Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SMaSH Pale Ale 2 recept tips  (gelezen 1267 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Gepost op: 12-06-2018 09:36 u »
Hoi,

Ik ben bezig met een tweede recept voor een SMaSH Pale Ale. Ik wil een toegankelijk bier maken voor een feestje: een bierliefhebber moet ervan kunnen genieten, maar ook de gewone pilsdrinker. Mijn doel is om een redelijk geelkleurige APA te brouwen. Wat vinden jullie ervan? Zeus heb ik nooit gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSMaSH APA
Brouwdatum
BierstijlPale Ale (American)
Volume21,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Heerlen
10,32 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,75 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gZeuspellets14,0%60 min.22,0 IBU
15,0 gZeuspellets14,0%5 min.5,5 IBU
15,0 gZeuspellets14,0%0 min.5,5 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.255
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2018 09:43 u »
Lijkt me niks mis mee.
Heb je smaakprofielen voor je hop opgezocht?

Ingo

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2018 10:04 u »
Lijkt me niks mis mee.
Heb je smaakprofielen voor je hop opgezocht?

Ingo
Zeus is familie van Columbus en Tomahawk, een pittige bitterhop met een kruidig aroma. Gewoon proberen!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2018 10:37 u »
Ik ben wel benieuwd hoe Zeus als aromahop zou werken, aangezien hij over het algemeen alleen als bitterhop wordt gebruikt. Als je wat meer "safe" wil zijn zou ik denk ik terugvallen op Citra of Mosaic als een late hoptoevoeging, ipv Zeus. Die doen het altijd goed bij het "grote publiek".

Als dit mijn recept zou zijn zou ik denk ik ook mijn maisch een beetje aanzuren (met bijv. lactol) tot een pH van ~5.4 zodat ook je kook pH wat lager is. Dat helpt in mijn ervaring om een wat minder "harde" bitterheid te verkrijgen van de hop.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #4 Gepost op: 12-06-2018 11:45 u »
In het boek Hops wordt Zeus omschreven met "very aromatic, sometimes to the point  of being pungent". Interessant lijkt het me wel, weet niet of dit de beste keuze is voor een allemansvriend. Maar heb er zelf nooit mee gebrouwen, misschien zijn er anderen die meer ervaring hebben met deze hop.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.406
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2018 11:50 u »
Wil je specifiek een SMaSH maken, of moet het een toegankelijk bier worden voor je feestje? ;) Weet niet of je nog meer hop op voorraad hebt en/of je wilt afstappen van een SMaSH, maar voor een gemiddelde pilsdrinker kan dit best een bijzondere hop zijn. Wellicht (afhankelijk wat je doel is) zou je dan kunnen kiezen voor een wat meer traditionele hop?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 659
  • Land: nl
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #6 Gepost op: 12-06-2018 12:44 u »
Ik heb laatst een smash pale ale gebrouwen met Cascade hop, deze valt in de smaak bij iedereen en ik ben zelf ook best tevreden.  :proost:

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 777
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #7 Gepost op: 12-06-2018 13:02 u »
Ik heb laatst een smash pale ale gebrouwen met Cascade hop, deze valt in de smaak bij iedereen en ik ben zelf ook best tevreden.  :proost:
Ik een SMaSH Vienna met Cascade: een uitstekende hop voor een 5% doordrinker inderdaad.
Zeus ken ik ook niet maar ga anders voor de zekerheid iets hoger zitten met je temperatuur zodat je een iets zoeter bier krijgt. De omschrijving “pungent” lijkt me veelzeggend.
Je gistkeuze is goed: de S-05 is een allemansvriend.
Kan niet misgaan.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #8 Gepost op: 12-06-2018 17:13 u »
Wil je specifiek een SMaSH maken, of moet het een toegankelijk bier worden voor je feestje? ;) Weet niet of je nog meer hop op voorraad hebt en/of je wilt afstappen van een SMaSH, maar voor een gemiddelde pilsdrinker kan dit best een bijzondere hop zijn. Wellicht (afhankelijk wat je doel is) zou je dan kunnen kiezen voor een wat meer traditionele hop?

Dat is misschien wel een goede tiip. Het hoeft niet per se SMaSH te worden, maar het is makkelijk en ruimt ook lekker op. Ik heb nog voldoende hop in huis, maar voor 60 liter red ik het (zonder iets te hoeven bijkopen) met Aurora, Equinox of El Dorado nog. Die komen misschien iets meer bij die traditionele soorten in de buurt.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.406
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #9 Gepost op: 13-06-2018 11:24 u »
Heb laatst een SMaSH met de Aurora gebrouwen, smaakt erg goed en valt ook wel goed in de smaak bij de 'pilsdrinkers'.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #10 Gepost op: 13-06-2018 22:16 u »
Bedankt.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #11 Gepost op: 17-06-2018 08:26 u »
Ik ben van de SMaSH afgestapt en het is dit geworden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSMaSpH APA
Brouwdatum16-06-2018
BierstijlPale Ale (American)
Volume25,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
21,10 lWater uit Heerlen
12,27 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l80 mg/l190 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,65 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,8 gAurorapellets8,2%60 min.22,5 IBU
23,8 gAurorapellets8,2%5 min.4,3 IBU
23,8 gEquinoxpellets14,0%0 min.7,3 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,57 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C




Hij ruikt al erg fruitig!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #12 Gepost op: 17-06-2018 10:16 u »
Ik ben benieuwd wat die Equinox doet! Ik heb eerder al een Mosaic/Equinox hopfenweizen gebrouwen en vond dat de Equinox te veel grapefruitachtige bitterheid gaf. Had er dan ook best veel van in gedaan.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.000
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #13 Gepost op: 17-06-2018 12:03 u »
Ik vrees dat er van de Aurora weinig overblijft. Misschien een idee om hem dan single hop Equinox te maken?

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #14 Gepost op: 18-06-2018 06:34 u »
Dat laatste heb ik mij tijdens het brouwen nog bedacht, maar daar had ik te weinig Equinox voor in huis :O

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMaSH Pale Ale 2 recept tips
« Reactie #15 Gepost op: 18-06-2018 22:26 u »
Ik vrees dat er van de Aurora weinig overblijft. Misschien een idee om hem dan single hop Equinox te maken?

Aurora laat zich niet zomaar ondersneeuwen. Het is een hop die ik vaak gebruik in combinatie met andere hoprassen.

Tags: