Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Reactie nav prijswinnend recept van Sjaak van der Lee  (gelezen 347 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jorgvde

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Reactie nav prijswinnend recept van Sjaak van der Lee
« Gepost op: 20-06-2018 21:41 u »
Gisteren hele leuke dag gehad in Goes. Leuke lokatie, gezellige mensen en prachtig weer. En met een leuke bonus :)

Daarom mijn recept waarmee ik gister de klasse C op het ONK heb gewonnen. Met als grootste verrassing ook nog Algemeen kampioen  :)

Het bier was bijna niet gekeurd. Maar door een oplettende keurmeester is deze na de grote keuringsronde alsnog gekeurd.

Commentaar van de keurmeester: Mooie blonde. Geur heeft een accent van fruitig en kruidig. Smaak is mooie balans van mout en bitterheid. Goed gedaan!
In totaal 94 punten.

Het is een simpel recept, waarbij de gist (White Labs 550) de grote smaakmaker is. Bitterheid zal hoogstwaarschijnlijk iets lager liggen, want heb mijn eigen Cascade tuinhop gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201702
Naam receptBelgian Blonde
Brouwdatum11-02-2017
BiertypeBlond
Volume18,3 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement67,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Water
13,80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPilsmoutWeyermann3 EBC57,7 %
1,000 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC19,2 %
1,000 kgCara-pilsWeyermann5 EBC19,2 %
0,200 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta / Alfa amylase66,0 įC1 min.75 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMagnumbellen10,7%90 min.14,3 IBU
10,0 gSaazpellets3,2%30 min.3,4 IBU
20,0 gSaazpellets3,2%15 min.4,4 IBU
10,0 gCascade 2016bellen9,0%15 min.5,6 IBU
20,0 gSaazpellets3,2%5 min.1,7 IBU
10,0 gCascade 2016bellen9,0%5 min.2,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Belgian Ale (WLP550)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 įC
Max. temp. hoofdvergisting0,0 įC
Eind temp. hoofdvergisting0,0 įC
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,5%
Temp. nagisting20,0 įC

Vergisting notities
11/2/17 Temp op 18 C begonnen.
13/2/17 Brix 10.4 SG 1030
20/2/17 Brix  7.5  SG 1012 SVG 79 % Temp naar 21 C
22/2/17 Brix 7.0   SG 1009
24/2/17 Brix 6.9   SG 1008

Gebotteld met 4 gr/L bottelsuiker.
Hoi Sjaak,

Wat een mooi recept. Ik heb deze nagebrouwen en net gebotteld. Ik heb al mijn ingrediŽnten gehaald bij de Brouwmarkt dus wijkt iets af van jouw ingrediŽnten. Voornamelijk de hop natuurlijk.

Ik kan niet wachten tot hij goed is om te drinken, hij smaakte voor het bottelen al heerlijk.

Groeten,
Jorg

Tags: