Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG giststarter te hoog  (gelezen 1218 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
SG giststarter te hoog
« Gepost op: 17-06-2018 22:34 u »
Ik heb een giststarter gemaakt, gewoon een maisch met Maris Otter gedaan en 20 minuten gekookt op het fornuis. Totaal 4 liter wort aan overgehouden.
SG kwam wat hoog uit, ik kom uit op 1054. Had wat meer mout gebruikt omdat ik niet gespoeld heb, maar het rendement kwam erg hoog uit.

Omdat ik wat haastig (haast gaat niet samen met brouwen) na het koelen de starter heb geŽnt heb ik 1054 wort geŽnt. Zou dat nadelig zijn? Ik lees namelijk overal dat doorgaans SG 1040 wort wordt gebruikt bij een starter?

De gebruikte gist is de Wyeast 1388 Belgium strong ale. en de eerste trap is 1.5 liter. Ook heb ik 1,5 liter in een gesteriliseerde fles opgeslagen voor stap 2.
De rest was eiwitslurrie.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #1 Gepost op: 17-06-2018 22:49 u »
Het is op zich niet zo'n probleem dat je starter een begin SG had van 1054 in plaats van 1040. Je krijgt alleen wat minder gistgroei.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #2 Gepost op: 17-06-2018 23:06 u »
Ok, nu zat ik toch aan de hoge maat met uiteindelijke ent hoeveelheid, dat zal dus wel loslopen. Bedankt.

De vraag die mij daar mee te binnen schiet waar is dat getal SG 1040 op gebaseerd en waarom is er minder gistgroei?



Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #3 Gepost op: 18-06-2018 05:18 u »
Hogere suikerconcentratie geeft ook een hogere osmotische waarde (verschil in concentratie binnen en buiten de cel) Daardoor heeft de cel het iets moeilijker. Mogelijk gaat de gistgroei dan iets langzamer, maar of een cel nu elke 20 minuten een keer deelt of elke 25 minuten zal ik de praktijk weinig schelen denk ik.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #4 Gepost op: 18-06-2018 21:40 u »
De vraag die mij daar mee te binnen schiet waar is dat getal SG 1040 op gebaseerd en waarom is er minder gistgroei?

Proefondervindelijk is dit vastgesteld. Bij een lagere SG zijn er minder suiker en bij een hoger SG ondervindt de gist een hogere osmotische druk.

Overigens krijg je de hoogste groei met een zogenaamd fed batch systeem.
Zie ook dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #5 Gepost op: 18-06-2018 22:36 u »
Weer iets om verder in te verdiepen bedankt jacques.

Heel wat anders, het valt mij op dat soms zonder krausen op de starter, (helemaal plat) ook het gewenste resultaat behaald kan worden.
Ook iets wat ik nog niet kan verklaren.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.592
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #6 Gepost op: 18-06-2018 23:00 u »
Citaat
Overigens krijg je de hoogste groei met een zogenaamd fed batch systeem.
Zie ook dit topic.

Fed batch is voor hobbyisten totaal niet bereikbaar.  Daar spreken we beter niet over.

Beluchten van starters lijkt ook sowieso zinloos. Echte aerobe fase valt niet te bereiken op hobbyvlak. Starters zijn gewoon mini-vergistingen, en dienen aldus behandeld te  worden.
Starters maken blijft gissen.

Gedroogde gist, dat zet zoden an de dijk. Weg met al die vloeibare onzin. Gewoon grammen strooien, of liever hydrateren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #7 Gepost op: 18-06-2018 23:12 u »
Fed batch is voor hobbyisten totaal niet bereikbaar.  Daar spreken we beter niet over.

Beluchten van starters lijkt ook sowieso zinloos. Echte aerobe fase valt niet te bereiken op hobbyvlak. Starters zijn gewoon mini-vergistingen, en dienen aldus behandeld te  worden.
Starters maken blijft gissen.

Gedroogde gist, dat zet zoden an de dijk. Weg met al die vloeibare onzin. Gewoon grammen strooien, of liever hydrateren.

Fed batch is ook in mijn optiek niet iets wat voor ons praktisch is.

Beluchten van een starter is dť methode om meer gistcellen te krijgen. Daar is (op een enkele uitzondering  ;D) iedereen het over eens.

Dat jij een groot voorstander bent van het gebruik van gedroogde gist is bekend.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #8 Gepost op: 18-06-2018 23:19 u »

Gedroogde gist, dat zet zoden an de dijk. Weg met al die vloeibare onzin.
Als ik de keus heb tussen een zakje gist kopen of een flesje bier opdrinken voor hetzelfde geld en daar de gist van opkweken?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #9 Gepost op: 25-06-2018 19:25 u »
Fed batch is voor hobbyisten totaal niet bereikbaar.  Daar spreken we beter niet over.

Beluchten van starters lijkt ook sowieso zinloos. Echte aerobe fase valt niet te bereiken op hobbyvlak. Starters zijn gewoon mini-vergistingen, en dienen aldus behandeld te  worden.
Starters maken blijft gissen.

Gedroogde gist, dat zet zoden an de dijk. Weg met al die vloeibare onzin. Gewoon grammen strooien, of liever hydrateren.
EBC beste kerel, ga even zitten:
Knuppel > hoenderhok!
Volgens Fermentis zelf is hydrateren niet beter dan gewoon droog in het wort strooien. Sterker nog, ze gaan hun officiŽle instructies aanpassen.
Bron: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #10 Gepost op: 25-06-2018 22:41 u »
EBC beste kerel, ga even zitten:
Knuppel > hoenderhok!
Volgens Fermentis zelf is hydrateren niet beter dan gewoon droog in het wort strooien. Sterker nog, ze gaan hun officiŽle instructies aanpassen.
Bron: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/

De resultaten van de vergelijking hydrateren versus niet-hydrateren komen mij bekend voor...  :)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.127
  • Land: be
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #11 Gepost op: 27-06-2018 13:07 u »
EBC beste kerel, ga even zitten:
Knuppel > hoenderhok!
Volgens Fermentis zelf is hydrateren niet beter dan gewoon droog in het wort strooien. Sterker nog, ze gaan hun officiŽle instructies aanpassen.
Bron: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/
En een ander stok voor bij in het hoederhok te smijten,
Er is wel degelijk een inpact op het dehydratie en hydratatie proces van gist op de smaak van het bier zie bijgevoegde link naar een onafhankelijke studie hier over. (Fermentis hun viesie kan je nu niet als onbevooroordeeld noemen)
https://www.dropbox.com/s/z22towiscr01sk3/THE%20IMPACT%20OF%20DEHYDRATION%20AND%20REHYDRATION%20ON%20BREWING%20YEAST.pdf?dl=0
(CHAPTER 6: FERMENTATIONS USING DRIED YEAST )
 ;)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.420
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #12 Gepost op: 27-06-2018 14:01 u »

Bron: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/

Interessant! Ze baseren zich op het eind van de vergisting, niet op de weg er naartoe als ik het plaatje bekijk. Gehydrateerde korrelgist start wel sneller, zo lijkt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #13 Gepost op: 27-06-2018 21:32 u »
Gehydrateerde korrelgist start wel sneller, zo lijkt!

Dat verschijnsel heb ik ook gezien bij mijn vergelijkende tests. Het is in feite het enige verschil.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.420
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #14 Gepost op: 28-06-2018 13:53 u »
Dat verschijnsel heb ik ook gezien bij mijn vergelijkende tests. Het is in feite het enige verschil.

Zou een reden kunnen zijn om wel te hydrateren, afhankelijk waar je focus ligt qua controle op vergisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #15 Gepost op: 28-06-2018 22:39 u »
Zou een reden kunnen zijn om wel te hydrateren, afhankelijk waar je focus ligt qua controle op vergisting.

Het verschil in eerder starten is heel klein. Je bent met het hydrateren bij wijze van spreken meer tijd kwijt.
Als je 10% meer gist geeft is er geen verschil meer en vergist de niet gehydrateerde gist eerder uit.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.420
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #16 Gepost op: 29-06-2018 10:01 u »
Het verschil in eerder starten is heel klein. Je bent met het hydrateren bij wijze van spreken meer tijd kwijt.
Als je 10% meer gist geeft is er geen verschil meer en vergist de niet gehydrateerde gist eerder uit.

Hydrateren doe ik tijdens het brouwen, dit kost niet meer tijd dan niet hydrateren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG giststarter te hoog
« Reactie #17 Gepost op: 29-06-2018 23:03 u »
Hydrateren doe ik tijdens het brouwen, dit kost niet meer tijd dan niet hydrateren.

De tijd die je bezig bent met het hydrateren kun je niet gebruiken voor andere zaken zoals opruimen.
Het op temperatuur brengen van het water en het afmeten van de hoeveelheid water kost nu eenmaal tijd.

Maar ieder zijn ding. Als je goed gevoel hebt bij hydrateren moet je dat doen. Echt nodig is het echter niet...

Tags: