Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050  (gelezen 2742 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mallerickert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • hobbybrouwen.nl
Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Gepost op: 19-06-2018 15:35 u »
Beste Hobbybrouwers,

Bij voorhand mijn excuses als het bericht verkeerd geplaatst is...
(even geleden dat ik op het forum heb gezeten) :huilen:

Ik heb 2 weken geleden een biertje gebrouwen. Het gaat om het volgende:

Gebruikte gist:
Bulldog - Belgian Trappix - 15 gram

Maischen:
63 graden - 40 minuten
73 graden - 25 minuten
78 graden - 01 minuten

Recept:
Swaen pilsner              - 3300 gram
Lichte tarwemout         - 0810 gram
gemoute haver            - 0620 gram
Swaen Pale ale            - 0500 gram
gerstvlok                    - 0390 gram
Tarwevlok                   - 0170 gram
Havervlok                   - 0150 gram
Kristal suiker               - 0800 gram

Hop:
Saaz  - 37 gram  - 75 minuten

Styrian golding - 45 gram - 30 minuten

Het Begin SG kwam uit op 1097 (het was min of meer een experimentje)

De vergisting kwam snel op gang en heel de kamer rook naar Rottende eieren..
nu had ik gelezen op het forum dat dit bij meer gist soorten voorkwam en maakte ik me hier geen zorgen om.

Na een week had ik het idee dat het bier niet heel veel meer deed en ben ik gaan meten met de refractometer.

Deze gaf 1050 aan... Daar schrok ik een beetje van!
Ik heb het bier na het meten een keer goed doorgeroerd en weer weg gezet alleen het bier blijft hangen op 1050!

Kan iemand mij AUB! helpen of tips geven wat ik nog zou kunnen doen? Of is door de gootsteen nog de enige optie?

Bij voorbaat dank voor jullie hulp. :proost:



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wijbrouwers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Wij Brouwers
    • Wij Brouwers
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2018 15:44 u »
Heb je de meting van de refractometer ook omgerekend naar wat het werkelijk SG is?
Er zit namelijk alcohol in. Meet maar eens met een hydrometer. Grote kans dat het SG een stuk lager is.

Via deze site heb ik berekend dat je werkelijk SG ongeveer 1.024 is.


Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2018 15:46 u »
Een refractometer is niet geschikt om direct het SG op af te lezen na de vergisting, je moet het eerst omrekenen (hier bijvoorbeeld https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ )

Een SG van 1050 staat gelijk aan 12,4 brix, je start SG was 1097, dus 23,1 brix. Als je die gegevens invult in de tool, zul je zien dat je eind SG eigenlijk 1024 is, wat heel normaal is.

Niks aan de hand dus :)

Offline Mallerickert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2018 15:50 u »
Heb je de meting van de refactometer ook omgerekend naar wat het werkelijk SG is?
Er zit namelijk alcohol in. Meet maar eens met een hydrometer. Grote kans dat het SG een stuk lager is.

 :-X Nee dit heb ik niet gedaan.... :weetniet: STOM STOM STOM

Dankjewel! dit ga ik meteen proberen! Hou jullie op de hoogte!

Offline Mallerickert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2018 15:54 u »
Beste brouwers,

Het SG is op dit moment inderdaad een stuk lager dan ik dacht.

SG zit inderdaad op 1024....

Sorry voor deze stomme fout! heb sindskort een refractometer en was hier niet van op de hoogte ::)

Bedankt voor de snelle reactie! ik laat hem deze week nog even staan en kijk even aan of het nog iets doet.
om hem vervolgens koud weg te zetten.

Bedankt!! :groots:

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #5 Gepost op: 19-06-2018 15:55 u »
Mooi!

En niks om je voor te schamen, je kunt niet alles gelijk weten.

Proost :biersmile:

Offline Mallerickert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #6 Gepost op: 19-06-2018 16:00 u »
Mooi!

En niks om je voor te schamen, je kunt niet alles gelijk weten.

Proost :biersmile:

Daar heb je gelijk in volgende keer gewoon de hydrometer erbij pakken!

Nogmaals bedankt! :groots: :proost:

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #7 Gepost op: 19-06-2018 16:01 u »
Of even omrekenen, is ook maar weinig werk

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #8 Gepost op: 19-06-2018 22:51 u »
Neemt niet weg dat 1,024 nog flink hoog is voor jouw recept. Ik zou dit niet zo bottelen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #9 Gepost op: 19-06-2018 23:12 u »
Mooi!

En niks om je voor te schamen, je kunt niet alles gelijk weten.

Proost :biersmile:
Op een refractometer hoort geen SG schaal te staan naar mijn mening maar alleen brix schaal. Met SG schaal breng je mensen in verwarring, dus wat mij betreft meer iets voor de fabrikant om zich voor te schamen.

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #10 Gepost op: 20-06-2018 01:36 u »
Met deze redelijke zware storting heb je aan 40 min op 63 graden echt te kort gedaan.
Je hebt nu een partij restsuikers.
Waarom heb je de 52 stap over geslagen?
Ben wel eens nieuwsgierig naar de denkwijze van het maischen.

 

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #11 Gepost op: 20-06-2018 02:34 u »

Waarom heb je de 52 stap over geslagen?


In het algemeen wordt aangenomen dat die stap met de huidige mouten nutteloos is geworden :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #12 Gepost op: 20-06-2018 07:44 u »
In het algemeen wordt aangenomen dat die stap met de huidige mouten nutteloos is geworden :brouwen:
Niet in het algemeen. Ik maisch altijd in bij 52 graden gedurende ca 20 minuten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #13 Gepost op: 20-06-2018 07:49 u »
Met deze redelijke zware storting heb je aan 40 min op 63 graden echt te kort gedaan.
Je hebt nu een partij restsuikers.

Ik neem aan dat hier wel onderzoek naar is gedaan, bv wat is de SVG als functie van de duur van de 63 graden stap. Ben van plan om dat zelf maar eens uit te zoeken, maar zou mooi zijn als ik niet opnieuw het wiel hoef uit te vinden.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #14 Gepost op: 20-06-2018 08:44 u »
Neemt niet weg dat 1,024 nog flink hoog is voor jouw recept. Ik zou dit niet zo bottelen.

SVG van 74% met een gist die 75-80 aangeeft, valt wel mee toch? Lijkt me dat ie er bijna is

Offline Mallerickert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #15 Gepost op: 20-06-2018 11:21 u »
Met deze redelijke zware storting heb je aan 40 min op 63 graden echt te kort gedaan.
Je hebt nu een partij restsuikers.
Waarom heb je de 52 stap over geslagen?
Ben wel eens nieuwsgierig naar de denkwijze van het maischen.

Ik heb deze stap overgeslagen omdat ik dacht dat deze stap tegenwoordig niet meer nodig was.
Hier heb ik het toen ook over gehad met een andere brouwer en die vertelde mij dat de 52 graden stap
tegenwoordig niet meer noodzakelijk is ivm de betere kwaliteit die de mouterijen leveren... :weetniet:

Tips zijn altijd welkom! :proost:

Hoeveel minuten zou jij op 63 graden maischen met dit recept?


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #16 Gepost op: 20-06-2018 11:43 u »
SVG van 74% met een gist die 75-80 aangeeft, valt wel mee toch? Lijkt me dat ie er bijna is
Die 74% komt door de toegevoegde suiker die is 100% vergistbaar immers. Als je alleen kijkt naar de SVG tgv de wortsuikers dan zit je maar net op 65%.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #17 Gepost op: 20-06-2018 11:46 u »
Die 74% komt door de toegevoegde suiker die is 100% vergistbaar immers. Als je alleen kijkt naar de SVG tgv de wortsuikers dan zit je maar net op 65%.
:-[ Heb het recept niet gelezen, alleen naar begin- en eind SG gekeken.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #18 Gepost op: 20-06-2018 18:45 u »
Niet in het algemeen. Ik maisch altijd in bij 52 graden gedurende ca 20 minuten.

Ik heb deze stap overgeslagen omdat ik dacht dat deze stap tegenwoordig niet meer nodig was.
Hier heb ik het toen ook over gehad met een andere brouwer en die vertelde mij dat de 52 graden stap
tegenwoordig niet meer noodzakelijk is ivm de betere kwaliteit die de mouterijen leveren... :weetniet:

Tips zijn altijd welkom! :proost:

Hoeveel minuten zou jij op 63 graden maischen met dit recept?

Ik weet ook niet beter dan dat deze stap kan worden overgeslagen om de reden die je noemt... Ben benieuwd naar de reacties  :brouwen: :biersmile:

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #19 Gepost op: 27-06-2018 21:31 u »
Veel langer dan 40 min. bij 63 C heeft toch niet heel veel nut? de activiteit van de enzymen neemt behoorlijk af, dus je omzetting naar suiker verloopt dan al een heel stuk langzamer. Zouden jullie dan 60 min. aanhouden? voor een hoger rendement en haal je daar dan echt 5-10% meer maltose mee?
Dat is interessant en zal ik zeker gaan proberen, bedankt voor de tip! :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #20 Gepost op: 27-06-2018 21:37 u »
Veel langer dan 40 min. bij 63 C heeft toch niet heel veel nut? de activiteit van de enzymen neemt behoorlijk af, dus je omzetting naar suiker verloopt dan al een heel stuk langzamer. Zouden jullie dan 60 min. aanhouden? voor een hoger rendement en haal je daar dan echt 5-10% meer maltose mee?
dat is interessant en zal ik zeker gaan proberen, bedankt voor de tip! :brouwen:
Niet zozeer voor een hoger rendement, maar voor een hogere vergistbaarheid, althans dat was de aanname.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #21 Gepost op: 28-06-2018 23:12 u »
Niet in het algemeen. Ik maisch altijd in bij 52 graden gedurende ca 20 minuten.

Deze stap wordt door mij al heel wat jaren overgeslagen. Dit heeft niet geleid tot een lager rendement noch tot een lagere vergistingsgraad. Heel wat hobbybrouwers doen dat wereldwijd.

Veel langer dan 40 min. bij 63 C heeft toch niet heel veel nut? De activiteit van de enzymen neemt behoorlijk af, dus je omzetting naar suiker verloopt dan al een heel stuk langzamer. Zouden jullie dan 60 min. aanhouden? voor een hoger rendement en haal je daar dan echt 5-10% meer maltose mee?
Dat is interessant en zal ik zeker gaan proberen, bedankt voor de tip! :brouwen:

Zelf hanteer ik een hogere temperatuur waardoor alfa-amylase meer werkt. Mijn eerste maischstap zit tussen de 65 tot 68 C. Die houd ik tussen de 30 en 50 minuten aan. Daarna na 73 C voor 15 tot 20 minuten.   

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #22 Gepost op: 29-06-2018 00:15 u »
Deze stap wordt door mij al heel wat jaren overgeslagen. Dit heeft niet geleid tot een lager rendement noch tot een lagere vergistingsgraad. Heel wat hobbybrouwers doen dat wereldwijd.
Zoals je zelf denk ik ook weet is de 52 graden stap gerelateerd aan eiwitafbraak, dus inderdaad geen effect op rendement en vergistingsgraad, maar wel op je schuim. Bij die temperatuur breken de enzymen eiwitten af tot ketens met aminozuren met variabele lengte. Dat is deels ook al gebeurt tijdens het mouten, vandaar dat velen van mening zijn dat ze daarom de 52 gradenstap over kunnen slaan. Waar nu precies het optimum ligt is niet eenduidig geconcludeerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #23 Gepost op: 29-06-2018 22:52 u »
Zoals je zelf denk ik ook weet is de 52 graden stap gerelateerd aan eiwitafbraak, dus inderdaad geen effect op rendement en vergistingsgraad, maar wel op je schuim. Bij die temperatuur breken de enzymen eiwitten af tot ketens met aminozuren met variabele lengte. Dat is deels ook al gebeurt tijdens het mouten, vandaar dat velen van mening zijn dat ze daarom de 52 gradenstap over kunnen slaan. Waar nu precies het optimum ligt is niet eenduidig geconcludeerd.

Mijn ervaring is dat het niet uitvoeren van de 52 graden juist gunstig is voor een betere schuimhoudbaarheid.
Door de 52 graden stap over te slaan verkort je de maischtijden en heb je ook minder kans op het ontstaan van oxidatiesmaakjes omdat de LOX-enzymen boven de 60 C worden genactiveerd.

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Reactie #24 Gepost op: 02-07-2018 17:22 u »
Zelf hanteer ik een hogere temperatuur waardoor alfa-amylase meer werkt. Mijn eerste maischstap zit tussen de 65 tot 68 C. Die houd ik tussen de 30 en 50 minuten aan. Daarna na 73 C voor 15 tot 20 minuten.

Waar laat je de periodelengte vanaf hangen, wanneer 30 en wanneer 50 min? Heeft dit te maken met de moutcompositie ?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: vergisting blijft hangen? van 1097 naar 1050
« Reactie #25 Gepost op: 02-07-2018 21:52 u »
Waar laat je de periodelengte vanaf hangen, wanneer 30 en wanneer 50 min? Heeft dit te maken met de moutcompositie ?

Ik laat dit afhangen van de body die ik wil hebben. Voor meer body en een iets lagere vergistingsgraad 30 minuten. Voor een hogere vergistingsgraad en een betere doordrinkbaarheid 50 minuten.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #26 Gepost op: 05-07-2018 12:30 u »
Veel langer dan 40 min. bij 63 C heeft toch niet heel veel nut? de activiteit van de enzymen neemt behoorlijk af, dus je omzetting naar suiker verloopt dan al een heel stuk langzamer. Zouden jullie dan 60 min. aanhouden? voor een hoger rendement en haal je daar dan echt 5-10% meer maltose mee?
Dat is interessant en zal ik zeker gaan proberen, bedankt voor de tip! :brouwen:
Mijn ervaring is hoe langer je maischt, hoe vergistbaarder je wort is. Zeker bij zwaardere bieren en dus meer kg/ltr. Ik heb wel eens anderhalf tot 2 uur gemaischt en dat heeft uiteindelijk echt bijgedragen aan een goede vergisting die mooi ver door trok.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #27 Gepost op: 05-07-2018 21:05 u »
Mijn ervaring is hoe langer je maischt, hoe vergistbaarder je wort is. Zeker bij zwaardere bieren en dus meer kg/ltr. Ik heb wel eens anderhalf tot 2 uur gemaischt en dat heeft uiteindelijk echt bijgedragen aan een goede vergisting die mooi ver door trok.

En staps maisch?

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #28 Gepost op: 05-07-2018 21:38 u »

Bulldog - Belgian Trappix - 15 gram
Heb je anderhalf zakje gebruikt? Of is het een tikfout? En om hoeveel liter gaat het nou eigenlijk?
Bij 15 liter en rijkelijk boven de 1060 begin SG is 2  zakjes geen overbodige luxe.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting blijft hangen? Van 1097 naar 1050
« Reactie #29 Gepost op: 05-07-2018 22:40 u »
Mijn ervaring is hoe langer je maischt, hoe vergistbaarder je wort is. Zeker bij zwaardere bieren en dus meer kg/ltr. Ik heb wel eens anderhalf tot 2 uur gemaischt en dat heeft uiteindelijk echt bijgedragen aan een goede vergisting die mooi ver door trok.
Dat gevoel heb ik ook. Ik heb er nooit zoveel aandacht aanbesteed maar ik maak vaak zware bieren en neem meestal standaard 30 minuten op 63 graden en zie dan bijna altijd een SVG onder de 70% laatst een witbier gemaakt dus veel minder zwaar en daar had ik met 30 minuten op 63 een veel hogere SVG van meer dan 75% Ik ga dus voor zware bieren maar een keer een uur op 63 uitproberen of evt 64 of 65 graden.