilsener geworden.
Dus laat je niet afschrikken door wel of geen klimaatkast, draai eventueel wat noppenfolie om je gistvat en brouw er op los.

Dank je :duimop:

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #8 Gepost op: 24-06-2018 12:57 u »
Aan de andere kant, goede vergisting en stabiele temperatuur is belangrijk. Maar het is zeker niet zo dat je zonder klimaatregeling geen goed bier kunt brouwen.
Inderdaad. 30 jaar geleden, hoofdgisting in een emmer met losse deksel zonder waterslot. Niet eens wetend of het van voedselveilig plastiek was. Klimaatkast? Wat is dat?
Nagisten in een grote fles met waterslot in een ruimte wat redelijk temperatuur stabiel was.
Helaas weet ik niet meer of het goed smaakte. Er zit nu een kwart eeuw tussen. ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #9 Gepost op: 24-06-2018 13:03 u »
Inderdaad. 30 jaar geleden, hoofdgisting in een emmer met losse deksel zonder waterslot. Niet eens wetend of het van voedselveilig plastiek was. Klimaatkast? Wat is dat?
Nagisten in een grote fles met waterslot in een ruimte wat redelijk temperatuur stabiel was.
Helaas weet ik niet meer of het goed smaakte. Er zit nu een kwart eeuw tussen. ;)
Klopt ging bij mij ook zo in het begin. Dus kan best een goed bier uitkomen alleen is gecontroleerd vergisten wat meer reproduceerbaar. 

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #10 Gepost op: 24-06-2018 13:45 u »
Hier moet ik ook even Sigmund's Voss Kveik van The Yeast Bay vermelden.

Deze gist kan volgens de specificaties het beste werken tussen 21C en 37C, al heb ik hem meestal rond de 40C staan. Op die laatste temperatuur komt er dan een bier uit zonder veel esters of fenolen, maar wel met een mooi citrussig aroma.

Schijnt dat deze ook erg goed tegen temperatuurschommelingen kan. Absoluut een gist die je moet proberen als je geen vergistingskast hebt en je in de zomer met de hoge temperaturen ook zin hebt in een biertje die je niet al te snel hoofdpijn bezorgd :)

Ik heb er inmiddels 3 bieren mee gebrouwen: een hoppig "witbier", een pale ale met voornamelijk Mosaic, en een lichte blonde met vlierbloesem en honing. Allemaal lekker!

Het mooiste: na 3 dagen is de gisting klaar, en smaakt het vanuit de vergistingsfles al alsof hij 2 week op de fles heeft gestaan. Hergisting op de fles is ook binnen 3 dagen klaar. Ideaal voor sterk gehopte blonde bieren met veel aroma.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #11 Gepost op: 24-06-2018 22:21 u »
Inderdaad. 30 jaar geleden, hoofdgisting in een emmer met losse deksel zonder waterslot. Niet eens wetend of het van voedselveilig plastiek was. Klimaatkast? Wat is dat?
Nagisten in een grote fles met waterslot in een ruimte wat redelijk temperatuur stabiel was.
Helaas weet ik niet meer of het goed smaakte. Er zit nu een kwart eeuw tussen. ;)

Ja er kwam bier uit. In 30 jaar tijd is de kwaliteit van zelfgebrouwen bier aanzienlijk verbeterd. Degene die al langer bier keuren bij het ONK kunnen dat beamen.

Vooral het aantal ge´nfecteerde bieren is veel minder dan 30 jaar geleden. Gesloten vergisting maakt dat je daar veel minder last van hebt. Maar eerlijk is eerlijk we koelen sneller en gebruiken tegenwoordig ook meer gist waardoor de infectiekans ook kleiner is

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #12 Gepost op: 25-06-2018 07:36 u »
Dank voor de reacties, een saison zal het worden dan  :)

Verder zal ik eens kijken naar een cool brewing bag, misschien is dat iets om de komende maanden eens mee te experimenteren. Ik zal daar een continue thermometer met sensor aanhangen. Eens rondkijken naar een betrouwbare.

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #13 Gepost op: 25-06-2018 13:00 u »
Verder zal ik eens kijken naar een cool brewing bag, misschien is dat iets om de komende maanden eens mee te experimenteren. Ik zal daar een continue thermometer met sensor aanhangen. Eens rondkijken naar een betrouwbare.

Die heb ik een gekregen via een loterij op dit forum, en er een verslagje van gemaakt.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32329.msg496520.html#msg496520

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #14 Gepost op: 25-06-2018 14:29 u »
Die heb ik een gekregen via een loterij op dit forum, en er een verslagje van gemaakt.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32329.msg496520.html#msg496520

Nice, ik las het. Op zich dus wel positief. Eigenlijk een groot model koelbox. Kon ik maar iets structurelers bedenken dan dagelijks flessen ingevroren water wisselen. Ben regelmatig het hele weekend van huis en dan loopt de temp alsnog op op dag 2 en drie. Een simpel en veilig elektrisch koelelementje, dat zou je dan samen met een warmtestrip of zo op een inkbird kunnen aansluiten en in de bag leggen. Al zie ik ook wel dat je dan bijna hetzelfde hebt als een koelkast met inkbird :)

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.184
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schˇne en HOP'n AROUND
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #15 Gepost op: 25-06-2018 15:24 u »
Nice, ik las het. Op zich dus wel positief. Eigenlijk een groot model koelbox. Kon ik maar iets structurelers bedenken dan dagelijks flessen ingevroren water wisselen. Ben regelmatig het hele weekend van huis en dan loopt de temp alsnog op op dag 2 en drie. Een simpel en veilig elektrisch koelelementje, dat zou je dan samen met een warmtestrip of zo op een inkbird kunnen aansluiten en in de bag leggen. Al zie ik ook wel dat je dan bijna hetzelfde hebt als een koelkast met inkbird :)
Kruipruimte of iets dergelijks

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #16 Gepost op: 26-06-2018 14:59 u »
Zou een tripel wel mogelijk zijn zonder gecontroleerde vergisting of is dat een afrader? Zijn er 'makkelijker' te brouwen tripels?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #17 Gepost op: 26-06-2018 15:02 u »
Zou een tripel wel mogelijk zijn zonder gecontroleerde vergisting of is dat een afrader? Zijn er 'makkelijker' te brouwen tripels?

Ik heb ooit een tripel vergist (met S-04 geloof ik) in de woonkamer, toen er net een hittegolf bezig was... Geen aanrader, koppijnbier.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 864
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Beste recepten voor niet-gecontroleerde vergisting
« Reactie #18 Gepost op: 26-06-2018 19:45 u »
Zou een tripel wel mogelijk zijn zonder gecontroleerde vergisting of is dat een afrader? Zijn er 'makkelijker' te brouwen tripels?
Gewoon volmout met pilsmout brouwen tot 1070 sg en de Belle saisongist gebruiken. Hoppen tot 35 ibu en 5 gram per 20 liter bittere sinasappelschil  geeft een lekker tripelachtig bier.
Vergisten ergens tussen de 20 en 25 graden.
Succes.

Tags: