Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mango in het bier!

Gestart door THD, 21-06-2018 08:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

THD

Dag medebrouwers!

Ik wilde graag experimenteren met mango en een moutextract.
Ik ga twee blikjes uitgelekte mango stukjes toevoegen.
Ze liggen nu in de vriezer.
De hoofdvergisting is geweest na 4 dagen, kan ik het nu al toevoegen?
En hoe weet ik de uiteindelijke alcoholgehalte? Aangezien er nu weer suiker bij komt... is daar een berekening voor?


Dund

Ik heb gisteren ook mango pulp toegevoegd aan mijn bier en wat passievrucht. Mango heeft ongeveer 19 Brix. Dat is circa SG 1085.

Ik ga dan wel uit van pulp dan haal je meer smaak eruit dan met blokjes.

THD

Citaat van: Dund op 21-06-2018  08:42 uIk heb gisteren ook mango pulp toegoevoegd aan mijn bier en wat passievrucht. Mango heeft ongeveer 19 Brix. Dat is circa SG 1085.

Ik ga dan wel uit van pulp dan haal je meer smaak eruit dan met blokjes.

Maar hoe reken je het uit, ik heb twee blikken gebruikt... Begin SG was 1071, morgen gooi ik de mango er bij, moet ik tussendoor nog SG meten?

Dund

Als je met 1070 begonnen bent en er gaat 1085 aan pulp bij. In jouw geval blokjes dan gok ik dat je minder dan 1060 eruit haalt. Je alcohol verschil zal dan minimaal zijn misschien paar tiende punt. BrouwHulp kan dat ook berekenen.

Ik heb bijvoorbeeld 5 liter bij 65 liter bier van 1041 gedaan en volgens BrouwHulp kwam dat neer op 3 extra sg punten. Het vergist daarentegen wel wat beter dan mout.

Maar reken maar niet op procenten meer alcohol het is echt minimaal.

THD

Citaat van: Dund op 21-06-2018  12:32 uAls je met 1070 begonnen bent en er gaat 1085 aan pulp bij. In jouw geval blokjes dan gok ik dat je minder dan 1060 eruit haalt. Je alcohol verschil zal dan minimaal zijn misschien paar tiende punt. BrouwHulp kan dat ook berekenen.

Ik heb bijvoorbeeld 5 liter bij 65 liter bier van 1041 gedaan en volgens BrouwHulp kwam dat neer op 3 extra sg punten. Het vergist daarentegen wel wat beter dan mout.

Maar reken maar niet op procenten meer alcohol het is echt minimaal.

Ik vries het wel in en druk het kapot voordat ik het toevoeg.
Maar fijn, dan weet ik in ieder geval dat het percentage niet enorm gaat afwijken.

Hoelang laat ik het filterzakje met mango er in zitten? Kleine richtlijn?

En gooi ik het er pas in als er geen activiteit meer is in het waterslot of kan het al als er nog een klein beetje activiteit is

DoubleW

Mango is een prima toevoeging om een hazy IPA re brouwen. Pulp/puree van een verse mango is het beste. Er zit veel celmateriaal in zoals bij andere vruchten. Dus vriezen en pecto enzym zijn methodes om de inhoud vrij te maken. Pecto enzym 1 gr per 5 liter oplossing toevoegen aan de mango oplossing. Denk erom het gaat om aroma en smaak, suiker wat erbij komt is bijzaak. Het moet zo fris mogelijk zijn en blijven. Voeg de pulp toe aan de 2e vergisting en laat het 4 dagen meevergisten tot het fg gehalte 1005 is. Daarna afhevelen om mango deeltjes te verwijderen. Cold crash 2 dagen en dan bottelen. Succes

THD

Citaat van: DoubleW op 23-06-2018  09:22 uMango is een prima toevoeging om een hazy IPA re brouwen. Pulp/puree van een verse mango is het beste. Er zit veel celmateriaal in zoals bij andere vruchten. Dus vriezen en pecto enzym zijn methodes om de inhoud vrij te maken. Pecto enzym 1 gr per 5 liter oplossing toevoegen aan de mango oplossing. Denk erom het gaat om aroma en smaak, suiker wat erbij komt is bijzaak. Het moet zo fris mogelijk zijn en blijven. Voeg de pulp toe aan de 2e vergisting en laat het 4 dagen meevergisten tot het fg gehalte 1005 is. Daarna afhevelen om mango deeltjes te verwijderen. Cold crash 2 dagen en dan bottelen. Succes

Top dank je!!

ejet

Heeft iemand dit wel eens gebruikt: mangopuree uit de diepvries (19 brix staat erbij overigens, wel handig)??

Ook verkrijgbaar in oa ananas, passievrucht, witte perzik, framboos, braam, etc.

Wil zelf een NEIPA brouwen met een halve kilo mango, passievrucht en ananas per stuk (dus 1,5kg totaal) toegevoegd aan +/- 15L vergistend bier. Jammer dat ze geen abrikoos hebben.

Dund

Ik gebruik dit merk altijd. Die passievtucht is echt top en het kost een tientje per kilo.

breda82

Citaat van: ejet op 23-06-2018  13:45 uHeeft iemand dit wel eens gebruikt: mangopuree uit de diepvries (19 brix staat erbij overigens, wel handig)??

Ook verkrijgbaar in oa ananas, passievrucht, witte perzik, framboos, braam, etc.

Wil zelf een NEIPA brouwen met een halve kilo mango, passievrucht en ananas per stuk (dus 1,5kg totaal) toegevoegd aan +/- 15L vergistend bier. Jammer dat ze geen abrikoos hebben.


Abrikozen van dit merk bestaat wel, ik ben benieuwd als je dit toevoegd of je dan ook pectonenzymen gebruikt (is gepasteuriseerd) en omdat er aardig wat suiker is toegevoegd alles berekend.

THD

Citaat van: ejet op 23-06-2018  13:45 uHeeft iemand dit wel eens gebruikt: mangopuree uit de diepvries (19 brix staat erbij overigens, wel handig)??

Ook verkrijgbaar in oa ananas, passievrucht, witte perzik, framboos, braam, etc.

Wil zelf een NEIPA brouwen met een halve kilo mango, passievrucht en ananas per stuk (dus 1,5 kg totaal) toegevoegd aan +/- 15L vergistend bier. Jammer dat ze geen abrikoos hebben.
Ik heb inmiddels twee potjes ingeblikte mango kapot gevroren en in een filterzakje in 15 liter gehangen... is dit dan niet veel te weinig?

Dund

Lijkt me voldoende voor wat smaak ik doe meestal 3-5 liter per 65 liter bier.

nembrionic

Citaat van: Dund op 23-06-2018  13:57 uIk gebruik dit merk altijd. Die passievtucht is echt top en het kost een tientje per kilo.

Dan betaal.je 3 euro de kilo teveel.

nembrionic

Citaat van: THD op 24-06-2018  20:09 uik heb inmiddels twee potjes ingeblikte mango kapot gevroren en in een filterzakje in 15 liter gehangen... is dit dan niet veel te weinig?

Discussiëren over de sterkte van een smaak op een forum is minder nuttig dan het zelf even proeven en bepalen wat jezelf vindt.

Is nog een lekkere bezigheid ook. Het forum proef je niks van ;)

THD

Citaat van: nembrionic op 25-06-2018  10:31 uDiscussiëren over de sterkte van een smaak op een forum is minder nuttig dan het zelf even proeven en bepalen wat jezelf vindt.

Is nog een lekkere bezigheid ook. Het forum proef je niks van ;)
Snap ik, maar als er een beetje richtlijnen zijn voor de eerste keer is dat fijn, kan later altijd nog experimenteren

Robert1968

Ik heb recent twee bieren gebrouwen met gepureerde mango uit blik wat is toegevoegd 30 min. voor einde koken.

Circa 600 gram mango (uitlekgewicht) gebruikt op 20 l bier. De mangosmaak en -geur is duidelijk waar te nemen, maar neemt in de loop van de (bottel)tijd langzaam af.

Tot nu toe ben ik het meest tevreden met deze vruchtsoort in bier (al eens eerder geprobeerd: frambozen, perzik, appel, pruimen).


THD

Citaat van: Robert1968 op 25-06-2018  16:54 uIk heb recent twee bieren gebrouwen met gepureerde mango uit blik wat is toegevoegd 30 min. voor einde koken.

