Brouwen verspreiden over meerdere dagen

Gestart door Rob.Erto, 17-06-2018 17:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rob.Erto

Graag jullie expertise voor het volgende. Ik zit te spelen met het idee om het brouwproces over 2 dagen uit te smeren, zodat ik ook doordeweeks in de avond bier kan brouwen. Dag 1 zou zijn maischen en spoelen, waarna het wort in een schone vergistingsfles wordt geplaatst. De volgende dag zou ik dan het wort koken en daarna de vergisting starten. Zijn er zaken waar ik rekening mee dien te houden?

Herman

Op deze wijze splitsen kun je beter niet doen. Ik kan in principe in 3,5 uur een brouwsel klaar hebben. De dag te voren kun je alles klaar zetten, mout schroten, hop afwegen etc. Opruimen evt. de avond daarna (natuurlijk wel meteen afspoelen).

Deze vraag is ook wel vaker gesteld, lees dit topic er ook maar eens op na.

hansHalberstadt

Je krijgt zo te veel oxidatie van je warme wort. Ik zou het daarom afraden.   

Knobby

Als je niet kookt en het laat staan is er ook een redelijke kans op een besmetting. Zo zou je zuur bier kunnen krijgen.

Wolter

Citaat van: Knobby op 17-06-2018  18:25 uAls je niet kookt en het laat staan is er ook een redelijke kans op een besmetting. Zo zou je zuur bier kunnen krijgen.

Als een dag later kookt zal het ook weer steriel worden. Infectie is dus niet waar je bang voor hoeft te zijn. Oxidatie wat al eerder genoemd is zou ik ook als punt zien om het zelf niet te doen.

Knobby

Citaat van: Wolter op 17-06-2018  19:01 uAls een dag later kookt zal het ook weer steriel worden. Infectie is dus niet waar je bang voor hoeft te zijn. Oxidatie wat al eerder genoemd is zou ik ook als punt zien om het zelf niet te doen.
Waar ik op doel is feitelijk kettle-souring. Dat ga je zeer zeker wel in het bier terug vinden...

foz

Citaat van: Knobby op 17-06-2018  20:29 uWaar ik op doel is feitelijk kettle-souring. Dat ga je zeer zeker wel in het bier terug vinden...

Kettle souring is een techniek waar je het wort expres infecteert met een overdaad aan lactobacillus. Om hetzelfde effect te hebben met wilde lacto heb je wel langer dan een dag nodig.

Jacques

Citaat van: Wolter op 17-06-2018  19:01 uAls een dag later kookt zal het ook weer steriel worden. Infectie is dus niet waar je bang voor hoeft te zijn. Oxidatie wat al eerder genoemd is zou ik ook als punt zien om het zelf niet te doen.

Infectie is wel iets om bang voor te zijn. Weliswaar kook je de volgende dag alle micro-organismen kapot. De producten van de infectie zitten echter wel in je bier. Omdat het wort niet gekoeld wordt passeer je hogere temperaturen waarbij ontwikkeling van micro-organismen sneller gaat dan bij kamertemperatuur. Heel berucht is in een infectie met boterzuurbacteriën. Dat geeft een heel vervelende smaakafwijking dat doet denken aan babykots...

Overigens is het ester ethylbutanoaat, dat een verbinding is tussen boterzuur en ethanol, een heel prettig fruitig aroma. Een heel klein beetje boterzuur is geen probleem. Te veel gaat stinken.


Het beste is om het brouwproces zo snel mogelijk achter elkaar uit te voeren. Met de BIAB-methode en een brouwautomaat kun je snel werken. Dat geldt ook voor twee elektrische ketels met een hevelfilter. Door alles van te voren klaar te zetten kun je binnen zo'n 4 uur brouwen. Na afloop alles snel afspoelen en de volgende dag echt goed schoonmaken en opruimen. Maar dan moet je niet in de keuken brouwen...

tdp

Zelfs met mijn 2 pannetjes en een hevelfilter brouw ik binnen 5 uur gemiddeld, van klaarzetten tot opruimen.

jaapz

Citaat van: Rob.Erto op 17-06-2018  17:49 uGraag jullie expertise voor het volgende. Ik zit te spelen met het idee om het brouwproces over 2 dagen uit te smeren, zodat ik ook doordeweeks in de avond bier kan brouwen. Dag 1 zou zijn maischen en spoelen, waarna het wort in een schone vergistingsfles wordt geplaatst. De volgende dag zou ik dan het wort koken en daarna de vergisting starten. Zijn er zaken waar ik rekening mee dien te houden?

