Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ervaringen sous vide-stick  (gelezen 695 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Ervaringen sous vide-stick
« Gepost op: 13-06-2018 15:00 u »
Brouw(st)ers,

In mijn piepkleine huisje heb ik niet veel ruimte. Ik mag blij zijn dat mijn bed er in past, anders had ik staand moeten slapen, bij wijze van spreken.

Om die reden heb ik nog geen plaats gevonden voor een extra koelkast om als vergistingskast te gebruiken, en gebruik ik nu al een hele tijd een speciekuip + aquariumelement. Koelen doe ik met koelelementen in de kuip of een natte handdoek om mijn vergistingsvat.

Nu heeft het aquariumelement een niet echt precieze temperatuurregeling, en schiet regelmatig te ver door naar boven. Dat schiet niet op, en ik ben dat een beetje zat. Dat tropische visjes daar nou tegen kunnen, soit, maar mijn gistige huisdiertjes moeten natuurlijk vertroeteld worden tot en met.

Ik zag dat sommige van jullie een sous vide-stick gebruiken, en dit lijkt me wel een mooie (tussen)oplossing vr ik genoeg ruimte en zin en tijd heb gemaakt voor een vergistingskast.

Wat zijn de ervaringen? Kan de stick makkelijk een flinke bak water aan? Hoe stabiel is de temperatuur? Welk merk/soort bevelen jullie aan?

Dank alvast,

Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: 00
  • Just experiment
Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #1 Gepost op: 13-06-2018 19:45 u »
Afgelopen weken sous vide stick gebruikt voor mijn lacto verzuring.

Ik had wartman stick geleend deze kan tot 25 liter op 95 graden houden, ruim voldoende dus. Tot op tiende graad nauwkeurig. Timer gaat tot 60 uur. Ding is ook goed beveiligd.

Temperatuur is super stabiel.

Ik vind het echt lekker werken!


Ga denk ik zelf eens naar een goedkopere kijken, Lidl heeft er ook 1.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #2 Gepost op: 13-06-2018 21:20 u »
Interessant. Ik zie dat ze voor een eurootje of 80 te koop zijn en sommige een behoorlijk wattage hebben. Top dat ze zo precies zijn. Voor een melkzuurbacterieverzuring lijkt me dit ook wel fijn werken.

Heb je (of heeft iemand) ook ervaring in combinatie met koelen? En wat is de laagste temperatuur die je erop kunt instellen?

Edit: dat kon ik ook zelf googlen natuurlijk... Alleen de duurdere kunnen ook lagere temperaturen aan, de goedkopere beginnen vanaf 25 C.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #3 Gepost op: 14-06-2018 00:06 u »
Ja lagere temperaturen gaat lastiger worden inderdaad, maar voor een bain marie kettle sour ideaal!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 318
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #4 Gepost op: 14-06-2018 13:19 u »
Kan het niet zijn dat er in die sous-vide sticks nog olie of metaalschaafsel zit van de fabricage, omdat het water waarin je normaal sous-vide't toch niet in aanraking komt met whatever je sous-vide kookt omdat daar dan plastic omheen zit?

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #5 Gepost op: 14-06-2018 15:45 u »
Kan het niet zijn dat er in die sous-vide sticks nog olie of metaalschaafsel zit van de fabricage, omdat het water waarin je normaal sous-vide't toch niet in aanraking komt met whatever je sous-vide kookt omdat daar dan plastic omheen zit?

Het wort komt niet aanraking met de stik. Het is bain marie, mijn mandfles stond in die bak.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 318
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #6 Gepost op: 14-06-2018 15:56 u »
Sorry, had even gemist dat het hier om een vergistingsoplossing ging i.p.v. over een maischoplossing! Beter lezen jaap

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #7 Gepost op: 14-06-2018 23:19 u »
 :D Geeft niks Jaap  :D

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.134
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #8 Gepost op: 15-06-2018 09:18 u »
Kan het niet zijn dat er in die sous-vide sticks nog olie of metaalschaafsel zit van de fabricage, omdat het water waarin je normaal sous-vide't toch niet in aanraking komt met whatever je sous-vide kookt omdat daar dan plastic omheen zit?

Door dit topic dacht ik een mooie oplossing te hebben voor het opwarmen van mijn maischwater in mijn SS Brewtech Infussion MashTun. Maar dit lijkt me dan geen fijne gedachte. Weet iemand hier misschien meer over of dit het geval is. Of zijn die Sous-vide sticks voedselveilig?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #9 Gepost op: 15-06-2018 09:45 u »
Door dit topic dacht ik een mooie oplossing te hebben voor het opwarmen van mijn maischwater in mijn SS Brewtech Infussion MashTun. Maar dit lijkt me dan geen fijne gedachte. Weet iemand hier misschien meer over of dit het geval is. Of zijn die Sous-vide sticks voedselveilig?

Een Sous-vide stick lijkt me ook heel moeilijk te reinigen nadat 'ie in het plakkerige wort heeft gestaan  :huilen:

EDIT: Oeps, niet goed gelezen, je wilt alleen je water ermee opwarmen  :pan:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.204
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen sous vide-stick
« Reactie #10 Gepost op: 15-06-2018 09:52 u »
Volgens mij wil hij deze stick gebruiken om het maischwater op temperatuur te krijgen, niet om mee te maischen. Ik zou het wel aandurven denk ik.

Tags: