Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050  (gelezen 2382 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen? van 1097 naar 1050
« Reactie #25 Gepost op: 02-07-2018 21:52 u »
Waar laat je de periodelengte vanaf hangen, wanneer 30 en wanneer 50 min? Heeft dit te maken met de moutcompositie ?

Ik laat dit afhangen van de body die ik wil hebben. Voor meer body en een iets lagere vergistingsgraad 30 minuten. Voor een hogere vergistingsgraad en een betere doordrinkbaarheid 50 minuten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #26 Gepost op: 05-07-2018 12:30 u »
Veel langer dan 40 min. bij 63 C heeft toch niet heel veel nut? de activiteit van de enzymen neemt behoorlijk af, dus je omzetting naar suiker verloopt dan al een heel stuk langzamer. Zouden jullie dan 60 min. aanhouden? voor een hoger rendement en haal je daar dan echt 5-10% meer maltose mee?
Dat is interessant en zal ik zeker gaan proberen, bedankt voor de tip! :brouwen:
Mijn ervaring is hoe langer je maischt, hoe vergistbaarder je wort is. Zeker bij zwaardere bieren en dus meer kg/ltr. Ik heb wel eens anderhalf tot 2 uur gemaischt en dat heeft uiteindelijk echt bijgedragen aan een goede vergisting die mooi ver door trok.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #27 Gepost op: 05-07-2018 21:05 u »
Mijn ervaring is hoe langer je maischt, hoe vergistbaarder je wort is. Zeker bij zwaardere bieren en dus meer kg/ltr. Ik heb wel eens anderhalf tot 2 uur gemaischt en dat heeft uiteindelijk echt bijgedragen aan een goede vergisting die mooi ver door trok.

En staps maisch?

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #28 Gepost op: 05-07-2018 21:38 u »

Bulldog - Belgian Trappix - 15 gram
Heb je anderhalf zakje gebruikt? Of is het een tikfout? En om hoeveel liter gaat het nou eigenlijk?
Bij 15 liter en rijkelijk boven de 1060 begin SG is 2  zakjes geen overbodige luxe.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #29 Gepost op: 05-07-2018 22:40 u »
Mijn ervaring is hoe langer je maischt, hoe vergistbaarder je wort is. Zeker bij zwaardere bieren en dus meer kg/ltr. Ik heb wel eens anderhalf tot 2 uur gemaischt en dat heeft uiteindelijk echt bijgedragen aan een goede vergisting die mooi ver door trok.
Dat gevoel heb ik ook. Ik heb er nooit zoveel aandacht aanbesteed maar ik maak vaak zware bieren en neem meestal standaard 30 minuten op 63 graden en zie dan bijna altijd een SVG onder de 70% laatst een witbier gemaakt dus veel minder zwaar en daar had ik met 30 minuten op 63 een veel hogere SVG van meer dan 75% Ik ga dus voor zware bieren maar een keer een uur op 63 uitproberen of evt 64 of 65 graden.