Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting mislukt of infectie?  (gelezen 2559 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisting mislukt of infectie?
« Gepost op: 19-06-2018 08:48 u »
Hallo allen,
Ten eerste ben ik nieuw hier..ben man van 42 uit Groningen. Hebben vorig jaar mijn vader een brouwset (met twee vaten en een afsluitring ) kado gedaan. Hij heeft twee keer uit blik gebrouwen. Omdat ik wilde kijken of ik het leuk vind heb ik de set geleend en ben met het Brewferm Furioso moutextractpakket begonnen. Heb keurig alles schoongemaakt en ontsmet van tevoren en het brouwschema gevolgd. Er zat van die korrelgist bij die je 10 minuten op 25 graden moest voorbereiden. Gezien beperkte volume van mijn pan heb ik het in twee delen gekookt en alle grondstoffen netjes verdeeld. Wel na eerste kookbeurt en koeling de gist toegevoegd en ter beluchting opengelaten terwijl ik het tweede deel kookte. Ik heb gekoeld door pan in de gootsteen met ijs (naast de pan niet in het wort) te plaatsen. Ik koelde daardoor binnen 15-20 minuten 5.5 liter naar 30 graden en in circa nog 10 naar 25 graden. Start SG gemeten op 1070 toen beide delen klaar waren...geheel volgens het boekje. Cilindrisch waterslot erop gedaan na het goed te hebben gesloten. Vervolgens in bijkeuken gezet waar het constant 22 graden is. Dit was zaterdagavond jl. Inmiddels is het dinsdag en ik neem nog geen bewegend waterslot waar. In begin rook ik het wort een beetje. Nu, na bijna 3 dagen, ruik ik niet en nog steeds geen beweging dus (ook al deed ik het liever niet) toch maar eens gekeken. Er zit maar een heel dun bubbellaagje op. Ook lijken er wat kleine schilfertjes in te zitten en ruikt het deels naar bier maar ook wat licht zurig. Niet het azijnzuur waar je meteen van terugdeinst maar ik ruik het wel duidelijk. Is er iets misgegaan met de gist of toch een infectie? Wat denken jullie....nog geduld hebben of opnieuw beginnen?
Alvast bedankt






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 373
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2018 08:57 u »
Je deksel sluit niet goed blijkbaar. Vergisting is goed bezig. Dat zie je o.a. aan de gistrand op je vat. Gauw deksel erop en rustig afwachten.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2018 09:08 u »
Bedankt voor je snelle reactie! Oke, top. Misschien eerste keer toch niet goed gesloten (er zit een deksel bij die er als het ware invalt en waar je goed op moet duwen om dicht te krijgen en dan nog zo'n draairing, had idee dat het wel goed dichtzat). Heb inderdaad heel even gekeken en twee foto's gemaakt en toen gauw weer dicht gedaan. Wilde eerst alleen door het gat van het waterslot kijken, maar kon het niet goed zien daardoor...vandaar toch maar even snel gekeken.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2018 09:17 u »
Ik zie er ook niets schokkend aan  :weetniet:. Ik heb een stuk of 10 vergistingen gehad die er zo uitzagen en geen infectie oid..
En dat zure is dat niet gewoon de gist die aan het werk is? Weet niet welke gist je gebruikt hebt, maar vlg mij maakt die allerlei organische zuren aan ook als tussenstop voor de formatie van alcohol.

Btw heb je zo'n plastic gistingsvat met zo'n schroefdeksel erop? Die zou niet zo snel moeten lekken vlg mij...

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2018 09:21 u »
Ik zie er ook niets schokkend aan  :weetniet:. Ik heb een stuk of 10 vergistingen gehad die er zo uitzagen en geen infectie oid..
En dat zure is dat niet gewoon de gist die aan het werk is? Weet niet welke gist je gebruikt hebt, maar vlg mij maakt die allerlei organische zuren aan ook als tussenstop voor de formatie van alcohol.

Btw heb je zo'n plastic gistingsvat met zo'n schroefdeksel erop? Die zou niet zo snel moeten lekken vlg mij...

Het is deze https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/Brewferm-korrelgisten/d/biergist-Brewferm-top-6-gr
Die zat bij het Furioso pakket.
En dank, ik meende ook gelezen te hebben dat een lichtzure geur kan voorkomen, maar je wordt er bij een eerste keer toch wat onzeker van. Denk inderdaad dat deksel of dop van waterslot niet helemaal goed sloot. Heb alles opnieuw goed vastgezet.

Het is inderdaad deze set https://www.Brouwmarkt.nl/startset-bierbrouwen-premium-plus.html

Kan het uitblijven van beweging in het waterslot wellicht ook komen doordat er maar 10 liter in een 30 liter vat zit? Of maakt dat niets uit?

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #5 Gepost op: 19-06-2018 09:30 u »
Als je meer kopruimte in het vat hebt, duurt het wat langer voordat de koolzuur door het waterslot naar buiten borrelt, maar dat zou niet uit moeten maken. Totdat er niet genoeg koolzuur aan wordt gemaakt bij de nagisting, dan heb je kans op oxidatie (zuurstof bij je bier).
De vergisting ziet er goed uit hoor, dit gaat goed komen!

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #6 Gepost op: 19-06-2018 09:35 u »
Ah ok top, weer wat geleerd! Bedankt voor jullie antwoorden.

Laat het lekker zo staan dan en kom er niet meer aan tot het tijd is voor de volgende stap.
Daarover nog een vervolgvraag: volgens de instructies van Brewferm moet het circa 10 dagen gisten in het vat en moet ik rond die tijd SG controleren. Vervolgens moet ik het overhevelen naar het andere vat, wat suiker toevoegen en direct bottelen.
Na het bottelen staat er dat je het een week op een plek >20 graden moet zetten en daarna 6-8 weken koel. Nu las ik her en der dat voor een goede hergisting op de fles een week op warme temperatuur misschien te kort is?

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #7 Gepost op: 19-06-2018 09:47 u »
Ik zet ze inderdaad meestal 2 weken warm voordat ik er eentje open of er koolzuur in zit, maar ook dat is leren en ervaring. Het is mooi om het proces te leren kennen, dus iedere week controle is helemaal niet erg, als er genoeg koolzuur in zit kunnen ze koud(er) weggezet worden. Ook leuk om de ontwikkeling van de smaak te volgen!  :biersmile:

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #8 Gepost op: 19-06-2018 09:56 u »

Het is inderdaad deze set https://www.Brouwmarkt.nl/startset-bierbrouwen-premium-plus.html

Kan het uitblijven van beweging in het waterslot wellicht ook komen doordat er maar 10 liter in een 30 liter vat zit? Of maakt dat niets uit?

Als je het gistvat vult met water kijk voor de grap eens of er water lekt als je de deksel met gat voor waterstop er op zet (uiteraard met een dop erop). Ik heb er 2 dezelfde en de 1e lekt wel de andere niet. Die gene die niet lekt gebruik ik voor mijn vergistingen uiteraard dan nog met de schroefdeksel er hard op gedraaid.


Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #9 Gepost op: 19-06-2018 09:59 u »
Als je het gistvat vult met water kijk voor de grap eens of er water lekt als je de deksel met gat voor waterstop er op zet (uiteraard met een dop erop). Ik heb er 2 dezelfde en de 1e lekt wel de andere niet. Die gene die niet lekt gebruik ik voor mijn vergistingen uiteraard dan nog met de schroefdeksel er hard op gedraaid.

Zal het eens proberen als het vat leeg is.

Ik heb trouwens die met kraantje gebruikt (was even vergeten dat ik het straks eerst nog moet overhevelen om suiker toevoegen voor bottelen). Maakt dat nog uit?

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #10 Gepost op: 19-06-2018 10:20 u »
Ah, dat zou misschien wat kunnen verklaren. Had je die plastic schroefdop erin laten zitten of een kraantje.. wellicht die niet goed was aangedraaid en er dus wat koolzuurgas daar weg lekte.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #11 Gepost op: 19-06-2018 10:36 u »
Ah, dat zou misschien wat kunnen verklaren. Had je die plastic schroefdop erin laten zitten of een kraantje.. wellicht die niet goed was aangedraaid en er dus wat koolzuurgas daar weg lekte.

Heb er niet echt naar gekeken/ bij nagedacht. Zou wel kunnen dus.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #12 Gepost op: 19-06-2018 10:39 u »
Ja misschien wel.. dat plastic dopje lekte bv bij mij en is ruk om hard aan te draaien. Meteen vervangen door een kraantje en daarna niet meer gebruikt (alleen die versie zonder kraan heb ik nu).


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #13 Gepost op: 19-06-2018 22:44 u »
Hallo allen,
Ten eerste ben ik nieuw hier..ben man van 42 uit Groningen. Hebben vorig jaar mijn vader een brouwset (met twee vaten en een afsluitring ) kado gedaan. Hij heeft twee keer uit blik gebrouwen. Omdat ik wilde kijken of ik het leuk vind heb ik de set geleend en ben met het Brewferm Furioso moutextractpakket begonnen. Heb keurig alles schoongemaakt en ontsmet van tevoren en het brouwschema gevolgd. Er zat van die korrelgist bij die je 10 minuten op 25 graden moest voorbereiden. Gezien beperkte volume van mijn pan heb ik het in twee delen gekookt en alle grondstoffen netjes verdeeld. Wel na eerste kookbeurt en koeling de gist toegevoegd en ter beluchting opengelaten terwijl ik het tweede deel kookte. Ik heb gekoeld door pan in de gootsteen met ijs (naast de pan niet in het wort) te plaatsen. Ik koelde daardoor binnen 15-20 minuten 5.5 liter naar 30 graden en in circa nog 10 naar 25 graden. Start SG gemeten op 1070 toen beide delen klaar waren...geheel volgens het boekje. Cilindrisch waterslot erop gedaan na het goed te hebben gesloten. Vervolgens in bijkeuken gezet waar het constant 22 graden is. Dit was zaterdagavond jl. Inmiddels is het dinsdag en ik neem nog geen bewegend waterslot waar. In begin rook ik het wort een beetje. Nu, na bijna 3 dagen, ruik ik niet en nog steeds geen beweging dus (ook al deed ik het liever niet) toch maar eens gekeken. Er zit maar een heel dun bubbellaagje op. Ook lijken er wat kleine schilfertjes in te zitten en ruikt het deels naar bier maar ook wat licht zurig. Niet het azijnzuur waar je meteen van terugdeinst maar ik ruik het wel duidelijk. Is er iets misgegaan met de gist of toch een infectie? Wat denken jullie....nog geduld hebben of opnieuw beginnen?
Alvast bedankt

Bij dit forum hoort ook een wiki.
Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:controle_gistvat

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Veldrijder en BIAB brouwer.
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #14 Gepost op: 19-06-2018 22:50 u »
Altijd weer die lekkende plastiek vaten.
Zo'n mandfles van 10 a 25 liter met waterslot voorkomt heel wat problemen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.585
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #15 Gepost op: 19-06-2018 23:39 u »
Jouw wort ziet er prima uit. Alleen sluit je waterslot niet af waarschijnlijk.
Een optie zou kunnen zijn om in RVS te vergisten. Heb zelf ook in 19 liter sodakegs vergist en ik moet zeggen dat dat heel goed ging.
Bijvoorbeeld deze https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36890.msg558054.html#msg558054
als je het terugslagkleptje uit de CO2 inlaat haalt kun je er zo een siliconenslangetje met waterslot op zetten en RVS laat geen zuurstof door dus ideaal.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #16 Gepost op: 21-06-2018 11:00 u »
Bedankt voor de tips allemaal. Ik had mijn vader gevraagd en  hij heeft hetzelfde vat voor de hoofdgisting gebruikt en toen werkte het cilinder waterslot wel vreemd genoeg. Misschien is er iets met vervoer los gaan zitten wat ik gemist heb. Ik wil er nu niet teveel mee prutsen en laat het eerst gewoon de voorgeschreven 10 dagen staan. Zal daarna eens met de tips van de wiki controleren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #17 Gepost op: 21-06-2018 22:26 u »
Bedankt voor de tips allemaal. Ik had mijn vader gevraagd en  hij heeft hetzelfde vat voor de hoofdgisting gebruikt en toen werkte het cilinder waterslot wel vreemd genoeg. Misschien is er iets met vervoer los gaan zitten wat ik gemist heb. Ik wil er nu niet teveel mee prutsen en laat het eerst gewoon de voorgeschreven 10 dagen staan. Zal daarna eens met de tips van de wiki controleren.

Als het gistvat lekt kun je het beste overhevelen naar een vat dat wel goed afsluit of naar een mandfles. Het bier laten staan in een gistvat dat niet gasdicht is zorgt voor oxidatie van je bier. Je bier wordt hierdoor veel minder fris van smaak.

Overigens is er geen vaste tijd voor een vergisting... Hoelang de vergisting duurt is van heel veel factoren afhankelijk.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Veldrijder en BIAB brouwer.
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #18 Gepost op: 21-06-2018 22:43 u »
Ik wil er nu niet teveel mee prutsen en laat het eerst gewoon de voorgeschreven 10 dagen staan.
Gewoon sg controleren, is het 1020 of lager?
Dan bottelen met 4 g/L.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #19 Gepost op: 21-06-2018 23:16 u »
Gewoon sg controleren, is het 1020 of lager?
Dan bottelen met 4 g/L.

Belangrijk is te controleren dat het SG niet meer daalt. Kijk niet naar een bepaalde waarde maar naar het verloop. 3 tot 4 dagen geen daling betekent dat je kunt bottelen. Gedurende die periode dient de temperatuur gelijk te zijn aan die van de hoofdgisting.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #20 Gepost op: 22-06-2018 18:28 u »
Belangrijk is te controleren dat het SG niet meer daalt. Kijk niet naar een bepaalde waarde maar naar het verloop. 3 tot 4 dagen geen daling betekent dat je kunt bottelen. Gedurende die periode dient de temperatuur gelijk te zijn aan die van de hoofdgisting.

Weer wat geleerd... Haalde dat niet uit de beschrijving van Brewferm. Zal me daar nog eens beter in verdiepen. Ik heb helaas geen mandfles trouwens. Al wordt het deze keer niets, ik leer er wel een hoop van :)

Heeft het nog zin om het in het andere vergistingsvat over te hevelen? Het staat nu 6 dagen.

Offline Vdeboer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #21 Gepost op: 22-06-2018 19:29 u »
Heb net SG gemeten, net boven de 1020. Las overigens in de Brewferm handleiding dat een tripel tussen de 1010-1015 zou moeten liggen. Vanwege al mijn zorgen heb ik even van het genomen monster geproefd en de smaak is gelukkig erg goed! Fris en met veel smaak. Morgen en overmorgen nog eens meten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #22 Gepost op: 22-06-2018 21:45 u »
Heeft het nog zin om het in het andere vergistingsvat over te hevelen? Het staat nu 6 dagen.

Bij een lekkend gistvat heeft dat altijd zin. In een paar dagen tijd kun je een stevige oxidatiesmaak oplopen.

Als je de mogelijkheid heb morgen overhevelen en na 3 dagen meten. Als het SG gedaald is nog eens 3 dagen wachten en opnieuw meten.

Offline DoubleW

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #23 Gepost op: 23-06-2018 09:51 u »
Interresante discussie over afsluiting tijdens gisting.

Er zijn twee scholen/kerken over vergisting van bier
- gesloten vergisting met blow off/waterslot om insecten wilde gisten buiten te houden
- open kuip vergisting (Engelse/ brusselse) waar de gist boven op zorgt voor een koolzuur deken en bescherming tegen andere bacterieen. In Brussel doet men open vanwege instroom van wilde gisten voor productie van lambiek

Oxidatie komt vnl voor als de ingredienten veel blootgesteld wordt aan zuurstof. Op zich zelf ook wel weer een discussie waart: voorkom oxidatie tijdens brouwen maar belucht het wort veel voor de vergisting (contradictie?)

Als ik de foto bekijk zie ik een minimale vergisting, ik wil een mooie krausen zien en dit is of het nu afsluit of niet onvoldoende.
Maak een giststarter van een goede gistsoort, neem een Belg als Westmalle en voila het schuimt er uit.

Sg bepaling is na drie dagen indicatief voor omzetting van suiker, geur en smaak na 1 week. Verder laat moeder natuur haar werk doen, soms een week soms drie weken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.585
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting mislukt of infectie?
« Reactie #24 Gepost op: 23-06-2018 11:26 u »
Bij een lekkend gistvat heeft dat altijd zin. In een paar dagen tijd kun je een stevige oxidatiesmaak oplopen.

Als je de mogelijkheid heb morgen overhevelen en na 3 dagen meten. Als het SG gedaald is nog eens 3 dagen wachten en opnieuw meten.
Maar dan moet het bier nog wel in staat zijn om voldoende koolzuur te produceren om alle zuurstof te verdrijven, anders krijg je nog meer oxidatie dan zonder overhevelen. Het is niet simpel een kwestie van de kopruimte opnieuw vullen met koolzuur, want door diffusie mengt de aanwezige zuurstof heel snel met de geproduceerde koolzuur. Je moet dus misschien wel 4 of 5 x de kopruimte aan koolzuur produceren om alle zuurstof te verdrijven.
 

Tags: