Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?  (gelezen 6961 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Gepost op: 18-06-2018 10:00 u »
Momenteel heb ik de temperatuur sensor van de STC-1000 tegen het gistvat zitten (met een isolerende laag er overheen)



Is het niet veel logischer om de temperatuur sensor van de STC-1000 IN het gistvat te hangen?



Als de kabel via het waterslot loopt dan komt er toch geen zuurstof in het vat?
En als de sensor gedesinfecteerd is en tegen bier kan zou dit perfect moeten werken toch?

Wat is jullie ervaring?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #1 Gepost op: 18-06-2018 10:03 u »
Lijkt mij dat je waterslot dan permanent openstaat (door de kabel)?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #2 Gepost op: 18-06-2018 10:10 u »
Ik weet niet of die sensor wel waterdicht is. Dan zit je nog met infectie gevaar zo rechtstreeks in het wort.
Hier zit de sensor in het linkse buisje wat onderaan is dicht gelast. Dat buisje steekt door het deksel tot in het gistende wort wort


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #3 Gepost op: 18-06-2018 10:24 u »
Inderdaad, zo 'n buisje als Walter hier zegt is de oplossing.
Een dunwandig  inox buisje (bijv. van een koeler) is uitstekend geschikt daarvoor.
Het uiteinde: 4 driehoekjes invijlen  met driehoekig zoet vijltje en dan de 4 tandjes naar binnen hameren en laten dichtlassen met zilversoldeer.

Met een slangetje er temperatuur geleidende pasta (van koelvinnen, elektronica shop) in het gelaste uiteinde blazen.
Pas dan de sonde er inschuiven.

Duidelijke foto's hebben in een vorig onderwerp hierover nog gestaan, is zeker al meer dan 5 jaar geleden.
Beetje zoeken en je zal ze wel vinden. Goede oefening voor DJF3 om te ontdekken wat er allemaal te vinden is!  ;D

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #4 Gepost op: 18-06-2018 11:09 u »
Hier is het buisje gewoon aan een kant gewoon plat genepen tussen de bankvijs. Dan bekom je een rechte onderkant die ik heb elektrisch dichtgelast met een inox baget, poepsimpel.
De sensor zit hier los in het buisje en neemt direct de temperatuur van het wort aan. Binnen in de buis heerst dezelfde temperatuur als het wort er omheen. 

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #5 Gepost op: 18-06-2018 11:30 u »
Ik zie in het plaatje dat je het klassieke kunststof gistvat met groene deksel gebruikt! Koop eenvoudig een thermowell zoals hieronder:



Te koop bij Aliexpress.

Je kunt deze in de opening van het kraantje schroeven en de temperatuursensor er van buitenaf inschuiven.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #6 Gepost op: 18-06-2018 12:30 u »
Maar..? sloop je hiermee niet de functie van je waterslot, dat die weer afsluit zodra de druk er doorheen is?

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #7 Gepost op: 18-06-2018 15:47 u »
Citaat
Maar..? sloop je hiermee niet de functie van je waterslot, dat die weer afsluit zodra de druk er doorheen is?

Heb je het nu over het draadje in de tekening in de originele post of over de thermowell? :weetniet:

Ga er even van uit dat je de originele tekening bedoelt! En dan: ja, een draadje door je waterslot maakt het functioneren van je waterslot twijfelachtig! De thermowell kun je netjes schoon maken en laat je waterslot intact!

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #8 Gepost op: 18-06-2018 16:06 u »
Zoals hij het getekend heeft kan dat prima met het waterslot. Het is immers het water dat het vat voor zuurstof afsluit. De enige functie van het deksel is voorkomen dat er iets in het waterslot valt.
Echter denk ik zelf ook dat een thermowell een betere oplossing is, maar niet omdat het waterslot anders niet meer werkt.

Correctie, bij dit type waterslot is het deksel wel noodzakelijk, maar zolang de onderkant van het deksel onderwater is is er niets aan de hand.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #9 Gepost op: 18-06-2018 18:06 u »
Met mijn systeem fungeert het deksel als een waterslot. Het plexiglas deksel raakt overal de rand van de ketel en bij het raakoppervlak ontstaat een waterfilm die alles luchtdicht afsluit. Bij het minste koolzuurdruk wordt het deksel een fractie van een mm opgelicht en kan het koolzuur naar buiten. De buisjes zitten heel vast in het boorgat en laten geen koolzuur door. Dit systeem werkt al meer dan 20 jaar zonder enige vorm van infectie of oxidatie.

Voor de afbeelding ga je een 6 tal berichten terug naar boven.
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #10 Gepost op: 18-06-2018 19:26 u »
Toch denk ik dat de sensor tegen de buitenkant met isolatie best een goede oplossing is. De sensor neemt zeker meer dan 90% van het wort temperatuur aan en minder dan 10% van de omgevingstemeratuur. Het voordeel van die 10% is dat de regeling geen gekke temperatuurpieken oplevert in je gistingskast en dat je niet hoeft na te denken over ontsmetten.
 

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #11 Gepost op: 18-06-2018 19:58 u »
Het voordeel van die 10% is dat de regeling geen gekke temperatuurpieken oplevert in je gistingskast.

Vooral dat inderdaad  :biersmile:

Offline tjjvandoorn

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: nl
  • Vooruit is niet altijd rechtdoor
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #12 Gepost op: 18-06-2018 23:29 u »
Hier ook een rvs thermowell via alie werkt prima

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #13 Gepost op: 18-06-2018 23:31 u »


Deze sensor, in dit geval een pt100 element, is voor een paar euro te bestellen via AliExpress! Met 1/2” buitendraad is deze makkelijk te monteren op de plaats van de kraan in het witte vat met groene deksel!
Persoonlijk vind ik het erg handig omdat het exact de temperatuur weergeeft! Vooral in het begin van de vergisting is de delta T tussen in het vat en in de gistkast groot!

Offline beershine

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #14 Gepost op: 19-06-2018 08:24 u »

...  Vooral in het begin van de vergisting is de delta T tussen in het vat en in de gistkast groot!

Die ervaring heb ik ook en vooral bij het koelen.

Naarmate de sensor verder in de pijp wordt geplaatst, zal bij koelen de buitenwand-temperatuur
(in mijn geval een RVS vat) sterk afnemen tot wel dT van 8C ! bij een dTgewenst +/- 0.3C , t(gew)=20C
Ik gebruik geforceerde ventilatie in mijn klimaatkast om de schomelingen te beperken, maar blijkt dus niet afdoende.

Het lijkt me dat de temperatuur van het jongbier in de buitenrand van het vat erg fluctueert.

Is er reden tot paniek   :) of zal het vloeistof temperatuurverloop redelijk vlak verlopen door de convectie?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #15 Gepost op: 19-06-2018 09:23 u »
Die ervaring heb ik ook en vooral bij het koelen.

Naarmate de sensor verder in de pijp wordt geplaatst, zal bij koelen de buitenwand-temperatuur
(in mijn geval een RVS vat) sterk afnemen tot wel dT van 8C ! bij een dTgewenst +/- 0.3C , t(gew)=20C
Ik gebruik geforceerde ventilatie in mijn klimaatkast om de schomelingen te beperken, maar blijkt dus niet afdoende.

Het lijkt me dat de temperatuur van het jongbier in de buitenrand van het vat erg fluctueert.

Is er reden tot paniek   :) of zal het vloeistof temperatuurverloop redelijk vlak verlopen door de convectie?
Dat is dus precies het punt. Ook al is de temperatuur van je wort maar een paar 10den van een graad te hoog, dan zal de koeling vol aanspringen en maximaal gaan koelen terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. 
Zie ook deze link:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,19286.msg285768.html#msg285768

Offline beershine

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #16 Gepost op: 19-06-2018 10:12 u »
Bedankt voor link.

Je zou dus eigenlijk de compressor van de koelinrichting moeten terugregelen.
Nu gaat dat via een stapresponsie en met een veel te hoge koelenergie waarde.

Zou het een oplossing kunnen zijn om de koeling aan te zetten
met een duty-cycle die omgekeerd evenredig is met T(omgeving)-T(vatsensor) met evt. een K factor
en je zo een dempende factor krijgt?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #17 Gepost op: 19-06-2018 14:05 u »
Bedankt voor link.

Je zou dus eigenlijk de compressor van de koelinrichting moeten terugregelen.
Nu gaat dat via een stapresponsie en met een veel te hoge koelenergie waarde.

Zou het een oplossing kunnen zijn om de koeling aan te zetten
met een duty-cycle die omgekeerd evenredig is met T(omgeving)-T(vatsensor) met evt. een K factor
en je zo een dempende factor krijgt?

Compressor gaan dutycycelen kan mag hooguit met een interval van minimaal een half uur oid, maar liefst een uur, anders slijt de compressor erg snel (aanloopmechanisme).
T(omgeving)-T(vatsensor) vraagt nog een extra sensor dus ingewikkelder maar kan wel.
Vraag is echter of het allemaal zo nauwkeurig moet. Het vat heeft zo'n grote warmtecapaciteit dat je een grote overshoot op de temperatuur in de koelkast niet terug zal zien in de temperatuur van je wort.
In de praktijk voldoend beide systemen thermometer op de wand+ isolatie of thermowell met evt laagste temperatuur via thermostaat van de koelkast begrenzen.
Met de link die ik gaf kun je dit soort simulaties doen of met jouw voorstel voor nog een extra sensor. 

Offline marnox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #18 Gepost op: 19-06-2018 14:55 u »


Deze sensor, in dit geval een pt100 element, is voor een paar euro te bestellen via AliExpress! Met 1/2” buitendraad is deze makkelijk te monteren op de plaats van de kraan in het witte vat met groene deksel!
Persoonlijk vind ik het erg handig omdat het exact de temperatuur weergeeft! Vooral in het begin van de vergisting is de delta T tussen in het vat en in de gistkast groot!

Als ik even snel ga zoeken op Aliexpress kom ik deze PT-100 sensor tegen. Is dat degene die je hebt gefotografeerd? Ik snap alleen niet waarom deze 3 draden heeft. De STC-1000 heeft alleen een + en - voor het aansluiten van de temperatuursensor toch? Waar is de derde draad voor?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #19 Gepost op: 19-06-2018 15:02 u »
De STC-1000 heeft alleen een + en - voor het aansluiten van de temperatuursensor toch? Waar is de derde draad voor?
Een PT100 geeft maar een heel klein signaal af in de vorm van een temperatuurafhankelijke weerstand. De toevoerkabels hebben echter ook weerstand en daardoor worden fouten gemaakt omdat het meetkastje niet kan zien of de weerstand nu van de kabels of van de sensor komt. Daarom zit de draad aan een kant van de sensor dubbel uitgevoerd. de weerstand tussen die dubbele draad geeft dus extra informatie aan het meetkastje waarmee het kastje kan compenseren voor de kabelweerstand en dus nauwkeuriger kan meten. 

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 943
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #20 Gepost op: 19-06-2018 15:20 u »
Als ik even snel ga zoeken op Aliexpress kom ik deze PT-100 sensor tegen. Is dat degene die je hebt gefotografeerd? Ik snap alleen niet waarom deze 3 draden heeft. De STC-1000 heeft alleen een + en - voor het aansluiten van de temperatuursensor toch? Waar is de derde draad voor?
Let wel even op want de STC 1000 gebruikt geen PT100 als sensor naar een NTC (zie elders op dit forum voor specs)

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 943
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #21 Gepost op: 19-06-2018 15:26 u »
Compressor gaan dutycycelen kan mag hooguit met een interval van minimaal een half uur oid, maar liefst een uur, anders slijt de compressor erg snel (aanloopmechanisme).
T(omgeving)-T(vatsensor) vraagt nog een extra sensor dus ingewikkelder maar kan wel.
Vraag is echter of het allemaal zo nauwkeurig moet. Het vat heeft zo'n grote warmtecapaciteit dat je een grote overshoot op de temperatuur in de koelkast niet terug zal zien in de temperatuur van je wort.
In de praktijk voldoend beide systemen thermometer op de wand+ isolatie of thermowell met evt laagste temperatuur via thermostaat van de koelkast begrenzen.
Met de link die ik gaf kun je dit soort simulaties doen of met jouw voorstel voor nog een extra sensor. 
Je hebt gelijk Hans: door de grote massa van je wort zul je geen overshoot krijgen wanneer je sensor aan de buitenkant van het vat zit maar wel als die sensor IN je vat zit! Er wordt dan namelijk veel te lang gekoeld of verwarmd voordat de sensor de verandering waarneemt. Ondertussen is 80% van je wort al te koud of te warm. Volgens mij heb jij dit eerder ook al opgemerkt.

Mijn advies is dus om zeker niet middenin je wort te meten (is bovendien nog lastiger ook) maar gewoon aan de buitenkant met een pannesponsje er overheen als isolatie.

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #22 Gepost op: 19-06-2018 15:44 u »


Ik ben vooral benieuwd hoe je bottelt / lagert?
Hoe krijg je je bier uit dit vat?

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #23 Gepost op: 19-06-2018 15:48 u »
Ik ben vooral benieuwd hoe je bottelt / lagert?
Hoe krijg je je bier uit dit vat?
Ik gok met een hevel ;)

Offline marnox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #24 Gepost op: 19-06-2018 15:50 u »
Let wel even op want de STC 1000 gebruikt geen PT100 als sensor naar een NTC (zie elders op dit forum voor specs)

Aha, even wikipedia'en leverde op dat een pt-100 een type sensor is, en dat een STC-1000 een zogenaamde NTC-weerstand gebruikt om de temperatuur te meten. Correct?

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 943
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #25 Gepost op: 19-06-2018 16:06 u »
Aha, even wikipedia'en leverde op dat een pt-100 een type sensor is, en dat een STC-1000 een zogenaamde NTC-weerstand gebruikt om de temperatuur te meten. Correct?
Yep! Helemaal correct.
Voor de waarde van de NTC kan je even zoeken op dit forum (heb ik niet bij de hand)

Offline marnox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #26 Gepost op: 19-06-2018 16:14 u »
Yep! Helemaal correct.
Voor de waarde van de NTC kan je even zoeken op dit forum (heb ik niet bij de hand)

10K ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #27 Gepost op: 19-06-2018 16:15 u »
Je hebt gelijk Hans: door de grote massa van je wort zul je geen overshoot krijgen wanneer je sensor aan de buitenkant van het vat zit maar wel als die sensor IN je vat zit! Er wordt dan namelijk veel te lang gekoeld of verwarmd voordat de sensor de verandering waarneemt. Ondertussen is 80% van je wort al te koud of te warm. Volgens mij heb jij dit eerder ook al opgemerkt.

Mijn advies is dus om zeker niet middenin je wort te meten (is bovendien nog lastiger ook) maar gewoon aan de buitenkant met een pannesponsje er overheen als isolatie.
als het wort iets te warm is dan gaat het koelen net zolang door tot de gewenste temperatuur geconstateerd wordt door de sensor. maar op dat moment is je hele koelkast super koud en blijft nog een tijd warmte onttrekken aan je gistingsvat waardoor het verder afkoelt (undershoot) maar de 10-20 kg wort (4100joule/kg/grC= 80kJ/grC voor 20 liter wort) heeft zo'n grote warmtecapacitiet ca 40 x hoger dan die van de koelkast (zeg 500J/kg/grC met bv 3 kg ijzer en 1 kg lucht=ca 200kJ/grC), zelfs als die 10 graden koeler is dan het wort het wort misschien 0.25 graden extra afkoelt. maar met een beetje invloed van de omgeving erbij gaat de koelkast al eerder uit en voorkom je de undershoot helemaal.   

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #28 Gepost op: 19-06-2018 18:38 u »
Ik gok met een hevel ;)
inderdaad met een hevel naar een schoon vat. Oplossing van bottelsuiker toevoegen en bottelen maar.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.557
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #29 Gepost op: 19-06-2018 23:14 u »
Ik vraag me altijd af, welk probleem probeert men op te lossen?

Offline nico.derks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #30 Gepost op: 20-06-2018 02:04 u »
inderdaad met een hevel naar een schoon vat. Oplossing van bottelsuiker toevoegen en bottelen maar.
als het wort iets te warm is dan gaat het koelen net zolang door tot de gewenste temperatuur geconstateerd wordt door de sensor. maar op dat moment is je hele koelkast super koud en blijft nog een tijd warmte onttrekken aan je gistingsvat waardoor het verder afkoelt (undershoot) maar de 10-20 kg wort (4100joule/kg/grC= 80kJ/grC voor 20 liter wort) heeft zo'n grote warmtecapacitiet ca 40 x hoger dan die van de koelkast (zeg 500J/kg/grC met bv 3 kg ijzer en 1 kg lucht=ca 200kJ/grC), zelfs als die 10 graden koeler is dan het wort het wort misschien 0.25 graden extra afkoelt. maar met een beetje invloed van de omgeving erbij gaat de koelkast al eerder uit en voorkom je de undershoot helemaal.   
Dit noem je de Delta
Op de betere digitale meters zie je dit symbool ook staan en kan je instellen (een driehoekje).
Een redelijke Delta is 1.5 graad in Celsius.
Bij grotere tanks (+10HL) ga je overigens deze Delta wel callibreren

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #31 Gepost op: 20-06-2018 09:39 u »
Ik zie in het plaatje dat je het klassieke kunststof gistvat met groene deksel gebruikt! Koop eenvoudig een thermowell zoals hieronder:



Te koop bij Aliexpress.

Je kunt deze in de opening van het kraantje schroeven en de temperatuursensor er van buitenaf inschuiven.

Wat een leuke oplossing!

Bij dit product op AliExpress staat:
Citaat
draad: 3/4 " DN20


De buitendraad van het dopje dat in het gistvat zit is ongeveer 1 inch.
Is de maat van het gelinkte AliExpress product goed?

DJ

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #32 Gepost op: 20-06-2018 09:49 u »
Wat een leuke oplossing!

Bij dit product op AliExpress staat:

De buitendraad van het dopje dat in het gistvat zit is ongeveer 1 inch.
Is de maat van het gelinkte AliExpress product goed?

DJ

Dat is zeker een leuke oplossing, het lijkt het erop dat je deze erbij nodig hebt  :biersmile: :

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #33 Gepost op: 20-06-2018 11:11 u »
" en inch is niet hetzelfde. " bij schroefdraad staat voor hoeveel duim het is. 3/4 duim heeft een schroefdraad buitenmaat van 26,7 mm, wat dus gelijk is aan de dop in je vat

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #34 Gepost op: 20-06-2018 11:29 u »
Ik vraag me altijd af, welk probleem probeert men op te lossen?
+1

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #35 Gepost op: 20-06-2018 11:34 u »
+1
Het probleem dat een meting aan de buitenkant van het vat blijkbaar afwijkt van de werkelijke temperatuur en een meting met een thermowell je een exactere meting geeft. Hierdoor kun je je vergisting beter controleren

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #36 Gepost op: 20-06-2018 11:49 u »
Het probleem dat een meting aan de buitenkant van het vat blijkbaar afwijkt van de werkelijke temperatuur en een meting met een thermowell je een exactere meting geeft. Hierdoor kun je je vergisting beter controleren
Iets afwijken van de gemeten temperatuur is op zich geen probleem. Het zou een probleem kunnen zijn als je daardoor een te grote afwijking krijgt op je geregelde temperatuur, maar dat 'probleem' wordt nu al opgelost nog voor te constateren dat het werkelijk een probleem is volgens mij. 

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #37 Gepost op: 20-06-2018 11:54 u »
Iets afwijken van de gemeten temperatuur is op zich geen probleem. Het zou een probleem kunnen zijn als je daardoor een te grote afwijking krijgt op je geregelde temperatuur, maar dat 'probleem' wordt nu al opgelost nog voor te constateren dat het werkelijk een probleem is volgens mij.
Als je je proces volledig wilt controleren is een afwijking iets negatiefs. Als je een recept wilt nabrouwen, of je bepaalde smaken uit een gist wilt halen, wil je geen graden afwijking hebben. Natuurlijk kun je ook meten hoe groot het verschil is en je controller daar op instellen, maar ik kan goed begrijpen dat mensen af willen van meetfouten.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #38 Gepost op: 20-06-2018 12:38 u »
Jawel maar als je het de eerste keer net een graad verkeerd vergist, dan pas je dat aan de volgende keer.
Of je nu binnen of buiten meet, de afwijking zal hetzelfde blijven.
Ik bedoel:
Je vergist (gemeten aan de buitenkant) op 22 graden.
Werkelijke temperatuur is 23 graden.
Om bij te stellen moet je 1 graad lager gaan.
Dan zet je 'm op 21 aan de buitenkant.
Of 22 aan de binnenkant.
Lood om oud ijzer.

"Te-simpel" gedacht? Of het ontwijken van "te-moeilijk"? Daarom snap ik de opmerking van Haagse Wouter wel.
Je kunt doorslaan.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #39 Gepost op: 20-06-2018 14:04 u »
Je kunt doorslaan.
Ja dat is het punt. Nodig is het niet maar het voelt alsof je iets belangrijks verbetert, maar is feitelijk gerommel in de marges en maakt de zaak soms ook complexer.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #40 Gepost op: 20-06-2018 18:51 u »
Ja dat is het punt. Nodig is het niet maar het voelt alsof je iets belangrijks verbetert, maar is feitelijk gerommel in de marges en maakt de zaak soms ook complexer.

Jawel maar als je het de eerste keer net een graad verkeerd vergist, dan pas je dat aan de volgende keer.
Of je nu binnen of buiten meet, de afwijking zal hetzelfde blijven.
Ik bedoel:
Je vergist (gemeten aan de buitenkant) op 22 graden.
Werkelijke temperatuur is 23 graden.
Om bij te stellen moet je 1 graad lager gaan.
Dan zet je 'm op 21 aan de buitenkant.
Of 22 aan de binnenkant.
Lood om oud ijzer.

"Te-simpel" gedacht? Of het ontwijken van "te-moeilijk"? Daarom snap ik de opmerking van Haagse Wouter wel.
Je kunt doorslaan.


Wat is de meerwaarde van deze opmerkingen!
Er worden in dit draadje tips gegeven en ervaringen uitgewisseld. Prima toch!?

Het getuigd in mijn ogen van een bepaalde arrogantie om deze tips, adviezen en methoden “gerommel in de marges” en “doorslaan” te noemen.

Gelukkig zijn er een aantal mensen die de topicstarter op weg hebben geholpen en kan hij met deze hulp zelf een beslissing nemen welke oplossing voor hem de beste is. Zich zelf de vraag stellen of hij doorslaat. Of zelf tot de conclusie komen dat hij maar een beetje rommelt in de marge!


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #41 Gepost op: 20-06-2018 19:36 u »

Wat is de meerwaarde van deze opmerkingen!
Er worden in dit draadje tips gegeven en ervaringen uitgewisseld. Prima toch!?

Het getuigd in mijn ogen van een bepaalde arrogantie om deze tips, adviezen en methoden “gerommel in de marges” en “doorslaan” te noemen.

Gelukkig zijn er een aantal mensen die de topicstarter op weg hebben geholpen en kan hij met deze hulp zelf een beslissing nemen welke oplossing voor hem de beste is. Zich zelf de vraag stellen of hij doorslaat. Of zelf tot de conclusie komen dat hij maar een beetje rommelt in de marge!
Het getuigt in mijn ogen van nog veel meer arrogantie om er van uit te gaan dat reageren op dit forum alleen voor sommigen weggelegd is.
Mijn mening is behoorlijk uitgebreid onderbouwd meen ik. Mag ik van jou geen mening meer hebben? Of mag ik die wel hebben maar niet ventileren op een open forum?
Er wordt niemand aangevallen (ja, ik en een medeforumlid, door jou) dus wat is je probleem?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #42 Gepost op: 20-06-2018 20:54 u »

Wat is de meerwaarde van deze opmerkingen!
De meerwaarde is mensen proberen in te laten zien welke zaken (in mijn ogen) belangrijk zijn en welke minder belangrijk.
met een sponsje op de zijkant geplakt werkt prima. al stukken beter dan je gistingskast op temperatuur regelen en dat is ook al weer stukken beter dan niet temperatuurgecontroleerd vergisten. De topic starter vroeg naar ervaringen van mensen. Dit is mijn ervaring nl dat ik denk dat een thermowell gerommel in de marges is.     

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #43 Gepost op: 20-06-2018 21:13 u »
Mijn gistkast (koelkast) koelt te lang door nadat de compressor was afgeslagen, waarna het verwarmings element aan springt om de boel weer te verwarmen en vice versa.
Wat ik heb:
Verwarmings element 45 watt met fan.
Delta T 0.3 graden
Koelkast delay tijd 10 min
Sensor los in de kast gehangen, en met een sponsje op het gistvat.

Wat te doen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #44 Gepost op: 20-06-2018 21:34 u »

Wat te doen?
Heb je 2 sensoren? Dat maak ik op uit je opmerking : Sensor los in de kast gehangen, en met een sponsje op het gistvat.
of bedoel je 1 sensor in de kast en die dan met een sponsje op het vat geplakt?

Even uitgaande van 1 sensor:
ik neem aan dat je dan koelt bij T 0.3 graden boven het setpoint en verwarmt als 0.3 graden onder setpoint?
Wat je zou willen volgens mij is het verwarmen blokkeren voor bv een uur als je een keer gekoeld hebt en omgekeerd het koelen blokkeren voor een uur als je een keer verwarmd heb. Maar dat zal misschien niet in te stellen zijn. alternatief is je deltaT vergroten tot bv 1 graad of nog beter . In dit geval zou een thermowell waarschijnlijk wel een oplossing zijn omdat je dan geen overshoots hebt door de grote warmtecapaciteit van je gistende wort.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #45 Gepost op: 20-06-2018 22:41 u »
Mijn gistkast (koelkast) koelt te lang door nadat de compressor was afgeslagen, waarna het verwarmings element aan springt om de boel weer te verwarmen en vice versa.
Wat ik heb:
Verwarmings element 45 watt met fan.
Delta T 0.3 graden
Koelkast delay tijd 10 min
Sensor los in de kast gehangen, en met een sponsje op het gistvat.

Wat te doen?
Zodra de compressor start brengt deze koude middel onder druk! Het duurt even voordat de druk voldoende hoog wordt en het koude middel via een restrictie wordt toegevoerd aan de verdamper! Verdampen kost energie waardoor de verdamper afkoelt en gaat werken als koelelement! Zodra de compressor afslaat is de druk niet meteen verdwenen. Via de restrictie verdampt nog steeds koudemiddel. In de tijd dat de druk zakt tot zijn minimum zal de verdamper blijven werken als koeler.
Door het verhogen van de delta t zoals jij het noemt zal de compressor eerder afslaan. Bv 0.3 graden boven het setpoint. Door deze delta t op 1 graden in te stellen slaat de compressor eerder af en voorkom je de overschoot!
Vaak is er een delta t voor koelen en een delta t voor verwarmen.
De delta t voor verwarmen kun je veel kleiner houden omdat zodra de stroom uitgeschakeld wordt het verwarmingselement meteen zal afkoelen. Ook is de warmte inhoud van een verwarmingselement waarschijnlijk kleiner als dat van de hoeveelheid koudemiddel onder druk.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #46 Gepost op: 20-06-2018 23:03 u »
De meerwaarde is mensen proberen in te laten zien welke zaken (in mijn ogen) belangrijk zijn en welke minder belangrijk.
met een sponsje op de zijkant geplakt werkt prima. al stukken beter dan je gistingskast op temperatuur regelen en dat is ook al weer stukken beter dan niet temperatuurgecontroleerd vergisten. De topic starter vroeg naar ervaringen van mensen. Dit is mijn ervaring nl dat ik denk dat een thermowell gerommel in de marges is.     
De topicstarter wil de temperatuur in het vat meten met een temperatuursensor! Een prima gedachte omdat je dan een beter beeld krijgt van de vergisting. Best practice in de industrie is nog steeds een thermowell.
Een spons, stukje plakband, etc. is gerommel in de marge.
Trouwens de kamerthermostaat van mijn CV zit op een centraal punt in mijn woonkamer. Niet aan de buitenkant van mijn raam met plakband en spons!

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #47 Gepost op: 20-06-2018 23:06 u »
#kant #wal #drammen [/care]

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #48 Gepost op: 20-06-2018 23:13 u »
De topicstarter wil de temperatuur in het vat meten met een temperatuursensor! Een prima gedachte omdat je dan een beter beeld krijgt van de vergisting. Best practice in de industrie is nog steeds een thermowell.
Een spons, stukje plakband, etc. is gerommel in de marge.
Trouwens de kamerthermostaat van mijn CV zit op een centraal punt in mijn woonkamer. Niet aan de buitenkant van mijn raam met plakband en spons!

Ja maar jouw huiskamer staat als het goed is ook niet vol met bier.  ;)


Natuurlijk meet je nauwkeuriger met een thermowell, maar waarom maak je dan niet een systeem met een thermowell en een 2e sensor voor de temperatuur in de gistingskast en nog een ingewikkelder regelaar. Je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. Maar uiteindelijk gaat het erom of jet het in de kwaliteit van je bier terugziet. Als je een gistingsvat hebt met een thermowell er al standaard in dan zou ik zeggen doen, maar als je die nog moet plaatsen, gaten boren etc. Dan moet dat allemaal wel ergens terug te zien zijn in een beter bier lijkt mij. en dat is niet zo denk ik.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #49 Gepost op: 20-06-2018 23:35 u »
Het getuigt in mijn ogen van nog veel meer arrogantie om er van uit te gaan dat reageren op dit forum alleen voor sommigen weggelegd is.
Mijn mening is behoorlijk uitgebreid onderbouwd meen ik. Mag ik van jou geen mening meer hebben? Of mag ik die wel hebben maar niet ventileren op een open forum?
Er wordt niemand aangevallen (ja, ik en een medeforumlid, door jou) dus wat is je probleem?
Ja hoor je hebt prima onderbouwd dat precies willen meten “doorslaan” is! En ja hoor ik sta open voor elke mening mits deze onderbouwd is met feiten.
Feit blijft dat de best practice om de temperatuur in een vat te meten een thermowell is! “Doorslaan” geeft weer wat jouw emotie daarbij is!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.557
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #50 Gepost op: 21-06-2018 00:16 u »
Ja hoor je hebt prima onderbouwd dat precies willen meten “doorslaan” is! En ja hoor ik sta open voor elke mening mits deze onderbouwd is met feiten.
Feit blijft dat de best practice om de temperatuur in een vat te meten een thermowell is! “Doorslaan” geeft weer wat jouw emotie daarbij is!

Theoretische best practice bedoel je dan?

Of is er iemand die op dit forum met twee STC-1000's temperatuurverlopen heeft gemaakt en dat je daarin giga verschillen ziet?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #51 Gepost op: 21-06-2018 08:11 u »
Naast nauwkeurig meten is er ook nog zoiets als nauwkeurig kunnen regelen. Als je nauwkeurig kunt meten en niet nauwkeurig kunt regelen heb je nog steeds niet de gewenste temperatuur. Thermowell en sponsje gedragen zich regeltechnisch totaal verschillend. Het gaat dan vooral om problemen zoals genoemd door hobbyman. Afhankelijk van je situatie is dus het sponsje of de thermowell de beste oplossing (in de praktijk). Om te concluderen dat de thermowell altijd beter is lijkt me te voorbarig. Misschien in theorie wel maar in de praktijk niet.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #52 Gepost op: 21-06-2018 08:31 u »
Ik vergist in een gistkast verwarmd met gloeilampen. Omdat er een grote vertraging zit op de temperatuur verhoging bij het opwarmen werk ik met een thermostaat die de luchttemperatuur in de kast regelt en een tweede die de temperatuur meet in het wort. Zo bekom een maximale schommeling minder dan 1°C in het gistvat.



Met een STC 1000 die op het deksel van de gistkast is gemonteerd meet ik de tempertuur door de sensor in een buisje te steken dat in het wort zit.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.557
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #53 Gepost op: 21-06-2018 10:01 u »
En nu de volgende vraag.

Waar moet je meten? Op welk exact punt in het vat qua hoogte en diepte ;).
Mij lijkt het dat je altijd zo veel mogelijk in het midden moet meten.
Stell je brengt een thermowell aan op een bepaalde plek maar de volgende keer is het vloeistof niveau anders, is dit dan nog wel nauwkeuriger dan met een sponsje die je exact in het midden aanbrengt?

Komt trouwens ook nog is bij dat er alleen sprake is van temperatuurschommeling in de eerste dagen. Gaat vooral om de koelcapaciteit dunkt me.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #54 Gepost op: 21-06-2018 10:38 u »
Mijn buisje zit iets uit het midden en komt tot halverwege de hoogte van het wort. De sensor zit tot onderaan het buisje. Dus ik meet bijna in het centrum waar ik dan 22 tot 23°C registreer.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #55 Gepost op: 21-06-2018 10:47 u »
Theoretische best practice bedoel je dan?

Of is er iemand die op dit forum met twee STC-1000's temperatuurverlopen heeft gemaakt en dat je daarin giga verschillen ziet?

Ja ik!

Met behulp van deze zelf gebouwde  arduino PID controller.
Deze meet de omgevingstemperatuur, de temperatuur in de kast en de temperatuur in het gistvat.
Een PID controller start de compressor om te koelen en een cabinetverwarming met ingebouwde thermische beveiliging (Max 60 C) om te verwarmen.
De meet gegevens worden met een resolutie van 10 s. opgeslagen in een mysql database.
Via een web interface kan ik de temperatuur instellen die ik in mijn vat wil handhaven.
Trends van alle digitale in en uitgangen worden in de zelfde webinterface zichtbaar gemaakt.
De arduino is via WiFi verbonden met mijn netwerk.