Circa 600 gram mango (uitlekgewicht) gebruikt op 20 l bier. De mangosmaak en -geur is duidelijk waar te nemen, maar neemt in de loop van de (bottel)tijd langzaam af.

Tot nu toe ben ik het meest tevreden met deze vruchtsoort in bier (al eens eerder geprobeerd: frambozen, perzik, appel, pruimen).

Top! Bedankt... ik heb er meting gedaan maar proef nog niet veel... Nog even een weekje laten trekken.

Peter R

Hoe voegen jullie de mango toe in de navergisting? Wij hebben zaterdag een Imperial Ipa gebrouwen en komend weekend wisselen we de hoofdvergisting in voor de navergisting en willen we de mango toevoegen. We gaan een hopzakje uitkoken en willen de bevroren mango hier in stoppen en dan toevoegen. Is dit ideaal en kan dit zonder een infectie te veroorzaken? Ik hoor het graag... :D

piotr

Ik ben 15 L IPA aan het vergisten en wil mango gaan toevoegen. Na enig zoeken ben ik er inmiddels achter dat ik de mango bevroren moet toevoegen. Wat is een goede hoeveelheid?

Wildor

Hoi Piotr,

Ik heb eens een bier met mango gemaakt, hiervoor heb ik een 1 kg bak mangopulp uit de diepvries toegevoegd aan de navergisting.
Ook nog 0,5 kg gepureerde ananasstukken (en kort gekookt om bepaalde schuimnegatieve enzymen te inactiveren) toegevoegd.
Op dat moment had ik ongeveer 10,5 liter in mijn mandfles.

Of dit een goede verhouding is dat weet ik niet, maar het resultaat was dat de suikers prima zijn vergist.
Uiteindelijk een redelijk zuur, maar prima smakend bier geworden door de fruitzuren, Hierom aangezoet met zoetstof (naar smaak) om het weer drinkbaar te maken.
Mijn vrouw was er erg enthousiast over, en aan mango smaak en aroma's geen gebrek. Toch was het schuim altijd snel weg, vermoedelijk door de ananas.

Binnenkort ga ik haar voorraad weer aanvullen, dus zal ik de ananas weglaten, en de mango beperken tot 0,5 kg op de 10 liter en een gist kiezen die de complexere suikerketens met rust laat.
Voor wat extra aroma zal ik wat extra vlamuit en koudhop toevoegen (Simcoe) om de fruitigheid te benadrukken.

William

piotr

Bedankt voor je toelichting. Nog een vraag: volgens het recept moet ik na de hoofdvergisting op dag 5 de hop toevoegen. Ik wil dan ook de mango toevoegen. Hoe lang moet het dan nog staan? Het recept zegt: na 7 dagen bottelen. Als ik het langer laat staan, moet de hop er dan na dag 7 weer uit?

Wildor

Dat is afhankelijk van de vergisting van de aanwezige suikers.
Dus ook hier geldt, als je het SG meet, en na 48 uur is er geen verandering geweest, dan zijn de vergistbare suikers op.
Voor de afgifte van de smaak van de mango zou ik minimaal 4 tot max. 7 dagen in het bier laten staan, dan overhevelen om te bottelen.

Tip> Zeker proeven voor het bottelen, dan kun je nog sturen.

William

Ziglar

De gemiddelde suikerwaarde van Mango is goed te vinden op internet.
Mango heb ik dan ook toegepast als vergistingssuiker.

Berekenen hoeveel gram suikers je nodig hebt en hoeveel er in mango zit.
De mango schillen en in kleine stukjes snijden.
De mango stukjes pureren en in 0,5l water uitkoken.
Door een zeef halen en het mangosap vlak voor het bottelen bij je jongbier gooien.

Was heerlijk fris en de smaak was zeker goed!

Vergelijkbare Topics (7)

41172

Reacties: 39
Gelezen: 4653

35453

Reacties: 12
Gelezen: 2891

17410

Gestart door 12345


Reacties: 98
Gelezen: 51920

2995

Gestart door Jori


Reacties: 5
Gelezen: 4705

20939

Reacties: 4
Gelezen: 1536


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.