Amateuristisch experimenteren!

Gestart door THD, 17-06-2018 14:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

THD

Dag bierbrouwers,

Na mijn eerste succesvolle brouwsel wil ik graag verder.
Ik heb alleen nog geen brouwpan en wortkoeler maar daar ga ik voor sparen!

Kan ik ook experimenteren met de blikken? Fruit aroma' s o.i.d.? Iemand ervaring hier mee? Of is dit alleen mogelijk als je gaat maischen?

Ik hoor het graag!

Mark GA

Tuurlijk kan dat. Je voegt toch ook hop toe tijdens het koken? Dan kun je ook kruiden of andere zaken toevoegen.
Lees je even in alvorens dat te doen.
Vaak zijn smaaktoevoegingen het effectiefst in de laatste fase van het koken.
Maar ook tijdens het lageren kun je van alles toevoegen.
Ik heb een vanille-dubbel gemaakt, en een op Kaapverdische ponch (rum met stroop) geweekte eikenhoutsnippers-dubbel.
Experimenteer je rot.
Gewoon doen: splits je batch op in meerdere delen en van ervoor.

Wat de lol is aan blikbrouwen is een andere vraag. Ik vind full grain het interessantst omdat je dan helemaal je eigen draai er aan kan geven.

THD

Citaat van: Mark GA op 17-06-2018  14:56 uTuurlijk kan dat. Je voegt toch ook hop toe tijdens het koken? Dan kun je ook kruiden of andere zaken toevoegen.
Lees je even in alvorens dat te doen.
Vaak zijn smaaktoevoegingen het effectiefst in de laatste fase van het koken.
Maar ook tijdens het lageren kun je van alles toevoegen.
Ik heb een vanille-dubbel gemaakt, en een op Kaapverdische ponch (rum met stroop) geweekte eikenhoutsnippers-dubbel.
Experimenteer je rot.
Gewoon doen: splits je batch op in meerdere delen en van ervoor.

Wat de lol is aan blikbrouwen is een andere vraag. Ik vind full grain het interessantst omdat je dan helemaal je eigen draai er aan kan geven.

Kun je de aroma's dan ook toevoegen aan het wort siroop?

Wat is de lol er aan? Ik brouw mijn eigen bier al en leer stap voor stap. Ik wil uiteindelijk zelf maischen maar zoek naar een grote pan in de kringloop oid en maak zelf binnenkort een koeler van koper... maar heb niet alles meteen.

Bertje Bier

Citaat van: THD op 17-06-2018  14:43 uDag bierbrouwers,

Na mijn eerste succesvolle brouwsel wil ik graag verder.
Ik heb alleen nog geen brouwpan en wortkoeler maar daar ga ik voor sparen!

Kan ik ook experimenteren met de blikken? Fruit aroma' s o.i.d.? Iemand ervaring hier mee? Of is dit alleen mogelijk als je gaat maischen?

Ik hoor het graag!

Ik zou dan met verschillende gisten werken. Omdat je blik constant is kan je goed de invloed van verschillende gisten en temperaturen bekijken.

Mark GA

Citaat van: THD op 17-06-2018  15:26 uKun je de aroma's dan ook toevoegen aan het wort siroop?

Wat is de lol er aan? Ik brouw mijn eigen bier al en leer stap voor stap. Ik wil uiteindelijk zelf maischen maar zoek naar een grote pan in de kringloop oid en maak zelf binnenkort een koeler van koper... maar heb niet alles meteen.
Weet niet waar je woont maar kijk ook eens in een Turkse/Marokkaanse bazarshop. Was daar een tijd terug en zij hebben vaak hele grote pannen voor een prikkie. En anders natuurlijk een Mennopan[emoji106]

THD

Citaat van: Mark GA op 17-06-2018  15:43 uWeet niet waar je woont maar kijk ook eens in een Turkse/Marokkaanse bazarshop. Was daar een tijd terug en zij hebben vaak hele grote pannen voor een prikkie. En anders natuurlijk een Mennopan[emoji106]

Menno pan? Goeie tip van zo'n bazarshop, zal eens kijken wat er in de buurt zit

Mark GA

Citaat van: THD op 17-06-2018  16:30 uMenno pan? Goeie tip van zo'n bazarshop, zal eens kijken wat er in de buurt zit
Menno is de eigenaar van www.hobbybrouwshop.nl
Hij verkoopt grote pannen tegen de laagste prijs. Goeie kerel, uitstekende service, levert snel!

THD

Maar terugkomend op mijn vraag, hoe voeg ik de sinaasappelschillen toe, wanneer en hoeveel? Ik kon nog een ander topic vinden maar ook daar werd geen duidelijkheid gegeven.

Met een blik kook ik dus niet...

Knobby

Citaat van: THD op 17-06-2018  18:32 uMaar terugkomend op mijn vraag, hoe voeg ik de sinaasappelschillen toe, wanneer en hoeveel? Ik kon nog een ander topic vinden maar ook daar werd geen duidelijkheid gegeven.

Met een blik kook ik dus niet...
Je kan de schillen ook in een beetje water koken (5-10m) en dat toevoegen tegelijk met je blik.

THD

Citaat van: Knobby op 17-06-2018  18:35 uJe kan de schillen ook in een beetje water koken (5-10m) en dat toevoegen tegelijk met je blik.

En dan hoeveel gram op 15 liter bier?

Mark GA

Ik haal altijd een grote zoete handsinaasappel. Deze rasp ik (de buitenkant dus) tot aan het witte.
Dit levert zo'n 25 gram geraspte schil op. Dit vries ik in tot het einde van de kook (laatste 10 minuten) en dit gaat gelijk met de laatste hopgift en Iers mos (ultramoss). Kun je bij de hop in de hopzak of hopspider doen.

Eelke

Maarre...als je 15 liter blik brouwt, kun je toch ook volmout brouwen in die pan? (goed, dat zou dan 10 liter zijn).

Een koeler is op zich geen noodzaak, ik koelde in mijn bad. Gootsteen zou ook gewoon kunnen. Oké, niet ideaal, maar goed, als je eerst het proces nog onder knieen wilt krijgen kun je zo wel vast starten.

ray71

Citaat van: Eelke op 17-06-2018  19:20 uMaarre...als je 15 liter blik brouwt, kun je toch ook volmout brouwen in die pan? (goed, dat zou dan 10 liter zijn).

Een koeler is op zich geen noodzaak, ik koelde in mijn bad. Gootsteen zou ook gewoon kunnen. Oké, niet ideaal, maar goed, als je eerst het proces nog onder knieen wilt krijgen kun je zo wel vast starten.
Volgens mij gist hij alleen en wil hij extra smaak toevoegen. Het koken van de schillen in water en direct gefilterd toevoegen zou moeten werken.
Eenoudiger is het om smaakstof toe te voegen. Macareren van schillen op alcohol werkt ook goed. Dit kun je toevoegen wanneer je gaat bottelen.
Let hierbij wel op de tolerantie van de gist.

Verder zou ik wel willen adviseren om eerst de andere factoren van het bouwproces eerst eigen te maken. Geeft meer inzicht in de toekomstige experimenten.

Leuk recept? Gewoon brouwen.

Eelke

Citaat van: ray71 op 17-06-2018  19:56 uVolgens mij gist hij alleen en wil hij extra smaak toevoegen. Het koken van de schillen in water en direct gefilterd toevoegen zou moeten werken.
Eenoudiger is het om smaakstof toe te voegen. Macareren van schillen op alcohol werkt ook goed. Dit kun je toevoegen wanneer je gaat bottelen.
Let hierbij wel op de tolerantie van de gist.

Verder zou ik wel willen adviseren om eerst de andere factoren van het bouwproces eerst eigen te maken. Geeft meer inzicht in de toekomstige experimenten.

Ohhh zeker. Fruit toevoegen bij het vergisten kan bv ook. Of koudhoppen.

Maar ik bedoelde dat hij niet per se hoeft te experimenteren met blikken, omdat hij volgens mij ook al kan starten met moutbrouwen.

THD

Ik heb nog geen pan daarvoor, dus wil inderdaad met koudhoppen experimenteren, ik zag iemand laatst na 7 dagen een hopzakje vullen met mango en liet dit nog eens 7 dagen in de vergisting hangen. Maar qua hoeveelheden of toepassingen van andere aroma's kan ik weinig vinden, of ik zoek niet goed...

Mark GA

Citaat van: THD op 17-06-2018  20:29 uIk heb nog geen pan daarvoor, dus wil inderdaad met koudhoppen experimenteren, ik zag iemand laatst na 7 dagen een hopzakje vullen met mango en liet dit nog eens 7 dagen in de vergisting hangen. Maar qua hoeveelheden of toepassingen van andere aroma s kan ik weinig vinden, of ik zoek niet goed...
Het is echt een kwestie van proberen. Maar ook afgaan op wat anderen al geprobeerd hebben; zo is korianderzaad vrij overheersend en moet je daar niet teveel van gebruiken. Met vanille heb ik zelf de ervaring dat 1 stokje (geschraapt) op 4 liter misschien net iets teveel was.
Volgende keer doe ik een halve.
Geldt ook voor dryhop/koudhop: experimenteer. En dan niet alleen in hoeveelheid maar ook qua periode. Kort dryhoppen geeft meer aroma's af en langer weer meer oliën.
Je bent er niet met 1 brouw.

Gouden tip: als je op de juiste weg bent, een lekker biertje denkt te maken en iets wilt aanpassen, doe dit dan met 1 wijziging tegelijk en niet meteen én kouder/warmer vergisten én sinaasappelschil toevoegen én dryhoppen én cold crashen.

Noteer ook vooral je eigen smaakbeleving zodat je daar op kunt sturen en vergelijken.

Jacques

Citaat van: THD op 17-06-2018  14:43 uDag bierbrouwers,

Na mijn eerste succesvolle brouwsel wil ik graag verder.
Ik heb alleen nog geen brouwpan en wortkoeler maar daar ga ik voor sparen!

Kan ik ook experimenteren met de blikken? Fruit aroma' s o.i.d.? Iemand ervaring hier mee? Of is dit alleen mogelijk als je gaat maischen?

Ik hoor het graag!

Natuurlijk kan dat. Je kunt zelf aroma's maken door bijvoorbeeld korianderzaadjes te kneuzen en daarvan een extractie te maken met een goedkope wodka die neutraal van smaak is.
Verder koudhoppen, andere gist, opgelost moutextract, verschillende suikers enzovoorts. Mogelijkheden genoeg.

BrouwMark

Inderdaad, lekker experimenteren, dat is leuk! Zo worden nieuwe dingen ontdekt, niet door het oude te herhalen.

Van kruiden heb je wel al snel te veel, naar mijn smaak dan in ieder geval. Begin rustig, dan is je bier nog 'lekker, maar met misschien iets te weinig' in plaats van 'een bijna niet meer weg te werken kruidenbom'. Meer toevoegen kan altijd nog, met een aftreksel of de volgende keer, er weer uit halen gaat niet.

Een fijn stukje om te lezen:

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/kruiden.html

THD

Citaat van: BrouwMark op 17-06-2018  22:41 uInderdaad, lekker experimenteren, dat is leuk! Zo worden nieuwe dingen ontdekt, niet door het oude te herhalen.

Van kruiden heb je wel al snel te veel, naar mijn smaak dan in ieder geval. Begin rustig, dan is je bier nog 'lekker, maar met misschien iets te weinig' in plaats van 'een bijna niet meer weg te werken kruidenbom'. Meer toevoegen kan altijd nog, met een aftreksel of de volgende keer, er weer uit halen gaat niet.

Een fijn stukje om te lezen:

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/kruiden.html

Heel leuk stukje om te lezen! Dankje

Arjen1969

Met betrekking tot je wortkoeler, ik zou eens kijken bij Van der Kooy. Die hebben een mooie en goede wortkoeler voor een redelijk bedrag die erg goed werkt. Zelf heb ik deze: https://www.unibrew-nederland.nl/bierbrouwen/brouwen/wortkoelen/wortkoeler-rvs-dompelmodel-voor-20-litervat.html.

Ik wilde er ook eerst zelf een maken, maar voor dit bedrag heb je een complete RVS koeler met nette aansluitingen (gewoon koppelingen waar de tuinslang aan kan), en ik had uitgevogeld dat ik met koperleiding en zelf klooien ongeveer net zo duur uit zou zijn. Natuurlijk is het wel leuk om zelf te klussen ;-).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.