De meetgegevens leveren in combinatie met metingen van sg, elk brouwsel een schat aan informatie. Mijn wordt er niet in een keer beter van, mijn inzicht wel!

Met twee STC-1000 controllers kun je het zelfde doen.
De ene laat je de temperatuur regelen (bij voorkeur de temperatuur in de kast) De ander meet alleen de temperatuur in je vat.

De de lengte van de thermowell bij voorkeur zo lang als mogelijk. Metaal geleid goed dus de sensor zal de gemiddelde temperatuur meten. De plaats van de thermowell halverwege de hoogte tot waar je het vat vult. Dus centraal in de vloeistofkolom.







Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #56 Gepost op: 21-06-2018 13:04 u »
Ja hoor je hebt prima onderbouwd dat precies willen meten “doorslaan” is! En ja hoor ik sta open voor elke mening mits deze onderbouwd is met feiten.
Feit blijft dat de best practice om de temperatuur in een vat te meten een thermowell is! “Doorslaan” geeft weer wat jouw emotie daarbij is!

Misschie moet je eens een tijdje proberen zonder zoveel uitroeptekens je punt door te willen drukken.
En dan verder ontopic: Als je er een feitelijke graad naast zit en je behaalt toch je resultaat, wat is het probleem?
Een scherpschutter die met een afwijkende loop van een geweer moet werken past ook zijn hoek aan.
Aangezien ik hier toch mijn mening mag verkondigen (gelukkig) vind ik bovenstaande installatie fantastisch gevonden allemaal, maar wel een gevalletje "doorslaan". Temeer omdat je zelf aangeeft dat je bier er niet beter door wordt maar je wel meer inzicht krijgt. Okee. En nu? Ga je die inzichten toepassen zodat je bier beter wordt? Nee? Nuff said. Ja? Dan staat dat gelijk aan gewoon een graadje hoger of lager de volgende keer voor mij.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #57 Gepost op: 21-06-2018 13:11 u »
Ik vergist in een gistkast verwarmd met gloeilampen. Omdat er een grote vertraging zit op de temperatuur verhoging bij het opwarmen werk ik met een thermostaat die de luchttemperatuur in de kast regelt en een tweede die de temperatuur meet in het wort. Zo bekom een maximale schommeling minder dan 1°C in het gistvat.

Met een STC 1000 die op het deksel van de gistkast is gemonteerd meet ik de tempertuur door de sensor in een buisje te steken dat in het wort zit.


Je regelt dus de temperatuur in de kast en meet de temperatuur in het vat. Maar regel je ook de temperatuur in het vat? 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #58 Gepost op: 24-06-2018 00:24 u »
Zie ook deze link
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33920.msg558596.html#msg558596



Pan met water van 32 graden en omgeving is 20 graden
Eerst thermometer met afplaktape op de zijkant van de pan geplakt. resultaat
Twater=32, Tsensor=30, Tomg=20
Daarna met isolatie eroverheen (stukje van een oud campingmatje)
Twater=31.5, Tsensor=31, Tomg=20
Sensor neemt dan dus binnen een graad de temperatuur aan van de voeistof in de pan, terwijl de omgevingstemperatuur 10 graden lager is.
In een gistingsruimte is dat verschil veel kleiner, dus zal de sensor tot op minder dan een halve graad het wort temperatuur volgen. Dus een thermowell kan daar niet nog veel aan verbeteren.

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #59 Gepost op: 31-08-2020 09:48 u »
Kan mijn origineel bericht niet editen dus hier nog even de ontbrekende plaatjes.





UPDATE:

Ik heb nu een dubbelwandige RVS vergistingstank (Grainfather) en heb het idee dat het steeds moeilijker gaat worden om aan de buitenkant de temperatuur te meten :-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.745
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Reactie #60 Gepost op: 31-08-2020 22:40 u »
En nu de volgende vraag.

Waar moet je meten? Op welk exact punt in het vat qua hoogte en diepte ;).
Mij lijkt het dat je altijd zo veel mogelijk in het midden moet meten.
Stell je brengt een thermowell aan op een bepaalde plek maar de volgende keer is het vloeistof niveau anders, is dit dan nog wel nauwkeuriger dan met een sponsje die je exact in het midden aanbrengt?

Komt trouwens ook nog is bij dat er alleen sprake is van temperatuurschommeling in de eerste dagen. Gaat vooral om de koelcapaciteit dunkt me.

Ik zie nu deze reactie. Tegenwoordig heb ik een Brewbrain Float en een Inkbird temperatuurregelaar. Via de float kan ik zien wat de temperatuur is van het bier (deze hangt in het bier). Gebleken is dat de temperatuur van het bier het constantst is als de voeler van de Inkbird maar net in de thermowell/zakbuis is gestoken. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40836.msg617317.html#msg617317