Ik kom regelmatig mensen online tegen die dit doen. Meest voorkomende manier is geloof ik het maischen 's avonds doen en het wort dan in een goed geisoleerde pan doen, en dan 's ochtends verder met de kook en dergelijke.

De maisch blijft dan wel heel lang warm, waardoor (zelfs als je uitmaischt op een hogere temperatuur) er waarschijnlijk nog wel enzymen actief blijven, waarmee je dus een super vergistbaar wort krijgt. Voor een Saison bijvoorbeeld best geschikt.

Misschien dat je oxidatieproblemen krijgt zoals mensen hier zeggen, of andere problemen. Ik zou het gewoon een keer proberen.

Als je het doet om je brouwdag te verkorten kan je ook eens naar andere methoden kijken, zoals een kortere maisch, kortere kook, brew-in-a-bag (nagenoeg geen filterstap). Of je koopt een gist die op hele hoge temperatuur mag vergisten (zoals de Voss Kveik), dat schaaft weer een kwartier van je koeltijd af.


seed7

De kans is klein, maar wel degelijk aanwezig bij het bewaren van (ongekookte) wort, botulisme:
http://beerandwinejournal.com/botulism/

Ingo

jaapz

Citaat van: seed7 op 18-06-2018  10:36 uDe kans is klein, maar wel degelijk aanwezig bij het bewaren van (ongekookte) wort, botulisme:
http://beerandwinejournal.com/botulism/

Ingo

Ik denk als je kijkt naar de hoeveelheid brouwers (in met name Australië) die no-chill brouwen, dat je wel kan zeggen dat de kans op botulisme verwaarloosbaar is.

davyd

Bij no-chill brouwen wordt het wort gekookt en dan steriel bewaard. Dit is dus geen argument.

Jacques

Citaat van: jaapz op 18-06-2018  12:53 uIk denk als je kijkt naar de hoeveelheid brouwers (in met name Australië) die no-chill brouwen, dat je wel kan zeggen dat de kans op botulisme verwaarloosbaar is.

Rare jongens die Australiërs  :)

Het grote nadeel van langzaam de temperatuur laten zakken dat je veel meer Maillardproducten krijgt. Voor een amberkleurig of donker bier niet zo'n probleem. Maar als je een fris licht gekleurd bier wil brouwen is dat funest.

davyd

Citaat van: Jacques op 18-06-2018  21:48 uRare jongens die Australiërs  :)

Op veel plaatsen in Australië is er een chronisch gebrek aan water. Het is dus wellicht toch niet zo raar dat brouwers daar de no-chill methode gebruiken in plaats van af te koelen met water.

jaapz

Citaat van: davyd op 18-06-2018  18:26 uBij no-chill brouwen wordt het wort gekookt en dan steriel bewaard. Dit is dus geen argument.

Botulismesporen overleven die 60 minuten kook wel hoor (mochten ze aanwezig zijn, natuurlijk)

Oscar

Citaat van: davyd op 18-06-2018  21:54 uOp veel plaatsen in Australië is er een chronisch gebrek aan water.

Hier in Europa zeker niet. Dus... ;) :brouwen:

Edwin brouwt

Of wat dacht je van brouwen zonder koken, het kan



Je moet dan wel heel goed de temperatuur kunnen regelen.

Rob.Erto

Bedankt voor alle waardevolle tips en adviezen!

snowdog2006

Citaat van: tdp op 18-06-2018  09:37 uZelfs met mijn 2 pannetjes en een hevelfilter brouw ik binnen 5 uur gemiddeld, van klaarzetten tot opruimen.

Wow, dat is netjes. Is dat dus inclusief schroten t/m alles opgeruimd hebben?


tdp

Citaat van: snowdog2006 op 19-06-2018  11:19 uWow, dat is netjes. Is dat dus inclusief schroten t/m alles opgeruimd hebben?

Ja, zelfs met het bedenken van het recept erbij ;). Warm 20 liter maischwater op (heet water uit de kraan), in de tussentijd weeg en schroot ik de mout. Ik maisch meestal 30 minuten op 63 en 30 minuten op 72, uitmaischen op 78 graden. In de tussentijd warm ik het spoelwater op. Wanneer de eerste 5 liter in de kookketel zit, gaat de brander al aan, zodat ik al richting koken ga. Meestal kook ik een uur, en koel ik binnen 30 minuten.

snowdog2006

Haha :) En hoe lang doe je dan over filteren/spoelen? Incl overscheppen vanuit mijn maisch/kookketel naar de filteremmer (daarna de maischketel snel schoonmaken zodat ik de afloop er in kan laten lopen voor koken) tot en met gespoeld te hebben en alles daadwerkelijk in de maisch/kookpan weer terug te laten lopen (dus eigenlijk begin kook) zit ik altijd ruim op 1 uur eerder 1.5 uur. Ik kook meestal 75 min. Schroot jij handmatig? Ik wel. Daar valt dus ook nog wel wat te winnen.

Goed, sorry voor off topic, maar het verbaasde me gewoon. Gister had ik een voor mijn gevoel snelle dag... Begon om 10 uur met schroten en om half 6 zat alles in het gistvat. Hoefde alleen nog de platenkoeler/slangen schoon te maken. 


biking rebel

Ik brouw BIAB (semi ;D) i.c.m. koelbox en RVS pan (wel max 8-9 liter in vergistingsvat) en ben binnen 4 uur klaar inclusief afwegen, schroten, maischen (60 min), filteren, koken (60 min), koelen van het wort en overhevelen naar vergistingsvat en plaatsen van vat in de klimaatkast. Alle spullen zijn dan ook nog schoongemaakt. Met name dat maischen in een koelbox geeft je 50-55 min tijd voor afwegen hop en eventueel andere ingrediënten, ontsmetten van hevelslang en vergistingsvat, etc.

Ook ik liep tegen beperkte tijd aan, en heb het proces geoptimaliseerd (bijvoorbeeld: 2 liter in de waterkoker opwarmen voor voorverwarmen van koelbox, ondertussen pan vullen voor maischwater en op het vuur zetten, kokend water van waterkoker in koelbox, daarna mout afwegen en schroten: het maischwater is dan op temperatuur en de mout kan in de zak de koelbox in) waardoor het nu prima kan op een avond. Met wat voorbereiding de avond ervoor zou er nog wel een 30 min af kunnen.

jaapz

Citaat van: snowdog2006 op 19-06-2018  13:06 uHaha :) En hoe lang doe je dan over filteren/spoelen? Incl overscheppen vanuit mijn maisch/kookketel naar de filteremmer (daarna de maischketel snel schoonmaken zodat ik de afloop er in kan laten lopen voor koken) tot en met gespoeld te hebben en alles daadwerkelijk in de maisch/kookpan weer terug te laten lopen (dus eigenlijk begin kook) zit ik altijd ruim op 1 uur eerder 1.5 uur. Ik kook meestal 75 min. Schroot jij handmatig? Ik wel. Daar valt dus ook nog wel wat te winnen.

Goed, sorry voor off topic, maar het verbaasde me gewoon. Gister had ik een voor mijn gevoel snelle dag... Begon om 10 uur met schroten en om half 6 zat alles in het gistvat. Hoefde alleen nog de platenkoeler/slangen schoon te maken.

Ik denk dat je heel veel tijd van je brouwdag kan schaven door over te stappen op een maischzak (brew in a bag). Dan heb je het overscheppen in een filteremmer, filteren, maischketel schoonmaken allemaal niet meer. Koken en maischen in 1 pan. Zak er uit als de maisch voorbij is, even spoelen mocht je dat willen. Misschien even de laatste druppels uit de mout persen.

tdp

Citaat van: jaapz op 20-06-2018  09:20 uIk denk dat je heel veel tijd van je brouwdag kan schaven door over te stappen op een maischzak (brew in a bag). Dan heb je het overscheppen in een filteremmer, filteren, maischketel schoonmaken allemaal niet meer. Koken en maischen in 1 pan. Zak er uit als de maisch voorbij is, even spoelen mocht je dat willen. Misschien even de laatste druppels uit de mout persen.

Ik heb 2 'Menno'pannen, in de ene maisch ik, en filter/spoel ik, en in de andere kook ik. Dat scheelt inderdaad overscheppen e.d.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.