Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept  (gelezen 1765 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Gepost op: 30-09-2018 09:22 u »
Hallo allemaal,

Ik ben van plan om binnenkort met een vriend een Black IPA te brouwen. Ik ben op zoek (zoals ook moet volgens de stijlgids) naar een mooie balans in bitterheid, aroma en natuurlijk gebrande smaken van de mouten. Ik wil graag een overgang van kruidig citrus grapefruit naar karamel, chocolade, koffie. Maar een beetje biscuitsmaak mag er ook in (vandaar de tarwemout). Ik vraag mij af of Chocolate B en Chocolademout niet wat dubbelop is of dat daardoor de chocolade alle andere moutsmaken zal wegduwen. Dus mogelijk dat ik één van die mouten eruit moet laten?

Ook qua maischschema twijfel ik. Zou ik voor 64 graden of 67 graden gaan? Ik wil wel een beetje body, maar ik denk dat die perceptie ook wel al van de donkere mouten komt. Het hoeft geen bodykanon te zijn, maar ik wil het bier niet waterig laten overkomen.

Qua vergisting lijkt mij: 18 graden beginnen, langzaam omhoog binnen 2 a 3 dagen naar 20 graden en dan na 1 a 2 weken naar 22 graden?

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Black IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume21,0 l
Begin SG1,071 SG
Berekende kleur (Morey)109 EBC
Berekende bitterheid (Rager)56 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
23,50 lWater uit Heerlen
7,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,7 %
0,23 kgCrystal tarwemoutThomas Fawcett and Sons330 EBC3,6 %
0,23 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC3,6 %
0,23 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC3,6 %
0,23 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,0 gSummitpellets17,0%30 min.27,0 IBU
15,0 gEl Doradopellets15,0%10 min.6,7 IBU
15,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%10 min.2,8 IBU
21,0 gEl Doradopellets15,0%0 min.7,8 IBU
21,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%0 min.3,2 IBU
21,0 gSummitpellets17,0%0 min.8,8 IBU
21,0 gEl Doradopellets15,0%koudhop0,0 IBU
21,0 gSummitpellets17,0%koudhop0,0 IBU
21,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,50 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2018 09:26 u »
Ik zou erg voorzichtig zijn om teveel gebrande mout te gebruiken, omdat je dan al snel richting een bittere porter zit, ipv een Black IPA.

Je kśnt 'cold steeping' gebruiken. Ken de Nederlandse term niet. Trek een koude thee van je roostmout en voeg dat doe.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.025
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2018 09:30 u »
Eens met bovenstaande.
Daarnaast zou ik zelf zeker een vroegere hopgift doen om ook wat hopbitter in het bier te krijgen. Dat is nu vrij weinig.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #3 Gepost op: 30-09-2018 10:09 u »
Ik heb afgelopen maand nog een heerlijke black ipa gemaakt.

Ik heb alleen caraf III gebruikt en als basis pale ale mout. Dus geen andere crystal of donkere mouten. CarafaIII heb ik geschroot en een dag van te voren laten trekken in een emmer koud water. Dit is de laatste minuten bij de kook erin gegaan. Dit was trouwens 10% van de hele stort. Dat ljjkt veel maar hij is echt super goed in balans.

Een black ipa moet vooral doordrinkbaar zijn vandaar dat ik de carafa III alleen als kleur en bitterheid gebruikt heb. Met te veel andere mouten krijg je mijns inziens een hoppige porter met te veel body en dat wil ik niet.

Hop moet echt masaal erin. IBU mag richting 80 en koudhop 10 gram per liter. Dat kost wel wat maar dan smaakt hij ook wel echt mega goed. Te weinig aroma hop en je komt niet boven de zwarte bitterheid van de mout uit.


Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 613
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #4 Gepost op: 30-09-2018 13:56 u »
Ik zou minimaal een chocolademout weglaten, de roostmouten koudtrekken overnacht bij kamertemperatuur en een deel met suiker vervangen voor doordrinkbaarheid.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #5 Gepost op: 01-10-2018 22:01 u »
Bedaakt voor de tips? Maar suiker in een IPA? En dan toch nog 64 graden houden?

Wat vinden jullie van het recept nav jullie tips:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Black IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume21,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)85 EBC
Berekende bitterheid (Rager)70 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
23,50 lWater uit Heerlen
7,45 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,75 kgPale Ale moutDingemans7 EBC90,4 %
0,20 kgCrystal tarwemoutThomas Fawcett and Sons330 EBC3,2 %
0,20 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC3,2 %
0,20 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC3,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gSummitpellets17,0%60 min.32,8 IBU
15,0 gEl Doradopellets15,0%10 min.6,7 IBU
15,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%10 min.2,8 IBU
15,0 gSummitpellets17,0%10 min.7,6 IBU
25,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%koudhop0,0 IBU
25,0 gEl Doradopellets15,0%koudhop0,0 IBU
25,0 gSummitpellets17,0%koudhop0,0 IBU
21,0 gEl Doradopellets15,0%0 min.7,8 IBU
21,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%0 min.3,2 IBU
21,0 gSummitpellets17,0%0 min.8,8 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,50 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


De IBU's zijn volgens BrouwHulp in een goede verhouding. Volgens BrouwHulp zelfs wat aan de hoge kant. Ik denk dat ik ook nog wat bitterheid uit de hopstand/vlamuit ga krijgen. Ik denk om deze een uur te laten staan als ik 85 graden heb bereikt.


Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 613
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #6 Gepost op: 01-10-2018 22:22 u »
Bedankt voor de tips? Maar suiker in een IPA? En dan toch nog 64 graden houden?

Voor een doordrinkbare DIPA vrij normaal. En BIPAs zitten meestal rond dezelfde alcoholgehalte.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #7 Gepost op: 01-10-2018 22:30 u »
Ik zou toch alleen die carafa III erin houden en die andere twee eruit. In een black ipa wil je een zwarte kleur en moutbitterheid, maar geen dikke zwarte karamel moutsmaak. En eventueel nog wat extra koudhopals je het nog hebt liggen. Voor de rest interessante hop combo lijkt me zeker de moeite waard om ook eens te testen.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #8 Gepost op: 02-10-2018 08:41 u »
En weer aangepast. De Cara maisch ik dan mee, de Carafa III coldsteepen ongeveer 24 uur van tevoren met kraanwater. Kun je daar een perculator voor gebruiken?  Ik las op internet dat je de mouten bij coldsteepen tot poeder kunt vermalen, 24 uur laten trekken in kamertemperatuur water, filteren en dan het vocht  toevoegen aan de kook.

Is dat een goede werkwijze?

Ik bedacht mij dat ik nog een redelijk volle fles clarimalt heb staan. Kan ik die ook gebruik voor kleur, smaak en aroma? En dan beter ipv coldsteepen of met coldsteepen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Black IPA
Brouwdatum02-10-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)90 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
24,20 lWater uit Heerlen
10,07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,86 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,0 %
0,40 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC5,0 %
0,40 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,40 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummitpellets17,0%60 min.33,5 IBU
23,0 gEl Doradopellets15,0%10 min.9,1 IBU
23,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%10 min.3,7 IBU
23,0 gSummitpellets17,0%10 min.10,3 IBU
33,3 gEl Doradopellets15,0%koudhop0,0 IBU
33,3 gSummitpellets17,0%koudhop0,0 IBU
33,3 gEl Doradopellets15,0%0 min.10,9 IBU
23,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%koudhop0,0 IBU
23,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%0 min.3,1 IBU
23,0 gSummitpellets17,0%0 min.8,6 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,74 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #9 Gepost op: 11-10-2018 07:41 u »
Ik heb laatst black ipa 20 liter gemaakt met 500 gram cold streep carafa 1400 special 3. Ik vind de zwarte mout hierin nog te overheersend. De lekkere hoparoma wordt hierin gemaskeerd. 400 gram lijkt me meer in de richting en zou ik echt als max aanhouden. black ipa hiervoor had 300 gram choco b. Daar knalde de aroma van amarillo heerlijk door. Zo zie je maar. Meerdere meningen en opties. :)
Summit vink niet zoon lekkere koudhop.

Verder ziet er top uit!

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #10 Gepost op: 11-10-2018 12:56 u »
Bedankt voor je reactie! Zal ik dan de gulden middenweg kiezen en voor 350 gram Carafa Special III gaan en die cold steepen.

Qua kleur kan ik nog een beetje spelen met de Clarimalt. Dan kan ik hem redelijk zwart maken zonder al te veel gebrande moutbitterheid te krijgen.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #11 Gepost op: 11-10-2018 16:38 u »
Ben benieuwd naar je bevindingen! :)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #12 Gepost op: 19-10-2018 07:20 u »
Deze kameraad staat sinds afgelopen zondag te gisten. Ik heb op internet gelezen dat de M44 een redelijk trage gist zou zijn, maar hij ging toch van 1,085 naar 1,026 in vier dagen. Temperatuur begonnen op 18 en na 2 dagen naar 19 graden. Inmiddels sinds de 1,026 naar 20,5 en misschien nog even omhoog knallen naar 22 graden.

Vandaag de koudhop bijgevoegd. In plaats van 100 gram, toch maar 175 gram bijgevoegd om meer een fruitknaller te krijgen. Ik had veel meer wort dan gepland. Ik denk zo'n 26 liter ipv 23,9. Dat is niet heel erg, want in mijn optimisme heb ik ipv 500 gram bastardsuiker de hele verpakking erin gekieperd (waarvan ik dus dacht dat het 500 gram was) die 600 gram bleek te zijn

Dit is het uiteindelijke recept. Hopelijk over een week of twee op de fles:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Black IPA Final
Brouwdatum14-10-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume24,0
Begin SG1,085 SG
Berekende kleur (Morey)145 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement83,1 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
23,20 lWater uit Heerlen
11,97 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,86 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,2 %
0,60 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC7,0 %
0,40 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC4,7 %
0,25 kgClarimalt Black Malt extractBrewferm2589 EBC2,9 %
0,22 kgCrystal tarwemoutThomas Fawcett and Sons330 EBC2,6 %
0,22 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC2,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.75 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,2 gSummitpellets17,0%60 min.34,6 IBU
30,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%10 min.4,7 IBU
30,0 gEl Doradopellets15,0%10 min.11,3 IBU
20,0 gSummitpellets17,0%10 min.8,5 IBU
75,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%koudhop0,0 IBU
75,0 gEl Doradopellets15,0%koudhop0,0 IBU
30,0 gCascade (6,15%)pellets6,2%0 min.3,9 IBU
30,0 gEl Doradopellets15,0%0 min.9,4 IBU
25,0 gSummitpellets17,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gSummitpellets17,0%0 min.7,1 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
500,00 gCold Steepanderskoken
2,74 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,026 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,4%
Start nagisting19-10-2018
Temp. nagisting20,5 °C
Temp. lagering0,0 °C


De tarwemout had ik nog liggen. Ipv een nieuwe zaak Crystal open te maken heb ik die dicht gelaten en het restje tarwemout gebruikt. Zal niet zoveel smaakverschil maken, denk ik.

De coldsteep staat als overig ingredient (dat is dus de Carafa 500 gram op 2 liter water). Ik was bang dat ik 'm zou vergeten tijdens het brouwen, dus vandaar deze stap ingebouwd. Zo wist ik dat de Grainfather zou piepen en ik de coldsteep niet kon vergeten :D Je drinkt toch aardig wat biertjes weg op zo'n brouwdag

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #13 Gepost op: 19-10-2018 07:29 u »
Heb je dan van de 400 gram ook per ongeluk 500 gram cold steep gemaakt zie ik? :)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #14 Gepost op: 19-10-2018 07:56 u »
Pfoe... dat is een goede vraag! Ik had het zelf niet eens gezien! Even de rest van de verpakking nawegen. Ik dacht dat dat toch wel 400 gram was  :o

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #15 Gepost op: 23-10-2018 07:25 u »
Gisting lijkt klaar op 1,015. Ik voel mij vrij zeker dat dit het eind SG is, maar ik heb toch nog geen bottel/lager tijd. Nog 3 dagen, dan SG meten en erna lageren.

Hij ruikt al erg fruitig. Hij proeft aanvankelijk zoet en fruitig en dan komt de zwarte knal

Het lijkt een smakelijk bier te worden. Bedankt voor alle hulp!

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #16 Gepost op: 23-10-2018 12:59 u »
Goeie verhouding zwarte mouten en hopsmaak/aroma voor je gevoel al?
nice!

Online PrinsHeerlijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
    • Thuisbrouwerij Prins
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #17 Gepost op: 23-10-2018 20:32 u »
Mooi topic, interessant. Als ik het goed lees heb je (vergeleken met je eerste post) de hoeveelheid koudhop meer dan verdubbeld qua g/l. Hoe kwam je tot dit aantal gram per liter?

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #18 Gepost op: 25-10-2018 18:34 u »
 Op gevoel na het proeven van het jongbier en een beetje speurwerk op internet hoeveel gram per liter passend is.

Ik kwam hierop uit.

Aroma lijkt al mooi te zijn. Straks de hopzak verwijderen (ik ben al iets te laat) en dan lageren voor een paar dagen en flessen in de caustic zetten.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 515
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA: graag tips voor of kritiek op recept
« Reactie #19 Gepost op: 27-11-2018 21:00 u »
Dit bier zit inmiddels in de fles en de hergisting is gereed. De hopcombi is bijzonder. Aanvankelijk vond ik het wat apart, omdat ik bij Black IPA de bom fruitigheid / citrus gewend ben, maar het hoparoma complimenteert het gebrande en vice versa. Ik zou wel adviseren veel meer droog hop te gebruiken. Ongeveer nog 100 gram extra om echt een knaller te geven

Tags: