Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting mislukt of infectie?  (gelezen 3749 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #25 Gepost op: 23-06-2018 20:23 u »
maar dan moet het bier nog wel in staat zijn om voldoende koolzuur te produceren om alle zuurstof te verdrijven, anders krijg je nog meer oxidatie dan zonder overhevelen. Het is niet simpel een kwestie van de kopruimte opnieuw vullen met koolzuur, want door diffusie mengt de aanwezige zuurstof heel snel met de geproduceerde koolzuur. Je moet dus misschien wel 4 of 5 x de kopruimte aan koolzuur produceren om alle zuurstof te verdrijven.
 

Ik twijfel dan wel...ben vandaag pas laat thuis dus vandaag overhevelen gaat sowieso niet lukken. Kan het (n.a.v. Post van DoubleW) ook zijn dat gisting gewoon minder sterk op gang is gekomen? Of dat bijgevoegde gistzakje een minder sterk werkt? Ik heb inderdaad een gistingsvat met een deksel en draaislot. Heb alles na het kijken nog extra aangedraaid en ruik verder niets van buitenaf. Kan er dan toch nog teveel zuurstof bijkomen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #26 Gepost op: 23-06-2018 23:03 u »
Hoe staat je waterslot? Staat die precies in het midden of kun je zien dat er wat overdruk is?

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #27 Gepost op: 23-06-2018 23:29 u »
Hoe staat je waterslot? Staat die precies in het midden of kun je zien dat er wat overdruk is?

Hij staat precies in het midden. Ik denk wel dat er druk staat. Als ik al heel licht op de rand van de deksel druk ( of eigenlijk draairing) dan komt het klepje direct omhoog.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #28 Gepost op: 23-06-2018 23:39 u »
Interresante discussie over afsluiting tijdens gisting.

Er zijn twee scholen/kerken over vergisting van bier
- gesloten vergisting met blow off/waterslot om insecten wilde gisten buiten te houden
- open kuip vergisting (Engelse/ brusselse) waar de gist boven op zorgt voor een koolzuur deken en bescherming tegen andere bacterieen. In Brussel doet men open vanwege instroom van wilde gisten voor productie van lambiek

Oxidatie komt vnl voor als de ingredienten veel blootgesteld wordt aan zuurstof. Op zich zelf ook wel weer een discussie waart: voorkom oxidatie tijdens brouwen maar belucht het wort veel voor de vergisting (contradictie?)

Als ik de foto bekijk zie ik een minimale vergisting, ik wil een mooie krausen zien en dit is of het nu afsluit of niet onvoldoende.
Maak een giststarter van een goede gistsoort, neem een Belg als Westmalle en voila het schuimt er uit.

Sg bepaling is na drie dagen indicatief voor omzetting van suiker, geur en smaak na 1 week. Verder laat moeder natuur haar werk doen, soms een week soms drie weken.

Aan het begin van de vergisting mag er zuurstof bij het bier omdat de gist deze verbruikt voor het omzetten van verzadigde vetzuren naar onverzadigde vetzuren en de aanmaak van sterolen. Hierdoor krijg je een betere vergisting.
Zodra er geen gistgroei is, is zuurstof uit den boze. Je bier oxideert dan. Slechts bij een enkele bierstijl is (voornamelijk zure bieren) is een beperkte opname van zuurstof na de nagisting gewenst. Lambiek is geen representatief voorbeeld. Het is de uitzondering die de regel bevestigd.

Op de foto zie je overigens een vergisting die ten einde loopt. Het jongbier is dan gevoelig voor oxidatie...

Voer bij je volgend brouwsel een test uit. Vul twee flessen van 1 liter voor de helft met het wort dat je gebrouwen hebt. Voegt bij beide flessen eenzelfde kleine hoeveelheid gist. Sluit de ene fles af met een waterslot. De andere fles dek je af met een stuk aluminiumfolie. Laat beide bieren uitgisten. Laat beide flessen nog een week staan. Kijk vervolgens naar de kleur van beide bieren. Vergelijk de smaak...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #29 Gepost op: 24-06-2018 00:17 u »
Hij staat precies in het midden. Ik denk wel dat er druk staat. Als ik al heel licht op de rand van de deksel druk ( of eigenlijk draairing) dan komt het klepje direct omhoog.
Je kunt eigenlijk niet zoveel doen nu. en als je waterslot niet goed werkt als je deksel lekt dan heb je ook geen enkele indicatie meer over de status van de gisting. Ik zou nu maar gewoon een weekje wachten en dan bottelen.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #30 Gepost op: 24-06-2018 20:03 u »
Net nog even gemeten... SG nog weer gezakt naar 1018 dus nog niet helemaal klaar met de nagisting. Ook nog even geproefd...eerste slok vond ik wat alcoholisch smaken... nog een klein monster genomen dat leek wat beter. Ook nog beetje troebel maar dat is normaal toch?

Als je een biertje bij bottelen toch wat te sterk vindt kun je dan suiker in iets meer water oplossen of is dat geen goed idee?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #31 Gepost op: 24-06-2018 20:24 u »
Net nog even gemeten... SG nog weer gezakt naar 1018 dus nog niet helemaal klaar met de nagisting. Ook nog even geproefd...eerste slok vond ik wat alcoholisch smaken... nog een klein monster genomen dat leek wat beter. Ook nog beetje troebel maar dat is normaal toch?

Als je een biertje bij bottelen toch wat te sterk vindt kun je dan suiker in iets meer water oplossen of is dat geen goed idee?
Dat kan wel. Dan ga je het verdunnen. Ik zou dan de suiker met het water wel even opkoken en weer af laten koelen. zo maak je het je naast evt doden van bacteriŽn ook zuurstofvrij. 

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #32 Gepost op: 24-06-2018 20:27 u »
Dat kan wel. Dan ga je het verdunnen. Ik zou dan de suiker met het water wel even opkoken en weer af laten koelen. zo maak je het je naast evt doden van bacterien ook zuurstofvrij.

Dank je... Ja opkoken en afkoelen ga ik zeker doen.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #33 Gepost op: 25-06-2018 19:25 u »
Net SG weer gemeten. Is hetzelfde als gisteren 1018. Lijkt wel tikje helderder dan gisteren.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #34 Gepost op: 25-06-2018 21:45 u »
Net SG weer gemeten. Is hetzelfde als gisteren 1018. Lijkt wel tikje helderder dan gisteren.
Omdat je het bier nu een paar keer open hebt gemaakt is er veel koolzuur weg. Ik zou als ik jou was nu nog 2 dagen wachten en dan bottelen. Daarbij nog 1 keer het SG meten als je gaat bottelen en op basis daarvan beslissen of je de volle hoeveelheid bottelsuiker van 7 gram per liter neemt (als je SG nog steeds 1018 is) of iets marge neemt als je SG bv nog een puntje of 2 puntjes is gezakt Dan zou ik 5 g/liter bottelsuiker doen. 5 gram levert nog steeds redelijk koolzuur en mocht hij dan nog een puntje eraf halen tijdens de nagisting dan zit je precies goed. 

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #35 Gepost op: 25-06-2018 22:00 u »
Omdat je het bier nu een paar keer open hebt gemaakt is er veel koolzuur weg. Ik zou als ik jou was nu nog 2 dagen wachten en dan bottelen. Daarbij nog 1 keer het SG meten als je gaat bottelen en op basis daarvan beslissen of je de volle hoeveelheid bottelsuiker van 7 gram per liter neemt (als je SG nog steeds 1018 is) of iets marge neemt als je SG bv nog een puntje of 2 puntjes is gezakt Dan zou ik 5 g/liter bottelsuiker doen. 5 gram levert nog steeds redelijk koolzuur en mocht hij dan nog een puntje eraf halen tijdens de nagisting dan zit je precies goed.

Dank voor de tip.  Ik heb het overigens maar 1 keer opengemaakt. Voor meten tap ik wat met het kraantje af.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #36 Gepost op: 25-06-2018 22:37 u »
Dank voor de tip.  Ik heb het overigens maar 1 keer opengemaakt. Voor meten tap ik wat met het kraantje af.
Ok, maar het idee is in ieder geval dat je niet te lang moet wachten met bottelen als je het hebt opengemaakt. Jij hebt het dan waarschijnlijk maar kort open gehad toen het nog redelijk gistte, dus valt het misschien nog mee met de zuurstof in het vat. Het juiste moment van bottelen is een compromis tussen oxidatie van je wort (als er lucht boven is gekomen), voldoende gist neerslag zodat je niet teveel gist in je flesjes krijgt,m naar ook niet te weinig als je geen verse gist gebruikt bij bottelen en uitgegist zijn zodat de CO2 in je flesje voorspelbaar wordt mbt bottelsuiker. Misschien dan nog 4 dagen wachten ipv 3 en dan toch bottelen.
 

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #37 Gepost op: 26-06-2018 07:45 u »
Ok, maar het idee is in ieder geval dat je niet te lang moet wachten met bottelen als je het hebt opengemaakt. Jij hebt het dan waarschijnlijk maar kort open gehad toen het nog redelijk gistte, dus valt het misschien nog mee met de zuurstof in het vat. Het juiste moment van bottelen is een compromis tussen oxidatie van je wort (als er lucht boven is gekomen), voldoende gist neerslag zodat je niet teveel gist in je flesjes krijgt,m naar ook niet te weinig als je geen verse gist gebruikt bij bottelen en uitgegist zijn zodat de CO2 in je flesje voorspelbaar wordt mbt bottelsuiker. Misschien dan nog 4 dagen wachten ipv 3 en dan toch bottelen.
 

Bedankt voor de heldere uitleg!

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #38 Gepost op: 26-06-2018 08:17 u »
Bedankt voor de heldere uitleg!
Ok dank je, en houd ons op de hoogte van het verdere verloop. En ook van de smaak straks na rijping.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #39 Gepost op: 26-06-2018 10:06 u »
Ok dank je, en houd ons op de hoogte van het verdere verloop. En ook van de smaak straks na rijping.

Zal ik zeker doen! Zet het denk ik na het bottelen 2 weken in dezelfde ruimte als waar het gegist heeft (21-22 graden) weg en dan  een week of 4 a 5 in kelder. Zal na een week of 2 eens eentje openmaken om te kijken hoe het smaakt. Leuk om die ontwikkelingen te volgen.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #40 Gepost op: 26-06-2018 18:41 u »
Als het vanavond nog steeds op 1018 staat, heeft het dan zin om nog langer te wachten of dan gewoon bottelen?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.292
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #41 Gepost op: 26-06-2018 18:51 u »
Als het vanavond nog steeds op 1018 staat, heeft het dan zin om nog langer te wachten of dan gewoon bottelen?
Als op je oppervlak geen schuim meer zichtbaar is en de zaak helder begint te worden dan kun je de stap wel wagen. Als je nog tekenen van gisting ziet ben je nog te vroeg. 

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #42 Gepost op: 26-06-2018 18:52 u »
als op je oppervlak geen schuim meer zichtbaar is en de zaak helder begint te worden dan kun je de stap wel wagen. Als je nog tekenen van gisting ziet ben je nog te vroeg.

Ik zal er even in gluren. Het zag er gisteren al helderder uit met zelfde SG als de dag er voor.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #43 Gepost op: 26-06-2018 22:38 u »
Jongens wat een avontuur dat bottelen voor de eerste keer. Bier was zelfde SG, geen schuim meer in het vat en helder... tot ik het overhevelde naar het andere vat voor het mengen met de suikeroplossing. Helaas bleek het slib veel dunner dan ik had verwacht dus toen ik kantelde kwam er helaas een aardige portie door de slang heen...ondanks dat ik zoín kapje op de hevel had. Snel de slang eruit maar het leed was al geschied en het bier was weer even troebel als 2 dagen terug :(
Helaas had ik eerst de afgekoelde suikeroplossing als eerste in het vat gedaan en dus was alles al vermengd. Ik ben toen maar verder gegaan na het een uurtje in een dicht vat te hebben laten staan in de ijdele hoop dat het nog zou zakken. De smaak werd er overigens niet heel anders van moet ik zeggen wel wat stroef in de afdronk .
Wordt dus opletten bij uitschenken later.

Anyway, bottelen deed ik ook voor het eerst. Dat was ook even wennen waarbij ik eerst het vat niet hoog genoeg had en de stroom stokte om vervolgens, wanneer ik het flesje lager hield, de fles in te klotsen. Die eerste flesjes maar gemarkeerd met een marker als mogelijk mislukt...

Uiteindelijk 27 flesjes gebotteld...en conservatief gerekend een flesje geknoeid onderweg.
Als ik niet te ruim reken, kom ik dan rond de 9 liter (klopt dat?)...had ongeveer volgens recept 6,4 gram per liter toegevoegd maar was wel uitgegaan van 10 liter ( volgende keer suikeroplossing pas na wegen toevoegen). Had gelukkig suiker met een liter water gemengd om hier nog op uit te komen.
Volgens mijn nieuwe berekening heb ik dan eigenlijk 7,1 gram per liter toegevoegd. Hoop dat dit niet teveel is.

Leerzame avond zo ;)

Online joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #44 Gepost op: 27-06-2018 08:55 u »
7,1 komt ook nog wel goed schat ik zo in.
Voor de volgende keer kun je ook een afvulpijpje mee bestellen, die bevestig je aan het kraantje en je drukt je flesjes er tegenaan, zodat ze van onderen worden gevuld. Scheelt weer wat geknoei (tenzij je ze over laat stromen zoals hier ook nog wel eens gebeurt ;) )

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #45 Gepost op: 27-06-2018 16:18 u »
Voor de zekerheid nog even de vergistingsgraad van de bijgeleverde gist bekeken. Dat is de brewfem top Bovengist die het best tot zijn recht komt bij amberkleurige en donkere bieren. Snelle vergisting met weinig restsuiker. Vorming van fruitige esters. Sedimentatie: middelmatige tot hoog. Einddensiteit: laag.

Vergistingsgraag 72% vol.

Als ik de berekening goed doe, is dit mijn eindresultaat: ((1070-1018)*100)/(1070-1000)= 74.285 %
Dat zou nog eens bevestigen (naast dat de SG drie dagen gelijk bleef en er geen schuim te zien was) het volledig uitgegist zou moeten zijn toch?

PS ik heb zo'n afvulpijpje gebruikt, maar omdat ik waarschijnlijk te weinig afstand in hoogte had (of misschien door meekomen gist?) stokte in het begin de hevelwerking steeds en moest ik het opnieuw aanzuigen...dat liet ik dan eerst even in een schoon pannetje op gang komen, zodat er geen luchtbellen meer inzaten. Vandaar het verspilde bier, want dat heb ik niet gebotteld.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #46 Gepost op: 27-06-2018 18:38 u »

...dat liet ik dan eerst even in een schoon pannetje op gang komen, zodat er geen luchtbellen meer inzaten. Vandaar het verspilde bier, want dat heb ik niet gebotteld.

Waarom niet?
Al die restjes kun je in een flesje doen en als 1e openen om te zien of de juiste druk is bereikt. (en meteen ff proeven/opdrinken).
Op de dop zet ik met stift altijd "proef", zodat deze niet naar mijn gasten gaat.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #47 Gepost op: 04-07-2018 22:24 u »
Kleine update... Bier is 8 dagen geleden gebotteld en weer in dezelfde ruimte gezet op 21-22 graden. Nu vallen mij twee dingen op.
Ten eerste was er dus wat veel gist meegekomen voor het bottelen. Het bier is helderder en het bezinksel zit onder in de fles. Nu doe ik de flesjes af en toe even op de kop en dan zie ik dat een soort slierten (soms kleurloos soms wat olieachtig) door de fles zwerft... ook lijkt de laag bezinksel in de ene fles wat meer dan in de anderen.

Nummer twee. Heb er gister eentje rechtop koud gezet om te testen. Voorzichtig uitgeschonken. Op zich was ie redelijk helder en al aardig wat koolzuur/ schuim,  maar er zit een nogal vol, wat vettig smaakje aan.

Ben benieuwd naar jullie gedachten hierover... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #48 Gepost op: 04-07-2018 22:33 u »
Ten eerste was er dus wat veel gist meegekomen voor het bottelen. Het bier is helderder en het bezinksel zit onder in de fles. Nu doe ik de flesjes af en toe even op de kop en dan zie ik dat een soort slierten (soms kleurloos soms wat olieachtig) door de fles zwerft... ook lijkt de laag bezinksel in de ene fles wat meer dan in de anderen.

Nummer twee. Heb er gister eentje rechtop koud gezet om te testen. Voorzichtig uitgeschonken. Op zich was ie redelijk helder en al aardig wat koolzuur/ schuim,  maar er zit een nogal vol, wat vettig smaakje aan.

Ben benieuwd naar jullie gedachten hierover... :)

De slierten zijn denk ik gist. Dat er in een fles wat meer gist zit is niet zo vreemd als er gist meegekomen is bij het bottelen.

De volle vettige boterachtige smaak wordt veroorzaakt door diacetyl. Deze stof wordt weer afgebroken door de gist waardoor deze onder de smaakdrempel komt. Kan een aantal weken duren. Soms blijft de smaak in het bier zitten.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #49 Gepost op: 04-07-2018 22:35 u »
De slierten zijn denk ik gist. Dat er in een fles wat meer gist zit is niet zo vreemd als er gist meegekomen is bij het bottelen.

De volle vettige boterachtige smaak wordt veroorzaakt door diacetyl. Deze stof wordt weer afgebroken door de gist waardoor deze onder de smaakdrempel komt. Kan een aantal weken duren. Soms blijft de smaak in het bier zitten.

Bedankt voor je antwoord. Volgens het oorspronkelijk recept had ik de flesjes nu koel moeten zetten. Nog maar even wachten dan? En langer warm laten staan? Of maakt dat geen verschil?

Tags: